• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 19:43

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Скорост на водата в рефуджиум

Започната от kamenov, 05.11.2010 03:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kamenov

Чудя се колко литра на час трябва да е помпата, която връща от рефуджиума съобразено с неговата големина ?
По чуждоезични форуми пишат що годе едно и също.
Ако искаш да яде нитрати - слабо течение (така алгите имат контакт по-дълго време с водата)
Ако искаш да произвеждаш храна (т.е. планктон) - силно течение

Отделно от това според моите наблюдения, когато скоростта на въртене на водата е бавна по каулерпата (отскоро имам Хетоморфа, благодарение на NikolaV) почва да се задържа детри. Затова съм добавил допълнителна помпа за вътрешно течение, която с контролер се включва за 20тина сек. през минута - две.
Ще се радвам да споделите вашите наблюдения базирани на личен опит ;)

Coral Master

Аз имам рефюджиум от около 2 месеца. Направих го външен, като използвам поликарбонатен аквариум, не повече от 20 литра. Понеже една от целите ми беше да развъждам копеподи в него, исках да се излива задължително в основния аквариум, а не в съмпа. За да не стане беля при спиране на тока, разположих го малко по-високо от аквариума. От аквариума качвам водата до него с една главичка Atman 600л/час, която разбира се при денивелация от около 20 см едва ли качва повече от 300-400 л/час.  След това водата се излива по гравитачен път обратно в аквариума.
В началото започнах с огромна готова колония от копеподи (от Черно море), миниатюрни парченца от Caulerpa racemosa, Caulerpa prolifera и Chaetomorpha. Копеподите изчезнаха веднага, може би умряха, а алгите полудяха да растат. Осветявам ги с две енергоспестяващи лампи, 4300К и 6500К, съответно по 20 и 30 вата.
Бях отписал шанса да гледам планктон, но от около месец забелязах яко намножаване на копеподи вътре. Предполагам, че не са същите, с които започнах. Сега щъкат като мравуняк отвътре по стъклата.
В началото детрит се събираше по всичките листа, но след седмица това спря и сега всички листа изглеждат свежо зелени. Рефюджиума е пълен със зеленина, но вече два пъти стригах по половината от листната маса.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

kamenov

Благодаря за отговора, при мен май е прекалено силно течението.
Ползвам глава на атман от най-големите (2000л/ч) основния аквариум е 85л., а съмпа е 50-60л.
И при мен има денивелация и пренос на водата на около 1м. растояние, но все пак май е прекалено силна помпата...

torsade

Да споделя и аз все пак. Хетоморфа (NikolaV) и каулерпа в рефюджиума. Аквариум с вода около 60 литра, рефюджиум с обем на водата около 40 литра. Помпа 1000 л/ч, при ниво на качване на водата 30 см.
Скоростта на течението няма значение за очистителната функция на водораслите, доколкото те не се протягат да ловят нитратите от водата, а те да им бягат при силно течение. За планктона - идея си нямам.   
Охлювът не ни е враг!

Similar topics (2)

39167

Публикации: 16
Прегледи: 8173