• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

• Професионална поддръжка на аквариуми

No Sump, No Skimmer...

Започната от T-rex, 12.05.2025 10:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

T-rex

ЦитатП.П Следя темата ти с огромен интерес (както и друггите). КОнкрето с този проек ме замисляш за соленото. Очаквам с интерес развитието през времето ,  поддържане техника , проблеми и и прочие  *privet*

ЦитатСтрахотен аквариум! Пецата е страхотен майстор, но не иска да се занимава със солени аквариуми  :(

Мерси, момчета , за интереса!

Между другото, едно от местата, от които аз гледам, е единн SPS доминиращ рифов аквариум и всичко се случва с канистър. Там има и доста риби, ето линк, на който му е интересно:

Соленоводен риф с канистър

Аз днес, предвид, че мина година , реших да направя един тест за нитрати и фосфати.

Първо Нитрати, тест на Салиферт, между 5 и 10 :

Фосфати имам пренебрежимо малко, според теста за ниски нива на Тропик Марин:

Нищо обезпокоително,но ми прави впечатление,че при такива количества сепоракс, на практика съм и без обитатели, защото той Мандарина си яде, каквото има в аквариума
И пак имам значителни нива.

Да, канистъра се чисти редовно, така е подреден,че не задържа органика и въпреи това...

Eто тук аз виждам един от минусите на аквариум без скимер. Възможността за дозиране на течен въглерод. (Nopox, пелети или друго)

Принципът е, че се добавя течен въглерод, бактериите се размножават и след като свърши  жизненият им цикъл , те се изкарват от скимера, заедно с нитратите и фосфатите, които са поели.

Темата с дозиране на течен въглерод в дисплея е дискусионна, но аз съм на мнение,че е плюс, защото захранва бактериите по повърхността на камъните .

Чист, контролируем метод! Но без скимер е неприложим!

В линкът, който дадох по-горе, колегата го е направил с реактор с макроалги,но... със сигурност не е толкова оптимизиран, колкото е химическият.

T-rex

trupai ми направи един подарък, фраг SPS корал, който не е чак толкова труден.

Seriatopora caliendrum

Засега ще я оставя под диодното и искам да видя дали ще има растеж.
Хубав фраг е,но е с доста зооксантели в кожата, което навежда на едни мисли... не са за приказка, та да видим дали ще обърнем аквариума в друга посока.