• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Градината на Октопода (Octopus's garden)

Започната от Стоян Михов, 02.09.2012 16:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стоян Михов

Цитат на: камен чочев - 29.01.2013 00:25
*spam
Октоподе, каква е тази промяна? Да не си спрял експериментите в градината   :-D
Да не спамя другите теми, наложи се да си променя екранното име поради куп съображения, дано да не внеса много объркване, затова няма да сменям аватара си известно време, за да няма объркване (ще трябва да се наслаждавате на дъвчещия ми началник още малко :-D. Експериментите доста съм ги намалил поради липса на време, точно в градината на Октопода, единственото по което сега се експериментира е диодното осветление, с много помощ разбира се :)
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Стоян Михов

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi47.tinypic.com%2Fw7hh5.jpg&hash=45e6f7ef46860ab997a7ba683d738de565320b67
Моите златнокореми дамсели подобно на тези на abaro хвърлиха хайвер вчера. Избраха най-странното място, изровиха поставката от ПВЦ тръба на Favia-та. Всъщност аз не присъствах, но прекрасната ми съпруга го е запечатала на видео, малко голямо е станало и мож е по-нататък да го кача. Най странното е че яйцата се охраняваха от един дамсел и един клоун, аз известно време се чудих на кой са яйцата, но е сигурно че поне единият родител е дамсел, другия вероятно е клоун :-D  

Ilianidis

Супер,ще пробваш ли отглеждане на каквото е там?А каква е акропората?

Стоян Михов

Отглеждането на малки на дамсели е трудна работа, всъщност не знам дали някой е успял. Аз не знам дали яйцата на нашите бяха оплодени (освен ако не ги е оплодил някой от клоуните  :-D). Така или иначе яйцата бяха изядени почти веднага въпреки отчаяните опити на клоуна да ги спаси.

Коралът е подарък за дамселите по случай първият им хайвер.
Още не съм определял акропорите, чакам ги да видя дали ще се адаптират и оцелеят и тогава ще ги разнищвам по-дълбоко. Но тази е добре засега. На живо не е толкова хубава  *JOKINGLY*, просто лошият фотограф понякога прави по-обикновени неща да изглеждат хубаво.

Те дамселите може би скоро ще "излетят нанякъде" защото сега покрай хвърлянето на хайвера стресираха страшно много жълтия танг и той горкия е на едни червени петна (септицемия) и отслабна много изведнъж, най-вероятно няма да го бъде, въпреки че яде нори накиснато с много чесън лакомо.

geniusloci

Статията за скаридките май ще я пуснат в другия форум преведена. А къде да ги откриеш? Има двечки в София, пак само една от тях мъжка - вече ги заплюх. Тези дни ще си поръчвам и ще искам само мъжки, но проблемът е, че моите женски (4-5... всъщност даже не зная точно колко са) в момента не мога да ги извадя от аквариума. Аз риба не мога да хвана, а тея въшки дето висят из целия аквариум - абсурд :)

Еднорог

Хммм, като ти гледам снимките, мисля си, че имаш нужда от макро-обектив.  :-)
И ми се струва, че съвсем скоро ще получиш такъв.

geniusloci

А, на мен мисълта ми беше, че останалите не мога да извадя оттам, ще е голям стрес за всички да ловя въшки из камъняка :)

Няма смисъл и тези да ги пускам, няма да се развъдят при толкова гладни гадини наоколо. Ще ги отделя и по-натам - още, на тези съм им направил прекрасно местенце на мястото не рефюджиума, което сега смятам да оформя като за скаридарник (и още -ик, ако се развъдят, после ще пробвам с гобита).

Стоян Михов

Ники, Андон имаше предвид, че може скаридките направо да тръгнат към Шумена града голяма  *JOKINGLY*

Цитат на: tonino - 07.02.2013 10:27
Ако в скоро време не открия секси скаридки съм първи кандидат за дамселите, ако ще стават persona non grata :-D
. *THUMBS UP*

geniusloci

Схванах, съжалявам за нуждата да обяснявате  :-[

Взех ги, много мънички въшчиците. Все пак ще поръчам скоро още, тъкмо тези ще пораснат една идея поне.

Стоян Михов

Не съм писал отдавна в темата, така е като спрях с повечето експерименти поради липса на време, и откъм време все по-лошо ще става май.
Но все пак да споделя за най-голямата грешка, която съм правил в това хоби. Каквито и експерименти да съм си правил през годините с едно нещо не съм експериментирал - с осветлението. При мен винаги си е било само Т5 и винаги съм бил с тръби на KZ или ATI, комбинациите са варирали малко и винаги съм спазвал правилото за на KZ за 450-500 вата на квадратен метър. Със стартирането на настоящия аквариум реших да не ползвам повече тръбите на KZ защото след  последните случки бях решил да не гледам повече акропори, а някави обикновени коралчета и малко риби, и защото последните партиди на т5 на коррален които получих издържаха само 5-6 месеца и сдадоха багажа нямаха нищо общо със старите тръби и като цвят. Затова реших вместо да давам по 60-70 лв за тръба, по добре да дам двайсетина лв за силвания, нали уж ги правят в един завод и из разните форуми ги хвалят... За съжаление още сърбам попарата от тази грешка и вероятно ще загубя коралите си. При мен силваниите остаряват иключително бързо и стимулират безумно бързо зелена фаза в аквариума. В момента имам проблем с алгите и то в аквариум с нулеви нива на фосфати и нитрати от месеци, никога не ми се е случвало такова нещо. Знам че някой ще ми каже сега че има такива лампи от години и няма никакви проблеми, да ама аз имам и проблема е според мен че има силвания и силвания, при мен все идват в различни опаковки и различно размазани надписи по тях, определено съм сигурен вече че са ментета може да има и оригинали или просто партиди произвеждани за различни пазари. Въпроса е, че сега съм на път да преживея поредния краш заради тези осветления, на всичкото отгоре диодното осветление ще е готово най-рано след месец, и ще трябва да карам още един месец поне с тези боклуци, които не мога да сменя сега защото ако искам да ги подменя сега с КЗ ще чакам още половин месец за доставката и ще дам едни 400лв за нови пури, които ще сменя след 10 дни работа, просто супер се нагласих... никога не бях правил такива лаишки грешки
.
Вижте какво публикувал колегата от езерняците днес  :-D, все едно да ми потвърди съмненията, малко ми звучи като лафа "Кажи какво пиеш да ти направя една каса" :-D
Цитат на: Slaff - 03.03.2013 21:03
това е снимка на лампата. Интересното е че е японска. А марката би трябвало да е немска????

камен чочев

Имам пълен комплект т5 , просто кажи как да ти ги пратя. Като стане другата лампа ще ми ги върнеш

Стоян Михов

Цитат на: камен чочев - 04.03.2013 00:41
Имам пълен комплект т5 , просто кажи как да ти ги пратя. Като стане другата лампа ще ми ги върнеш

Много благодаря Камене  *privet*. Ще пиша на лични.

sano-pets

Както писах ена тема за цените на силванийте в европа и бг - вероятно има разлика и в качеството им!
Не вярвам европейците да са толкова тъпи, че да продават и купуват скъпите пури и да не знаят че има евтин аналог за източните пазари!  Имам как да внеса от Коралстар  и Аквастар  ( 10 000 К) - може поне за мен в началото ( за науката  де !)

Стоян Михов

Аквастар за морски аквариум не слагай, евентуално Маринстар, ама и те са същите ... въпреки че са 15000К по документи.

Стоян Михов

При мен както обикновено нещата вървят бавно и сигурно в нормалната посока, т.е. надолу  :-D. Част от коралите ми побеляха на места поради тривиална причина, една сутрин три от най-хубавите корали (естествено), се бяха отлепили от камъните и паднали на дъното и местата, където бяха опрени в пясъка бяха побелели. Което е странно и друг път са падали корали, но никога не са побелявали за една вечер. Първоначално обвиних лепилото, че не държи, но после се досетих каква е причината за падането - морските таралежчета, както бях казал преди имаме поколение малки таралежчета, които са сладкорзововиолетови сега. Като ги разгледах внимателно обаче се оказа, че не са от този баща, ако мога да се изразя по този начин - т.е. не са същият вид, като големите. С две думи това не е поколение от моя аквариум, а са пришълци, дошли са като яйца с някой от камъните. И явно имат отношение към акропорите, защото не само ги събарят, но явно гризат тази част, която е със затворени полипи към пясъка!. Започнах да вадя камъни и таралежи, към момента съм извадил 9! малки, колкото 50 стотинки и големият. Освен това започнах една по една да убивам карпет анемониите, някои от които започнаха да стават много големи и агресивни и предполагам, че имат основната вина за изчезването на едно ровещо попче и женската ми скарида вюрдемани, която тъкмо щеше да хвърля хайвер! Общо взето съм се поизнервил малко и трепя всичко наред и май аквариума ми върви към това, което съм свикнал, само акропори и една две рибки за цвят. Още повече че жълтият танг вчера просто изчезна, онзи същият, който лекувах с антибиотиците, но който предполагам, че просто беше поел твърде голяма доза цианид, която тотално му е разбила нервната система, и той ядеше като луд, но въпреки това слабееше постоянно и бягаше от всичко, което мръдне. Той беше и основната причина да разбутам камъните, защото знам какво може да се случи с мъртъв гниещ танг в аквариума.

Иначе системата със сипоракса продължава да си работи твърде добре, с което ми причинява ядове и разходи, тъй като държи нивата на всички биогени твърдо на 0 и аквариума ми гладува. Затова храня с продукти на Корален Цухт. Мисля да намаля сипоракса наполовина, но понеже нямам къде да го сложа (изчаквам времето да дойде за един малък бриидър) засега го държа, но ако има някакъв недостатък на сипоракса, е че той подобно на пелетите може да те доведе до ултра ниски нива на биогени ULNS и не можеш лесно да контролираш този процес.

Още един много важен извод, за който имах съмнения, но вече съм убеден от собствен опит - нишковидните водорасло, особено бриопсиса перфектно се развиват без наличието на фосфати и нитрати във водата. Във моята система нитрати и фосфати не е имало от месеци и не е имало и преди, за да кажем че са се натрупали по камъните и въпреки това успях да изскубя около 80 грама без да се напъвам много. Преди и аз съм застъпвал тезата, че водораслите могат да живеят в условията на ULNS, но на камъните, където се възползват от утаените частици или фосфатите абсорбирани от камъка.
И реших да го тествам, оказа се че тази теза хич не е вярна. Поставих едно парче стъкло в преливника - там има течение, няма разни риби и охлюви, които биха яли водораслите и най-вече няма никави камъни. След два месеца стъклото беше обрасло с бриопсис първоначално малки нишки и след това туфички, впоследствие махнах стъклото за да претегля кава беше масата на обрастлите го водорасли и забелязах, че част от водораслите са се прехвърлили на самото стъкло на преливника дори вертикалното!, моят преливник е много малък, в резултат на което водата се движи много бързо в него и не създава условия за задържане на никакъв детрит в него. Оставих го така и сега бриопсиса е направил класическа туфичка в приливника, без никакви камъни, нитрати и фосфати във водата нула в продължение на месеци. Изглежда ще се окажат верни твърденията че алгите правят някакви симбионтни комплекси с разни азотфиксиращи бактерии и успяват да се възползват първоначално от азота във въздуха, а след това като развият маса започват да филтрират водата и се хранят с по-едрите частици, носени от водата.

Така че наличието на фосфати и нитрати изобщо не е най-важното условие да се развият нишковидни водорасли. А кое е тогава? Аз бих казал сега, че това е светлината и липсата на врагове. Това се надявам да го докажа от заложен преди няколко месеца опит.

Нещо друго - скубането на водораслите в аквариума и особено търкането им със четка за зъби може да е пагубно за коралите. както бях разказвал преди, бриопсиса съдържа токсин, който ще бъде използван за борба с рака, но в същото време е токсичен за рибите, те затова няма животно което да го яде, като стане възрастен, с изключение на някои. Аз наскубах малко бриопсис и го изстисках в една чашка (от онези за уиски  :-D) след това започнах да накапвам малко в близост до акропорите всички без изключение реагираха с прибиране на полипите веднага и непоказването им поне 15 минути. Ако се налага да скубя бриопсис бих го правил при пуснат реактор с активен въглен.