• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.05.2024 20:44

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Градината на Октопода (Octopus's garden)

Започната от Стоян Михов, 02.09.2012 13:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

камен чочев

Прекалено много свободно време имаш. Там ти е проблема   :-D . Аз, солеността съм я свалял в продължение на 8 месеца (и обратно за 6 седмици до нормално нива). Без да те отчайвам най-вероятно скаридите няма да преживеят (дано не съм прав) , а при коралите ще започне белене (дано и тук не съм прав). Ама ти си свикнал май  ;-) .

Ilianidis

При мене  2 корала го отнесоха плавното увеличаване на солеността до 39.Дълго време държаха и последните купувани най-малко го преживяха,другите им няма нищо.Добре че единия го фрагвах преди време та го запазих като вид.Но до белене помогнаха и други два фактора,иначе държаха геройски.Обратното сваляне макар и за 1седмица довърши единия.Все пак откак се занимавам с морска нямам нито един загубен корал на цяло,затова пък колко растения съм хвърлял в сладководната.....Та неминуемо последствия ще има,дано само са ти малки загубите октоподе.

Стоян Михов

Цитат на: камен чочев - 18.11.2012 16:08
Прекалено много свободно време имаш. Там ти е проблема   :-D .  
*ROFL* Стига де Камене, че началството ми (поздрави шефе  *privet*) чете много редовно форума и дори напоследък взима дейно участие, та току виж си ми докарал така желаното от мен последните години пенсиониране  :-D.

Има много теории откъде идва името на град Белене, аз мисля че вече открих истинската причина - като дойде тук човек и почва белене на коралите *ROFL*. Dede твоите са изключение.

https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Dede

Хахах, не знам дали моите ще са изключение или не, но с времето ще разберем. Ако случайно пък вземат, че растат и са добре, ще го прекръстим това Белене.  *DRINK*

Стоян Михов

Аз продължавам с моите невероятни истории, които вече звучат като барон Мюнхаузен и предполагам че вече мислите че си измислям но ето какво се случи днес.
Само малко въведение - аз имам обратна осмоза 6 степенна, която използвам и за питейна вода, последните дни е спряна заради проблема с преливането на аквариума. Днес сутринта установих че аквариума е изпарил страшно много вода (не е теч защото навсякъде е сухо) и понеже е спряна осмозата започнах да доливам ръчно от една кофа. Както и да е тогава малкото ми синче поиска да му налея вода, аз му налях в една чаша от осмозата, която съпругата ми беше предвидливо напълнила в една туба, хлапето направи много странна физиономия като опита водата и ми върна чашата, аз съответно си изкарах акъла какво има в тази туба и опитах водата беше солена, много солена вода. Нямам представа как, но солената вода от аквариума е минала по някакъв начин през обратната осмоза, наистина не знам как (има one way клапа) и осмозата е на около 1,5 метра над съмпа! и понеже е спряна водата централно към нея когато жена ми е решила да напълни вода тя по някакъв начин е тръгнала от съмпа през затворения поплавък- убийте ме не знам как става това - преминала е през всички филтри, клапи и шът офф и в тубата водата беше 33,6 промила соленост! - измерих я!! Сигурен съм че тубата е напълнена от обратната осмоза, защото аз бях човекът който спря водата и взех тубата и се зачудих как е успяла да се напълни, но тогава реших, че просто не съм затворил добре крана на водата от водопровода.

Това беше последното отмъщение на автоматичното доливане, ако някой беше ми казал, че дори теоретично е възможно много щях да се смея.
Това вече определено е каръщина, на световно ниво, ако има някъде състезание казвайте да се записвам последното място ми е в кърпа вързано - щот съм карък.

Лоши последици този път откъм живот нямам, но откъм техника -не знам още, но нагревателя беше останал наполовина на сухо, но хубаво ч е е титаниев изглежда му няма нищо, ама то времето ще покаже. Но обратната осмоза ще трябва да й сменям филтрите и мембраните...
Уникум нямам думи просто, другия страничен ефект е че синчето сега обикаля из къщи с една цедка с рибка и иска да ходим на море в Гърция, явно солената вода му е отключила спомени и явно е усетил промилите, щото иска в гърция , а не в созопол  :-D (той е на три години, и дето се вика вече е пил солена аквариумна вода, и сега ако не поеме по пътя на татьо си  :-D)


https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Стоян Михов

Цитат на: tonino - 20.11.2012 18:46
Едва ли на филтрите им има нещо. Водата няма как да мине през мембраната без налягане.


:-D Знам че не може, но е минала някак си - няма как да заобиколи мембраната, ако беше минала през флашинга, да ама той е затворен, пък и тогава щеше да изтече през тръбата за отпадната вода, не през тази за осмозната, абе странен случай, ще го разследвам още дълго време усещам.

Важното е че на хлапето му няма нищо даже му хареса (щото доливам водка сигурно)  *ROFL*
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Еднорог

Аз пък мисля, че си голям късметлия. Защото са стекли няколко фактора - пиете от осмозата, детето се е случило при теб точно в този момент, и точно в този момент си е поискало вода - благодарение на които си открил проблема. Представяш ли си да не беше станало, нямаше да разбереш и всичко заминава по дяволите. Късметлия си ти, Октоподе  :-)

камен чочев

Цитат на: Еднорог - 20.11.2012 19:09
Аз пък мисля, че си голям късметлия. Защото са стекли няколко фактора - пиете от осмозата, детето се е случило при теб точно в този момент, и точно в този момент си е поискало вода - благодарение на които си открил проблема. Представяш ли си да не беше станало, нямаше да разбереш и всичко заминава по дяволите. Късметлия си ти, Октоподе  :-)
Пази Боже от такъв късмет  :-D .
За да счупиш каръка започни от нулата, без никакви експерименти, и както пише по книгите... но ще трябва и ника да смениш  :-D

изгубеният рай

Октоподе ,като ти чета темата оставам със впечатлението че повече се вълнуваш от експериментите и производните им ,а не от създаването на нормално действаща система.Та по този повод не разбирам що толкова се вайкаш....или пък се хвалиш *dontknow*
END!!!

Стоян Михов

 
Цитат на: изгубеният рай - 22.11.2012 23:12
Октоподе ,като ти чета темата оставам със впечатлението че повече се вълнуваш от експериментите и производните им ,а не от създаването на нормално действаща система.Та по този повод не разбирам що толкова се вайкаш....или пък се хвалиш *dontknow*

*ROFL* защото явно обичам да се хваля с проблемите си  *ROFL* пък и щом не може да се разбере дали се хваля или се вайкам, значи съм уцелил верния тон - просто споделям, пък някой може да си извлече полза от моите грешки. Знаеш ли има една приказка - за да станеш специалист в дадена област, трябва да минеш през всички възможни грешки и да се научиш как да ги избягваш за в бъдеще. Мен си ми харесва подхода проба - грешка, защото така мога да давам лично мнение, а не само лошо преведени цитати от риф централата.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

Ама ако не той, кой да прави експериментите?  :-)

Октоподе, я кажи как върви с фосфат ремувъра? При мен нещо имаше напаст от водорасли (остана и едно петно червено циано, което явно ще трябва да изчистя) и сега смених медията - с повече такава. Обаче чета тук там за проблеми с ровафос, американците ползват (предполагаемо същия, но явно не баш) BRS HC и с него нямали ядове, KZ ползват алуминиев... чудя се дали да не опитам следващия път този на KZ, макар че видимо започнаха да изчезват гадостите, откакто подмених медията. Но то на първо място предишната не би трябвало да е била изхабена, затова недоумявам...

Стоян Михов

Аз го ползвам заедно с активен въглен на KZ  в един реактор, но на различни нива (не смесени), резултатите са много добри по отношение на алгите, но аз нямах ригиструеми фосфати в системата, сложих го основно заради силиция, който е много в беленската вода и известна част преминава в осмозната, от тази си гледна точка в комбинация с активен въглен върши перфектна работа, освен това мисля че свързва и неорганичните фосфати, тъй като няколкото туфи Bryopsis покафеняха и изчезнаха след около 2-3 седмици като го сложих. Проблемът с тези железноокисни фосфатремувъри е  ниското рН на аквариумната вода, а при нас в България с този климат, при който прозорците ни стоят затворени и през лятото и през зимата рН -то много често е под 8, което кара фосфатремувъра да освобождава свързаните фосфати и то под форма вече доста "удобна" за алгите. Аз затова се опитвам да държа рН над 8, ползвам малки количества ГФО (наполовината от препоръчваните) но го сменям през 15-тина дни, докато не изчезне проблема, след това го спирам, не го държа непрекъснато. Обикновено го държа първите 5-6 месеца на новостартирал аквариум.

Не съм експериментирал с Алуминиевите фосфат уловители, основно заради експериментите на Ранди Холмс Фарли, където доказва че тези медии все пак изпускат доста алуминий, който е токсичен за коралите  http://www.advancedaquarist.com/2003/7/chemistry , и предпочетох ако ще изпускат нещо то да е желязо (което не е токсично дори се добавя понякога) или фосфати (те са си мои дето се вика  :-D, пък  и най-много да доведат до бум на алги, но няма да ми убият коралите). Изобщо не знам дали Ранди е изцяло коректен в тези си изводи (все пак той си работи в химическата индустрия и може някой да му е ударил едно рано да оплюе конкуренцията), но безспорния факт че алуминий се отделя, а той по принцип си е токсичен, ме накара да не рискувам, при условие че има алтернатива, може би не толкова ефективна, но принципно по-безопасна, дори при предозиране.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

камен чочев

Октоподе, интересно ми е как поддържаш рН. По точно какво имаш предвид "поддържам".

Стоян Михов

Цитат на: камен чочев - 23.11.2012 20:22
Октоподе, интересно ми е как поддържаш рН. По точно какво имаш предвид "поддържам".
Опитвам се да доставя до скимера и съмпа свеж въздух с нормално съдържание на въглероден двуокис, при мен е малко по -лесно, защото скимера ми е в помощно помещение и съм прекарал една тръба отвън от която скимера дърпа въздух, в нея има активен въглен и марля. Сега тази тръба я няма, защото помещението в което е и котела на парнотоа, което работи на пелети и когато работи горелката в помещението има голям приток на свеж въздух отвън през вентилационните отвори. 
Другия начин с който държа рн високо е чрез доливането с варна вода.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

При мен се оказа, че си е било над 8.05 и нощем - предния път като смених слайда на Seneye, не му попълних кода, а очевидно - има значение (то така и пише, но аз бях изхвърлил опаковката вече). Освен това пресрочих и смяната с няколко дена.

Иначе пробвах да проветря вчера по-сериозно - не се получи никаква разлика, така че ще приема, че толкова може. Въздуха идва от хола, който е отворен към кухнята, коридора и банята и обикновено е отворен и към спалнята. Банята постоянно тегли въздух. При тоя клинч навън няма как да проветрявам повече от това.  *UNKNOWN*