• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

11.07.2025 02:08

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Градината на Октопода (Octopus's garden)

Започната от Стоян Михов, 02.09.2012 13:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

altunian

Наистина следвайки напътствията на производителя всичко върви идеално. Не съм Камен, между другото ;) и не се притеснявам да кажа кое къде съм купил. Търговията с ebay-ски стоки не е в стила на Аквалайн. :P

Стоян Михов

Нямах предвид теб altunian,  че си издал тайната откъде си го купил, а Камен, че издаде тайната за лечението с Кемиклийн. А иначе аз нямам нищо против някой да ми продава стоки, които е купил от йбей, така си спестявам чакане от 20 дена и си заслужава да дам малко повече пари отгоре. Но това е друга тема.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

altunian

Пошегувах се :) Познаваме се и е ясно, че не ни бъркаш
Аз пък не харесвам това с ибей търговията, защото е несериозен вид търговия. Логичният път е в генералното представителство на цели търговски линии продукти.

Стоян Михов

Днес измерих нитратите за първи път след третирането с Кемиклийн. Преди това бяха 0,0 мг/л. Сега са 0,5 мг/л, за първи път да видя  розово оцветяване на теста от бая месеци насам  *JOKINGLY*.
Все още не може да се твърди, че се е прецакала биологичната филтрация от лекарството, възможно е и да са остатъци от разграждането на огромното количество измрели цианобактерии. Ще видим следващите дни каква ще е тенденцията.

камен чочев

Стояне, американците са си американци. Това е перфектен препарат (и единствения, който наистина работи 100%) и благодаря на Боби, че ми отвори очите. Изпробвах още един американски препарат за третиране на риби при внос - третирах видимо паразитни риби и то от видове нетърпящи лечение с медсъдържащи препарати (пеперуди и ангели) - работи перфектно (пак Боби е свидетел).
А дали е купуван от e-bay (слава Богу, живеем в XXI век и го има e-bay) или от някъде другаде  (в случая е от производителя :) ), няма никакво значение. Поне за цианото  :-D .
А е и "подарък" за Стоян в името на експериментите :) (наистина не ставам за търговец  *CRAZY* ).

Стоян Михов

Ахааа, май още дълбоко пазени тайни ще разкриеш  :whistle: Ще съсипеш световната рифова конспирация.
А пък аз не мога да разбера защо получавам за рождения си ден странни подаръци - таз година Dede ми подари маса с доживотна гаранция, както каза за първи път идва на рожден ден и кара подаръка с бус  :-D, ей го Камен ми подари кемиклийн, всъщност той постоянно подарява разни неща не само на мен (май наистина не ставаш за търговец  *privet*), миналата година ми подариха продънен ламаринен варел 200л, класика... кога ли ще започна да получавам чорапи и дезодорант като всички нормални рожденници  :-D.

Ще кажеш ли нещо повече за хамериканското лекарство за рибоци  :whistle:?

камен чочев

Цитат на: Стоян Михов - 09.11.2013 23:21
Ахааа, май още дълбоко пазени тайни ще разкриеш  :whistle: Ще съсипеш световната рифова конспирация.
А пък аз не мога да разбера защо получавам за рождения си ден странни подаръци - таз година Dede ми подари маса с доживотна гаранция, както каза за първи път идва на рожден ден и кара подаръка с бус  :-D, ей го Камен ми подари кемиклийн, всъщност той постоянно подарява разни неща не само на мен (май наистина не ставаш за търговец  *privet*), миналата година ми подариха продънен ламаринен варел 200л, класика... кога ли ще започна да получавам чорапи и дезодорант като всички нормални рожденници  :-D.

Ще кажеш ли нещо повече за хамериканското лекарство за рибоци  :whistle:?
*ROFL*
Догодина парфюм - обещавам  :-D А Деде щом на теб е дал такава гаранция - от тук натам му ставам клиент :)
Стига толкова разкрития по конспирацията  *CRAZY* Като се видим ще ти го покажа

Стоян Михов

Нитратите ми паднаха до 0,2 мг/л. Не мога да кажа дали Кеми-клийн беше повлиял отрицателно на биологичната филтрация, или беше окислил повечето органика по дъното до нитрати, но определено детрита ми в пясъка е в пъти по-малко, като разбърквам пясъка не се вдига характерния бял облак, какъвто имах преди.
Сега е ред на зелената фаза, след като месеци наред камъните и дъното бяха покрити със циано, изчезването му изведнъж "Отвори" вратата за другите пакостници. И дъното ми сега започва да се заселва с нишковидни,да не говорим че нишковидните по старите ми камъни не бяха измрели и сега се показаха с цялата си прелест. Общо взето справянето с проблемите на аквариум с такова тежко експериментално наследство е само едно - рестарт, ама аз не се давам толкова лесно :)

Ilianidis

Аз пък алги имах при нулеви нитрати доста и аквариума сякаш занемарен и жив.Сега с 5-10 нитрати алги никакви,дори по стъклата не се образуват вече,малко стерилен ми изглежда и това дето изобщо не виждам нов коралин също ме притеснява,стария опада от всякъде:-/

Стоян Михов

И аз имам алги при нулеви нитрати, както съм казвал и преди, целта ми е да имам нитрати около 0,5 - 1 мг/л, ама непостижима засега цел, най-вероятно причината е в преоразмерения ми скимер.

А сега да поясня малко понеже може да има и други ползватели на трейс елементите на на Red Sea  - Coral Colors A,B,C,D.
Поянението им как се дозират е супер безумно, на бутилката пише - "Добавете 1 мл за всеки 20 ppm добавен калций /100 л аквариумна вода" - WTF  *CRAZY*? Тази задача могат да я зададат на световната олимпиада по математика, ако искат да няма шестици. Добре, че в книжката с упътването има добавено "...или на всеки 2 грама потребление на калций".

Естествено ако си добавяш калций с техните продукти нямаш ядове - там е ясно - 1 мл на всеки 10 мл от фирменият им разтвор на калций, много удобно а? И всеки, който не му се мисли много си казва: егаси то много сложно изчисляването , я по-добре да си взема от техния калцийи да си гледам рахатлъка. Много се дразня на такива търговски тарикатлъци  :karamse:. Тръгват и те по стъпките на Биг Брадър Корален Дзухт.

Та тези, които ползват някакъв друг източник на калций (примерно калциев хлорид, калциеви реактори, калквасер и т.н.), а не фирменият на Ред Сий да знаят, че 1 мл от техните трейс елементи се добавя на всеки 2000 мг (2 грама) потреблениена калций, т.е. ако имате потребление 10 мг/л каций на ден и имате 400 литра вода в аквариума, то потреблението ви е  400*10 = 4000 мг/л (4 грама) и съответно трябва да добавите по 2 мл от всяка бутилка Coral Colors  на Ред Сий.

Аз и на други неща се изумявам, амиериканските ни колеги не ме оставят на мира и непрекъснато ме принуждават да правя експерименти :-D. Явно видяха от Камен и ми подариха за рождения ден Chemi - Pure Elite  :-D, как човек да не експериментира. Просто ми объркаха поръчката (не се съмнявате нали) :-D, и сега си имам едно Pure аванта, та очаквайте тестове, макар че нямам някакви по-специално очаквания от гранулиран железен оксид, активен въглен и йоно-обменни смоли, натъпкани в една торбичка :).

dafil

Октоподе,от малко повече от седмица ползвам  red sea A,B и C и вече се вижда положителен резултат.Но дет се вика половин литрова разфасовка ще ми стигне за мойто 3 литрово аквариумче за...300 седмици/ако  все още са в срок/ :-D така че  за мен си заслужава :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

Стоян Михов

Цитат на: dafil - 19.11.2013 00:41
Октоподе,от малко повече от седмица ползвам  red sea A,B и C и вече се вижда положителен резултат.Но дет се вика половин литрова разфасовка ще ми стигне за мойто 3 литрово аквариумче за...300 седмици/ако  все още са в срок/ :-D така че  за мен си заслужава :-)

Аз за заслужаването нищо не съм казал още, коментирах само безумните обяснения за дозирането, ако не ползваш техните продукти за добавяне на калций, пък и аз говорех за Coral Colors ABCD - това са трейс елементи, калий, йод, и такива истории. Доколкото разбирам, ти говориш за калциевите, карбонатните и магнезиевите добавки A,B,C. Това е и другото объркване при Red Sea,  че са си кръстили един куп продукти A, B и C.

А моят аквариум е отново много зарязан в неприключила зелена фаза, за съжаление нямам необходимото време да се занимавам с него, така както ми се иска, добре че е прекрасната ми съпруга, да долива, дозира, чисти и т.н. покрай всичките други ангажименти, иначе отдавна аквариума да е заминал.

Стоян Михов

Все се каня да кажа какво стана с моята обратна осмоза и все забравям, та ето: Вероятно си спомняте за безбройните проблеми, които имах с нея още откакто я смених. Мемраната винаги се прецакваше след 1-3 месеца работа, което ми съсипваше аквариума няколко пъти, защото доливането ми е автоматично, директно от обратната осмоза, без да пълня в отделен съд. Сега вече мога да кажа че обратната ми осмоза работи без проблем и последната мембрана, която сложих все още показва 000 на TDS метъра. Товае същата мембрана, която една седмица след като я сложих започна да показва завишени нива на TDS. Какво промених за да стигна дотук - смених реда на предфилтрите сега е: 20 микрона> активен въглен > 5 микрона; и другото много важно което направих - купих си буферен съд, който вързах към системата, той събира 10 литра вода и съм изключително доволен. Мисля че той беше ключа за решаването на моя проблем. Според мен мембраната се прецакваше, защото поради факта, че автоматичното ми доливане е вързано директно към осмозата, осмозата не работи нормално, просто през нея преминават много малки количества вода през определени периоди от време. Примерно на едно включване, като падне поплавъка, осмозата пуска примерно 100-150 мл вода и спира, след 15 минути пак така. Мисля че този цикъл съсипва мембраната замного кратко време. След като сложих буферният съд обаче всичко се промени, вече имам много голям обем вода и системата се включва много по-рядко. Мембраната, както беше тръгнала да се съсипва, започна пак да си показва 000, освен това си прекарах чешмичка за осмозна вода, преминала през филтър за обратна минерализация до кухненският плот и благодарение на буферният съд мога да си напълня чашата с вода за няколко секунди ( и да черпя Денислав и Габи като дойдат с хубава вода на корем), голям кеф. Още по-голям кеф е когато си пълня вода за сменяне, благодарение на буферния съд пълня десет литра за няколко минутки. Жалко, че нямаше по-големи обеми, бих си взел 30-40 литров веднага.

vesko_aa

vankata_032_pld

Стоянски можеш да свържеш повече от един буферен съд :-)