• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

25.07.2025 02:15

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Градината на Октопода (Octopus's garden)

Започната от Стоян Михов, 02.09.2012 16:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Canary

Цитат на: Стоян Михов - 11.03.2013 12:41
Благодаря за линка Камене, аз най-много се впечатлих от думите му (за коралите не говорим :):

"I have had bigger and smaller tanks.
I have had many problems and have always overcome them.
It is a part of this beautiful hobby.
Learning from your mistakes and adapting."

"Аз съм имал и малки и големи аквариуми.
Аз съм имал много проблеми и винаги съм успявал да ги преодолея.
Това е част от това прекрасно хоби.
Учене от грешките си и приспособяване."

Това е много интересно, изглежда логично и не ми беше хрумвало. Ще се пробва още днес! Идеята явно е да се докарат високомолекулните органични (АТФ, ДНК) до по ниско молекулни - ортофосфати, които да хване теста. Много интресно. *CRAZY*

Даже може да затоплиш пробата и до 80 градуса. Идеята на теста е, че много често нивата на PO4 са над десет пъти повече, отколкото при нормален тест. Тогава, може и тестана Салиферт да засече коректно..
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1108560600_2_20_GBP_2_dark.png&hash=ed62518317a081a01b4531c761ab543af891ed29

geniusloci

Цитат на: Стоян Михов - 10.03.2013 23:31
Ники, като гледам какви химии си изброил, мислче че ще биеш първичният бульон по продуктивност. Шегата настрана не мислиш ли че комбинацията от различни марки добавки може да ти изиграе лоша шега?
Както казах - системата (старата) вече толкова трудно мърда нанякъде, че веднага се забелязват и малки промени.

С цианото в другата - избуява по същото време като бактериите, след вчерашните промени - надявам се да отпадне (извадих повечето пелети от филтъра, съмненията ми са, че заради различния вид пясък в него песъчинките "драскат" пелетите). То скимера там не ще да извади бог знае какво даже, държа го на минимум и пак нямам никаква органика, а заселването е нормално (и много, много далеч от по-голямата система), храненето - пак така богато.

За първичната супа - с Red Sea не може да се объркаш (добавките с елементи за цветовете са на база колко калций вкарваш, минус от който елемент знаеш, че има). Йод добавям допълнително (след тест). Почти всичко останало е органика, която постоянно излиза от аквариума, така или иначе. А и винаги почвам с половин доза от всичко останало. Единственото, с което наистина внимавам, са източниците на въглерод и бактериите. KZ системи се подкарват ударно с почти десетократно по-високи дози на някои неща (първите 14 дена). Единственото, което не вървеше (в минало време, понеже вече ги няма повечето) са някои родактиси, рикордеи и две дискозоми (не всички от тях, зелените и червените са наред), както и една акропора, която вчера обработих против паразити и преместих на друго място, понеже имам някакви съмнения с еня - расте, но същевременно - постоянно се бели тук и там, а не се вижда да има нещо, което да я яде.

Стоян Михов

Цитат на: Canary - 11.03.2013 13:04
Даже може да затоплиш пробата и до 80 градуса. Идеята на теста е, че много често нивата на PO4 са над десет пъти повече, отколкото при нормален тест. Тогава, може и тестана Салиферт да засече коректно..

Хм според мен идеята на загряването е да денатурираш (докараш до някакви по-къси молекули и ортофосфати)  високомолекулните съединения, без да ги минерализираш (докараш до неразтворими неорганични соли). Защото стандартните тестове не мерят неорганични фосфати и високомолекулните съединения. Ако нагрееш много над 50-60 градуса може да вкараш фосфатите в неразстворими съединения. Ама ще се пробва де.
: 11-03-2013, 12:00:18
Цитат на: tonino - 11.03.2013 14:58
Стояне този прилича на твоя змей, но с няколко години напред в еволюцията:-D.
Не знам Камен, какво имаше предвид за техниката нищо излишно и никакви залитания, но ми хареса избора на риби и в двата аквариума. Интересен е броя на гобитата - около 20 риби за 0.48 кв.м площ, а в малкия са 40.

Да наистина прилича на моя змей, да кажем че скелетите им си приличат, защото облицовката... =-O хих. Иначе за гобитата и на мен ми направи впечатление, като ги знам какви са бойни.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Пак мерих фосфати с леко загряване и нъцки,бистра водица.Обаче спрях пелетите нацяло.Интересно първата доза се разгради бавно,а дозареждането отиде за 2-3 месеца,почти разложени,направо се бяха стопили.Сега до няколко седмици ще си проличи каква е причината.Ако не стане ще търся препарата на фМ.Изпрах филтърните прегради,нямах си на идея че толкова кафява гнус са задържали.

камен чочев

Айде бе хора!? Вярно ли не ви направи впечатление дебита на връщащите помпи, на 400 л дисплей има 20 000л/ч. Почти 10 пъти повече отколкото при мен. За да може да преливника да се справи с това  количество вода, цялата задна стена е преливник. А осветлението от 1 000W на 0.48 м2 или повече от два пъти, отколкото при мен. Не ми казвайте, че това не прави впечатление  *CRAZY* . То си е луда работа.
Относно теста, точно в тази посока му бяха обясненията, че дългите вериги, които теста не ги хваща са най-добрата храна за циано и динофлагелати. Това се получава като се прекъсне азотния цикъл по една или друга причина.
Биопелетите, с които съм сега са http://www.sewatec.de/filter-media-adsorber/np-biopellets/np-reducing-biopellets-new-formula-500ml.html и в интерес на истината нямам циано, след смяната на старите.
Стояне впечатлил си се от думи, които в пълна степен важат за всички ни без изключение (може би със справянето с проблемите сме малко назад, но другото си е истина). Просто човека ги е сентирал  ;-)

kamos

Дебита не го видях, но ми направи впечатление, че при височина 40 см свети с пури и металхалоген и то много над ват на литър.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

S_mo

Да офтопик съм, но това за измерването фосфатите ще има ли ефект в сладководен аквариум *offtopic

Canary

Цитат на: камен чочев - 11.03.2013 20:21
Айде бе хора!? Вярно ли не ви направи впечатление дебита на връщащите помпи, на 400 л дисплей има 20 000л/ч. Почти 10 пъти повече отколкото при мен. За да може да преливника да се справи с това  количество вода, цялата задна стена е преливник. А осветлението от 1 000W на 0.48 м2 или повече от два пъти, отколкото при мен. Не ми казвайте, че това не прави впечатление  *CRAZY* . То си е луда работа.
Относно теста, точно в тази посока му бяха обясненията, че дългите вериги, които теста не ги хваща са най-добрата храна за циано и динофлагелати. Това се получава като се прекъсне азотния цикъл по една или друга причина.
Биопелетите, с които съм сега са http://www.sewatec.de/filter-media-adsorber/np-biopellets/np-reducing-biopellets-new-formula-500ml.html и в интерес на истината нямам циано, след смяната на старите.
Стояне впечатлил си се от думи, които в пълна степен важат за всички ни без изключение (може би със справянето с проблемите сме малко назад, но другото си е истина). Просто човека ги е сентирал  ;-)

Благодаря! Само не разбрах, тотално ли ги смени, или добавяше по-малко от новите, докато старите свършиха?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1108560600_2_20_GBP_2_dark.png&hash=ed62518317a081a01b4531c761ab543af891ed29

камен чочев

Цитат на: tonino - 11.03.2013 22:45
Стояне може да смениш темата от "Градината..." на "Лаф моабет при Октопода" :-D
И аз съм за. "На кафе" с Октопод.  :-D
Томи, сложих 100 мл от старите и 500 мл от новите

Стоян Михов

На мен пък ми направи впечатление нещо друго, и аз проявявам типично българската черта, като видя нещо хубаво да разбера дали нещо не ме будалкат. :) доколкото разбирам аквариума е 80 см дълбок (Не 40), а е 40 см широк и 120 дълъг и е 400 л  със съмпа! Т.е. аквариума му е колкото моя като обем. Друго ми прави впечатление, как аджаба събира 10 пури т5 и два металхалогена на 40 см разстояние, моят аквариум е 50 см широк и събира максимум 8 тръби, не мога да си представя още 2 пури и металхалогени които са поне 10 см широки (има нещо тука, ама да видим) Да кажем че се е объркал и всъщност дълбочината е 40, и това не ми се вярва аз имам абсол'тно същите тунзета като неговите и диаметърът им е 9-10 см - така като гледам как изглеждат в неговият аквариум едва ли е 40 см дълбок, като имам в предвид как изглеждат в моят аквариум който е 55см дълбок. От друга страна пък ако е 80 см дълбок би изглеждал по-скоро като квадрат отколкото като такъв издължен правоъгълник, абе сбъркано нещо има тук.

Ilianidis

камен чочев

Стоян Михов

Ами да де и аз там гледам уж " So this aquarium is 120 by 80( deep) by 40 cm" английският му е мале-мале (като моя). Аквариума му със сигурност не е дълбок 40 см, вземете една линийка и измерете съотношението височина / дължина водният стълб му е поне 50-60 см, аз имам аквариум който е 40 см дълбок и знам как изглежда като му сложиш пясък и не го напълниш догоре. Нещо се е объркал пича.   изобщо не се опитвам да омаловажа постижението му - това е един от най-готини аквариуми които съм виждал, просто казвам че има няколко грешки които вероятно не са нарочни.
: 11-03-2013, 22:05:09

Цитат на: tonino - 11.03.2013 22:45
Стояне може да смениш темата от "Градината..." на "Лаф моабет при Октопода" :-D

Цитат на: камен чочев - 11.03.2013 23:28
И аз съм за. "На кафе" с Октопод.  :-D

*ROFL* *THUMBS UP*
Цитат на: S_mo - 11.03.2013 22:54
Да офтопик съм, но това за измерването фосфатите ще има ли ефект в сладководен аквариум *offtopic
То в моята тема май всичко е офтопик :-D, така че няма проблеми. Фосфатите идват от едни и същи съединения без значение солеността на водата така че методът със загряването трябва да върши същата работа, друг е въпроса дали ти трябва такава точност в сладководен аквариум.

Добре съгласих се че е 80 см дълбок в смисъл широк (Видях му другият аквариум - същите размери само че е 40 см широк) Сега остава да се убедя ,че може да е 40 см дълбок  :-D
[
Простете предубедеността ми, ама като видя някакви невероятни твърдения ставам много подозрителен, обърнете внимание на малкия му аквариум в двеста литра система има 40 попчета!  =-O

Стоян Михов

А това за големите циркулационни помпи е много необичайно, но не го виждам за първи път. аквариума на Carlinos Moreno, който го споменавах във връзка със сипоракса изобщо няма пауърхеди, неговото течение се осъществява само от възвратните помпи това оказва се че е единственият вариант при много гъста колекция от корали.

Стоян Михов

Гъстото обрастване с алги вече си има няколко причинителя, между другото клоуните най-накрая (след 2 години) намериха заместител на анемония, който да обитават (една голяма туфа нишковидни алги  *ROFL*) и даже май са хвърлили хайвер някъде около нея. Ужас просто, горките са развъдени в аквариум и си нямат идея кое е анемонията  *JOKINGLY*.
Но както и да е вчера измерих проводимостта на водата от обратнта осмоза и се оказа, че е 187 микросименса!!! Чешмяната е  428mS. Не бях я мерил от 3-4 месеца, явно за този период е станало нещо вероятно с мембраната, защото преди това беше около 55 mS. Така, че основната причина, освен осветлението вече ми е ясна. Резервна мембрана нямам, сложих последната и забравих напълно да си подновя резерва. Я кажете откъде си купувате мембрани и другите предфилтри, ако е някъде от Българско ще е добре, че ще стане бързичко, аз си ги поръчвах от Англия от Колинс Уотър, ама идват много бавно и не ми се чака още един месец. Кажете си и мнението за качеството де, че все пак е хубаво да е бързо, ама не бих правил компромис с качеството.

Та накратко, я кажете какви мембрани и филтри ползвате, откъде ги купувате, за колко време пристигат и какви показатели ви докарват :) Благодарство предварително. *DRINK*