• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
31.05.2024 19:45

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Градината на Октопода (Octopus's garden)

Започната от Стоян Михов, 02.09.2012 13:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Еднорог

Аз пък си помислих, че се опитваш да направиш Хисарската пещера под вода  :-).
Трябваше да пуснеш конкурс "Какво е това", сигурна съм, че нямаше да има два еднакви отговора  :-).
Забавно, как виждаме едно и също нещо по съвсем различен начин.
А как ти изглеждаше аквариумът докато беше на чичко Зеовит и без камъни, преди да стане "големия взрив"? Имаш ли снимки? Любопитно е да се види разликата.

Стоян Михов

Имам, но нали знаеш как съм аз със снимките.

Не е Хисарската пещера, а е хисарските Камили
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi47.tinypic.com%2F2ibmidx.jpg&hash=382bc1233f7c5136c96b06d92132115f1311343b

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi50.tinypic.com%2F16m9gds.jpg&hash=e3f0571325eb1289c9d8b0a014ca685166c71f35

и сега драконовия мравояд глътна "Камилите", ако мога така да се изразя  *ROFL*
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

Цитат на: Octopus - 27.10.2012 23:29
Другото - мисля че най накрая си намерих подходяща сол за месечните смени на тази ми система- Red Sea Coral Pro -  алкалността й три часа след разтваряне при 25 градуса беше 14,4 dkH!
Между другото - H2Ocean-а е = Red Sea Coral Pro, то затова и се хвалят с повишеното ниво на магнезий. И досега не ми се е налагало да добавям магнезий, все е близо 1500 ppm. Алкалност мерих около 12.9, но не беше напълно разтворена.

Стоян Михов

Да и аз така разбрах, че разликата е само една - в цената  :-). Само не разбрах кой за кого брандира, ама май Ред Сий са оригинала и дават сол на D-D, доколкото разбрах някакъв израелец е в дъното на цялата работа. Това че магнезия е толкова много е единственото нещо което засега не ме кефи. Високата алкалност на новата формула на Ред Сий Про (при мен стигна до 15.4!) е нещо, от което много се оплакват в Риф центала, но мен ме устройва, защото при редовни смени ми спестява корекции на алкалността засега, ама като дойде време да пускам калк реактора може и да не ме кефи толкова много. Определено обаче, ако се стартира нов аквариум с тази сол трябва внимателно да се следи алкалността (макар че предполагам след добра аерация и престой в аквариума ще падне драстично).
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

Аз даже добавям буфер, за да стигна 11.5-12 - това при смени, и меря с три различни теста, че да съм сигурен колко е :D. На самата вода, която доливам, не съм мерил от онзи път, когато споменах колко беше.
Това с осмозна вода, чешмяната при старта я мешах с Тропик Марин. На нея пък и добавям калций, макар и малко. За магнезия не се оплаквам, нямам планове да слагам калк реактор, т.е. трябва да правя корекция през Х време в момента, което все още ми е в далечен план предвид колко корали имам и колко са развити. После просто ще мина на дозиране според това колко намалява.

Стоян Михов

Снощи сменях вода и се замислих дали да не напиша две три важни неща като сменяме вода. Естествено сигурно пак казвам неща, които всички знаете, но вече сте ми свикнали вероятно - пък, току виж е полезно за някой:

1. Размесете торбата със сол много добре, примерно хванете я за дъното и гърлото и я обърнете наобратно, ако е в кофа я пресипете от една кофа в друга и т.н. !Забележете - цялото количество сол, което имате - не само това, което ще слагате! Както знаете нашата рифова сол се слагат основно три-четири съставки- едното е пречистен Натриев хлорид, втората добавка е калций и магнезий - различните фирми ги слагат с различни съединения или комбинации от тях, третата основна е карнбонати - натриеви, борати и разни други за алкалноста и някакъв минимален процент трейселементи. Та тези съединения се слагат в завода в един голям миксер и се смесват механично след което се пакетират в торби. Да ама по време на транспорта докато стигнат до у вас различните съединения в солта, които имат различна маса и са с различни размери на кристалите улягат и се утаяват, така да се каже по-леките и по-едри идват отгоре, а по тежките и по-ситни падат на дъното. В зависимост от това каква сол ползвате може да видите тези различни кристали - просто изсипете малко сол на тъмна повърхност.
Така ако ползвате сол без да я размесите има вероятност изобщо да не отговаря на вашите очаквания - просто примерно бикарбонатите понеже са най-фини да са останали на дъното - и вие просто не можете да направите рХ и алкалност, или пък калция - зависи колко ситно е смлян и т.н.

В това отношение аз бях много доволен от корален зухт преди, те смилаха всички кристали на много фин прах - и по този начин до голяма степен се избягваха рисковете от неправилно размесване. Но си имаше и своите неудобства де.

Та така, размесвайте хубаво солта, задължително след като я купите. Аз си я размесвам преди всяко доливане и така съм сигурен, че като стигна дъното на торбата, качеството на солта е същото каквото е било на повърхността.

Или просто си купете сол, която се състои от няколко торбички (да, има такива) и вие си я смесвате сами - по-нататък ще ви демонстрирам и такива продукти.

2. При всяка нова кофа със сол проверявайте показателите 1 час след разтваряне преди да долеете - най-вече калций и алкалност - те намалят най-бързо при неправилно съхранение или при остаряване на солта.

3. Най големият враг на солта е влагата и въздуха (или по-скоро въглеродиня диоксид в него). Затова съхранявайте солта изключително добре вързана, в здрави найлонови торби, в сухо помещение (не в шкафа до съмпа  :-) там е мястото на скритата бутилка ракийка), затваряйте я колкото е възможно по-бързо след ползване; и не на последно място - купувайте си разумни количества - ако купите много голямо количество, то в такъв случай разделете солта в няколко торби (преди това я размесете много добре), така че една торба да ви стигне за не повече от 4-6 месеца, другите торби ги вържете здраво и ги командировайте далеч от аквариума на сухо, топло и защитено от светлина място.

Приятно рифиране, както казва бат Ранди  ;-).



Цитат на: geniusloci - 04.11.2012 18:01
Аз даже добавям буфер, за да стигна 11.5-12
Защо опитваш да поддържаш такава висока алкалност - доста е рисковано?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

По същата причина, поради която държа 35.5ppt... така ми допада. Не ми харесва движението на pH при ниска алкалност - на 10-11 май им харесва на всички в аквариума. При 11.5-12 бриареумът (супер странно, уж не е претенциозен) и поцилопората се затвориха (досега не бяха реагирали, но като свалих алкалността и се оправиха моментално, под 9 - бриареумът - също (две отделни туфи с различни предпочитания и произход). Сега гоня 10-11 (най-общо).

Това за мешането е добра идея, не се бях замислял. За влагата потвърждавам, уж запечатана, ама в стаята, която ползваме за "склад" едната кофа се е овлажнила леко. Мисля повече да не вземам големи кофи, и без друго докато ги домъкна от паркинга и ми окапват ръцете, ечно хода с кофи, торби, раница... като че все внасям вкъщи и нищо не излиза :)

Стоян Михов

Знаете ли как да си приготвите водата за смяна в морския аквариум? Много се забавлявах наскоро защото четох една анкета, от онези които западняците много обичат да си правят по форумите беще основно за това дали си аерират водата или не, но в последствие общо взето се измени на това кой как си сменя водата. Оказа се че около 40% забъркват солта и водата и веднага я изливат във аквариума и други едни 40% които я забъркват аерират топлят и след това я наливат в аквата най-рано след 24 часа до една седмица! Останалите малки проценти бяха за изчакване до 24 часа или че изобщо не сменят.

Кое е правилното?
Ами отговора на тази въпрос е - четете си инструкциите  :-). Всеки производител има собствена стратегия, защото обикновено знае какво е сложил в чувала. За Red sea pro например солта трябва да се разтвори при темп 20 градуса и да не се аерира ,а само да се разбърква с някаква помпичка, след това да се стопли до 25 градуса, и сед 1-2 часа да се излее в аквата (когато рН се стабилизира между 8,2-8,4) , но не трябва  да се разбърква повече от 4 часа!

Ако ползвате обаче корален зухт сол, няма как да разберете как да си разбъркате солта защото там инструкции няма - получавате един кашон, на който не пише нищо друго освен, че е Reefer's best salt - явно няма нужда от описание - KZ са пословични с липсата на всякакво отношение към потребителя, което явно не им пречи на продажбите.
Та поинтересувайте се за вашата сол и прочетете инструкциите, ако има такива, ако не поровете в нета - опит всякакъв.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Еднорог

 *offtopic Ще си направя тук една офтопик закачка, малко да оспамя темата на Октопода, защото се развеселих от последния му пост.
Понеже Октоподът споменава немската марка корален зухт. Korallen Zucht - немците го четат корален цухт - значи развъждане на корали. А зухт (Sucht) на немски значи мания, пристрастеност. Но се е получило много яко - пристрастеност към коралите :-). И грешката е съвсем вярна, всъщност.

geniusloci

Лошото на Korallenzuht - въобще на продуктите им, че често получаваш информация по колко и колко на често да сипваш, нищо конкретно. Точно вчера стана въпрос за тях и обяснението им за тях е просто - отиваш, даваш 500 евро и вярваш, че коралите ти ще растат два пъти повече (процентно и повече, ако смяташ различните химии). Ако е вярно - чудесно, обаче като цяло е солено да купуваш всичките им продукти.

За солта - аз си я мешам лесно - ако ми трябва спешно пълня 10 л шише, слагам сол, тръскам, оставям някакво време, тръскам и след час и половина, като се махнат мехурчетата вътре и видя, че няма никакви частици, едно последно тръскане и бавно в съмпа. Големият съд е 25-30 литра (повече просто няма къде да сложа, ще ме изгонят от вкъщи), но там тръскането не ми се отдава толкова лесно, иначе горе-долу същата работа.

Стоян Михов

От около 10 дни в аквариума ми настъпи голяма промяна, жълтокоремите дамсели изведнъж "откриха" кафявия налеп (най-вероятно цианобактерии и кремъчни фодорасли) по арагонитовото дъно и започнаха масово да го "пасат", буквално като кози и прекарват цял ден в предъвкване на камъчета!!! В резултат коремите им се издуха като на всяко преживно животно. Преди няколко дни дойде и един жълт танг, който пък веднага се залепи на една туфичка червени водорасли и не миряса докато не я изпасе цялата (аз се притесних защото корема му стана червеникав и се изду. Ето снимка на любимите му червени водорасли, но се опасявам че няма да мога да ги определя точно, защото той ги унищожи напълно.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi47.tinypic.com%2F21ep3zp.jpg&hash=e12a8fe7151ceb3fd05f91be07623e3dcf5073b7

ето го след атаката на жълтия танг

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi46.tinypic.com%2F2e0k95w.jpg&hash=cfc0fee710a726ed73b84cebd3191139e8ef5315
В същото време заинтригуван от това какво правят дамселите тръгна след тях и сега три дамсела и един жълт танг пасат кротко в редичка един до друг арагонитовото дъно. Имам и две новодошли скариди Lysmata wurdemanni, които още първата вечер явно се погрижиха за всички айптазии, защото сега не мога да намеря нито една (заедно с един куп безвредни диви анемонийки, които бяха дошли с живите камъни). Таралежа продължава да престъргва всички камъни и май ще трябва да го махна, защото водораслите започнаха да стават "кът". Мандарина продължава да си се храни с незнайно какво по камъните и в един момент се оказа, че аз не трябва да храня аквариума си (с изключение на коралите и двата клоуна) и вече повече от 10 дни не съм хранил, а всички риби са с издути кореми.
Така че отново ми се наложи да задържа аквариума в кафява фаза (чрез добавяне на силиций) поне докато определя какви са тези алги, дето ги ядат дамселите и жълтия танг. Засега никой не пипа камъка с Bryopsis, тези алги имат токсин, който ги пази от пасане, ама да видим докога ще устиска пред жълтуркото.

Между другото скоро сигурно ще простим всички "грехове" на Bryopsis-а проклетите нишковидни водорасли, тъй като от тях наскоро е извлечено една субстанция Kahalalide F - което започва да се тества с успех в борбата с рака на простатата и гърдата. И най-вероятно морската акваристика ще даде на учените "тайната" как да отглеждат Hair algae - :)
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Стоян Михов

Проклятието над мен и моят аквариум продължава с пълна сила. Снощи един от маркучите на автоматичното доливане на осмозна вода се е извадил (той с онези бързи връзки) съответно съмпа отзад е прелял и солеността е паднала до 26,5 промила, от рибите няма жертви, скаридите са малко отнесени и боксьора си е хвърлил "ръкавиците" големите щипки. По-големия проблем е при коралите всички фрагове са прибрали полипите и някои от тях са избледнели много силно. Автоматичното shut-off доливане отива на боклука, дадох му твърде много шансове, и твърде много крашове ми причини.
Вече не го препоръчвам на никого - много е удобно - но много рисково - при спирането на водата се получава голямо налягане вътре в системата, и след това при освобождаването на клапана се получава силен хидравличен удар, който може да извади тръбичките от бързите връзки или някакви други проблеми.

Тъкмо аквариума беше тръгнал и коралите бяха започнали да се развиват добре.

Междувременно си продадох Вортека и се радвам на тишината, много е странно как хората с времето свикват на всякакъв тормоз. Засега си карам с две неконтролируеми tunze 6045 и  6065 и бих казал че коралите ми не усетиха много разликата - даже някои се отвориха повече, явно бръмченето и на тях е пречило  :-D. Сложих ги временно докато си купя регулируемо тунзе, но сега като гледам -може и да поотложа купуването, ще следя как се развиват коралите.

Сега вдигнах солеността до 32, довечера останалата (ако намеря сол Ред Сий Про). Бях казал на Dede, че ще повторя случая на Камен с докарването на солеността до 25 защото ми стана много интересно, но нямах предвид да стане за една вечер - явно трябва да внимавам какво си пожелавам  *ROFL*.

Нямам представа защо, но от дългото време от което се занимавам с морските неща непрекъснато ме спохождат някави такива неблагополучия (общо взето всичко което теоретически може да се случи на морски аквариум ми се е случвало - и то по няколко пъти). Според жена ми защото експериментирам непрекъснато с разни нови неща, но аз мисля че си е чиста каръщина :).

https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

kamos

Не си сам в каръщината...... *DRINK*
Важното е да продължим напред
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Peza

И при мен е подобно положението в единия аквариум, макар и да са сладководни ... я ще дефектира нещо, я ще добавя вече поправено такова от предходен път, я ще се разкачи някоя спойка на DIY осветлението (ама тук съм си виновен аз щото постоянно го "донагласям"), от 2 месеца се нещо изкача. И моята теория е че си е чиста каръщина, но в другия в който не експериментирам, такива работи отдавна не се случват ... така че и женати може да е права ;). Та и аз ще кажа:
Цитат на: kamos - 18.11.2012 11:30
Не си сам в каръщината...... *DRINK*
Важното е да продължим напред
+1
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

Стоян Михов

И аз съм се убедил, че дори само да изместя аквариума от една стая в друга, всичко започва от а и б, системата си иска нейното, за да се нагласи и с времето се стига до състоянието, което е "нейното" и не трябва да се пипа повече. Но времето, за което се достига до това състояние може да е различно. И безспорно експериментите с нови и нетествани още неща, много удължават този период. То може би се усеща ама аз не го приемам много дълбоко. Много  пъти съм се замислял, аз какво искам от хобито и много пъти съм си отговарял, че за мен експериментирането май е по-интересната част, отколкото достигането на някакво красиво равновесно състояние. Мислех си че с годините тази ми склонност ще отмине и най-накрая ще оставя един аквариум като хората. Но май това няма шанс да се случи, даже става все по-зле  :-D.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg