• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.05.2024 00:36

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Градината на Октопода (Octopus's garden)

Започната от Стоян Михов, 02.09.2012 13:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

geniusloci

А, чак такива - по-скоро ще подобря малко проветрението, все не отварям, понеже климатиците си работат (сега на вадене на влажност, което е и охлаждане). Просто вдигнах помпите по-нагоре, за да подобря течението на повърхността (беше понамаляло, откак сложих вортеците) и взех таймер за осветлението в съмпа. Освен това лека-полека ще вдигна алкалността, беше паднала до 7-8 (иди разбери, D-D теста показа 8.2-8.4 след първото добавяне на буфер, но то не беше повече от 0,5 dKH, този на Tropic Marine показа 7dKH преди буфера). Днес не съм мерил, но трябва да е около 9 и pH-то вече позакрепи и не е падало под 7.8 като предните дни (7.87 най-ниска точка). Проблем е и че смених слайда на seneye, но му бях изхвърлил опаковката, а то е задължително да му вкараш специфичния код - предният слайд пък беше на месец, т.е. и на двата нямам пълно доверие - според меренето с тестове и китайският електронен pH-метър що-годе отговаряше на истината (+/- 0.5), но поне за движението е добър ориентир, аз именно него искам да намаля. Т.е. ако иска да е и 7.9 или 8, но да не мърда много :)

Стоян Михов

Повишаването на алкалността няма да има очаквания ефект върху РН, докато имаш излишък на СО2, или ще има краткотраен ефект докато се изчерпи буфериращата му способност, засилването на вортеците и вълничките на повърхността няма да помогнат, а дори може да влошат ситуацията, тъй като ти нямаш проблем с аерацията на водата в аквариума, а с излишъка на СО2 в пространството около него и ако увеличиш още повече аерацията ще увеличиш и досега на водата с този СО2. По-редовното проветряване е явно единствения вариант при теб, но се увери че до скимера в шкафа достига свеж въздух.
рН 7,8 е ниско и 7,9 е ниско, стреми се към нива над 8.0 или поне 8.0. рН от порядъка на 7.8 - 8.0 е допустимо при аквариуми, които работят със калциеви реактори, защото те компенсирсат по друг начин. Но при нормален аквариум 7.8-7.9 е рискова стойност, при дълго поддържане.
: 25-10-2012, 11:58:55
И нещо друго се сетих - с какво увеличаваш алкалността със сода бикарбонат предполагам? Исках да те предупредя да не ползваш натриев карбонат (сода за дърво или бъчви), въпреки че го дават, като алтернатива на бикарбоната, когато трябва да вдигаш и рН. Аз го пробвах за експеримента съгласно калкулираните дневни дажби и даже го понамалих малко, и въпреки това имаше много тежък ефект особено върху рикордеите, не знам защо точно върху тях, но след първата доза стояха затворени цяло денонощие, никога не бях ги виждал затворени като топка. Сега се отвориха , но стоят на половината си размер (така цветовете им са по-наситени обаче  :-D), естествено спрях дозирането на първата доза още.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

Буфера (B) на RedSea, какво точно има вътре - не са написали. Бикарбонати, толкова. Дали е рискова - толкова е откакто ползвам осмозна вода и играе 7.9-8.1, не искам да играе, там е работата. След проветряването от вчера - почти няма ефект, честно казано. Иначе CO2 обикновено излиза от водата при аерация, просто там е повече. Обратно, кислорода влиза, по същата причина, затова не се притеснявам да повиша малко "вълнението" - то така или иначе беше паднало. При скимера ще опитам друго, може да не вкарам тръба отвън, но поне ще вкарам въздуха от извън шкафа. Всъщност ей сега отивам да пробвам.

изгубеният рай

Дотук добре ....но :-) Какво стана със таралежа?Напиши нещо достъпно и за нас "простосмъртните",пусни някой снимчица(ние на шарено се радваме)съвсем ни заряза *NO*
END!!!

Стоян Михов

Таралежа си е жив и здрав. Тъй като махнах любимият му мечкообразен камък ( с цел да се прехвърли на другите) той много страда, наистина чисти и тях, но без такова желание и изобщо не може да се види визуален ефект. Не закача нито един от коралите, включително бриауреума. Но за съжаление не закача и нишковидните алги, когато вече са пораснали, яде основно червените водорасли, но същинския коралин го избягва.
Сега вече мога да кажа кой вид е това е средиземноморски вид, взех го нарочно от Гърция защото се очакваше че няма да има апетит към корали, тествах три вида, и засега този се оказа най-издържлив и полезен - Arbacia lixula един от най-масовите морски таралежи в Средиземноморието.
: 25-10-2012, 22:06:47
Цитат на: изгубеният рай - 25.10.2012 16:12
Дотук добре ....но :-) Какво стана със таралежа?Напиши нещо достъпно и за нас "простосмъртните",пусни някой снимчица(ние на шарено се радваме)съвсем ни заряза *NO*
Ако вие сте простосмъртни, аз не знам какво да кажа, напоследък усетих простосмътрието много осезаемо. Снимка ще пусна тези дни, вчера получихме камъни и сега съм нахвърлил в аквариума с надеждата, че ще ми хрумне "непростосмъртна" идея за скейпа. Но надеждата за това става все по-малка всеки ден, просто не мога да свикна с идеята за много камъни в дисплея и това е. Та ще снимам като заприлича на нещо скейпа, ама за това трябва бира и муза.

Днес пуснах фосфатен реактор с малко RowaPhos, фосфатите са ми нула (според салиферт), но ми се искаше да си поиграя с този химикал и сега ще го използвам да видя дали ще ми премахне силиция, който е 0,51 мг/л, не че е много. Пък и обикновено като вкарвам по-голямо количество нови мъртви камъни или пясък във функциониращ вече аквариум с обитатели предпочитам да пусна и фосфат ремувър и активен въглен за всеки случай, ако камъните отделят нещо нежелано.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

Ха, точно взех камънак и аз и днес добавих въглен, пелети и нов фосфат ремувър. Реакторът е пълен догоре  *JOKINGLY*

Стоян Михов

Хихи телепатията върви на много нива, ще трябва да се комбинираме някой път, моят Rowaphos бай дъ уей идва косвено от теб  *privet*.

Нещо друго което все се каня да го спомена и все забравям.

Ако ви попадне отнякъде калциев реактор от марката TMC V2, се замислете дали да го купите. Наистина са евтини и с много качествени помпи, но изработката и материалите са под всякаква критика - на калциевия ми реактор (наистина го ползвам от много време), но акрилните му части са от много тънък и крехък плексиглас, лепил съм пукнатини вече не знам колко десетки пъти, последно си купих пак Weldon лепило преди няколко дни, защото имах неблагоразумието да го хвана за входящата тръба и плексигласа около нея отново се напука. Сигурно съм дал повече пари за лепило, отколкото за проклетия реактор. Днес реших да го измия малко и той пак се спука (лудост просто) и с възрастта става все по склонен към напукване (също като мен  *ROFL*), а това е малко кофти за калциев реактор защото при него има слабо налягане и всяка малка пукнатина му се отразява на ефективността. Сега новите модели не занм как са, дано да са сменили плексигласа, иначе са добри машинки и вършат работа.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

Аз пък да кажа обратното за D-D FMR реактора - понеже го бях пренатегнал, вчера седях върху него, докато отвия горната част. И не се счупи.

За pH - след като вкарах въздух от извън шкафа и буферирах (малко над 8 е в момента) - стои над 8 вече, до 8.1. След една смяна на вода смятам, че ще се оправи.

Стоян Михов

Да споделя първи резултати от Rowaphos,  48 часа след пускането  на реактора силикатите ми от 0, 51мг/л в момента са 0,17 мг/л, точно три пъти са намалели!, Рядко се впечатлявам от химикали, но този път съм изненадан. Мога да ис представя какво прави с фосфатите, което му е основното предназначение, чак ме е яд че нямам фосфати.

Другото - мисля че най накрая си намерих подходяща сол за месечните смени на тази ми система- Red Sea Coral Pro -  алкалността й три часа след разтваряне при 25 градуса беше 14,4 dkH! Вярно не бих я ползвал за стартиране на нов аквариум, ама за месечни смени май е префектна, ще я видим как ще повлияе на аквариума след още 5-6 смени, но първите впечатления са много добри.

Третото - първи впечатления от t5 DD Giesemann Pure Actinic. Най-първото ми впечатление не беше много позитивно, твърде много лилави оттенъци, напомняше ми на Fiji Purple на  Korallen Zuht, аз хич не обичам лилата в аквариум. Като позагря обаче лампата въпреки че лилавият оттенък все така се забелязва при комбинация с една пура Coralstar Sylvania даде много интересен облик на аквариума и накара моята Chrismas Favia  да покаже необичаен цвят и поведение на полипите. така че май ще остане за постоянно да видя как ще се отрази на другите обитатели. Тя почти не дава никави PAR  за фотосинтезата ама от гледна точка на цветовете е много интересна, първоначално нямаше голяма разлика във фосфориценцията на коралите причинена от Coralstara ама след няколко часа (явно на коралите им трябва време да реагират на светлината), нещата се промениха доста и цветовете се промениха макар и не кой знае колко драстично.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Стоян Михов

Бях обещал снимки от новия скейп, след като дойдоха новите камъни. Още не всичко е залепено и не ми харесва съвсем напълно, но си бях казал че на рождения си ден най-късно трябва да имам някакъв по-завършен вид - и ето го и него:

Работното му заглавие е "Морски дракон"  ;-) Макар, че май повече прилича на костенурка. *JOKINGLY*



Така общо в системата има около 15-18 кг камъни, което май е максимума който аз мога да понеса като визия.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Heartwork

Честит рожден ден колега !
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

miTko

Точно костенурка е! :-)
Честит Рожден ден! Още 112 ползотворни! :-D
Разни мои АКВАРИУМИ 

изгубеният рай

На мен ми прилича на това http://www.ecomedia.bg/photos/klip_125-video1.jpg

ЧРД...много здраве и малко късмет :-)
END!!!

Ангел Христов

Честит рожден ден и от мен!!! Много здраве и експериментаторски ентусиазъм!!! *DRINK*

Ангел
Морската акваристика е място, където законът на Мърфи и банковата ни сметка се срещат...

Стоян Михов

Благодаря на всички за пожеланията  *DRINK*, чак сега видях че ставам на 112 години *JOKINGLY* което абсолютно отговаря на нагласата ми, и всички казват че изглеждам по-млад *DRINK*.

Цитат на: изгубеният рай - 03.11.2012 12:58
На мен ми прилича на това http://www.ecomedia.bg/photos/klip_125-video1.jpg

ЧРД...много здраве и малко късмет :-)

*ROFL* наистина, май трябваше да посоча къде му е главата и къде опашката. Наистина прилича на мравояд  *JOKINGLY*
Важното е, че скаридата е застанала на точното място на драконовия мравояд  (да пази и почиства "инструмента" явно  *ROFL*)

ето една по драматична снимка от снощи на целия аквариум

: 03-11-2012, 15:21:58
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg