• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
03.06.2024 10:50

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

На път съм да глътна солена вода

Започната от abaro, 17.12.2011 11:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

abaro

17.12.2011 11:56 Last Edit: 03.02.2014 12:19 by Стоян Михов
Здравейте,
От доста време оглеждам отстрани соленоводната акваристика. Периодично зачитам разни книжки и списания, чета форуми и следя почти всичко в тази секция на нашия форум.
Обикновено по-рационалната ми половина (и по-мързелива) надделява над авантюристичната, но напоследък нещата леко се накланят в "правилната" посока. Не че сладководната
акваристика ми е омръзнала - никак даже, но аз съм си бургазлия все пак и както пише в един подпис, в кръвта ми има малко солена вода. Освен това разни колеги, завили към
соленото, периодично ме тормозят с разни въпроси и започнах да се настройвам за един опит, който ако започне добре, ще ми служи като основа за по-задълбочено навлизане в
материята.
Основните причини за да започвам това проучване са две: 1.Имам аквариум и RO и 2.Тук в тази секция забелязвам много хора, които освен че са напред с "материала", са склонни да
навлизат в чуждите проблеми и да дават разумни съвети. Това последното го оценявам като огромно предимство за всеки начинаещ и от друга страна определя смисъла на участието ми в този форум.
Има и още нещо. Соленоводната акваристика, за разлика от слаководната, предполага използването на доста оборудване и изисква следенето и потдържането на различни
параметри. Това обаче, дава възможност и част от оборудването и автоматиката да се изработват саморъчно. Някои от вас няма да ме разберат, но за мен това е част от хобито и
дори му придава допълнителен смисъл. Още повече че става въпрос за дейности и технологии които са ми познати и съм работил с тях.
Тъй-като четох на различни места из нета и видях че се потдържат различни теории и практики, реших като начало да заложа като източник основно на NanoReefdotcom. Доколкото
соленоводната акваристика има много малко общо със сладководната, на този етап не мога да преценя кои източници са по-достоверни от други. Нанориф все пак набляга основно на практиката с малки аквариуми и мисля че на тоя етап мога да го приема като основен източник.
Решил съм да си систематизирам въпросите и разсъжденията като отделни точки, щото смятам че така ще е по-лесно за тези които решат да участват със съвети.

1.Аквариум
Решил съм да "принеса в жертва" този аквариум

[smg id=1947]

[smg id=1948]

[smg id=1949]


Размерите са 63х41х32, 6мм стъкло, на 6 години, в добро здраве. Тъй като го глася за нано-риф (май не бях споменавал досега), фронта му е добър а обема приличен. Притеснява ме единствено ширината (32см) дали няма да е много малка за да подредя прилично камъните, без да опират в предното стъкло и без да изглеждат като залепени на задното. Идеята ми е да направя някаква "класическа" подредба, с купчинка в средата. Нещо такова:

[smg id=1951]

Има един евентуален проблем.

[smg id=1950]

Бялото нещо, което се вижда на тази снимка е алуминиев ъгъл, прахово боядисан, който лежи околовръст, отгоре на всички странични стъкла. Общо взето открит метал има само на ъглите където е отрязан под 45 градуса и нивото на водата ще се потдържа на около 2см под него. Това проблем ли е за аквариума и трябва ли да го преработвам?

Съмп категорично няма да има.

2. Камъни
По някакви сметки трябва да сложа около 8-10кг камъни. Не съм много сигурен дали ще мога да ги събера обаче, заради малката ширина на аквариума. Доколкото съм чел, не е добре да се добавят камъни на порции - така се връща зациклянето на аквариума отново в началото. Все пак, какво е вашето мнение по въпроса?
Ще бъда благодарен ако ми кажете и кой внася камъни в България и какви са ориентировъчно цените. Последното може и на ЛС.

3. Пясък
Да бъде или да не бъде? Скоро четох мнение на jek, че има нано с голо дъно. Доколкото съм гледал снимки на нанорифове, всички са с пясък. Изключение правят тези които са със съмп и пясъка е в него. Заблуждавам ли се нещо, или може да се мине и без пясък.Имаше тук преди доста време и една дискусия за използването на морски пясък. Ако мислите че става, това е чудесно за мен. В радиус 15-20 минути от къщи, мога да си "набера" поне 4-5 вида - различни по цвят, състав, едрина и т.н. В крайна сметка бих предпочел да сложа морски пясък, пред варианта "без". Аквариумите с голо дъно ми изглеждат като развъдни, а аз дори и в развъдните предпочитам да слагам грунд.
Забелязах че в ebay се продава пакетиран "жив" пясък. Това нещо дали е възможно да издържи транспорт до тук, защото виждам че опаковките имат съвсем заводски вид?

4. Сол
Е тук съм напълно объркан. Ясно ми е че има сол за аквариуми основно с риби и такава за рифови - със полипи и корали, но също така разбирам че състава на различните
производители е различен. По-точно съотношението между основните елементи, както и микроелементите. Ще ви помоля за съвет по този въпрос, ако може с конкретни имена и начин за доставка.Колкото до цената, ако не съм объркал нещо генерално, грубо я слагам по 1лв за 5л готова вода. Не е стряскащо много, като се има предвид че ще ми трябват 70л първоначално и по 10л на седмица.

5. Скимер
Като начало мисля да почна без скимер. Това го прочетох в нанорифа и ми хареса :)   Както писах по-горе ще заложа на 10-15% смени седмично в началото, с тенденция да сложа някакъв HOB скимер. Дали ще купувам или ще направя нещо, ще реша в последствие. Тук е момента да кажа какво смятам да гледам в този аквариум. Нищо претенциозно. Полипи,
някои меки корали, някоя и друга риба, скарида. Зависи какво и как ще успея да намеря.
Основната идея на това начинание е да "вляза в играта", да видя как се развиват нещата и с какви проблеми ще се сблъскам. Дано да не греша, но мисля че така рискувам по-малко да се стигне до нерешими проблеми, големи разочарования и загуба на много пари. Преди си мислех да направя специално нов аквариум - куб 50х50х50 (дори имам 2 от стъклата :) ), но това щеше да е свързано с много сериозно оборудване и подходящо място, с което не разполагам.

6. Осветление
Аквариума сега е с 2х18W Т8 лампи. Мисля да започна така и веднага след като понаместя нещата в началото, да направя LED осветление. Ако не ми мине котка път, би трябвало до
около 2 месеца след началото да съм готов с ново осветление. Надявам се че е допустимо да вървя по такъв график? Ако обаче смятате че това осветление ще е много недостатъчно за начало, ще променям тактиката.

7. Филтър
На този аквариум ползвам един Eheim 2211. Това е сигурно 15 годишен филтър, 300л/час, който обаче си работи като часовник. За някаква биологична филтрация май няма да върши
работа. Но бих могъл да го ползвам за химична - активен въглен или фосфат редуктор. Останал съм с впечатление, че поне докато се стабилизира аквариума, няма да е вредно да
има активен въглен. Нямам идея дали фосфат адсорбираща смола би имала някакъв ефект в моя сетъп, тъй че всяко мнение по въпроса би ми било полезно.
Също така си мисля че бих могъл да ползвам UV вързано след канистъра. 7W или 9W при реален дебит около 150-200л/час ми се струва подходяща мощност. Въпроса е дали ефекта от него, би оправдал закупуването му?

8. Помпа/и
Направо ви моля за предложение по въпроса.
Аз лично клоня към два малки, евтини уейвмейкъра вляво и в дясно. Обявените дебити по 1500, 2000, 3000 л/ч обаче направо ме плашат. По аналогия със сладководен аквариум,
3000л/ч в 60л вода би трябвало да предизвика пясъчна буря. Но никога не съм ползвал такъв тип помпа и нямам никаква представа какъв е характера на струята която излиза от нея.

9. Нагревател
75 или 100 вата. Jager ще е, само не знам 100 ватовия, който е 31см дали ще мога да го прикрия зад камъните. И 75W би трябвало да стигне, но стаята в която е аквариума не се
отоплява когато отсъствам и може би е рисковано.

10. Фон
Не го споменавам случайно, по следната причина. Засега този аквариум ще бъде в къщи, в стая със североизточно изложение и почти без директна слънчева светлина към него.
"Тайната" ми идея обаче е, ако се развият добре нещата, да си си го преместя в офиса. Там ще стои пред източен прозорец и горната 1/4 ще бъде директно осветена отзад. Въпроса е дали 1-2часа слънчево огряване сутрин ще създават проблеми. Ако е така, още докато е празен съда, да вземам някакви сериозни мерки за засенчване. Ако ли не, просто ще залепя някакво тъмносиньо фолио отзад и толкова.

Това е засега, по-натам ще ви помоля за съвети и за разните дребни но немаловажни неща като тестове, соленомери, добавки и т.н. Но това в продължението.

Очаквам от вас малко помощ по повдигнатите въпроси, но имайте предвид, че ако отговорите не ми харесат, директно забивам към нещо по-лесно - черноморски аквариум  :-)
Благодаря ви предварително за отговорите!
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

камен чочев

Ами, браво. Добре си решил. Нямам опит с нано аквариуми, но ще се опитам да ти отговоря на някои от въпросите.
За аквата не мога да кажа нищо, за алуминия, ако няма пряк допир с водата няма проблем.
Камъните - 10 % изглеждат еднакво и в сто и в хиляда литра. Просто си ги подбираш по-малки. Ако някой от търговците не ти пише, кажи ще ти дам контакти.
Аз предпочитам с пясък, решението си е твое. Жив пясък може да се купи и в Бг, но не мисля, че е нужнода е жив. За черноморски не знам дали става, но дали ще е красиво? С коралов със сигурност ще изглежда по-добре.
За това, което ще гледаш, всяка сол за аквариуми ще ти върши работа. Не е нужно да е най- скъпата.
Малките системи са много нестабилни и без скимер ще ти е трудно. Според мен е задължителен.
Осветлението ти е достатъчно за това, което ще гледаш.
От филтри нищо не разбирам.
Не се плаши от дебита, който дават китайците. Няма нищо общо с реалния. Тук Никола може да ти даде съвет.
Нагревател от сто вата е малко силничък.
Аз съм с фон и ми харесва. Слънцето предизвиква растеж на алги, но за час два мисля, че няма проблем
Доста от въпросите ти са коментирани нееднократно тук, так че можеш да почетеш още малко


Стоян Михов

Добре дошъл на солено. Явно аз ще отговоря първи на въпросите ти, (явно не, Камен ме изпревари докато пиша :). Добре си се насочил за четене по форумите но имай предвид че разликите между нанотата и големите аквариуми са много малки, така че спокойно може да търсиш съвети и в по-общи форуми, като Reef central.
Преди да започнем с конкретните отговори по точките, да обобщя, това което аз разбрах, че искаш да направиш: имаш готов аквариум, който искаш да осолиш, категорично няма да имаш съмп и няма да имаш скимер поне в началото. Т.е. искаш да сложиш сол в сладкия си аквариум и така да получиш морски. За да те предпазя от разочарования да ти кажа - така няма да стане. Моят опит е показал че ако започнеш, ей така между другото да видиш дали ще стане с подръчни материали и без пари - никога не става, ако стане то вече си наринал едни пари вътре и това което имаш не ти харесва, защото си го направил не така, както си искал, а с това с което си разполагал и парите, които си вложил са същите ако си започнал отначло както трябва. Не се опитвай да бъдеш скъп на триците и евтин на брашното, не се замисляй дали да дадеш пари за нов аквариум например, който ще ти харесва и като размери и като удобство, при условие че ще ти струва 30-тина лева, при условие, че само за живите камъни, които ако наистина искаш да сложиш вътре (8-10) кг ще ти струват към 300лв, без да говорим за полипите и меките корали. .Моето мнение че няма да минеш без скимер и то точно в началото, докато мине цикъла, аквариума ти е достатъчно голям, за да има нужда от него, както и други пъти съм казвал безсъмпови и безскимерни системи са само за много напреднали. Не виждам защо скимера трябва да е НОВ, съвсем спокойно може да е втора употреба.
Забрави за преместване на аквариума в офиса или някъде другаде, просто реши къде ще бъде, всяко преместване на акавариума, дори в другата стая означава, че започваш отначало с цикъл и преболедуване на аквариума особено, ако има пясъчно дъно.
Та мисля че е рано да стигаме до нагреватели, осветление и конкретика, трябва да си изчистиш идеята.

За скейпа, който искаш ще ти трябва кубичен аквариум, в противен случай камъните ще ти са много близо до стените и забрави за чистенето на стъклата, не говорим за визуалния ефект. Като гледам уменията ти по сладководен скейп, мисля че има голяма вероятност да направиш много качествено нано, за което обаче трябва правилният размер аквариум.
Така че аз ти предлагам първо реши дали ще ползваш този аквариум - моят съвет - не. Този го запази така, страхотен е. После реши къде ще ти бъде аквариума в офиса или в къщи. После помисли дали можеш да отделиш известно количество пари, без пари няма да стане, колкото повече можеш да отделиш толкова по-добре  естествено.
Успех, каквото и да решиш може да очакваш подкрепа.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

iek


abaro

Благодаря ти iek за линка. Интересен експеримент, но въпреки че е много далече от моята идея, показва две неща. Първото (и по-явното) е че колкото е по-нано един нанориф, може да бъде сисипан бързо и лесно, дори от нещо напълно случайно. Второто обаче е че при една малка система, просто е безсмислено да използваш всички елементи от оборудването на една голяма и натоварена. Според мен неслучайо Ехайм (пък и други производители) прредлагат тези аквариумчета - съд, осветление и едно вътрешно филтърче в ъгъла. Средствата винаги зависят от целите, а не обратното.
Обаче като се зачетох в тази статия, после се прехвърлих към други и в крайна сметка стигнах до тази  - http://reefbuilders.com/2011/10/26/innovative-marines-nano-16/  Много полезна статия за мен, защото показва че аквариум с дисплейна част с размери като моя, може да се използва съвсем пълноценно, даже и хората го произвеждат, предполагам и продават.

Колега Камен Чочев, благодаря ви и на вас за мнението. Давате ми много точни и конкретни отговори на част въпросите, които не съм си доизяснил. По въпроса за живия пясък - аз съм го споменал като опция, само заради вероятността с него да завъртя по-бързо азотния цикъл. От друга страна, май този вариант се използва повече от хора, които вече разполагат с такъв, а в повечето случаи се стартира с обикновен (нежив).  Засега оставам на този вариант.

Колега Octopus, според мен сте малко краен в оценката и в прогнозите за моето начинание. Правилно сте разбрали че не подлежи на коментар въпроса за съда и съмпа, а за скимера не съм взел окончателно решение. Скимер ще има и той ще е НОВ (hang on back), просто щото няма друга физическа възможност. Каквото и да е оборудване, трябва да го събера в някакви 10-ина сантиметра зад аквариума. Минах през идеята да направя нов аквариум за целта, но той така или иначе трябва да е от типа "all-in-one" (като посочения по-горе в поста). Това според мен не решава повечето от основните въпроси - няма да имам истински съмп, рефюджиум, пак ще съм много ограничен по отношение на скимера. Единствено, дето нагревателя няма да е в дисплея. Затова съм се примирил със съответните ограничения и ще се разпростирам докъдето ми позволяват даденостите. И забележете, аз досега не съм говорил за пари. Който ме познава горе-долу като акварист (пък и не само) знае, че когато става дума за оборудване, което е предвидено да работи продължително в една завършена система, не пестя пари. Там стойността се измерва с надежността на самото оборудване. Но например за да си въртя RO водата в бидона не бих си купил Eheim Compact, а съм сложил някаква помпа без име, която върши същата работа в случая. Например вчера (всъщност онзиден) гледах на едно място две морски рибки, които по стечение на обстоятелствата от една седмица са в едно 15л аквариумче с едно тъпо филтърче и повярвайте ми, изглеждаха доволни, както се казва, като "куче в талига". И щом всеки 50-ти американски тийнейджър може да гледа някакво непретенциозно соленоводно аквариумче, защо да не мога и аз. Аз гледам на това като на експеримент с образователна цел. А дай боже да си запазя интереса към соленоводните аквариуми, ще си направя специално за целта десети аквариум.
Това което казвате за преместването ме смущава обаче. Не съм предполагал че едно размътване на аквариума за 1 час ще е толкова фатално. Явно този момент съм го пропуснал и ще трябва да си го изясня.

Аз всъщност в началото пропуснах да изясня, че аквариума мисля да го засолявам след около месец. Оставил съм си достатъчно време, за да изчистя конфигурацията и да си поръчам оборудване и обитатели.
Още веднъж благодаря за мненията и се надявам да не са последни.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Ilianidis

ЦитатЗабрави за преместване на аквариума в офиса или някъде другаде, просто реши къде ще бъде, всяко преместване на акавариума, дори в другата стая означава, че започваш отначало с цикъл и преболедуване на аквариума особено, ако има пясъчно дъно.
Това за да не оспамим темата може би е добре да се изкоментира в нова тема.Да,има изследвания,че натрупан сероводород и освободен след сифониране на дъното е силно токсично за твърдите корали и тогава какво правим?!Аз пък не допускам да се натрупва и веднъж на седмица аерирам една част от грунда,после друга,не наведнъж цялото дъно .И забелязвам по-скоро благоприятен ефект.Сякаш изплува жив планктон и коралите започват да се хранят, за пример един от лпс-те ми,а и доста твърди корали,които имам благодарение на Coral Master,та въпросния лпс предприема стратегия по улавяне на храна,това което прави само нощем след изгасване на лампите.Временно вдигам мътилка,не много голяма,но след 20-тина минути няма и следа от предприетите мерки.Ако някой от лидерите в морската сметне,че има какво да се напише още по тази част ,може да я премести в нова тема.Да ме извини Тони,но ще е полезно и за него.Аз жив пясък не съм ползвал,но той се съживява най-бързо от всичко.

kamos

нещо по-лесно - черноморски аквариум *DRINK*
Сега по точките
Без скимер няма да стане тази работа.Не само заради отделянето на гадориите от водата, а и защото аерира водата. Не се шашкай от големите дебити при морските помпи. Така трябва да е , правилното течение е основата за добър аквариум и в тази връзка ядовете които имах с моето нано 56 литра бяха заради неправилно организирано течение, неправилно осветление и най-вече заради грунда. Съвета ми дублира този на Iek без грунд, така ще си спестиш доста ядове, а ако все пак искаш грунд нека да е едрата фракция, съвсем малко между камъните.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

камен чочев

В никакъв случай не желая да те отказвам, но повечето добри нано и в РЦ и в нано риф са дело на хора, които дълги години се занимават с морска акваристика. Но даже и да не е така в белия свят винаги има кой да им помогне. Ще имаш проблеми, спор няма. Колкото повече компромиси има, толква повече ще са и проблемите. Въпросът е да имаш търпение. Толкова малки съдове се стабилизират бавно, ако изобщо може да се говори за стабилност. Много внимателно подбери и обитателите, за да сведеш загубите до минимум.

abaro

Адаш (Kamos), ти направо ме хвърли в тъча с този едър грунд. Във всички препоръки които си спомням че съм чел, се говори за едрина 1-2мм (shugar-grain). Каква е идеята за такава едрина?
Докато спях и после докато ровех из един аквариум си мислих доста. Всички сте категорични за скимера и явно в това отношение ще трябва да ги преосмисля нещата. Без подходящ скимер изобщо няма да започвам.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

NikolaV

Здрасти, Тони!
По въпроса за скимъра не мога да ти дам акъл какъв, но ти препоръчвам да следиш ибея за нещо 2-ра употреба. Специално скимъри са ми попадали пред очите много често за много прилични пари.

За помпите. Има едни около 2000 л/ч. китайски. https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.ebay.com%2Fitm%2FRESUN-Marine-Coral-Aquarium-Wave-Maker-2000L-H-220-240V-%2F250728061892%3Fpt%3DLH_DefaultDomain_0%26amp%3Bhash%3Ditem3a608e9bc4&hash=efec6a2d1cf34919b13bbeaa9052c532823881a4. Смятам, че две такива ще са ти ОК. Хубавото е, че са сравнително компактни. Следващите по големина са СънСън 3000 л/ч., но са доста по-големи токмаци - http://www.ebay.com/itm/3000L-H-Aquarium-Fish-Tank-Vibration-Pump-Wave-Maker-/350489918363?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item519ad3bb9b. Забрави обаче за някакъв таймер при тях! Не са предвидени за пускане/спиране или регулиране на дебита. Ако искаш пускане/спиране то ти препоръчвам две такива - http://www.ebay.com/itm/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=160379321194 + един те такъв прост таймер: http://www.ebay.com/itm/BOYU-Intermittent-Timer-Switch-all-aquarium-tank-/160336636193?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item2554cee921.
Имай в предвид, че с най-ситния пясък (като моя) помпите доста ще трябва да ги насочваш, за да не ти го вдигат от силното течение.

По въпроса за преместването. Скоро смених аквариумите. От 300 стана на 600 л. Започнах с нови живи камъни и част от старите, не повече от 15 кила в началото. Пясъкът беше малко нов (да съм точен стар, седял 2 год. в мазето, че се бях олял с повече песок при стартирането на стария) + колкото можах да изгреба от стария без да го оголя тотално. Вода сипах около 100 л. от стария и останала нова, осмозна. В продължение на около месец всяка седмица сипвах около 80 л. вода от стария. Сложих му веднага хетоморфа в съмпа, взех скимъра и всякакво друго оборудване от стария - UV, фосфатния филтър, активен въглен. Почнах и със сериозни дози (според предписанията) Special blend на Microbe lift. Резултатът беше, че според мен и след 10-тина дни беше вече готов. След две седмици го тествах с монтипорка, която се беше отчупила. Всичките ми скъпи тестове на Салиферт и тн. за нитрати, нитрити, фосфати и амоняк са почти неползвани и вече с изтекъл срок, та не показват нищо, но не знам дали да им вярвам. Но аз по принцип съм враг на всякакво мерене. Та са се замислям, че открих нов метод за тестване - със SPS-и. Отплеснах се малко, но съм снощен и мисля бавно...
Та монтипорката след половин час се отвори повече от майка си в стария аквариум. Месец и малко след стартирането ан аквариума пренесох всичко. Вече една седмица няма драми никакви. Държа ад уточня, че пропуснах (да се надявам) всички гадни фази - кафява, червена и зелена.

iek

Предния ми пост беше постен, защото при положение, че ще има "Полипи, някои меки корали, някоя и друга риба, скарида" всякакви коментари по обурудване, практики и теории са напълно излишни. Тези неща и в кофа да ги сложиш пак ще живеят. Но виждам, че страстите се разпалват, затова и аз да всея малко смут:

" 2000 л/ч. китайски"-  Ако става въпрос за резунките от ибей, това и за чеп не става, имах няколко такива, едното ми работи в 10 литровото нано, едва едва раздвижва водата, да не споменавам и други кусури.
Сънсънските са пълно копие на Коралията, дебита междудругото отговаря на реалния (някой беше писал, че не е така- да си потърси нашумялото наскоро изследване на дебита на този тип помпи, вследствие на което Тунзе ги грозеше сериозен съдебен процес). Две такива бях вкарал в 60л, но и камъните бяха прекалено много, при по-постен акваскейп, обаче- две Коралия2 са идеални или някой от моделите на Тунзе- напр. 6045 (регулируем дебит).
Но продължавам да твърдя- за първи аквариум, при положение че е нано е най- добре да не се влагат много пари, за американските младежи може и да не са много, тъй като техника втора употреба и фрагчета за по $5-10 намират лесно. Само ако човек е с ясна идея и цели, си заслужава да мисли за нещо по-така. Иначе едно от интересните нещо при рифовите аквариуми е самата техника, това си е направо хоби в хобито.


miTko

Наборе, все си мислех, че там в Бургас сте глътнали солена вода отдавна.  ;-)
Но пък щом си решил, все ми се струва, че близостта на морето по един или друг начин винаги помага.
Успех! Един ден ще ни покажеш, как да започнем.
Разни мои АКВАРИУМИ 

NikolaV

Цитат на: iek - 18.12.2011 16:17
" 2000 л/ч. китайски"-  Ако става въпрос за резунките от ибей, това и за чеп не става, имах няколко такива, едното ми работи в 10 литровото нано, едва едва раздвижва водата, да не споменавам и други кусури...
Имах една, но и се прецака магнитната държачка. Ползвах я в рефуджиума - около 30 л. Не съм целял да правя буря вътре и мисля, че му беше ок.

Коле99

Здрасти abaro, пиша ти, като на комшия:) Сигурно ще се повторя, много колеги са писали, но все пак може и да съм от полза.

Тези 100 литра стават за:

1.Черноморски: Бриозои, морски гъби, актинии, скаридки, две кончета и много гамаруси.

2.Океански: Меки корали и една рибка!
Всяка седмица сменяш вода по 10% . хубаво е да има съмп, зашото там се сменя водата и се чисти,
а не горе в дисплея. Като правиш това е хубаво да спираш помпата за обратна циркулация.
В съмпа можеш да сложиш вата, едропорест дунапрен, едра факция варовикови камъчета за
биологична филтрация, както и другата техника. Ако нямаш скимер ще сменяш по повече вода.
Но параметрите на водата много мърдат - температура, pH, редокс.
"Уейвмейкър": перката е голяма и добре върти водата в аквариума

За осветление: виж темата за диодно осветление, там Terahz, много добре е написал.
Жоро от Дискус-Варна, също прави,  а и е наблизо.

Octopus, намеква за по-голяма система, защото е по-стабилна

При слабо течение, ако имаш по- дебел слой грунд, трябва да сифонираш.

В двата случая иска поддръжка и време.

Обади се да направим едно "шоу с калкани". Поздрави !
Aу, ау

Стоян Михов

Цитат на: abaro - 18.12.2011 02:38
Колега Octopus, според мен сте малко краен в оценката и в прогнозите за моето начинание.
Извинявам се, ако някъде в написаното от мен си видял оценка или прогноза, която те е засегнала. Целият коментар съм го написал с изключително положително отношение към твоето начинание (то си личи по дължината му).

Цитат на: abaro - 18.12.2011 02:38
Скимер ще има и той ще е НОВ (hang on back)...
Kато пишеш НОВ, аз го разбирам като нов (неупотребяван и т.н.), а не като външен окачен. (тези американци са много заразни с измишльотините си).

за помпите за течение виж в темата "кой какво има за размяна..." там един колега продава или разменя хидор коралия.

А за дъното - аз съм го казвал и на други места, аз съм за голо дъно, особено на нано аквариуми. Единственото(освен естетиката) за което бих си сложил пясъчно дъно е за да мога да си гледам ровещи попчета с някоя симбионтна скарида, друга полза за мен няма, даже обратното - неправилната му поддръжка го превръща в най-големия източник на нитрати и фосфати.

За преместването - не съм чел нищо по темата, нито съм го тълкувал, просто споделям какво ставаше с моето нано при всяко преместване (поне три досега), докато имаше арагонитово дъно. Понеже нали е 20 оки и човек изобщо не го  притеснява да си го мести насам - натам, нещо което не му хрумва като има 700 литра. Да отбележа че не съм правил и никакви специални подготовки за преместването. Може би човек като се напъне може да го организира по-добре, кой знае.
   
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

abaro

Знаех си, че ще си докарам много вълнения с тази тема, но не очаквах толкова голяма активност от ваша страна. Благодаря ви за което.
Днес мисля през целия ден, проведох няколко разговора, стоях 8 часа на компютъра, жена ми ме намрази че съм се затворил цял ден в кабинета и т.н. и т.н.
Явно греша и моята работа така няма да стане.
Вчера видях тази тема - http://aquariumbg.com/forum/solenovodni-akvariumi/108-litra-ot-plovdiv%28prodaljenie%29/msg351222/?topicseen#new Това ми беше идеята за организация на аквариума още преди няколко години. Отказах се, щото ми се стори неудобно и недостатъчно ефективно. Снощи, както съм споменал по-рано,  попаднах на една статия за фабрична all-in-one система - http://reefbuilders.com/2011/10/26/innovative-marines-nano-16/ - и там много ми харесаха някои елементи от дизайна. Почнах да се замислям.
Днес Kamos ме убеждаваше да направя отсек по страничната стена на аквариума.  После докато четях насам натам за скимери (щото всъщност скимера на мен ми е най-големия дерт) попаднах на това - http://www.ecosystemaquarium.com/products/eco-marine/mini-reef-aquariums/mini-28p.html  Има и минисайт - http://www.ecominiaquarium.com/ .  За първи път попадам на такава завършена система на организация на задния отсек - вграден компактен скимер, почти пълноценен рефюджиум със отделно LED осветление, няколко потока на водата и вградена циркулационна помпа, с възможност да и се монтира въртяща се дефлекторна глава. И в аквариума остава да се сложи още един уейвмейкър, ако е необходимо. Оборудването е прикрито и много лесно може да се вградят вентилатори за охлаждане. В момента съм влюбен в тази идея. Почти съм убеден, че мога да я възпроизведа.
Там междудругото, някои си г-н Sy, си е измислил собствена система за филтрация, която се гради  основно на рефюджиума. Потока през него е сравнително слаб, осветлението е включено 24часа в денонощието и ползва някакъв собствен субстрат за грунд. Мненията насам и натам за тази система са различни, доколкото виждам, но общо взето не я отхвърлят нацяло.
Нямам намерение да се опитвам да копирам цялата им система, но самия аквариум много ми хареса и следващите дни ще се опитам да преценя, доколко е възможно да се измайстори нещо по тази схема.
Коралията, която се предлага, я видях отдавна, но на този етап, докато не съм си изчистил окончателно плана за действие, не мисля да купувам оборудване.
Поздрави!
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

kamos

Тони
Минифлотора на аквамедик е напълно достатъчен за този обем аквариум. За това което си решил да гледаш няма да ти трябва кой знае какъв скимер. Пускаш му един ехайм 400 и просто заспива.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

камен чочев


hanuman

Не ти препоръчвам готово решение, просто все нещо трябва да се дооправя. Вземи идеи и си го направи сам или го поръчай на някой.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1249174800_20_1_EUR_2.5_dark.png&hash=f382f10dd23d239f373464115831c0fa44c93050

камен чочев

Линка, който ти дадох е не да си купиш такъв аквариум, а да видиш как е организиран. От готовите решения, които съм разглеждал, това изглежда сполучливо

abaro

Така. Не съм писал/питал тук дълго време, но това не значи че не работя по въпроса.
Минах през доста идеи, няколко пъти сменях генерално концепцията и засега съм стигнал до най-трудния етап - да се направи това което съм измислил.
Междувременно си купих разни дреболии и даже успях да си купя живи камъни преди една седмица. За последното имам свидетел, тъй че, няма връщане назад. В Аквасвят видях осветление с Т5-ци и реших окончателно че за моя случай това е по-подходящото осветление. В тази връзка дългия размер на аквариума от 50см нараства на 60см и след последна преценка на възможностите за монтаж на аквариума, габаритите стават следните:

https://aquariumbg.com/forum/MGalleryItem.php?id=2024    

Аквариума ще е с 10мм дъно, 8мм стени, преграда от 5мм стъкло (отзад) и 3мм черен плексиглас (залепен за стъклото отпред). Ребра няма да има.
По-големите неизвестни са с организацията на съмпа. След като през последните няколко дни отново чета за предимства и недостатъци на разните варианти на организация, стигнах до такъв вариант:

https://aquariumbg.com/forum/MGalleryItem.php?id=2025    

Задния отсек ще е със ширина светло - 110мм.

Секция 1 - Преливник и Скимер. Гребена на  преливника ще е с прорези със светъл отвор 4мм и височина около 40мм. Тук може да дадете мнение за височината на прореза. Аз приемам че ще гоня ниво на водата около 3см под горния ръб на стъклото. При това положение 10мм запас в преливника ми се струва добре. Приемам че нивото ще се потдържа с точност +_ 5мм, като в тези граници от опит знам че гребена работи добре. Принципно бих могъл да направя решетката подвижна, но от много четене за фабрични подобни системи, не съм срещал оплаквания от работата на фиксирания гребен. Аз всъщност даже си купих готов гребен, но мисля че няма да е по-подходящ от прорези в стената. Все пак по този въпрос очаквам да споделите опит.

Секция 2 - Рефюджиум. Горния край на втората преграда, ще е задължително малко под долния край на процепите на гребена. Четох че така работи по-добре обирането на повърхността на водата ( surface skimming). Не съм решил дали да правя дълбоко пясъчно дъно (DSB), но по принцип не е проблем, щото двете прегради преди и след рефюджиума са достатъчно високи, за да нямам проблем с преминаване на пясъка към другите секции. Ще светя с диодни ленти през задната стена на аквариума - така става най-прибрано и мога да ползвам съвсем стандартни материали. Като обем рефюджиума се надявам да е достатъчен, като пак напомням че не смятам да гледам капризни гадини в този аквариум.

Секция 3 - Нещо като уловител на мехурчета, нещо като касета за филтърни торбички. Надявам се да успява да съвмести двете функции в едно. Аз по принцип се надявам да няма много микро-мехурчета, които да стигат до там, но дори и в този случай, вертикален поток надолу, с ниска скорост на водата, би трябвало да се освободи от мехурчетата. Решетките за торбичките смятам да ги изпълня като цяла касета, която ще се вмъква отгоре в отсека. По мои сметки такава ширина на отсека (60мм) е предостатъчна за необходимите количества активен въглен и фосфатредуктор.

Секция 4 - Възвратна помпа, нагревател, датчици за ниво. Помпата мисля да е около 800л/ч. Нагревателя го имам вече - 75W Jaeger. Преливния гребен в тази секция е авариен, защото ако по някаква причина основния преливник се запуши и секции 3 и 4 се източат в дисплея, има опастност свободния обем да не достигне. По същата причина са и прорезите в долната част на преградата между секция 4 и дисплея.

Общо взето това са ми съображенията за конструкцията на съмпа. Ако някой вижда нещо нередно в размерите на преградите, както и в цялостната организация, моля да го сподели навреме. Че към средата на следващата седмица ще трябва да започвам да го лепя.

Благодаря предварително!
+-
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

NikolaV

Здрасти, Тони!
Нямам никакъв опит с вграден съмп, та няма да давам тъп акъл относно конструкцията. Обаче веднага съзирам един проблем в секция 3. Активният въглен, особено по-ситният, а най-вече фосватредукторите на основата на желязо много бързо се затлачват и значително намаляват дебита на водата - в пъти. Не съм убеден, че е правилно решение да ги слагаш по този начин в съмпа. В голям съмп както в моя случай ги слагам на отделни помпи и не ми дреме колко ще им падне дебита. В твоя случай по-скоро бих минал без тях.

abaro

Мислил съм по въпроса за задръстването на филтърните торбички, но смятам че обема на секцийките в отсек 3, който имам на разположение,  ми дава възможност да слагам по-малки торбички, които да позволяват на водата да преминава покрай тях в аварийни случаи. Дано да не греша генерално, но това което съм виждал при работещи наноаквариуми е организирано горе-долу така. Освен това при мен дебита през сампа ще е от порядъка на 600л/ч, което никак не е много.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

камен чочев

Свидетелят потвърждава  :-D . И евала за старанието и подготовката. Що се отнася до ширината на отворите на решетката,  тя трябва да е максимално голяма,но така че да не могат да преминат рибки. Ширината на отворите на готовите решетки е малка (казвам го от личен опит). Шиповете постепенно се обличат с коралин и мъхести алги и светлата част намалява драстично, което води до преливане над решетката и обезмисля нейното съществуване. Успех

tonino


Hrupas

Ако осветлението ти е луминсцентно бих те посъветвал да си сложиш вентилаторче с което да се охлажда през лятото аквариума иначе ще трябва да доливаш доста вода!Това е лично мое мнение.

abaro

Благодаря за включването, отговарям отзад-напред  :-)
Осветлението ще е висящо над аквариума и от него загряване няма да има. Вентилатор за охлаждане също ще има, измислил съм го вече.
Преградата ми беше най-големия проблем, отне ми 2 седмици докато намеря материали. Аз също предпочитам стъкло, но всичките които намерих в Бургас са по скоро леко опушени, отколкото тъмни. Дори и триплекс от две такива стъкла е доста пропусклив. При това положение съмпа ще свети през цялото време през задната стена. Затова измислих този вариант с комбинация от носещо стъкло и плексиглас отпред. Аз лично съм останал с впечатление че задната стена не се чисти. Пък и всички фирмени аквариуми са с пластмасова стена.
Решетката в средата на последната секция ще я има, но ще предвидя възможност да я затварям/притварям. Идеята е взета пак от фирмени аквариуми и според мен целта е да се сложи циркулираща помпа с по-голям дебит, за да създава по-добро течение, като в същото време тя работи частично на рециркулация. Не знам как ще се разберат с датчика за ниво обаче, затова ще предвидя възможност да се елиминира. Отделно аз ще имам и един уейвмейкър в дисплея, тъй че се надявам течението да ми е достатъчно.
Нивото, ех нивото...  Точно това което ми казваш ме притеснява най-много. Но изхождайки от сладководните ми аквариуми и като гледах доста клипове на действащи рифови, реших че около 3см под ръба е добро ниво. Ако никой не се обади за да те обори, ще сваля още малко нивото.
Поздрави!
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Ангел Христов

Здравей, колега :) Твоят аквариум е на практика същият като моя. Височината ти е с 10 см. по-малка и съмпа е маалко по-различно подреден, но концепцията е напълно същата. Нямам време сега да меря точно нивата на водата, но малко по-късно ще пиша тук или на ЛС как действа системата при мене - става вече на 9 месеца - нищо особено не е, но пък мен си ме кефи много.
Ако искаш, разгледай в темата ми, има снимки и каквото съм се сетил съм писал досега.
Успех ти желая и много радостни емоции около морския  *DRINK*
Морската акваристика е място, където законът на Мърфи и банковата ни сметка се срещат...

камен чочев

Черно стъкло можеш да вземеш от Кристиан Нейко. Нивото наистина можеш да свалиш с два-три см. И успешно гмуркане в солените в солените води  ;-)

Стоян Михов

Е виждам, че вече ще имаш нов аквариум, съмп и скимер, само дето ми се разсърди в началото  *DRINK*.

Аз също мисля че трябва да оставиш повече разстояние от ръба на аквариума, аз бих увеличил височината на аквариума на 45 см и бих свалил нивото на водата с още 2 см. И друг съвет е да изрежеш стъклото при преливника малко по-ниско от нивото, което си решил да имаш - ти можеш да го контролираш с плексигласа - т.е. да пробиеш нивото на решетката на каквото ниво искаш - може да бъде по-високо. Проблема е ако искаш да е по-ниско стъклото ще те ограничава, а веднъж залепен аквариума не можеш да изрязваш стъклото повече, но плексигласа можеш. Не знам дали успях да го обясня.
Не разбрах за скимера - избрал ли си го вече или си го купил? Важно е да го купиш преди да започнеш да лепиш аквариума, защото напъхването на скимера и лесната му експлоатация после е от най-голямо значение за този тип аквариуми с ограничено място отзад.

Освен това аз бих направих плексигласовата част по висока от другите страни, така че да прикрива купичката на скимера и другите неща отзад, както на фабричните които си посочил.

За дупката отдолу в отсека на връщащата помпа, аз също мисля че не ти е необходима, определянето на точният й размер си е трудна работа. Ако я направиш прекалено голяма рискуваш да циркулира водата само в последния отсек.

Иначе проекта става страхотен, още повече с тези супер професионални чертежи - с какво ги правиш?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

abaro

Имам отговор на почти всички въпроси :-)
Ако наистина ще трябва да гоня ниво 5см под ръба и аз си мисля че ще трябва да стане 45 общата височина. В това отношение нямам някакви ограничения.
Стъклото в действителност е предвидено точно както предлагаш. На чертежите се вижда линията на изрязване на стъклото, която е на 1см под гребена. Това ми е и общата идея за сандвича стъкло-плексиглас - в стъклото се изрязват големи отвори, че е по-лесно, а в плексигласа точните.
Скимера не съм го избрал окончателно, но за купуване има вариант или Tunze9002 или Bubble Magus. Даже следих 2 Тунце втора употреба в немския ибей, но засега търся вариант за транспорт. Иначе съм проверил поне 15-20 модела други нано скимери и като габарити тази секция може да ги поеме всичките. Като начало ще започна временно с някакъв с камъче.
Плексигласа ще е по високо само с 1см, но отгоре над задния отсек съм замислил цял капак, в който на челото ще са вградени вентилатори за охлаждане.
Разбирам предупрежденията за допълнителния отвор в последната секция, но въпреки всичко ще го направя. Лесно мога да го запуша отзад, а в действителност имам друга идея свързана с него, затова ще го оставя.
Тези картинки съм ги правил на Google Sketchup. И без това от миналата година му се каня на този продукт, та сега реших да съвместя разучаването с проекта на аквариумчето.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Ангел Христов

Ей сега премерих при мен какво е положението. Стъклото, което отделя съмпа е с 1 см. по-ниско от това на дисплея (т.е. 49 см.), което е 50 см. Прореза в него за преливника е 4 см., гребена стърчи на около 2 см. от прореза. Като е пълен "до горе" с вода, нивото в дисплея е около 2-3 см. под ръба на аквариума, отзад в съмпа е със 1-2 см. по - ниско. Проблема, който не съм решил при мен е с автоматичното доливане, но доколкото разбирам ти си решил твоя, така че всичко ще е наред. Гребена го чистя всяка седмица на чешмата, въпреки, че преди като сменях доста по-рядко вода наистина се задръстваше и трябваше да се чисти по-често. Поздрави!
Морската акваристика е място, където законът на Мърфи и банковата ни сметка се срещат...

tonino


abaro

Цитат на: angelchosh - 04.03.2012 12:08
Ей сега премерих при мен ....

Ако правилно съм разбрал, долния край на прорезите на преливника при теб са на 3см под горния ръб на основните стъкла (4-2+1). Значи преливника ти е от 0см до 1см под водната повърхност. Това не е ли много малко. Аз мисля че трябва да имаш гарантирано поне 1см, щото в противен случай дебита му е непредвидим.
С автоматичното допълване, всъщност очаквам едни от най-големите проблеми. Засега е решено само принципно, но подозирам че е възможно нивото в последната секция да е много непостоянно и това да обърква системата. Като начало мисля само да предвидя място за държачите за датчиците за ниво, пък като я наблюдавам системата няколко дни, ще довършвам всичко на ход.

Аз първоначално мислех да правя решетката подвижна, после реших че така и така нивото ще е сравнително постоянно, фиксираната решетка ще върши работа. Но сега като коментираме нивото като цяло, мисля че ще трябва да се върна на първоначалния вариант. Още повече че такъв дълбок гребен е доста трудно да се направи и вероятността от счупване на зъби е голяма. Затова по-добре да е сменяемо.
Не съм се сетил между другото да поразгледам из магазините какви гребени за коса се продават :-) Може и да излезе нещо подходящо и да си купя няколко за да имам за смяна.

Някой може ли да ми препоръча тънко (течно) лепило за плексиглас. Аз разглеждах цялата серия на Локтайт която се предлага по строителните хипермаркети, но не намирам такова.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Ангел Христов

С тея сметки тотално се обърках - утре обещавам да направя примерна схема, за да ти онагледя как е при мен ситуацията. Преливане по никакъв начин не ме притеснява, защото обема вода, който се върти си е един и същ и дори намалява с изпарението. Проблема е намаленото количество вода, защото се вдига солеността и може в един приказен момент да остане връщащата помпа на сухо. Засега не съм решил проблема - но най-вероятно ще е система за доливане, основана на гравитационен принцип - евтино и сигурно. Поздрави!

: 04.03.2012г 20:08ч
Ето една условна схема, която сътворих набързо, дано да ти даде някакъв ориентир: ако имаш въпроси, насреща съм :)
Утре ще направя и снимки.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F2wguhxg.jpg&hash=1b946c55378161beb292ddc88142a2e2be536e5f
Морската акваристика е място, където законът на Мърфи и банковата ни сметка се срещат...

abaro

Тъй де, сега като го прочетох пак, виждам че ти правилно си го обяснил, но аз не съм те разбрал. И аз ще търся горе-долу същото ниво на преливника, само че с 1см по-ниско. Но явно ще го направя гребена подвижен, за да намаля риска.
Вие с подобните аквариуми, как сте решили въпроса с торбичките с филтърни материали - активен въглен, фосфат ремувър? НиколаВ днес пак ме предупреди че се затлачват бързо и стават непропускливи за водата.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

abaro

Такаааа...
Аз работя по въпроса, паралелно с текущата ми работа. Имахме дълга дискусия с жена ми, но обратното на това което си мислите, аз предпочитах аквариума да е в "кабинета" ми, а тя настояваше да е втори в дневната. Накрая, както обикновено, тя победи и започнах подготовката за деня Х. Разбира се, това решение върви с поръчването на някои нови мебели в дневната, но така или иначе те си бяха необходими, тъй че....
Основния аквариум реших да го поръчам, вместо да го лепя сам и по принцип не сбърках. По подробно ще опиша целия готов аквариум след като го пусна в действие, че си падам малко фаталист. Но схемата на съмпа е общо взето като на последната публикувана схема. Разликата е в ширината на "рефюджиума" - 177мм, за сметка на последната секция, която намалих на 130мм. Веднага ви казвам - голяма грешка. Както установих преди няколко часа, в секция 110х130мм е трудно да бъркаш до дъното и да свързваш циркулационна помпа. Другата промяна е че намалих  височината на преградите на рефюджиума с 20-ина мм.
Та рязах, лепих, преправях и... преди няколко часа го напълних за проба в гаража. И се притесних. Нивото в съмпа си стоеше почти като нивото в дисплея. Набедих китайската помпа солейсолей, че има много малък дебит и се качих в къщи да пия една ракия. Че в последните няколко дни, основно работех по аквариума в гаража и пропусках ракийката. Даже и гърлото ме заболя. Както и да е, докато си ядях салатата, осъзнах че проблема е друг и преди малко, след няколко проби с дебита на преливника, постигнах някакво равновесие между нивата в съмпа и дисплея.
Ако рече Господ, към неделя може и да има снимки на работещ аквариум.

Лека нощ!
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

kamos

От кога го чакам този аквариум...
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

abaro

Днес сутринта направих нов гребен на преливника с процепи 5мм. Старият беше с процепи 3мм - много тесни. Последно нещата изглеждат така:





Направих и няколко проби с нивата.



Нивата мерени от горния ръб на стъклото, се потдържат следните:

Долен край на процепите на гребена -          -50мм
Ниво на водата в дисплея -                              -40мм
Секция 1 -                                                         -60мм
Секция 2 -                                                         -82мм
Секция 4 -                                                         -108мм

След източване на 1,5л вода нивата се запазват абсолютно същите, само в секция 4 нивото пада до -175мм
Very Good!

Чакам всеки момент да ми донесат шкафа и се почва  *bg*
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

M_I_T_A_K_A

Браво. Добре изглеждат нещата. Дано успееш да го покажеш пълен още тази вечер. Успех ;-)
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

abaro

Ами към 23.30ч тази вечер, нещата изглеждат така



Утре може и някой камък да се поЯви.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

hanuman

Браво колега  *BRAVO*.
Пусни още снимки да добием по-добра представа за аквариумчето.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1249174800_20_1_EUR_2.5_dark.png&hash=f382f10dd23d239f373464115831c0fa44c93050

abaro

Имам направени няколко снимки, поетапно, от пускането на аквариума и ще ги пусна по-късно. Както писах по-рано, с годините станах малко фаталист.
Днес вече си открих една грешка, но тъй-като възникването на ситуацията, в която се проявява дефекта е много малко вероятно, реших да напълня аквариума.
Хайде утре след кафето, може да проверите за първи снимки на полу-живите камъни.
Лека нощ и Наздраве на тези които ще продължават тази вечер!
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

tonino


Ангел Христов

Чудесен старт! Много успехи ти желая  *DRINK*
Спомена за живи камъни, че ще слагаш, но нищо не каза за пясък, а може и да не съм разбрал нещо де  :-D Ще има ли пясък или ще е само с камъни върху дъното?
Чакаме снимките  :popcorn:
Морската акваристика е място, където законът на Мърфи и банковата ни сметка се срещат...

abaro

Малко бавно се случват нещата за съжаление. Сутринта в 8ч темепратурата беше 22 градуса, сега стигна до 23,3. Все пак осмозната вода беше с температура около 10 градуса и е нужно време на нагревателя.
Наложи се и да добавя още сол, а тя се разтваря сравнително бавно. Основната част се разтваря за няколко минути, но има някои частици които се въртят с часове и не се разтварят. Солта ми е Дупла между другото, но стоя 3 седмици препакетирана в гаража и въпреки че я запечатах в найлонови торби на два ката, морския въздух явно не и харесва и се образуваха въпросните трудноразтворими частици. А уж е морска сол  :-)
Пясък ще има само колкото да се скрие дъното - около 1см.
Към обяд се надявам да съм готов да прехвърля камъните.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

hanuman

Сложи един powerhead насочен към дъното и ще видиш колко бързо ще се разтворят "трудно" разтворимите частици  ;-).
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1249174800_20_1_EUR_2.5_dark.png&hash=f382f10dd23d239f373464115831c0fa44c93050

abaro

Едва дочаках да се вдигне температурата над 24 градуса :-)
Докарах го дотук:







Камъните са малко - 6кг, но в началото дисплея щеше да е 500х400, а сега нарастна до 600х450. Освен това, аз тъй или иначе обрах всичките камъни в магазина :-D
Не знам колко са живи камъните, но поне едно полуживо нещо има




Това е някакъв полип според мен и по някои камъни има доста такива, но определено измрели



Пуснах го това гадинче в аквариума и се надявам да си намери някакво място. Ако е още живо де. Засега се спря някъде под камъните




Извинявам се за лошите снимки, но не ми се занимаваше с полу-мокри ръце да сменям обективи.

http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Стоян Михов

Много добре се получава към момента аквариума. Това малкото нещо (живичкото) е дискозома. От снимката ти не мога да преценя, но ако тези тъмните неща по камъните наистина са мъртви дискозоми, аз бих върнал камъните обратно на продавача. Поради няколко причини - основната - разлагането на мъртвите дискозоми ше доведе до тежък цикъл и почти сигурна катастрофа, отделно ако са умрели дискозомите, каква ти е гаранцията че не са измрели и другите живиинки в камъните и колко "живи" са камъните?

Сега видях, защо ги наричаш полуживи камъните? И на мен не ми се струват много живи, почти не виждам коралин, в същото време с дискозоми....?странна работа, какъв е случаят? имай предвид че от живите камъни зависи почти всичко в старта на един начинаещ морски аквариум
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

abaro

Казвам им полуживи, щото първо не бяха с много живинки по тях още като ги взех и второ - не знам доколко съществуващото живо е оцеляло след 3 седмично джуркане с малко вода и оскъдно осветление. Иначе малко коралин има по всеки от тях, но при някои се падна от задната страна при моята подредба.
Тъмните петна по камъните не са съвсем същите като дискозомата. Че са почти черни на цвят се вижда, но като структура са доста различни. Преди няколко часа ги разглеждах подробно и по-скоро приличат на някакви гъби, отколкото на дискозомата. Тя между другото изчезна и последните 1-2 часа преди да сложа пясъка, не можах да я открия по дъното. Вероятно е скочила и се е хванала за някой камък.
Имам сега друг проблем, който ме хвърля в шах буквално. Оказа се че рефрактометъра ми, като му настройвам фокуса, си променя калибровката. И то като въртя окуляра, скалата се мести по-бързо отколкото с калибриращия винт. Така ако искам мога да си отчета както 1.025, така и 1.020. Цялата работа ми прилича на лабораторно упражнение в МЕИ-то, но в случая е изцяло за моя сметка. Ще съм благодарен ако някой с китайски рефрактометър, провери дали и при него го има същия проблем. Ако пък се окаже че проблема е повсеместен - ще трябва да минавам на ареометър.


PS: Премерих рН-то - 8,2, Поне то е нормално. Ако може да се вярва на уреда разбира се :-D
Иначе след разни побутвания и след като сложих пясъка аквариума изглежда така:


Зеленото нещо не го гледайте, то е там само за няколко дни, че предвидената временна техника ме предаде.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Стоян Михов

Не знам дали са живи или мъртви камъните, но си ги подредил много добре. Харесва ми черния фон и общо как се е получило. Не ми харесва обаче стиропора под аквариума - така ли ще се вижда? Много е дебел и се набива на очи - по-добре сложи изолация за ламиниран паркет или по-добре подложка за аквариум - сера имат хубави неопренови с тъмносив/черен цвят.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

kamos

Поздравявам те за старта!
Покажи скимера каква пяна вади.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

abaro

Стиропора ще се вижда още само няколко дни. После ще залепя отпред лента с декор като шкафа.
Аз си имам собствено наблюдение по отношение на подложките. Стиропора е по-пластичен материал, докато повечето други - микропореста гума, неопрен и разпенен полиетилен са сравнително еластични. Когато плоскостта на която лежи аквариума е подпряна само в двата края, еластичните подложки с времето я изкривяват в средата. Това твърдо е доказано. Стиропора се смачква от тежеста на аквариума по-равномерно и провисването в средата с времето е по-малко.
Никой нищо не сподели за рефрактометъра. Този проблем с него много ме притесни и вече си купих един хидрометър за да сравня показанията. Обаче пак няма да знам на кой от двата уреда да вярвам.
Адаш скимера съм го спрял сега и си стои в гаража. Тези дни ще му дойде времето и на него. Ти ми прати на ЛС някакво описание, какъв кеп за скарида ползваш. Че в Бургас може да няма нищо морско по магазините, но поне има море.

Искам да помоля колегите от Варна и евентуално от Русе, които имат някакви наблюдения за наличностите на живи камъни при търговците, да ми пусне някаква информация.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

NikolaV

Тони, аз работя с рефрактометър и нямам твоя проблем. А съм го избирал по цена - най-евтиния. Та не знам какво да ти кажа - явно си случил на кофти модел или дефектен или и аз нямам идея какво.

Стоян Михов

Цитат на: abaro - 19.03.2012 11:39
Стиропора ще се вижда още само няколко дни. После ще залепя отпред лента с декор като шкафа.
Аз си имам собствено наблюдение по отношение на подложките. Стиропора е по-пластичен материал, докато повечето други - микропореста гума, неопрен и разпенен полиетилен са сравнително еластични. Когато плоскостта на която лежи аквариума е подпряна само в двата края, еластичните подложки с времето я изкривяват в средата. Това твърдо е доказано. Стиропора се смачква от тежеста на аквариума по-равномерно и провисването в средата с времето е по-малко.
*THUMBS UP*

Не съм ползвал рефрактометър, нито пък хидрометър и не мога да помогна, но можеш да прецениш доколко вярно показват двата, като си направиш нещо като стандартен разтвор - разтвори 35г сол в 1 литър осмозна вода при темп 25 градуса и тествай какво ще покажат уредите и вярвай на този, който ще ти покаже най-близо до 35 промила или съответната му там скала.

Скаридите (и не само те де), аз ги ловя най-добре с едни детски кепчета, лятото заливат сергиите с тях по морето, те са с дълга бамбукова дръжка и диаметър към 25-30 см, и много фина зелена мрежичка 2-3 мм. Мисля че под Краставицата имаше от тях дори и в този сезон.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

abaro

Благодаря за съвета за контролния разтвор. И аз мислех да направя нещо подобно, но ми се стори много неточно. Но ще го проверя още довечера. Под сол предполагам че имаш предвид готварска, щото едрата морска е различно овлажнена, и там 35гр. са много относително понятие.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Стоян Михов

Имам предвид сол за морски аквариум. Солта, която слагаш в аквариума не трябва да е никак овлажнена, трябва да стои като сух пясък (прах за пране), не трябва да бъде на буци или пък да има дори и съмнение за овлажняване. Ако имаш някои от тези признаци по-добре не я слагай тази сол, или ако си твърдо решил да я слагаш, провери параметрите на водата след разтварянето, особено калций и pH. При неправилно съхранявана сол калцият е много нисък и солта няма никаква способност за буфериране и ПХ-то стои много ниско,

Сега видях че ПХ-то е 8,2  значи солта може да не се е повредила от престоя на влажно, ама за в бъдеще я съхранявай само на топло, проветриво и най-вече сухо място иначе много бързо се издухва.
Сега видях какво си писал за солта си... Дупла, ако ще е дупла само пакетирана. Доколкото знам вече има и пакетирана в аквасвят, така че ако държиш на дупла, иначе също имат и Тропик марин, което е по-добрия избор според мен. Общо взето дупла не е най-доброто, а в морската акваристика качествената сол е едно от най-важните неща..
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

abaro

Разбрах всичко.
Аз взех насипна, щото ми трябваше малко количество, а 4кг разфасовки бяха свършили.
Иначе направих отново тест с рефрактометъра и хидрометъра - мерят приблизително еднакво - 1,022 и 1,023 съответно. Разбрах къде е проблема с рефрактометъра. Действително като се променя фокуса, отчета играе. Просто при мен окуляра се завърта много лесно. Но, правя това което е логично според мен - фокусирам и внимавам да не пипам повече окуляра, калибрирам и меря.
Открих дискозомката под един камък, взех я внимателно за "крачето" с една пинсета и я сложих в една ямка на един камък. Леко я затиснах с едно камъче. След 20 минути се беше преместила. Струва ми се че е жива, щото докато я пренасях с пинсетата съм убеден че се сви. Ха дано.
Отивам да пия една ракия, на 1м от аквариума :-D
: 19 Март 2012, 21:25:36
Не се сдържах и изкарах разни тестове, повечето с изминал срок на годност. Някои от тях са ми наградата за І-вото място в първия конкурс на Aquarium.bg, тъй че е нормално да са старички. Сега се сетих че конкуренцията в този конкурс явно не можа да преживее загубата и няколко години по-късно си направи собствен форум  :-D
Ей така за спорта направих измерванията, пък не знам доколко може да дадат някаква информация. В скобите след вида на теста съм посочил срока на годност  :-)

кН    (02.2008) - 7
РО4 (11.2113) - 0 леко синкаво
        (02.2009) - 0
NO2  (11.2007) - 0
NO3  (04.2010) - 0
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

abaro

http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

abaro

Вчера ходих до Несебър, че там се въдели най-хубавите гамаруси и червейчета за заселване в соленоводен аквариум  ;-)
Един господин като ме заключи в районното и докато не взех няколко черноморски актинии, не ме пусна да си ходя. Ето ги днес сутринта, вече удобно настанили се по камъните и чакащи да се размрази сафрида. Че днес е Благовещение все пак и е редно да се яде риба.







От вчера вече имам и уейвмейкър. Много е малък - само 10см от стъклото до края му, но течението се усеща от актиниите чак на противоположния край на аквариума.



http://www.ebay.co.uk/itm/251014912548?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649
Пристигна за 9 дни. Сравнително тих е, почти не се чува. Със сигурност е много по-тих от всяка от двете помпи по 400л/ч които използвах временно.
: 25 Март 2012, 12:53:25
Да ви покажа и какви гадинки си налових от морето. Прилежно ги адаптирах към по-високато соленост за около 12 часа по капковия метод. Всички изглеждат в добра кондиция.




Морски червейчета


Охлюви - 2бр.


Голям звяр, който обикновено щипе по плажовете. Не му знам името.


Гамарусчета




Друг вид рошав червей



Моля, ако някой запознат с молската фауна, вижда нещо неподходящо за аквариума, да го посочи.



http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Hrupas

на твое място не бих слагал нищо освен охлювчетата
!!

kamos

Hrupas би ли се аргументирал, защо да не слага друго освен охлювите?
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Hrupas

Ами ако се окаже,че някое от тези червейчета и там другите гадинки проявяват
интерес към корали ще трябва да ги махне а това
едвали би било много лесно !!
Това е лично мое мнение нека и другите колеги споделят тяхното :-)

abaro

Здрасти,
Червейчетата са два вида:
1. "морски" (за варналии) / "варненски блатен" (за бургазлии) - той се храни основно с тиня и боклуци доколкото знам. Като ги пуснах в аквариума, много бързо се заровиха в грунда.
2. този с многото четина - не знам нищо за тях, но са само 2бр. и са сравнително малки - 1-2см. Да се надяваме че не са някакви вредители.
Другите гадинки са гамаруси и хитони. И две охлювчета. Повечето от другите гадини май са добре, но точно охлювите май няма да ги бъде.

В последните дни забелязвам голямо движение на микроскопични бръмбъзъци по стъклата на аквариума. Всичките са под 1мм.

Някои пълзят бавно

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2Fso0oiq.jpg&hash=2d39d6bb72a3689b6b55be212e03dbf3ad9ca1d3

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi44.tinypic.com%2Fxp2bmu.jpg&hash=ab1ebb6695e0f97b0d6eb6a044862881e2eb1263

Други се движат бързичко

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi42.tinypic.com%2F149te13.jpg&hash=c33f4da67c50c76ede9698acecf90c24573df09a

А други са съвсем бързи и на снимките изглеждат така:

------------------------------------------------------------------------------------------------

Та мисълта ми е че явно има живот из камъните, и постепенно аквариума се населва с всякакви гадини.


Вчера, като по поръчка, донесоха скариди в магазина. Малко бяха скъпи - 7лв/кг, към 2-3стотинки скаридата. Обаче пък повечето бяха живи и аз си купих.......... 300грама.
Пак по капковия метод (започва да ми става любим) сложих за аклиматизиране 20-ина броя и вечерта само една не беше жива. 4 броя бяха избрани и покръстени в моето нано. Както и да е, живи са си още гадинките и се чувстват добре. Едното нещо обаче не е като останалите. Затова и поех риска да го прибера при мен - останалите скариди днес ги подарих за отглеждане на друго място. Ето го звяра:



Прилича на скарида, но очите му са различни, обвивката му е с различно оцветяване, предните крака с щипките са много къси - горе-долу колкото следващите, опашните плочки са тъмно сини, стои на едно място и се заравя в грунда, носи хайвер. Това последното ме наведе на мисълта че е женско.  :-D



Някой да е срещал онлайн определител за черноморските видове с картинки?
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Hrupas

Тези беличките са или копеподи или някакви малки охлювчета :-)

Стоян Михов

Цитат на: abaro - 27.03.2012 23:43
Някой да е срещал онлайн определител за черноморските видове с картинки?
Ами май аз, но често не съм онлайн  *ROFL* Шегувам се, в интерес на истината не съм срещал из нета определител на животните в ЧМ. Има нещо което навремето съм правил за някои по-често срещани животинки, но така и не разбрах как се разпространяваше из книжарниците, така че ще ти го изпратя сканирано, виждам че си дал имейл, ако е валиден ще ти пусна линк.
Иначе скаридата ти е Crangon crangon - пясъчна скарида, тя живее на фино пясъчно дъно и стои често заровена, храни се с детрит и разни органични отпадъци, не знам успява ли да се зарови в кораловия пясък?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

abaro

Благодаря за отговора.
Не успява да се зарови съвсем, но и дебелината на грунда е около 1,5 см.
Ето още една снимка на предната и част. Тя всъщност няма щипки , а само кукички на предните крака.



И на една от скаридите

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi41.tinypic.com%2F10fnt6c.jpg&hash=37d26fe753797672d2f2b2f49b873b84b158ff6f

Имейла е актуален и ще ти бъда много благодарен, ако ми пратиш някакви материали.

Приятен ден!
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Стоян Михов

Пратих ти материалче. Тази скарида на втората снимка е доста интересна, имаш ли снимка, която да я показва странично или някоя по-обща снимка?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

abaro

Не съм им правил снимки още, че са от 1 ден в аквариума. Но ще направя специално и ще ги пусна.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

haans

колега много е странна тая черноморска скарида,аз също имам в аквариума ама не прилича на тая! тая прилича на багер имаш ли още от нея да ми пратиш да си отгледам  *THUMBS UP* *THUMBS UP*

Hrupas

Как адаптира скаридите сори за спама ама ми е интересно
Чувал се че не е нужна адаптация и че в първият момент
в,който ги пуснеш в по солената вода за момент се вдървяват и
после започват да си щъкат из аквариума без проблеми.
Нека колегите ме поправят ако греша!

abaro

Цитат на: haans - 28.03.2012 17:28
колега много е странна тая черноморска скарида,аз също имам в аквариума ама не прилича на тая! тая прилича на багер имаш ли още от нея да ми пратиш да си отгледам  *THUMBS UP* *THUMBS UP*
Пясъчната скарида е само една. Тя беше по различна като оцветяване в коритото със скаридите в магазина и затова и обърнах внимание.

Hrupas и аз съм чувал че повечето скариди оживяват без адаптация, но аз исках да съм сигурен и да не стресирам излишно животинките. Адаптацията се прави, като в една кофа, сложиш гадините в 0,5-1л вода с черноморска соленост (или океанска разредена горе-долу наполовина със сладка вода) и в друг съд поне 2л вода с океанска соленост. Втория съд го слагаш по-високо, намираш си 1м маркуч за въздух (4/6мм) и едно кранче, потапяш и затискаш с нещо единия край в горния съд, всмукваш да тръгне сифона, слагаш на долния край на маркуча кранчето, нагласяш го да капе по 1 капка в секунда и най-важното - трябва да капе в съда със скаридите. Задължително пускаш въздух през едно камъче в съда с гадинките. Оставяш го така за 10-ина часа, докато се източи горния съд, гребваш малко вода и със скаридите ги слагаш в найлонова торбичка. Пускаш торбичката в основния аквариум за 15-20 минути за да се темперира и вадиш САМО скаридите и ги пускаш в аквариума.
Същата е процедурата и за всичко друго черноморско.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

abaro

Octopus, благодаря за книжката - 100% полезна информация на малко място. Опитах се вчера да щракна скаридите, но с изключение на една, която не е онази от предната снимка, другите се крият под камъните и не излизат за фотосесията. Но успях да видя двете скариди заедно - според мен са еднакви, просто първата е по-дребна (около 4,5см) и също така с по-изявено червено по антените и като общо оцветяване.







Успях да я закова и в "полет". Много съм добър и скромен



http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Hrupas

Браво скаридките са много симпатични!
А и хубави снимки правиш!

hanuman

Наистина много добри снимки  *BRAVO*. С какъв обектив снимаш?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1249174800_20_1_EUR_2.5_dark.png&hash=f382f10dd23d239f373464115831c0fa44c93050

abaro

С Canon 100/2.8 Macro. Аз много отдавна така си снимам, ама ти явно не си попадал на мои снимки.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Hrupas

Колега,пусни някоя друга снимка да видим как се развива
аквариума!

abaro

За съжаление имам жертва. Пясъчната скарида умря. Предната вечер с държеше нормално, а вчера сутринта беше заминала. Единственото по-особено нещо е че беше се изпарила около 1,5л вода и като измерих плътността, показа 1,027. Допускам че това е причината, макар че промяна от 2 промила за 12 часа не е много бърза. Допускам че тази соленост и е дошла в повече.
Другите гадини са общо взето добре- скаридите щъкат насам-натам, актиниите и те обикалят по камъните. По стъклата в някои моменти се напълва с бели щъкащи гадинки, които са някакви копеподи явно.
Утре мисля да направя 10л смяна, а от утре започвам да работя по осветлението.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

abaro

Поздрави на всички!
Не съм писал отдавна, но от десетина дни имам доста спешна работа, което във всеки случай е по-добре от четене на риф-форуми във офиса.
Като цяло нещата вървят нормално според мен. В неделя направих няколко измервания:
Плътност - 1,026
Темепература - 24,5 градуса
NO3 - 1 mg/l
NO2 - няма
PO4 - 0,6 mg/l
pH - 8,1
kH - 8-
Последното малко ме смущава, щото е по-малко от 8 - цвета се сменя леко още на седмата капка. Тестовете за кН, нитрати и фосфати са ми нови - JBL.
Миналата неделя реших да пропусна смяната на вода и сега на 08.04 направих 10л смяна, което е точно 10% от водата в системата ми. Веднага след това, актиниите се отвориха и цяло денонощие стояха отворени.
От доста време имам и една торбичка с 150гр активен въглен, свободно пусната в руфюджиума.
От 5-6 дена имам скимер. Аз си го направих и засега върши някаква работа. Има нужда от още някои промени но засега ще изчака. Купих си дебитомер за въздуха и го чакам да пристигне от Германия. Правя проба на Доставки.ДЕ и се очаква след около 2 седмици да си получа играчката. Ето това си купих - http://www.ebay.de/itm/110795984631?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649
С осветлението закъснявам, но както писах имам по-важна работа. Всъщност частите са при мен от 1 седмица и общо взето отдавна съм измислил конструкцията, но не мога да реша окончателно начина на охлаждане. Както и да е, сигурно ще искам някакъв съвет по въпроса след няколко дни.
Единия проблем ми е и нощното осветление. Дайте някакви препоръки за вид и "мощност". Дисплея е 60х38х40(воден стълб). Разните източници дават различна информация по въпроса - от червено, през бяло, до синьо. Фирмените тела май залагат на мощни светодиоди, за този размер, примерно 2 едноватови. Друг вариант е светодиодна лента.
Аз наистина нямам представа каква осветеност е нужна и моля за съвет. Примерно 5-6 ярки сини светодиода достатъчни ли ще са? Или ако трябва да са примерно 2 едноватови диода, сини или роял-блу е по-добре?
Гадинките са общо взето добре. Понеже няма кой да ги притеснява, по стъклата и в "съмпа", непрекъснато щъкат всякакви плужеци, копеподи и охлювчета. Черноморските участници също всички са налице и постоянно се появяват някъде.
Имам си и аиптазии. Всички са си имали, що да си нямам и аз. Оня ден забелязах една с пипала по около 1см. Вчера сутринта я щавих. Явно неуспешно - снощи пак си беше там, макар и малко опърпана. Днес вече по-амбициран тръгнах да я щавя пак, обаче като поразгледах, видях отзад на един камък 1 двойно по-голяма и една като първата в една дупка под друг камък. Обработих пак с гореща вода, този път по-сериозно. Това е единственото което мога да направя засега. Скарида, която ги яде няма откъде да взема в този момент, пък и не мисля че е дошло времето. Аиптазия-Х трябва да поръчвам отвън май - от Англия или от Щатите. jek е писал че е имал успех с концентрирана натриева основа, но няма повече подробности, а самия той не е влизал във форума от месец и половина. Дайте някакъв съвет какво да правя с тази гад.
Да се похваля, че благодарение на hanuman си имам страхотен бейсрок (сухи рифови камъни) и следващата седмица неизбежно ще променя и хардскейпа. Въртят ми се в главата доста идеи за нова подредба и се надявам да не се изложа.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Стоян Михов

За айптазията - варно мляко, достатъчно рядко за да влиза в спринцовка (и да излиза през отвора на иглата) и пръскаш в устата и където свариш да боднеш извънземното.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Горих преди няколоко дена аиптазии с натриева основа,обаче опасна работа това.....веднага след инжектирането на капка в устата и тя изхвърли някаква лигава смрад,която рибите започнаха да лапат.Викам си ся ша започнат да правят и сапунени балончета под вода.Добре че на рибите им няма нищо,но аиптазията се спаружи,скапа се и два дни по-късно откъсната и прегоряла я виждам на ново място жива,а останалата основа с начало на растеж на нова аиптазия.Вместо да намалят....те стават двойно.Явно трябва да съм настоятелен с основата,ама е опасно за останалите организми в близост.Та да знаеш.Следващият път ще пробвам с врялата вода да видим.А тоя препарат Х ми се струва някаква алкална вар,като го гледам по клиповете.

abaro

Открих източник за метода с натриевата основа - http://www.reefscapes.net/articles/breefcase/aiptasia_control.html
Ето и коментар и разработки на метода - http://www.atlantareefclub.org/forums/showthread.php?t=36190
Звучи логично и ще го пробвам. Пък и изглежда лесен за приложение.
За попарването - преди малко светих с фенерчето - ами и трите са си там мамка му. Тъй че Илияне, не се мъчи.
Octopus, ако не стане работата с основата, ще пробвам с хидроксида.
Впрочем споменах ли че две от  трите ми скаридите излиняха. Още преди 1 седмица. Това май е добре?
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

VeL

Аз ползвам Аиптазия-Х и съм много доволен. Ако успееш добре да уцелиш преди да се е затворила, дори едно третиране е достатъчно, за да я убиеш. Проблемът с аптазиите обаче е, че трябва да избиеш всичко що е аптазия в аквариума, за да си сигурен, че няма да плъзнат пак, което поне при мен е невъзможно с многото живи камъни. Винаги оцелява поне една гад, от която впоследствие изникват 10 нови... ама трепане му е майката.

vesko_aa

Аз моя проблем с аптазиите го реших с това и вече 1 година нямам аптазии,до сега не ми е правил бели с коралите *privet*

Ангел Христов

Аз пък моя проблем с аиптазиите го реших с лисмата вурдемани. Първата гушна китките без да изяде нито една аиптазия, но втората все още им разказва играта  *MODERATOR* Имам точно 1 аиптазия, около 2 см. в диаметър, която явно си седи за биологично разнообразие. Преди скаридата опитах какво ли не, ефекта граничеше с 0. Поздрави!
Морската акваристика е място, където законът на Мърфи и банковата ни сметка се срещат...

filio

Тони, аз си светя със светодиодна лента на сладкия. Доста е тъмно, но това е добре за животните според мен. От друга страна е достатъчно светло, като изгася лампите и седна пред аквариума, да мога да виждам как черен сом яде краставица на черно дъно. При теб ще е още по-добре, понеже твоя е по нисък.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2F4991%2F016237456.jpg&hash=950cb87f59df6b54f287b86ac2b1f6dbc1461c2fhttps://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmobileappmastery.com%2Fwp-content%2Fthemes%2Fthesis_151%2Fcustom%2Fimages%2FYouTube%25202-48.png&hash=b651e3ffb61123fcf7f80b0324979211f3dbb344

Стоян Михов

Да ви споделя моето виждане за айптазиите. И те като всяка друга жива твар, която е опортюнист по природа правят бум в развитието си само в ранните стадии от развитието на един морски аквариум. След като аквариума достигне някаква зрялост и се засели със всякакви риби, безгръбначни и т.н. айптазиите както и другите "нежелани" посетители намаляват, до безобидност или напълно изчезват, те са част от цикъла на аквариума. Същото се отнася и до копеподите, шесткраките звезди, малките бели морски гъби, някои филтриращи червеи и др., които едва ли не задължително правят бум в старта на един аквариум с живи камъни. Това е така защото много често тези безгръбначни по един или друг пряк или косвен начин са свързани с развитието на някакъв тип алги или натрупването на органика в аквариума по време на първите фази.
А айптазията не е чак такъв враг, в повечето време тя се храни с плуващи във водата хранителни частици, много рядко ще улови някоя много невнимателна скарида, и не представлява никаква заплаха за повечето по- едри риби. При условие че имаш в аквариума си черноморска актиния, която може да ти глътне даже клоуна  :-D, мисля че от тази гледна точка няма за какво да се притесняваш от айптазиите. Основният проблем с тях е, че имат потенциала да станат хиляди, с което вече загрозяват аквариума и могат да отровят някои от рибите от непрекъснатото жилене. Но за да станат хиляди айптазиите, това означава че аквариума има някакъв сериозен проблем - той се намира в някакъв стрес или недостатъчно светлина, течение, проблем със биогените, нефункциониращ скимер и т.н. И е по-добре да се погрижиш за аквариума, отколкото да бориш аптазиите. Големият им брой е резултат, а не причина за лошо състояние на аквариума.

По отношение на рибата пеперуда Chelmon rostratus , за борба с айптазиите, знаете че съм предубеден - това е много деликатна риба и трябва да пожертвате няколко броя за да уцелите такава, която първо можете да захраните, второ да яде айптазии и трето да не закача корали, трудна задача и иска много късмет, за сметка на хиляди изловени риби в рифовете. Проблема е че тези риби идват от различни част на океана и е много възможно там откъдето идват да няма айптазии и рибката просто не ги разпознава като храна, тъй като на това специфично място популацията се храни с други полипи примерно меки корали... и проблемите започват.

Със скаридата Lysmata положението е различно, тя не е толкова зависима от аптазиите и си ги хапва за десерт общо взето и е по-доброто и по-евтино решение. Хубавото при нея е че тя яде основно младите екземпляри и не позволява разпространението.
Иначе съм против слагането на всякакви химикали (въпреки че съм известен с химичните си пристрастия) в аквариума освен, ако не е крайно наложително, гасената вар е по-приемлив вариант, защото така или иначе се слага за повишаване на калция и алкалността, виж с киселините и основите баницата е сериозна.

За осветлението сложи такова, което на теб ти харесва - актиново сините диоди, не много на брой фокусирани в една сравнително широка точка създават много готино усещане на лунни лъчи във водата със бягащи зайчета. Светлината не бива да е много силна да не пречи на рибите да спят. По отношение на рибите, за да не скачат нощем, им е достатъчна и съвсем слаба светлина оттам нататък си е твоя преценката колко силни диоди да сложиш, но не прекалявай.
Диодната лента дава равномерна светлина по цялата дължина на аквариума - общо взето както ти е "по вкусно" на теб. Аз предпочитам по-драматичното осветление на конкретна композиция от камъни с фокусирани сини диоди, така давам възможност и на рибите да си избират по-светло или по тъмно място за нощувка.
А цвета какъвто ти харесва на теб, на рибите им трябва просто малко светлина, за да се ориентират къде е повърхността, в случай че нещо ги изплаши и те рязко рипнат да плуват нанякъде. Но синьото е най-естествено и не дразни толкова.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

tonino


abaro

Благодаря ви за всички мнения, ама да бяхте писали снощи, преди да си купя сода каустик.  :-D Че и доста трудно я намерих. Нищо, ще си я имам в случай че реша пак да правя вино в дървените бурета, щото сапун едва ли ще правя.  ;-)
Аз също си помислих че появата на аиптазиите е етап от растежа, ама ми е за първи път и се паникьосах малко. Ще ги оставя на мира засега, и след седмица ще броя наново. Иначе скаридата е приемливо решение за мен, но мисля че ми е твърде рано още.
За осветлението, на мен не ми се иска да е прекалено силно, само колкото е необходимо. Най-малкото, този аквариум се пада точно срещу моето място на дивана, леко встрани от телевизора. Ако целия е осветен, определено ще ме дразни. Затова ще си купя няколко сини 5мм светодиоди и ще направя един предварителен експеримент.

Благодаря на всички и весели празници!
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Hrupas

Колега пусни някоя друга снимка на аквариума
да видим как се развива! :-)

abaro

Видях че питаш и днес реших да проверя показателите.
кН - 9 (Браво, в това отношение има подобрение)
NO3 - 20ppm
PO4 - 1 ppm
Всичко това, в съчетание с кафява фаза, ми изглежда съвсем нормално.

Всъщност и скаридите така казват. Днес като храних актиниите, една скарида, буквално кацна върху актинията и започна да дърпа храната от "устата" и. Няколко пъти актинията явно я жулна с пипалат, но скаридата не се отказваше, докато не пуснах храна и за тях.

Имам доста интересни гадинки из аквариума:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi44.tinypic.com%2F10dz63c.jpg&hash=0fc0e3fae9029e1a4cceb69a3ff462a06a97a4ee
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi44.tinypic.com%2Faudvgk.jpg&hash=1c746986edc7c34866d69f262dfd47dca8ff4716
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi39.tinypic.com%2F23k5kt4.jpg&hash=952df8bbf1f33f9aed4ed3e60d315b76c1e25d8e

Тия се навъдиха много - само тези които виждам са поне 30-40 броя.

Ето ги и другите гадове:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi41.tinypic.com%2Fnh0801.jpg&hash=e76dbda23fd914e81e7c2772a76de6a3a6803136
Крият се под камъните гадините и са станали вече 3, само в това "гнездо". Успокоението е че се вижда, как на голямата съм и счупил крака, като се борихме преди десетина дни  :-D

Обаче, си имам тази красавица (женска) и изобщо не ми пука за аиптазиите:

http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Ilianidis

Тони,на първите бяли пашкули няма да им се радваш дълго време,като узрее аквариума сами изчезват,инак са безобидни филтърни гъби някакви.Срещу аиптазиите аз пробвах сериозна интервенция с натриева основа-спаружват се,възстановяват се с мутации и пак започват,както пише в статията през няколко дена се иска постоянен тормоз.Замалко да си изгоря другите корали.А да ги дялкаш ,просто им помагаш да станат повече.При мен поне не се увеличават неконтролируемо вече,даже един жълт дамсел яде новородените и витаещи из водата аиптазии.Иначе цветната анемонка кефи.Успех!

abaro

Днес най-накрая намерих време да сложа няколко нови камъка в аквариума. Ама новия изглед ще го покажа утре, дано намеря време да го снимам.
Друга ми е мисълта сега. От известно време по стъклата се завъдиха едни "спиралки", които напоследък са поне 100. Даже поне 300. Доайена обаче, е една гадина която се появи почти централно на лицевото стъкло и си живее и расте там от поне 10-15 дни. Днес докато рових из аквариума с трите ръце, забелязах че тези гадини са много здраво залепени за стъклото и имат някаква черупка от вътрешната страна. Ето я гадината:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi46.tinypic.com%2F2cp8h79.jpg&hash=9d0f534606de73e0f2051d534a650233a824885e

Само искам да уточня, че диаметъра на това "нещо" е точно 1,5мм, измерено с шублер.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Ангел Христов

Това е вид spirorbis spirorbis. Аз в началото също имах много от тези, но сега са основно в съмпа.
Морската акваристика е място, където законът на Мърфи и банковата ни сметка се срещат...

abaro

Тъкмо се чудех как да разбера наименованието на това нещо. Благодаря ти!

Да ви покажа как си подредих купчинката камъни. Извинявам се за лошите снимки, но святках отгоре със светкавицата, защото временното ми осветление е много слабо.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi50.tinypic.com%2F2cffbck.jpg&hash=ba0ede0dca0e31bf1da586a9c3a5aee893077530

Посочените два големи камъка са нови (неживи) както  и няколко малки. Двата камъка съм ги хванал един за друг със свински опашки. Стана сравнително лесно и много здраво. Като цяло конструкцията се получи много стабилна, с няколко тераси на различни нива и доста ниши и дупки.
Ето още няколко снимки от различен ъгъл.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi47.tinypic.com%2F2s5xf7n.jpg&hash=f4f1cd45a0a7010a0f2796361c7d9831d03e0ddb

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi46.tinypic.com%2F28khbmg.jpg&hash=14282f27c2731a02e7302dc3dfedc5fa255b28ff

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi47.tinypic.com%2F1zgbvow.jpg&hash=6c1cd4572d135aae4d6c6f49b5d71df9b07c87ef

http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Стоян Михов

Цитат на: angelchosh - 29.04.2012 07:16
Това е вид spirorbis spirorbis. Аз в началото също имах много от тези, но сега са основно в съмпа.
*THUMBS UP* Родът е този, но за вида не съм сигурен. Тези червеи са доста видове, много близки морфологично.

За скейпа - много добър замисъл, но аз виждам няколко по-основни проблема, които нямат общо с красотата. На мен камъните ми изглеждат твърде много за този аквариум. Многото камъни с малки разстояния между стените на аквариума са много сериозна предпоставка за натрупване на мизерия и изискват много специално насочено течение  от няколко места, за да се избегната мъртвите точки, в противен случай не можеш да се отървеш от алгите.
Аз бих махнал малко камъни от страничните стъкла (поне на 8-10 см) на аквариума и бих оставил един остров в "златната" половина :).  Така ще има имаш възможност да сложиш духалки, които да обдухват странично, защото сега са в мъртвата зона. повече място за корали и за рибите да плуват.

Актиниите са страхотни

Погрижи се по-бързо за основното осветление, правилния спектър и правилния режим на светене в началото е много важен, за да ограничиш възможно най-много неизбежният бум на водораслите.

Снимките са страхотни както обикновено.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

abaro

Камъните като общо количество изглеждат много само по снимките. В действителност, като го гледам на живо аквариума, имам чувството че може да поеме още.
И на мен не ми харесваше как бяха разположени камъните вляво, особено отзад. Затова, днес като прочетох и мнението на Октопус, ги поразместих малко. Последно такова е положението.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi48.tinypic.com%2F2hp2ecm.jpg&hash=1d2800acbab45c50f3be36b29444b3852371f179

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi50.tinypic.com%2F3463xpx.jpg&hash=6fedd715503d9fc2a5f8763ef59ba6b8c5b2062f

Течението из аквариума ми е много неясна тема. От една страна ми се струва че е слабо, от друга наблюденията ми показват, че няма зона в аквариума, където нещо може да падне към дъното, без да се носи безкрайно дълго от течението. Разните частици които се движат из водата извършват такива хаотични движения, че за една минута, поне два пъти обикалят аквариума по дължина, ширина и различните слоеве на водата. Дефлекторната глава засега върши добра работа според мен и особено като си сменя циркулационната помпа с 1000л/ч (сега съм със 600) течението и от нея ще е още по осезателно. Тъй както съм ги разположил сега, потоците от двете помпи в един момент се събират в едно направление, а после се срещат един с друг и водата и водната повърхност се разбъркват добре. Ако има нужда ще коригирам нещо в бъдеще.

Осветлението се забавя изцяло по моя вина, ама се надявам през тази седмица да напредна и по него.
Имам такъв въпрос - за рефюджиума топло бяло като "спектър" е добре нали?
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Стоян Михов

течението в морския аквариум си е цяла наука и е много трудно да се следва някакво правило - общо взето всеки случай е за себе си. Но общо взето колкото повече са камъните толкова е по-трудно да се нагласи така, че всички камъни да бъдат равномерно обдухвани и да не се позволява отлагането на детрит върху тях. За мен сегашното ти течение е недостатъчно - имаш много камъни и само един пауърхед - течението от подкачващата помпа не го брой много, въпреки дефлекторната глава не може да се сравнява с пауърхед.
Много лесно можеш да разбереш дали ти е ефективно течението - насочи струя от помпа към всяка една част на камъните ( аз го правя с маркуч) и ако отнякъде се вдигне дори и малко количество мръсотия, значи там ти е мъртва точка и имаш потенциално място за натрупване на детрит = алги.

За осветлението на рефугиума - ако ще има макроалги - каулерпа , хетоморфа и пр, топлобялата енергоспестяваща крушка 20 вата си е перфектна. Но много внимавай да не ти навлиза паразитна светлина от рефугиума в дисплея, освен че не е красиво, е предпоставка за бум на алгите.
Аз не бих правил класически рефугиум с макроалги в такъв аквариум, по скоро бих направил нещо по-функционално само с живи камъни и без осветление или нещо подобно или без рефугиум изобщо.
Сега погледнах стаойностите от тестовете - фосфати 1мг/л е доста. Изкиснал ли си природните камъни и изкуствените в осмозна вода преди да ги сложиш в аквариума?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

kamos

Според мен му е време за фосват ремувър....
Няма нужда да изкисва камъните...
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Стоян Михов

Абе знам аз как да накарам Тони да пише, споменавам само думата фосфати и камъни и чакам :)  *fish  *DRINK*

Рано е за фосфатремувъри, те са последния избор, и те не лекуват причината, а просто премахват резултата. По-добре е да махнеш един камък, който излъчва фосфати отколкото години да се вътриш за химикали. И общо взето са като хапчетата за кръвно - почнеш ли ги, няма спиране - до края  :-D
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

abaro

При мен фосфатите бяха високи още преди да сложа от новите камъни. Практически засега тендецията на непрекъснато леко повишаване се запазва от самото стартиране. Миналата седмица след като смених 10л вода, фосфатите паднаха до 0,8 ррм.
Моето съмнение е че основния дял от фосфатите идва от прехранване. Аз досега давах по около 4-5 средно големи замразени скариди на седмица. Мисля че прекалих. Довечера ще направя пак едно контролно измерване и ще пиша какъв е резултата.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Стоян Михов

Аз по-скоро си мислех че може да е от първите камъни, нали и от тях имаше и мъртви? И аз мисля че си прехранвал актиниите, верно те не фотосинтезират, ама и нямат засищане, като циганска торбичка са, ще поемат толкова колкото могат да съберат и цапат много.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

abaro

Днес сутринта направих измервания:
рН=8,3
кН - 9
РО4 - 1,0 ррм
NO3 - 20 ррм

Тази вечер смених 10л вода и утре пак ще измеря фосфатите. Смених си и активния въглен, че направи 1 месец.
Утре би трябвало да пристигне хетоморфа от НиколаВ.
В края на седмицата пак ще проверя фосфатите и мисля да направя още една смяна на 10л вода. Поне смените при мен са сравнително лесни.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

abaro

При мен положението с фосфатите е както преди - вчера сутринта след смяната бяха 0,8ррм. От 4-5 дни не съм хранил почти, само вчера сутринта пуснах едно много малко парченце замразена храна. В неделя мисля да сменя още 10л и ще видя каква е тенденцията. Въпреки че Камос продължава да ме навива да сложа фосфатремувър, засега ще изчакам.
Големи благодарности на Никола за хетоморфата. Това животно много ме изненада с вида си. На пипане и разтягане прилича на изкуствена изтривалка за чинии :-D
Гадинките са горе-долу добре. Забелязвам и нови попълнения. Ето малко снимчици:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2F6r0meu.jpg&hash=bdd559bea872bc429dabdf78e8bacd3415f9d9ea

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi46.tinypic.com%2F2rqolg9.jpg&hash=2163892d7f666075f7706520b4763cee7f1bab51

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi50.tinypic.com%2F34pet1t.jpg&hash=eaece39bcf0ea21f0f25532aa81d15392919e8cc

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi49.tinypic.com%2Fj5xait.jpg&hash=0dd78210b8b428eb1057619c342ec14faf9107de

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi49.tinypic.com%2F9kczfd.jpg&hash=dd8023072e873ab2d574e9d48a7d26fc410d3dc0

И 100% кроп на главата, че ми се стори много интересна.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi46.tinypic.com%2F2it0ep.jpg&hash=3a127eba6ebf36d5ab9e43ff63acc526bcef615c
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

haans

колега с какъв апарат снимаш

камен чочев

Ей това, последното, жили доста гадно. По невнимание го хванах, заедно с един камък, и още имам пришки по ръката ]:->

abaro

Ами ако е сигурно че няма никаква полезна функция в аквариума, мога да се опитам да го хвана, защото си е харесало едно място съвсем на теферич.

Haans, снимам си с Канон 450D и EF100/2.8 макрообектив. И най често снимам със светкавица 430EX II свързана с TTL кабел с апарата. Това е "мързеливия" комплект. Ако има нещо наистина интересно, бих ползвал 2 или 3 светкавици. Осветлението е това което прави кадъра, не задапаратното устройство, както се твърди най-често.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Стоян Михов

Няма много полезни функции и даже може да убие някоя по-слаба невнимателна рибка опитваща се да спи на спокойствие в камъните. Но както каза и Камен внимавай да не го хванеш с гола ръка, че тези четинки са много неприятни.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

abaro

Здравейте,
Червея от предните снимки, който предполагам е някакъв "fireworm", засега извади късмет, щото малко преместих камъка и сега ми е в леко по-неудобна позиция. Но аз го наблюдавам и скоро ще го закова.
От 2 дни си имам работещ рефюджиум. Отсека е с размери около 18см х 11см х 35см (ШхДхВ) и му светя денонощно с 14 вата диоди, които според китайската им майка, дават около 780lm. Уж са топло бяло, но всъщност е по-скоро към 4000К. Направих едно видео на скаридата, която назначих за пазач на градинката, как се вози на хетоморфата.


: 17 Май 2012, 00:36:55
Днес ми донесоха от морето едни полипи, които ми приличат на зоантиди. Казаха ми че има различно оцветени. В това което е при мен има 3-4 различни вида и поне 3 цвята. Моля някой ако знае нещо за тях, да сподели тук.
Донесоха ми и два рака, предполагам клибанариус, но са много по-големи от очакванията ми. Виждат се на клипа. За мащаб - съда в който се намират е 10л туба от минерална вода.



https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi50.tinypic.com%2Fda2r6.jpg&hash=a258520cd15dff4b250edd20063c920fda8b021f

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2F2ilgd1v.jpg&hash=0c3df58a6fd754d4ce68efea81df35a00e7ca1d8




http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Стоян Михов

Привет, това са асцидии, примитивни хордови животни в случая колониални Botryllus schlosseri. Те са филтратори и трудно ще ги гледаш в аквариума иначе, спор няма, много са красиви. А раците отшелници наистина стават много големи в черупката на рапана - Clibanarius са, да.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Коле99

Здравей Абаро. Опита ми с тези морски организми показва, че са много крехки и бързо умират. Закрепят ли се на мястото където си ги сложил, не ги мести ! За да живеят искат слаба светлина. Хранят се с планктон и органичен материал. Имат отворче, чрез което филтрират водата и си набавят хранителни вещества. Ракообразни се хранят с тях и за защита отделят  токсини, но не силни. Развиват колонии по въжетата на лодки, черната мида, кафявото водорасло и др. В аквариума на хубава светлина изглеждат невероятно, много са красиви и приличат на цветчета. Това са бриозои, Октопус ме изпревари.
Aу, ау

Стоян Михов


Всъщност Коле не са бриозои, това са асцидии. Ако трябва да съм точен обаче на снимките има и бриозои на посочената снимка с 1 са отбелязани бриозоите, а с 2 са отбелязани асцидиите.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

abaro

Octopus, на посочената от теб снимка всъщност колонията е "запретната" настрани, за да ви покажа как изглежда отдолу. Явно човека като се е мъчил да отлепи мидата от камъка, е отлепил и колонията от черупката и.
Щом е такава перспективата за асцидиите, няма да ги слагам в аквариума. Утре ще ги занеса на Камос, ако ги иска за неговия черноморски.
Днес успешно проведох операция по редуциране на апартамента на единия клибанариус. Беше си харесал един рапан 56 номер, а се оказа че и 30 му стига  :-)
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Стоян Михов

Аха, явно асцидията е обраснала върху бриозата - мидите са перфектните субстрати за обрастване на филтриращи организми - на твоята снимка на мидата освен асцидията, бриозоата има още балануси (морски жълъди) - някои от тях дори изглеждат живи - и те са филтратори. Не е ясно защо мидите са така предпочитани - може би водният ток, който създават сифоните на мидите, когато са в колонии създават допълнително течение, благоприятно за другите по-дребни филтратори. 

Защо го стесняваш отшелника - идва ти голям за аквариума ли?
Защо не си вземеш от по-дребния вид- Диогенеса?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

kamos

Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

abaro

Цитат на: Octopus - 18.05.2012 23:50
Защо го стесняваш отшелника - идва ти голям за аквариума ли?
Защо не си вземеш от по-дребния вид- Диогенеса?

Точно защото си беше харесал много голяма черупка - около 5-6см. Не мога да си представя как ще го разнася този буркан из малкото ми аквариумче. Но сегашния размер му е съмсем добре, пак може да се прибира изцяло вътре. Вероятно довечера ще пусна снимка вече в аквариума.
От малките няма още. Пък и клибанариуса е по красив.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

abaro

Исках снощи да ви покажа новите обитатели, но жена ми тръгна по жени (излезе да се черпи с приятелки) и децата като ме свариха сам и беззащитен, ми изпиха мозъка.
От два дни съм пуснал малко нови обитатели. Освен скаридите Palaemon adspersus



Сега си налових и пуснах няколко  дребни Palaemon elegans

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi47.tinypic.com%2F24fk5qx.jpg&hash=a92498fe6f5b0170f96eee1ece998fd08158cf06
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2Fb9c7le.jpg&hash=40ce8cf68e0b5e3eb66bd99dacd0ff7aabb8dd47

Определено са по-красиви от първите, а казват че са и по-издържливи.
Случайно хванах с кепчето и няколко кучки. Не можах да се сдържа и двете най-малки ги взех. Първо ви представям Паунка.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi47.tinypic.com%2F2z52hd3.jpg&hash=aaeb5d2ad660fdff4811873822eee0e738b14231

Убеден съм че е от вида Salaria pavo - Морски паун, около 7см и само за 24 часа се настани комфортно в аквариума, дори почна да го преаранжира. Вече обича да позира и дори танцува пред мен.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi48.tinypic.com%2Fwqzzhe.jpg&hash=0f02a686882a148350cee8fa0e26ac2e3816d67a

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi50.tinypic.com%2F2r7r8xz.jpg&hash=ac8708105ae13c69dcb40d0360c11e1dba072e37

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi50.tinypic.com%2F2j0xfmv.jpg&hash=f04e0903d15d6c767db763ef8a0eabdc5d6c532d

Следващия портрет показвам специално за Камос за да се убеди какви мигли и вежди има Паунка



Другата кучка е много малка, почти миниатюрна - 5см и смятам че е от вида Blennius tentacularis - Рогата морска кучка. Тя е още доста срамежлива и съм направил само няколко трудни кадъра.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi49.tinypic.com%2F2hgzo6t.jpg&hash=2b50172475dd3eaba5057908d8fd76d1ade90149

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi46.tinypic.com%2F2qibas4.jpg&hash=57ff677eead271266a19075e103fb0e45a5599c3

Има невероятно око и се надявам скоро да мога да го снимам отблизо.
Вчера пуснах и два клибанариуса, но те веднага се завряха при актиниите и не ми дават възможност да ги снимам.
Кучките и черноморските скариди, засега ще стоят в аквариума, за да има някакъв живот в него. Като почна да го заселвам с рифови обитатели, или ще ги върна вморето или ще отидат при някой колега с черноморски аквариум.




http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

torsade

Що не си запазиш учките в рифовия аквариум? Красиви са, мисля и че ще се адаптират. Аз държах едно дребосъче около седмица, после като че ли някой го изяде, но до последно си беше в добра форма.
Охлювът не ни е враг!

abaro

Ами ако правилно съм разбрал Octopus,тези два вида се хранят основно с ракообразни и вероятно ще гладуват. Засега има доста дребни гадинки за пощене, даже вече обикалят и си хапват нещо, но не знам как ще се развиват нещата в бъдеще. Освен това в 100л съм ограничен в броя на рибите и ако искам да взема някаква троическа рибка, ще трябва да се разделям поетапно с местните.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Стоян Михов

Точно така, трудно се захранват специално тези двата вида, но плюса с черноморските, специално в случая с Тони е, че ако не могат да се адаптират към средата, той може да отиде и да ги пусне обратно в морето. Снимките са страхотни.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

hanuman

Имал съм най различни "кученца" включително и тези видове и си хапват артемия с охота така, че едва ли ще имаш проблем със захранването им поне засега.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1249174800_20_1_EUR_2.5_dark.png&hash=f382f10dd23d239f373464115831c0fa44c93050

kamos

Пауните хапват без проблем сушен гамарус.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

abaro

Днес, обратно на всички правила, първо смених 10% вода и после ми стана жал за гадинките и ги нахраних. Само за информация - малката кучка  - рогатата, просто идва и си къса от скаридата която им подавам, докато Паунка има някакви проблеми с менюто. Прилича на сина ми - яде по много от нещо, но никой не знае какво е то. Ще си уточним тактиката надявам се и ще и улуча храната.
Оня ден всъщност им пуснах малко излюпена артемия, но тръгнах на работа и не видях как са реагирали на закуската.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

abaro

Бавно се случват нещата в соленоводната акваристика и затова не съм писал отдавна  :-)
Имам водорасли, но миналата седмица реши че е крайно време да сложа някое коралче в този аквариум. Всъщност жена ми ми даде ултиматум.
В момента имам малко бриареум, който се държи много добре, еуфилия (съжалявам че взех толкова малко количество), зелена монтипорка и една колония зоантиди, които всъщност са два вида и не съм сигурен дали са точно зоантиди или друго подобно.
Като за първи път, се поизмъчих със закрепването, даже малко се поизложих с омазването, но се надявам да натрупам опит. Всичко с изключение на зоантидите като че ли се чувства добре:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2Fn2lnc2.jpg&hash=47ccc02fed0e128c15fded3356a6be2b4db3a86c

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi49.tinypic.com%2F674l7k.jpg&hash=6d77489c3a569090fa1a7214045240794007626e

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2Fk9cd5l.jpg&hash=c57933d1d963ff7533dbce82a56261885e00fdb2

Зоантидите решиха да не се отворят напълно и след като ги местих на по-тъмно и на по-светло място, реших че има друг проблем.








: 01 Август 2012, 23:41:08
--- Разделям си поста, щото се боря с форума от няколко часа ---

Днес след дълго дебнене и оглеждане през макро-обектива, открих този противозоантиден агент:







И Имам нужда от помощ. Ще ги извадя и ще направя баня, но въпросът е със сладка вода или с луголов разтвор, който вчера ми приготвиха в една аптека. По този въпрос информациите които чета из нета от 2 дни са доста различни.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Borko7

Честито!
А може ли и обща снимка на аквариума, за да видя как си разположил коралите?
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

kamenov

Животинката не е опасна за зоантидите...
Има едни голохрили, които ги ядът.
Това е :
http://www.liveaquaria.com/product/prod_display.cfm?c=497+526+561&pcatid=561

Обикновено идва с живите камъни и се размножава успешно в аквариум, добър алгояд е ;)

Borko7

И още един въпрос. Не те ли притесняват актиниите? Чел съм че можели да нападат коралите и били агресивни.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

abaro

Каменов, аз общо взето съм подготвен по отношение на вредителите по зоантидите. Но тъй-като няколко дни се надявах че проблема е с аклиматизирането и след като вчера забелязах охлювчето, реших че то е част от проблема. Днес доколкото имах време да поразгледам снимки, оставам с впечатление че това може би е Stomatella и би трябвало да не вреди на полипите.
Обаче докато ровех за информация за разните СПА процедури  :-) , които се правят на зоантидите, прочетох че е възможно при наличието на дори и единични клетки водорасли по "ствола" (наистина не знам какъв е точния термин) на отделните полипи, да предизвиква различни алгояди да ги гризат и да дразнят полипите, което предизвиква затварянето им. Източник:  http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=451720&page=4   пост № 98.
Довечера мисля да извадя камъчето и да му направя 5 минутна баня с осмозна вода и няколко капки луголов р-р вътре. Това трябва да подейства на голохрили, ако ги има, както и на алгите, които се виждат по картинките.
Само ако може да ме посъветвате с какви подръчни средства, мога да вдигна рН-то на осмозната вода от 6 на 8+  :-(
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Ilianidis

Охлювът не е стоматела,не е голохрил,не прилича много на снимката от линка,но какъвто и да е охлюви видове колкото искаш.За пх на прима виста ми идва наум да добавиш сода бикарбонат,мисля няма да навреди,тъй като се използва точно за корекция на алкалността.Направи пробен разтвор и тествай пх.Содата е нещо като пх буфер .Основа да ползваш в осмозна вода е може би опасно дори.

abaro

Първото което ми дойде наум е содата, но тя вдига и карбонатната твърдост, а допускам че това намалява ефекта от банята със сладка вода. За момента обаче, това ми е единствената възможност.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Ilianidis

Шока сладка твърда вода мисля идва не от твърдостта,а от електропроводимостта,плътност,по-плътна осмотична среда.А относно охлюва май Каменски ще се окаже прав-гугъл показва доста интересни резултати - http://www.google.bg/search?q=Haliotis+sp&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a&channel=rcs&um=1&ie=UTF-8&hl=bg&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=L9gaULCfEorLswbkpYGQCA&biw=1024&bih=625&sei=NdgaUL-mOZHssgaZvIBw.
Току виж си станал бижутер :)

abaro

Няма да ставам бижутер явно, щото днес сутринта направих операцията и не изпаднаха никакви ценни черупки  :-)
Единствено охлюва от снимките излезе, но той е около 2 мм и трудно ще се работи. При тръскането и пличкането излязоха доста водорасли, но други гадини не видях във съда. Странното е че осмозната вода показа рН 8,4 и сега вече не знам дали да вярвам на рН метъра. Нямах време да го проверявам, но довечера ще го направя непременно.
При накисването в сладката вода, полипите така качествено се затварят, че можах да огледам добре между тях и не видях  нищо съмнително. Сега съм ги сложил зоантидите на сянка и се надявам до довечера да се съвземат от шока.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

kamenov


камен чочев

Не знам от къде ти хрумна,  че имаш някакви паразити по зоантидите, та и чак ги третира срещу такива. Изглеждат си перфектно, само искат време за аклиматизация както с течението, така и със светлината. Имам едни, на които им трябваха повече от три месеца за да започнат да се отварят хубаво и да се развиват, така че не бързай, дай им време. Успех

kamos

Пусни някоя снимка на аквариума, не се стискай.... :-)
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

abaro

Имам разни неща за показване, ама нека да е след няколко дни. Мога да пусна само трейлърче  :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi46.tinypic.com%2F121qqt4.jpg&hash=ecbd508748365c72c6149be91a02ababad9e6a8a

Обаче преди малко хванах следното животно и този път вече съм сигурен че е Стоматела. Дали това което снимах преди е порастнало не знам, но това, днешното,  го забелязах преди около месец  - беше по-малко и се движеше много бързо, както и днес.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi50.tinypic.com%2F5505yv.jpg&hash=b010716656186b0d172e613c41d7dc28869cb0b0

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi48.tinypic.com%2F9iwa6t.jpg&hash=a7ddb93b7419709be6029d7bb784ce00ed6ebae4

От това което прочетох за него, приемам че е по-скоро полезно и го върнах в аквариума.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

M_I_T_A_K_A

Добри са стомателите и щом имаш толкова голяма бъди сигурен, че не е сама и ще станат все по видими. Каква е звездата?
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

abaro

http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

abaro

Здравейте,
Крайно време е и аз да покажа докъде стигнаха нещата в моето нано и да споделя наблюденията си до момента. Допреди около месец и половина аквариума изглеждаше горе-долу така:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi46.tinypic.com%2F33xg12w.jpg&hash=d80fe67fd9b8bd00fc368879579b9a7996b880e8

Фосфатите отдавна са 0, а нитратите се потдържат около 5 мг/л. кН беше около 8 с тенденция да пада до 7 преди седмичната смяна на 10л от общо 100л в системата. Сол ползвах на Дупла, но отскоро съм с Tropic Marin Pro Reef. Заради кН-то и заради теорията че ниското кН помага на нишковидните водорасли, си забърках разтвори по Балинг лайт ситемата и започнах да добавям по 5мл дневно от разтвора на натриев хидрогенкарбонат и горе долу толкова от калциевия хлорид. След около седмица ми пристигнаха тестовете за Са и Mg и се оказа че калция е 480 а магнезия към 1350 (по памет). Все пак забелязвах някакво подобрение в общия вид на коралите и полипите. Преди десет дни мерих точно преди смяна - калция беше 470 а магнезия 1440. Към сегашния момент съм спрял всякакво добавяне на калций и магнезий и подавам по малко натриев хидрогенкарбонат. По въпроса за кН-то ще пиша по-късно, щото темата за теста на Салиферт очевидно не е лека.
Обитателите бяха следните:
2бр Pomacentrus auriventris - Goldbelly Damsel. Бяха 3, но единия не беше много в час още с пристигането и другите два му разказаха играта за 5-6 дена. Избрах ги, щото според описанието им остават дребни. Избрах 3 уж за да се разпредели агресията. Като останаха два, естествено по-едричкия подгони по-дребния. Той стоя скрит зад циркулационната помпа около седмица и не знам дали си смени пола или започна да се държи мъжки, но вече 20 и повече дни, двете риби се разбират много добре. Хранят се заедно, играят и изобщо не забелязвам нервност между тях. Нещо повече, вероятно не знаете но аз съм голям късметлия с развъждането на риби. Практически всички видове цихлиди-джуджета, които съм отглеждал досега, полагат хайвер до 1 седмица след като пристигнат при мен. Това не е майтап и не е свързано само с промяната на условията. Та в случая с дамселите, първо започнаха да преравят пейзажа. Изкараха половината пясък от под камъните и направиха 3-4 пещери. Просто е невероятно, как с бързи движения на опашката, вдигат пясъка от
дъното и го бутат в желаната посока. После започнаха да играят - въртят се в кръг и потрепват. Накрая, преди 3-4 дни, на изгаснало осветление ги хванах че пак си играят, но по-едрата риба е с изцяло побелял гръб. От изненада реагирах малко непредпазливо и ги секнах, като се залепих за аквариума. Сваляча веднага си възвърна нормалния цвят и се скриха някъде под камъните. Абсолютно съм убеден, че това беше брачна игра. Разбира се, не очаквам да се случи някакво чудо, просто правя извод, че условията в аквариума са прилични. Храня ги сутрин с O-Megavital на Tropic Marin а вечер с люспи на Tetra. Понякога, но рядко,  им давам излюпена артемия и замразена храна в която има риба, калмар, скарида, спанак и спирулина.

Много трудно се снимат гадините, но по-натам ще им отделя специално внимание.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi50.tinypic.com%2F143jel1.jpg&hash=60300d75786befd2fd9e3a1a4c5e467607eaef79

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi50.tinypic.com%2F5z1p0.jpg&hash=3a6fe17036f3123088c27e14d69d6773ed369dc7

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi48.tinypic.com%2F1z64i0y.jpg&hash=20476fa72766b6de837eb4483d8571a7047beb5f
: 04 Октомври 2012, 01:11:56
Имам си една Euphillia ancora която също се чувства добре според мен. Освен че я "фрагнах" грубо, като с юмрук и откърших част от стената на едната глава, едната глава се раздвои и е пуснала 4-5 "детки" които също нарастват. Много красиво животно е и много съжалявам че не си взех доста по-голям екземпляр.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2F33y5atx.jpg&hash=35a098a1ef8830cba225b5992b1c116782550a40

Бриареума ми също е добре. За около 2 месеца е нарастнал с 50% и след като се закрепи добре върху камъка, тръгна да расте видимо.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi48.tinypic.com%2F2eex2f8.jpg&hash=b8d423a2b1564c03190f920b9022303db017757e

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi48.tinypic.com%2F2hoil8h.jpg&hash=0758b09249235935450b3d83acfad2bc835daa5a

Монтипората изглежда е много лесен за отглеждане корал, щото при мен е нарастнала с по 1 пръст от всички страни, въпреки че и нея я фрагвам вече два пъти. Парчетата между другото са живи и даже се развиват. А погледната отблизо, на макро-снимки монтипората е много интересна.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi48.tinypic.com%2F2mlmyc.jpg&hash=9882696bffa080bbbc028ff5fe348ad9610d63cb

Следващите две снимки са правени точно през 7 дни

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi48.tinypic.com%2Fk4imgp.jpg&hash=bebe34ca82b78481cca17c23bacdb66dffeccca7

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi49.tinypic.com%2F1fv3hg.jpg&hash=98d218e439292b7dd1c86b58ce4a4240567d364e

А тази е снимана на нощно осветление и е получена чрез наслагване на фокуса - focus stacking



Проблемните зоантиди, така и не се отвориха, въпреки че все още има неумрели полипи по камъка. Бутон-полипите (Protopalythoa) са добре обаче и дори се забелязват нови.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi50.tinypic.com%2Fruy72u.jpg&hash=74c56ada6e38a7b1f68f12f28355a936aafcf296

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2F2dgnz9t.jpg&hash=142b453ba2166440d7afe44819dc48af35f581e1

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi49.tinypic.com%2F24bjcix.jpg&hash=b8656ea6b764c257f7492f42d5b581cdc86ec7d5

И една снимка на нощно осветление

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi47.tinypic.com%2Fbhpw9.jpg&hash=411d4fe2be2a42f96e8a73d7ed078e70a07bf5e5
: 04 Октомври 2012, 01:22:31
Основното ми осветление сега са 2бр Т5 VHO 24W - Aquastar и Coralstar, които светят 8,5 часа и за 1,5 часа се включва една 965. Последната обаче ми се струва че стимулира нишковидните и ще бъде сменена. Нощното, което свети денонощно :) , са два едноватови китайски роял блу диода. От може би вече един месец имам и 6бр 3W Philips Lumiled Royal Blue, както и драйвер и захранване, но не ми остава време да ги монтирам. Скоро и това ще стане, като мисля в крайна сметка те да светят общо около 10 часа, заедно с 2 UV, а Т5-иците да ги намаля до 5-6 часа.

Преди около 2 седмици си взех няколко нови обитатели. Едно малко фрагче, вероятно лемналия, една дискозомка (+ две умрели) и малка колония клавулария.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2F5x4uit.jpg&hash=395e32f4e74ddc8b9cb13b0fd4497b691d57b6a8

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi47.tinypic.com%2F1pc6de.jpg&hash=2213a02be5ae9d333587841658e1e07d0ede1755

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2F2z525ck.jpg&hash=3230fb6a6dd7c3921c50da91a4b3a9d259428b4c

Имам си и една красавица - Sinularia brassica/dura

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi46.tinypic.com%2F35mh09j.jpg&hash=e065c61136aff8a4bdc5e86c2f99fc747e9e1a0c

Един фрагмент

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2Fsdd0cj.jpg&hash=9950b0b87cb737e4f7d89581f6ad46eb48947fed

Имам си също така една пясъчна анемона - смятам че е от род Phymanthus. Намерих и идеално място, където да и е удобно на нея и аз да мога да я наблюдавам. Тъй-като е ниско долу, снимката е калпава.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi46.tinypic.com%2F2u6oi9f.jpg&hash=73993bddfe8b597aadfc0ba21219f20e6eb25176
: 04 Октомври 2012, 01:25:16
И разбира се звездата в програмата - Iconaster longimanus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2F288y1kz.jpg&hash=8006057bbe7ef9693e7f62d1841a710828e99723

Ето така пристигна до аквариума, след като я адаптирах към моята вода 6-7 часа

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi46.tinypic.com%2F21n0e3b.jpg&hash=f7954673c97e388f88cce311078df63571cb51d0

Тук се темперира

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi47.tinypic.com%2F35j9miu.jpg&hash=247a3d529f7736ac4a6ccdebb5c7f6f4a1490f49

А след два дена я хванах да правят нещо с Охлю Турбото

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi46.tinypic.com%2F5vn76f.jpg&hash=c1fe49847a957df6a1c6039728f91e9a6d0bd1eb

От горната и страна има някаво "образувание", което отначало ме притесни

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi47.tinypic.com%2F2llm4g0.jpg&hash=848dedd9664e6fe089df6705f57a7f75b60d35e2

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi47.tinypic.com%2F10i7ztz.jpg&hash=a7c0139e26d31b4f39816a6a566cedbbd5d8dca7

Като порових из Нета обаче, забелязах че на повечето снимки на тази звезда въпросния елементо присъства. Затова приемам че не е някакъв паразит или туморно образуване, а е накаква анатомична особеност на вида.

: 04 Октомври 2012, 01:31:26
Аквариума сега изглежда горе-долу така

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2Fic5vt0.jpg&hash=4fcda5787475f537ed0fc5b0f95d2cdc9ea676b3

Няколко снимки на полипите, че много ме кефят

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2F347jpxf.jpg&hash=92a15ec290e20858209261c122747a7e002a8e2b

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi46.tinypic.com%2F5f2cuf.jpg&hash=9e666985a0bd1b6980e05bb387f4955e96e985d9

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2F16c2mip.jpg&hash=82f4f73f59a11a51d85187eb8c72c330a0df1038

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi50.tinypic.com%2F2r615pv.jpg&hash=c7e7e77564c2a169ee57d8f074395b54a8482747

Няколко нощни снимки от снощи

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi47.tinypic.com%2F34ybes3.jpg&hash=67435e262b21c90f09b955c5b4e60e39636d9e09

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi49.tinypic.com%2F2a01752.jpg&hash=b81aed9f1b061a6294853962fa4b846d4543a0a8

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2Fb4ym2w.jpg&hash=d2464dcfaa5eaed033d0ca49a798c0ef46c2e565

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi50.tinypic.com%2F2nl8s46.jpg&hash=f86b9643edbfcd92b0744d9ea07f4786e892b966

Хайде дано новата седмица ми донесе нещо ново.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Peza

Цитат на: abaro - 04.10.2012 01:33
Хайде дано новата седмица ми донесе нещо ново.
След толкова богат снимков маТриал няма как да не стискам палци да е по в началото на седмицата дори   *THUMBS UP*.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

kamos

Късмета има много малко общо с уменията, тъй че не бъди прекалено скромен. Много добро развитие на аквариума.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Ангел Христов

Добре изглежда аквариума и обитателите му, а и поздравления за хубавите снимки!  *BRAVO*


П.П. Да не те плаша, ама ми се видяха алги на една от снимките....вземай мерки докато е време, че са голяма напаст  *MODERATOR*
Морската акваристика е място, където законът на Мърфи и банковата ни сметка се срещат...

abaro

Цитат на: angelchosh - 04.10.2012 09:58
...Да не те плаша, ама ми се видяха алги на една от снимките.....

Всъщност алги имам доста и най-вече нишковидни. Имаше период в който намаляха доста и го свързвам като време с момента в който почнах да подавам натриев хидрогенкарбонат за повишаване на кН. От около седмица пак се активизираха. Не знам каква е точната причина, но се усетих че не съм подменял активния въглен от 1 месец. Преди 3 дни сложих нов и поизчистих нишковидните. Сега ще видя как ще се отрази това на общото състояние.
Аз досега използвах активен въглен на Сън Сън. Скоро си доставих, заедно с тестовете на Салиферт и активен въглен брандиран като ATI. Те препоръчват използване на по-малки количества, с по-честа подмяна - на седмица или най-много на 2 седмици. Тъй като аз имам основно некапризни животни, повечето от които се хранят от органиката във водата, реших да карам засега на смени 2 седмици. Количеството което се препоръчва в този случай е около 80мл за 100л система.
Аз общо взето съм приел че ще има алги, поне докато системата се понатовари и се стабилизира вноса на замърсявания и износа чрез разните фактори - скимер, хетоморфа, подмяна на вода, активен въглен и фосфат ремувър. Вече съм толкова добър в почистването, че за няма 15 минути, свалям всичките водорасли с една четка за зъби. Това е предимството на малкия аквариум.
Говори се че това не е правилно, щото водораслите се премествали от едно място на друго. При мен примерно час след това, сменям филтриращата вата с нова и аквариума е чист за доста време. Голяма част се изхърля и от скимера.
По-скоро при тази процедура се създава проблем за "микро-живота" по камъните, но се старая да отнасям само водорасли, а не да изтърквам камъните до бяло.
Прави ми впечатление, че нишковидните растат предимно по живите камъни. По бейсрока има много малко. Освен това там където е изрстнал коралин, водорасли вече не никнат. При мен по горните камъни, коралина е покрил 50-80% от площта им, тъй че не остава много време до момента в който няма да има къде да растат  :-D
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

kamos

Внимавай с механичната филтрация- ако не я чистиш редовно е бомба със закъснител!
Аз лично , щото ме мързи карам без такава...... :-) *DRINK*
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

abaro

При мен т.н. механична филтрация представлява едно парченце филтърна вата 6х11см. Като цена излиза около 3,5 ст. Но не само заради цената, го подменям средно през ден. Ако замина някъде за 5-6 дни го махам, за да не се задръсти и предизвика излишно допълване с прясна вода.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Стоян Михов

Браво Тони, супер се развива аквариума  *BRAVO*. Вече започва да показва замисъла на хардскейпа, много ме кефи акцента със синята актиния. (Между другото забравих да ти кажа, че на Сарафовската буна имаше и много актинии под камъните, включително зелена и розова успях да открия за сравнително кратко време). Аз също имам златокоремни дамсели и са ми любимите риби, много активни и атрактивни (моите са три) може би трябва да почнем да ги развъждаме  :-D.

Само за осветлението имам предложение, алгите може да са провокирани и от него - аз бих махнал Аквастара и бих сложил на негово място Маринестар, бих махнал и тази Т8. Общо взето моето предложение е да сложиш две Маринестар и една Коралстар и да си запазиш диодите - убийствени цветове правят. Снимките са супер.

Амфиподът на тази снимка предполагам, че беше като зайчето на Плейбой, което го слагат някъде по голите мацки на корицата и трябва да го откриеш. Е аз го открих, каква е наградата? :-D

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi46.tinypic.com%2F2d92xok.jpg&hash=382d833cd75c8eb01b5af073ee4380eb1129c964

Забравих да кажа това на звездата, наистина не е заболяване - това е мадрепорит (madreporite) нещо като филтър (възвратен клапан) през него преминава водата, когато звездата трябва да изравни налягането вътре в тялото (нали знаеш как звездата църка вода отвсякъде като я уловиш - ей през това нещо преминава водата когато звездата я възстановява).
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2F1ih0td.jpg&hash=dce54348ae2fdd884ac2db3de82d6ee298b3e649 Много хубави снимки на мадрепорит (можеш да гои продадеш на научно списание :))
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

abaro

Наградата е истинска гроздова от Бургаския регион.
Това е шега и не е шега. Гадинката и аз я забелязах чак когато си обработвах снимките. Но всъщност стотици или хиляди такива имам в съмпа, тъй че само я регистрирах като фото късмет.
Като стана дума, хетоморфата , за която ти исках съвет преди време, през последния месец расте като луда. Скоро занесох две шепи на Камос и там също расте при ченоморска соленост. Сега пак е изпълнила отделенито в съмпа и трябва да я редуцирам. Интересното е, че преди се развиваше като топка с формата на сплескана тиква (егати сравнението), която се въртеше непрекъснато от течението. От известно време, заради някои промени които направих, стои неподвижна и наистина расте бързо и не задържа боклуци по себе си.
За осветлението ми явно не съм обяснил добре. Осветителното ми тяло има 3 лампи Т5 по 24W. Двете крайни, които използвам основно, са аквастар и коралстар. Тези две лампи като комбинация дават много приятен синкав цвят. Коралстара определено си е почти чиста актинична светлина, която изкарва всички флуоресциращи цветове. Средната я включвам само за кратко, за по-голяма интензивност. Тя е 965, около 6500 Келвина и по принцип е истинска дневна светлина. Освен това, между флуорисцентните пури, има монтирани радиатори за светодиоди, които чакат само да бъдат накичени и навързани, за да светнат. Скоро и това ще стане, като чакам до 1 седмица да пристигнат и UV диодите, за да ги монтирам заедно.
Искам да пусна първо роялблу  и UV диодите и тогава ще реша, дали изобщо имам нужда от третата флуорисцентна лампа и ако реша да я оставя, съм решил да я сменя с Маринстар.

PS: Радвам се че звездата ми е "нормална", а не прихванала нещо от Нефтохима. Изобщо не бях наясно че звездите имат такава сложна физиология, но може би причината е че това е сравнително дълбоководен вид. Сега ако успея да разбера дали яде, какво яде и защо отказва мръвките които и подавам, има шанс да не стане като с магарето.
Тази снимка е всъщност със съвсем посредствено качество, но ако наистина има глад в научните издания за качествени снимки, ще се постарая да направя по-добра  :-)
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

rakim

Аквариума и цялото изпълнение е страхотно,поздравления.Честно, ако не беше написал размери никога не бих се досетил че е толкова малък,евала.
540л Южна Америка

Стоян Михов

Цитат на: abaro - 05.10.2012 00:02

За осветлението ми явно не съм обяснил добре. Осветителното ми тяло има 3 лампи Т5 по 24W. Двете крайни, които използвам основно, са аквастар и коралстар. Тези две лампи като комбинация дават много приятен синкав цвят. Коралстара определено си е почти чиста актинична светлина, която изкарва всички флуоресциращи цветове. Средната я включвам само за кратко, за по-голяма интензивност. Тя е 965, около 6500 Келвина и по принцип е истинска дневна светлина. Освен това, между флуорисцентните пури, има монтирани радиатори за светодиоди, които чакат само да бъдат накичени и навързани, за да светнат. Скоро и това ще стане, като чакам до 1 седмица да пристигнат и UV диодите, за да ги монтирам заедно.
Искам да пусна първо роялблу  и UV диодите и тогава ще реша, дали изобщо имам нужда от третата флуорисцентна лампа и ако реша да я оставя, съм решил да я сменя с Маринстар.
Ахаа  чак сега ми загряха остарелите вече реотани, ти още не си монтирал диодите, и тази флоуресценция е само от Coralstar-a? бравос.
 
Цитат на: abaro - 05.10.2012 00:02
Като стана дума, хетоморфата , за която ти исках съвет преди време, през последния месец расте като луда. Скоро занесох две шепи на Камос и там също расте при ченоморска соленост.
Браво много се радвам, че и на мен може да ми трябва малко количество за едно експериментче, което ще разкажа малко по нататък. Така че приемам предложението за малка ракийка с мезе хетоморфа :).  Хетоморфата макар и друг вид си я има и в Черно море, ама е трудно да се намери, не е много разпространена.

Цитат на: abaro - 05.10.2012 00:02
PS: Радвам се че звездата ми е "нормална", а не прихванала нещо от Нефтохима. Изобщо не бях наясно че звездите имат такава сложна физиология, но може би причината е че това е сравнително дълбоководен вид. Сега ако успея да разбера дали яде, какво яде и защо отказва мръвките които и подавам, има шанс да не стане като с магарето.

Съвсем нормална си е, всички звезди имат мадрепорит не само дълбоководните, просто при твоя "модел" се вижда малко повече. Много са трудни за захранване точно тези звезди, ти знаеш, дано успееш.

Ету тук от един руски сайт сигурно го знаеш: клик
"В природата се храни предимно с неподвижни безгръбначни: морски гъби, бриозои, асцидии. Има сведения за хранене с мърша."
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

abaro

Последния линк (руския) наистина съм го чел и затова съм и приготвил бриозои на две места.  ;-) Ама тя основно се разхожда по стъклата. Сигурно е женска.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

sano-pets

Цитат на: abaro - 04.10.2012 01:33
Заради кН-то и заради теорията че ниското кН помага на нишковидните водорасли, ...

ахаааа, ето къде може да бъде и решението за моя риф... от доста време се мъча да намеря решение за премахване на мойте водорасли и сега, след като прочетох това  ми светва лампата - от около месец и нещо ( слагайки буфери и допълнителни соли )  ми прави впечатление, че нямам толкова много бради по камъните а  това съвпада и с повишението на КН -то - беше 6-7 а миналата седмица удари 12 та ме бе страх да добавям калция - за да не се вдигне още. Ще продължа с наблюдението и ще пиша и аз за резултата!
Иначе аквариумите ни с abaro много си приличат - от размерите, осветлението  - до обитателите - да знаеш че бутоните са едни от най-издъжливите меки корали които съм имал !

abaro

Аз не съм сигурен че теорията за кН и нишковидните е вярна, но бях длъжен да проверя. По мои наблюдения, може да има истина, защото като че ли, като падне кН-то и водораслите се активизират.
Аз пак имам с какво да се похваля. Не с грипа който закачих някъде в Софийско и вчера и днес съм като падал от мотор. Купих си няколко нови неща, някои от които отдавна чакам.
Първо, осветлението ми вече е Маринстар + Коралстар като основно и Аквастар за 1.5 часа като пик. Малко бледо и постно ми изглежда като замених Аквастара с Маринстар, но май ще свикна и се надявам промяната да помогне в борбата с нишковидните.
Откъм животните, новота са: Acanthastrea (вероятно lordhowensis), Caulastrea furcata, Favites и Seriatopora hystrix
Транспорта на сериатопората е наистина много труден, щото е много крехка. Но в моя случай благодарение на майсторлъка на ludiqdoctor фрага пристигна цял в къщи. Което разбира се, не ми попречи да му счупя най големия клон, докато се опитвах да го закрепя в аквариума  :-[ . Ето къде съм го монтирал:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi47.tinypic.com%2F4gxmo.jpg&hash=0472a3fdfbdab39cbb5f3cd3b9e17ef5843829f4

Една снимка на аквариума в профил за да стане по-ясно как са разположени нещата в него.



И малко снимки на новодошлите.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi46.tinypic.com%2Faws0b9.jpg&hash=b7772e4c8e0c936c358937f03dd4b253e5ee0057

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2F11w3uig.jpg&hash=68c4f6a2be26e8ad25ddb820443d29f0025fc44d

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi47.tinypic.com%2F2z6crok.jpg&hash=cb15de44a58374f2f89f6eca0a41781fa568367e

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi47.tinypic.com%2F23h9f2g.jpg&hash=c50fe62104404898005908b6b0bc4f5bc2653c58


http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

abaro

Преди една седмица нащраках няколко нови снимки, но разни "масови" ангажименти ми попречиха да ги публикувам.
Първо имам приятна изненада - зоантидите ми, или това което е оцеляло от тях,  изненадващо се събудиха

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi49.tinypic.com%2F2v1wyt2.jpg&hash=316332dfac2b791e58431b1920442faaec124eef

Другите неща като че ли се чувстват добре

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi49.tinypic.com%2F2h5qoap.jpg&hash=6155666e010b123d9e1e30e00eaefe8a607fb562

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2Fo7lv1x.jpg&hash=47720781d72861eee9bbc95a2caabbb67c459e12

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2Fa0uk29.jpg&hash=54e93992e99bebf6862523da20adf51766d71fa5

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi46.tinypic.com%2Fvfean6.jpg&hash=002ab89103a3b4955ec7b83170aa95767af07bca

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi46.tinypic.com%2Fr2kk7q.jpg&hash=843cbe69e00b80bcbc78e23e6b87db23f7e7fcbe

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi48.tinypic.com%2F2gxhbg8.jpg&hash=bab7f12bfb7bd02b68ec78312ee90d845221ebd0

И същия звяр вече на нощно (актинично) осветление

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi47.tinypic.com%2F2cy5vua.jpg&hash=35f7938eb77ba93bd66b60664b53fe2b4ba5d2b6

Имам един, така да се каже, проблем. Вече за трети път при измерване точно преди седмичната смяна, получавам следните резултати:
Ca - 480 mg/l
Mg - 1440 mg/l
Alk - <6 (в предните случаи беше между 6 и 7)

От няколко седмици не добавям нищо допълнително за калций и магнезий, а нивата са високи. Хайде алкалността е нормално да намалява, въпреки че добавям натриев хидрогенкарбонат. Очевидно ще трябва да увелича малко дозата. Но не мога да си обясня защо калция и магнезия са толкова високи. Това което ми идва наум е че алкалността ми е много ниска, съответно калция не се усвоява. В крайна сметка смятам да се опитам да потдържам кН към 9-10 за да е достатъчно да се потдържа баланса с калция. Дали съм прав?
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Ilianidis

Бикарбонати и калции се усвояват паралелно,нещо има някаква аномалия при тебе.Да нямаш източник на калции от камъните и грунда?

Стоян Михов

Много интересен въпрос засегна, но няма да "отвличам" темата ти, като се разпростирам тук. За алкалността моят полу-брат Ранди Холмс Фарли е написал поне 10 статии на тази тема (като 8 от тях могат ги разберат само двама индиийски учени  :-D), но тази е изключително полезна и я препоръчвам на всеки, който може да срича ингилизкия, а аз мога я обобщя малко по-нататък на по-обикновен език.

Твоят случай е от Зона 4, така че продължавай да добавяш бикарбонат или карбонат, НО първо кажи какво pH поддържаш - измери го поне три пъти през деня през 4-5 часа примерно и кажи с какво го мериш.

Това Alk <6 в какви единици е измерено KH/dKh/ meq/l, предполагам че е КН нали? Имай в предвид че Фарли работи с meq/l - което можеш да получиш като разделиш КН на 2,8.

В никакъв случай не повишавай КН над 9-10 (поддържането им около 8-9 е най-добре), многото карбонати създават перфектни условия за бум на нишковидните водорасли (противно на изразените мнения тук).

Общо взето ако аквариума ти е към 150 л (всъщност колко литра вода имаш?) и pH ти е сравнително високо, би трябвало за да достигнеш нива от около 9 КН, да ти трябват около 15 грама бикарбонат.

И да не забравя- аз бих го добавял това количество в продължение на една седмица минимум 5 дни, като си разделя дозата по 3 грама на ден примерно. И измервай всеки ден какво се случва с KH, pH, Ca.

С какво си увеличавал калцийй и магнезий и по каква схема?

Цитат на: Ilianidis - 18.10.2012 08:55
Бикарбонати и калции се усвояват паралелно,нещо има някаква аномалия при тебе.Да нямаш източник на калции от камъните и грунда?
Ilianidis не се гъбаркай със старите хора, естествено че и камъните и грунда му не само че са източник на калций, ами са и изградени основно от този елемент. Бикарбонатите и калция би трябвало да се усвояват паралелно и го правят в морето, но в аквариума далеч не е така и всякакви отклонения са напълно възможни и много често случващи се за съжаление.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

abaro

Отговарям по ред след като току що направих някои измервания.
Аз общо взето потдържам плътност 1,024. Малко е ниска, според общото схващане, но това ми е навик от началото когато доливах изпарената вода ръчно, с цел да не допусна "пресоляване" на манджата. А и съм чел, уж авторитетни мнения, че това е нормалната плътност. Както и да е, в случая според мен, това дори би трябвало да понижи резултатите от измерването на калций и магнезий. Освен това, според базата данни на Aqua Calculator ( aquacalculator.com ) който ползвам, че ми е много удобен, Tropic Marin - Pro Reef солта , има следното съдържание - Са - 425, Mg - 1245, Alk - 7,3. Т.е. концентрацията на калция и магнезия, че дори и на бикарбонатите е леко занижена в солта. Не мога да коментирам причината, вероятно Тропик Марин искат да печелят повече от добавки, отколкото от солта  :-D Майтап, но всъщност за първи път измерих такива стойности на калция и магнезия, още преди да започна да използвам сол на Тропик Марин - все още използвах сол на Дупла. Тъй че затова приемам че солта не е причина.
Системата ми е с "точно" 100л вода.
Ph-то досега винаги е било между 8,1 и 8,3. Меря с китайски електронен Ph-мер, който съм калибрирал с боракс на 9,2. Преди малко измерването показа 8,3. За сравнение, теста на Sera (колориметричен) показа между 8 и 8,5.  Приемам че pH-то е в граници.
Когато преди може би 2 и повече месеца установих, че алкалността пада с около 1dkH на седмица и след като случайно точно в този момент забелязах че един колега от форума продава подходящите реактиви, си забърках три разтвора по рецептата на Балинг лайт метода. Почти, щото тогава все още нямах магнезиев хлорид и използвах магнезиев сулфат. Но основните два са си:
- За добавяне на калций - 400 гр/л CaCl2nH2O
- за корекция на алкалността - 100 гр/л NaHCO3
Тук искам да вметна, че посочената от Octopus статия съм я чел и съм наясно че при нормално и високо pH мога да използвам натриев хидрогенкарбонат ( NaHCO3 ), а при ниско такова, е желателно да се използва натриев карбонат.
Започнах да добавям от Alk-разтвора съобразно препоръката на калкулатора и от Са-разтвора малко "на око", изхождайки от консумация 20-30 мг/л Са на седмица. Тогава все още нямах тест за калций, но коралина растеше добре, монтипората също и допусках че има консумация на калций. Разбира се добавките бяха разделени на дневни порции, а не цялото количество наведнъж. Тъй добавях около 10-ина дни и като ми пристигнаха тестовете за калций и магнезий, измерих съответно 480мг/л и 1440мг/л. От тога съм спрял всякакво добавяне на калций и магнезий. От Alk-разтвора сега добавям по около 3-4мл дневно, общо за седмицата около 20-25мл. Сега ще го увелича почти двойно.
Аз общо взето не съм притеснен от ситуацията, просто ми се струва странно, как може да има консумация на бикарбонати а на калций не. Иначе вече имам някои наблюдения и съм си набелязал някои признаци на ниско кН. Коралина почва да побелява, нишковидните се активизират, еуфилията не си отваря полипите на 100%, рибите си променят цвета и т.н. Вероятно част от нещата са внушение, ама все пак соленоводната акваристика да не е ядрена/атомна физика  :-D
Спирам че трябва да нахраня чааветата.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Ilianidis

Бе то ясно,че всичко е калции,но посоката на процеса при пх над 8 е в утаяването на калция,не разтварянето.Това е и начина за сваляне на високи нива на калции-увеличаване на алкалността респективно пх над 8,3.Беше ми минало през ума да не би нощем да пада пх под 8.Това явление зимата се случва лесно.Навън е пълно с со2 и активен въглен :) а в къщи създаваме парниковия ефект.

abaro

Искам да споделя нещо относно тестовете.
В началото си купих тестове за kH, фосфати и нитрати на JBL. Само такива успях да намеря с поносими усилия, щото се оказа че има много стока, търговците се оплакват че продажбите са ниски, а каквото потърсиш го няма в продажба и трябва да търсиш сложни ( и скъпи ) методи за доставка. Тъй или иначе в един момент бях принуден да си доставям тестове от чужбина. Избрах си Салиферт, че уж са най-reliable и ги поръчах от Германия. Заедно с тестовете за калций и магнезий си поръчак и тест за кН, щото цената на доставката беше еднаква до 2кг. И като пристигнаха се получи следния резултат, специално при теста за кН:
С теста на JBL - 7dkH - резултатите  на теста са съвсем резонни и логични от самото начало
С теста на Салиферт - 9,0dkH ( 3,2meq/L)
И се почна повторно мерене и гадаене. Измерих референтния разтвор (7,6dkH) и показа 8,4dkH ( 3,0meq/L). Реших че грешката е +0,3meq/L и коригирах резултата за аквариумната вода. Получава се 8,1dkH ( 2,9meq/L ). Пак има 1dkH разлика в плюс за Салимента.
При последното измерване Салимента показа 7,2dkH, срещу 6- за JBL.
Така и не знам кой е по-верния/по-грешния от двата, но си осреднявам показанията и приемама че съм някъде около истината.
Сигурен съм че меря правилно с теста, все пак не е .... :-D. Тестовете имат годност много месеци и години напред.
: 18 Октомври 2012, 21:41:28
За рН-то ще проведа серия от тестове, щото наистина е възможно да има някакво движение. Макар че специално за да избегна това, съм си направил осветлението на рефюджиума алтернативно на основното. Ще измеря през нощта, утре сутринта и ако мога по средата на светлинния ден.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Стоян Михов

Пробва ли да измериш стандартния разтвор на Салиферт с теста на JBL?

pH e най-ниско 1 час преди изгрев слънце и е най-високо точно преди да загасиш лампите. Така че може да направиш и само две замервания - едно много рано сутринта (колкото сърце ти дава рано) и едно в момента в който ти загасва най-мощното осветление. Ааа сега прочетох за алтернативното осветление отзад, това малко усложнява експеримента :), но пак може да пробваш наистина да измериш.
Това е много хитър ход с алтернативното осветление  *privet* освен това си и на нощна, бравос!
: 18-10-2012, 21:46:29
Много интересно сега отворих моя тест на Салиферт и се оказа, че моят стандартен разтвор е 6,7 dkH - да не си объркал цифрите нещо?

И нещо друго - не ми се сърди за въпроса, но инструкцията на Салиферт е безумна. Първите два пъти, когато ползвах за първи път техния тест го правих грешно (аз имам претенциите, че разбирам от химия), това заради първото изречение на което пише
Add with the 5ml syringe 4 ml of water in the test vial,,, И естествено понеже нали съм голям разбирач и чета първите думи и като видя 5ml и спирам без да се задълбочавам и си наливам 5 мл (всички тестове обикновено си работят с 5 мл вода, но не и салиферт те са с 4 мл, трябва да са различни!) Така получавах много високи резултати и си викам ебаси моя аквариум кво става кН-то над 9-10, спомням си че даваше около градус, градус и половина повече като слагах 5, а не 4 мл вода от аквариума. Просто акъла не ми го побира що за идиот ще описва с колко милилитрова спринцовка трябва да си сложиш 4 милилитра вода  :-|!!!

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi50.tinypic.com%2Fwmcnqc.jpg&hash=24870e40b65ea369af42cd4661d22a75649cd929
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

abaro

Що ми трябваше да отварям темата.  :-|
Референтния разтвор е 7,6dkH, обаче съм пропуснал да прочета дребния шрифт - годен до 11.2011. И е произведен вероятно през 11.2008 (има такова означение на него) . Тестовия разтвор "KH" е партида 1008-В, което явно означава произведен октомври 2008г. Годноста на целия тест е 11.2013. Не съм предполагал, че такъв уж сериозен тест, ще има годност 5 години.
Като пуснах търсене в Гугъл с номера на партидата излезе ето това Явно още в далечната 2009-та човека е имал същия проблем с този тест.
Сега вече съвсем няма да меря с него, поне докато не намеря някой сравнително сигурен тест, за да определя каква му е грешката.
Ами бития бит и  :vino:

За киселинноста не е проблем да направя няколко теста през денонощието, поне за да разбера дали има сериозно движение. То това е и целта всъщност.

PS: Не съм се объркал за количеството, точно 4мл вода слагам. Инструкцията е написана точно по БДС от 80-та година за техническа документация, тъй че ми е много близка като стил  :-D
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Стоян Михов

Моят има годност до 09-2016!!!
Версията му е ноември 2010
ето как изглежда стандартния разтвор

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi47.tinypic.com%2F30vos8z.jpg&hash=d5879a9d9ab99104af6143e78264ae595809949a       https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi47.tinypic.com%2F2nby1sj.jpg&hash=7d968b6bf1383afa97e8d094aa4a1a9da74ab48f

Та не го изхвърляй, като си дойда в Бургашко ще донеса моя да тестваме твърдостта на мускатовата  *DRINK*
: 18-10-2012, 23:21:09
Цитат на: abaro - 18.10.2012 22:42
PS: Не съм се объркал за количеството, точно 4мл вода слагам. Инструкцията е написана точно по БДС от 80-та година за техническа документация, тъй че ми е много близка като стил  :-D
Абе знаех си че има български пръст в тез тестове, не може да бъдат толкова грешни иначе. Най-накрая и ний да научим холандците на нещо, ама те пък намерили кой стандарт да откраднат, да бяха взели стандарта за немита шкембе чорба, че да усетят българския майсторлък и да си решат проблемите с твърдостта от всякакъв тип :-D
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

abaro

Моите етикети изглеждат по-семпличко. Явно немеца ме е прекарал със стара партида
Здраве да е, ще тестваме мускатовата, ама не "Бургаска Мускатова" че тя отдавна нито е Бургаска, нито мускатова.
Шегуваш се ти за шкембето, ама едно време докато беше немито, нямаше по 20 реклами на Активия на вечер.
:vino:
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Стоян Михов

Много ти благодаря Тони за Aqua calculator, супер е удобно, даже и по дни ти казва какво да правиш, като за пенсионери (може би мога да го настроя да ми казва кога да си гълтатм хаповете :). Как ги намираш подобни скъпоценности направо ти се чудя. Абе знам я аз немско-бургаската школа  ;-)
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

abaro

Нямам никаква заслуга за намирането на калкулатора, видях линк към него в някакъв форум и си го свалих. Аз ползвах преди подобен продукт за сладководните аквариуми, но в един момент ми стана почти излишен и го изоставих, а този има доста удобни за мен функции. Няма значение, със здраве да си го ползваш  :-)
Тъй, мерих аз рН-то и се получи следното:
Осветлението ми гасне в 19,30ч, в 01,00ч измерих рН=7,9, в 8,00ч измерих рН=7,9, през деня - рН=8,1. Мисля че дотук всичко е сравнително нормално, т.е. в границите е. Тъй като хетоморфата в руфюджиума беше се разрастнала много - в 7л вода имаше 5л хетоморфа, извадих повече от половината. Допускам че поради голямата гъстота, осветлението достига само до малка част от нея и ефекта за потдържане на рН-то не е пълен. Утре ще сменям вода и вечерта пак ще направя измерване, да видя има ли някаква промяна.
Сега, подтикнат от темата за Градината, душих аквариума и на мен ми мирише по-скоро на прах за пране. Чашката на скимера, си мирише на... чешка на скимер. Поморийската тиня, не се сещам как точно мирише, щото до водата на езерото съм ходил само веднъж, но вероятно си мирише като всяка друга тиня. По същия начин започват да миришат и сладководните аквариуми, когато са позанемарени и аз всъщност съм си създал същия навик. Когато имам някакви съмнения за състоянието на аквариума, първо го помирисвам.
По въпроса с теста за КН, съм намерил едно елегантно решение, но ще го осъществя след 1-2 седмици. Дотогава ще меря само с теста на JBL.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

abaro

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2Fjgshzm.jpg&hash=10b85b529064293f967dac0ff4c7693e59e0fc39


Предполагаемия татко

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi46.tinypic.com%2F281ft37.jpg&hash=dda3d75c5a674e204e1fadd497550456dad18fad

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi49.tinypic.com%2F9timtl.jpg&hash=4912f1b626b70e12a001b433ad585a86e55e26f3


И предполагаемата мама

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi47.tinypic.com%2F262nr85.jpg&hash=f43cfbc4db12126f2abb1359487c856941ce361b


А аз, във връзка със събитието, засега съм назад с една 430ЕХ ІІ, щото се оказва че не може да плува в солена вода.  :'(
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Стоян Михов


*BRAVO* просто нямам думи, на някои хора просто им идва отвътре  да усещат животните и да им осигуряват правилните условия *privet*
ето цитат по отношение на дамселите от преди 3 седмици:

Цитат на: abaro - 04.10.2012 01:33
... Нещо повече, вероятно не знаете но аз съм голям късметлия с развъждането на риби. Практически всички видове цихлиди-джуджета, които съм отглеждал досега, полагат хайвер до 1 седмица след като пристигнат при мен. Това не е майтап и не е свързано само с промяната на условията. ...

Вече и аз мисля, че изобщо не е само до късмет  :-). Браво още веднъж и успех!
Тази седмица само хубави новини дано и новата бъде така.

Цитат на: abaro - 28.10.2012 21:00
А аз, във връзка със събитието, засега съм назад с една 430ЕХ ІІ, щото се оказва че не може да плува в солена вода.  :'(
Мале мале, скъпички са ти излезли снимките, но за сметка на това са абсолютно невероятни. Явно светкавицата се е напънала да даде максимума от себе си и чак се е гмурнала да ги освети по-добре  *THUMBS UP* и даже е успяла тъй като гледам.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

abaro

Аз много благодаря за хубавите думи, но мисля че снимките не са никак хубави. Но, толкова успях да направя, като се има предвид че хайвера се намира на около 45см от мястото на снимане и това е практически единствената позиция от която се вижда. За светкавицата не съм изгубил надежда още, но вчера след час и половина реанимация, не стигнах до успех.

Аз само да кажа, че още вчера имаше индикация че процеса ще продължи и днес има втора порция, голяма колкото първата. З съжаление е на още по-неудобно място и не мисля да се мъча повече със снимки. Четох че дамселите, нормално полагат по няколко порции, през ден - два. Излюпва се за 3-5 дни и ще ми е много интересно докъде ще го докарат моите Убавци. Иначе поведението им е като на всяка уважаваща себе си апистограма - няма толкова голямо нещо, което може да ги уплаши при защитата на хайвера  :-) .
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

kamos

Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

abaro

Всеки ден се върти страшна любов в моя аквариум.  На 31-ви зад камъните изглеждаше така:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi49.tinypic.com%2F4r9mb6.jpg&hash=c420166bc3d947c9f3ba2f1591c68984c41ae3b2

Най-бялата и най-близка порция е последната към онзи момент и вече имам някаква видимост между камъните:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi50.tinypic.com%2F2yjwyu9.jpg&hash=6a88009ee1a73a414590d652857b49cb1eb83c1e

Забелязах че на третия или четвъртия ден ларвите се отделят и заминават някъде във водния стълб, за голяма радост на коралите ми. И на скимера ми също.
Днес въпросната група е готова за отлитане:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi48.tinypic.com%2Fo5p7q1.jpg&hash=b1a3fba17cb395dbb2d2a79d79eab75b990c940b



Един 100% кроп



Ето гладния фавитес как ги чака с отворени обятия

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi48.tinypic.com%2F2luxcp5.jpg&hash=d87299f694d195603bf0b74a59eaf9985804f5d6
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Similar topics (5)

34937

Публикации: 58
Прегледи: 23893

48126

Публикации: 155
Прегледи: 50038

33683

Публикации: 78
Прегледи: 27466

44187

Публикации: 12
Прегледи: 5805

41762

Публикации: 13
Прегледи: 5514