• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
05.05.2024 02:37

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

На път съм да глътна солена вода

Започната от abaro, 17.12.2011 11:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

abaro

Знаех си, че ще си докарам много вълнения с тази тема, но не очаквах толкова голяма активност от ваша страна. Благодаря ви за което.
Днес мисля през целия ден, проведох няколко разговора, стоях 8 часа на компютъра, жена ми ме намрази че съм се затворил цял ден в кабинета и т.н. и т.н.
Явно греша и моята работа така няма да стане.
Вчера видях тази тема - http://aquariumbg.com/forum/solenovodni-akvariumi/108-litra-ot-plovdiv%28prodaljenie%29/msg351222/?topicseen#new Това ми беше идеята за организация на аквариума още преди няколко години. Отказах се, щото ми се стори неудобно и недостатъчно ефективно. Снощи, както съм споменал по-рано,  попаднах на една статия за фабрична all-in-one система - http://reefbuilders.com/2011/10/26/innovative-marines-nano-16/ - и там много ми харесаха някои елементи от дизайна. Почнах да се замислям.
Днес Kamos ме убеждаваше да направя отсек по страничната стена на аквариума.  После докато четях насам натам за скимери (щото всъщност скимера на мен ми е най-големия дерт) попаднах на това - http://www.ecosystemaquarium.com/products/eco-marine/mini-reef-aquariums/mini-28p.html  Има и минисайт - http://www.ecominiaquarium.com/ .  За първи път попадам на такава завършена система на организация на задния отсек - вграден компактен скимер, почти пълноценен рефюджиум със отделно LED осветление, няколко потока на водата и вградена циркулационна помпа, с възможност да и се монтира въртяща се дефлекторна глава. И в аквариума остава да се сложи още един уейвмейкър, ако е необходимо. Оборудването е прикрито и много лесно може да се вградят вентилатори за охлаждане. В момента съм влюбен в тази идея. Почти съм убеден, че мога да я възпроизведа.
Там междудругото, някои си г-н Sy, си е измислил собствена система за филтрация, която се гради  основно на рефюджиума. Потока през него е сравнително слаб, осветлението е включено 24часа в денонощието и ползва някакъв собствен субстрат за грунд. Мненията насам и натам за тази система са различни, доколкото виждам, но общо взето не я отхвърлят нацяло.
Нямам намерение да се опитвам да копирам цялата им система, но самия аквариум много ми хареса и следващите дни ще се опитам да преценя, доколко е възможно да се измайстори нещо по тази схема.
Коралията, която се предлага, я видях отдавна, но на този етап, докато не съм си изчистил окончателно плана за действие, не мисля да купувам оборудване.
Поздрави!
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

kamos

Тони
Минифлотора на аквамедик е напълно достатъчен за този обем аквариум. За това което си решил да гледаш няма да ти трябва кой знае какъв скимер. Пускаш му един ехайм 400 и просто заспива.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

камен чочев


hanuman

Не ти препоръчвам готово решение, просто все нещо трябва да се дооправя. Вземи идеи и си го направи сам или го поръчай на някой.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1249174800_20_1_EUR_2.5_dark.png&hash=f382f10dd23d239f373464115831c0fa44c93050

камен чочев

Линка, който ти дадох е не да си купиш такъв аквариум, а да видиш как е организиран. От готовите решения, които съм разглеждал, това изглежда сполучливо

abaro

Така. Не съм писал/питал тук дълго време, но това не значи че не работя по въпроса.
Минах през доста идеи, няколко пъти сменях генерално концепцията и засега съм стигнал до най-трудния етап - да се направи това което съм измислил.
Междувременно си купих разни дреболии и даже успях да си купя живи камъни преди една седмица. За последното имам свидетел, тъй че, няма връщане назад. В Аквасвят видях осветление с Т5-ци и реших окончателно че за моя случай това е по-подходящото осветление. В тази връзка дългия размер на аквариума от 50см нараства на 60см и след последна преценка на възможностите за монтаж на аквариума, габаритите стават следните:

https://aquariumbg.com/forum/MGalleryItem.php?id=2024    

Аквариума ще е с 10мм дъно, 8мм стени, преграда от 5мм стъкло (отзад) и 3мм черен плексиглас (залепен за стъклото отпред). Ребра няма да има.
По-големите неизвестни са с организацията на съмпа. След като през последните няколко дни отново чета за предимства и недостатъци на разните варианти на организация, стигнах до такъв вариант:

https://aquariumbg.com/forum/MGalleryItem.php?id=2025    

Задния отсек ще е със ширина светло - 110мм.

Секция 1 - Преливник и Скимер. Гребена на  преливника ще е с прорези със светъл отвор 4мм и височина около 40мм. Тук може да дадете мнение за височината на прореза. Аз приемам че ще гоня ниво на водата около 3см под горния ръб на стъклото. При това положение 10мм запас в преливника ми се струва добре. Приемам че нивото ще се потдържа с точност +_ 5мм, като в тези граници от опит знам че гребена работи добре. Принципно бих могъл да направя решетката подвижна, но от много четене за фабрични подобни системи, не съм срещал оплаквания от работата на фиксирания гребен. Аз всъщност даже си купих готов гребен, но мисля че няма да е по-подходящ от прорези в стената. Все пак по този въпрос очаквам да споделите опит.

Секция 2 - Рефюджиум. Горния край на втората преграда, ще е задължително малко под долния край на процепите на гребена. Четох че така работи по-добре обирането на повърхността на водата ( surface skimming). Не съм решил дали да правя дълбоко пясъчно дъно (DSB), но по принцип не е проблем, щото двете прегради преди и след рефюджиума са достатъчно високи, за да нямам проблем с преминаване на пясъка към другите секции. Ще светя с диодни ленти през задната стена на аквариума - така става най-прибрано и мога да ползвам съвсем стандартни материали. Като обем рефюджиума се надявам да е достатъчен, като пак напомням че не смятам да гледам капризни гадини в този аквариум.

Секция 3 - Нещо като уловител на мехурчета, нещо като касета за филтърни торбички. Надявам се да успява да съвмести двете функции в едно. Аз по принцип се надявам да няма много микро-мехурчета, които да стигат до там, но дори и в този случай, вертикален поток надолу, с ниска скорост на водата, би трябвало да се освободи от мехурчетата. Решетките за торбичките смятам да ги изпълня като цяла касета, която ще се вмъква отгоре в отсека. По мои сметки такава ширина на отсека (60мм) е предостатъчна за необходимите количества активен въглен и фосфатредуктор.

Секция 4 - Възвратна помпа, нагревател, датчици за ниво. Помпата мисля да е около 800л/ч. Нагревателя го имам вече - 75W Jaeger. Преливния гребен в тази секция е авариен, защото ако по някаква причина основния преливник се запуши и секции 3 и 4 се източат в дисплея, има опастност свободния обем да не достигне. По същата причина са и прорезите в долната част на преградата между секция 4 и дисплея.

Общо взето това са ми съображенията за конструкцията на съмпа. Ако някой вижда нещо нередно в размерите на преградите, както и в цялостната организация, моля да го сподели навреме. Че към средата на следващата седмица ще трябва да започвам да го лепя.

Благодаря предварително!
+-
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

NikolaV

Здрасти, Тони!
Нямам никакъв опит с вграден съмп, та няма да давам тъп акъл относно конструкцията. Обаче веднага съзирам един проблем в секция 3. Активният въглен, особено по-ситният, а най-вече фосватредукторите на основата на желязо много бързо се затлачват и значително намаляват дебита на водата - в пъти. Не съм убеден, че е правилно решение да ги слагаш по този начин в съмпа. В голям съмп както в моя случай ги слагам на отделни помпи и не ми дреме колко ще им падне дебита. В твоя случай по-скоро бих минал без тях.

abaro

Мислил съм по въпроса за задръстването на филтърните торбички, но смятам че обема на секцийките в отсек 3, който имам на разположение,  ми дава възможност да слагам по-малки торбички, които да позволяват на водата да преминава покрай тях в аварийни случаи. Дано да не греша генерално, но това което съм виждал при работещи наноаквариуми е организирано горе-долу така. Освен това при мен дебита през сампа ще е от порядъка на 600л/ч, което никак не е много.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

камен чочев

Свидетелят потвърждава  :-D . И евала за старанието и подготовката. Що се отнася до ширината на отворите на решетката,  тя трябва да е максимално голяма,но така че да не могат да преминат рибки. Ширината на отворите на готовите решетки е малка (казвам го от личен опит). Шиповете постепенно се обличат с коралин и мъхести алги и светлата част намалява драстично, което води до преливане над решетката и обезмисля нейното съществуване. Успех

tonino


Hrupas

Ако осветлението ти е луминсцентно бих те посъветвал да си сложиш вентилаторче с което да се охлажда през лятото аквариума иначе ще трябва да доливаш доста вода!Това е лично мое мнение.

abaro

Благодаря за включването, отговарям отзад-напред  :-)
Осветлението ще е висящо над аквариума и от него загряване няма да има. Вентилатор за охлаждане също ще има, измислил съм го вече.
Преградата ми беше най-големия проблем, отне ми 2 седмици докато намеря материали. Аз също предпочитам стъкло, но всичките които намерих в Бургас са по скоро леко опушени, отколкото тъмни. Дори и триплекс от две такива стъкла е доста пропусклив. При това положение съмпа ще свети през цялото време през задната стена. Затова измислих този вариант с комбинация от носещо стъкло и плексиглас отпред. Аз лично съм останал с впечатление че задната стена не се чисти. Пък и всички фирмени аквариуми са с пластмасова стена.
Решетката в средата на последната секция ще я има, но ще предвидя възможност да я затварям/притварям. Идеята е взета пак от фирмени аквариуми и според мен целта е да се сложи циркулираща помпа с по-голям дебит, за да създава по-добро течение, като в същото време тя работи частично на рециркулация. Не знам как ще се разберат с датчика за ниво обаче, затова ще предвидя възможност да се елиминира. Отделно аз ще имам и един уейвмейкър в дисплея, тъй че се надявам течението да ми е достатъчно.
Нивото, ех нивото...  Точно това което ми казваш ме притеснява най-много. Но изхождайки от сладководните ми аквариуми и като гледах доста клипове на действащи рифови, реших че около 3см под ръба е добро ниво. Ако никой не се обади за да те обори, ще сваля още малко нивото.
Поздрави!
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Ангел Христов

Здравей, колега :) Твоят аквариум е на практика същият като моя. Височината ти е с 10 см. по-малка и съмпа е маалко по-различно подреден, но концепцията е напълно същата. Нямам време сега да меря точно нивата на водата, но малко по-късно ще пиша тук или на ЛС как действа системата при мене - става вече на 9 месеца - нищо особено не е, но пък мен си ме кефи много.
Ако искаш, разгледай в темата ми, има снимки и каквото съм се сетил съм писал досега.
Успех ти желая и много радостни емоции около морския  *DRINK*
Морската акваристика е място, където законът на Мърфи и банковата ни сметка се срещат...

камен чочев

Черно стъкло можеш да вземеш от Кристиан Нейко. Нивото наистина можеш да свалиш с два-три см. И успешно гмуркане в солените в солените води  ;-)

Стоян Михов

Е виждам, че вече ще имаш нов аквариум, съмп и скимер, само дето ми се разсърди в началото  *DRINK*.

Аз също мисля че трябва да оставиш повече разстояние от ръба на аквариума, аз бих увеличил височината на аквариума на 45 см и бих свалил нивото на водата с още 2 см. И друг съвет е да изрежеш стъклото при преливника малко по-ниско от нивото, което си решил да имаш - ти можеш да го контролираш с плексигласа - т.е. да пробиеш нивото на решетката на каквото ниво искаш - може да бъде по-високо. Проблема е ако искаш да е по-ниско стъклото ще те ограничава, а веднъж залепен аквариума не можеш да изрязваш стъклото повече, но плексигласа можеш. Не знам дали успях да го обясня.
Не разбрах за скимера - избрал ли си го вече или си го купил? Важно е да го купиш преди да започнеш да лепиш аквариума, защото напъхването на скимера и лесната му експлоатация после е от най-голямо значение за този тип аквариуми с ограничено място отзад.

Освен това аз бих направих плексигласовата част по висока от другите страни, така че да прикрива купичката на скимера и другите неща отзад, както на фабричните които си посочил.

За дупката отдолу в отсека на връщащата помпа, аз също мисля че не ти е необходима, определянето на точният й размер си е трудна работа. Ако я направиш прекалено голяма рискуваш да циркулира водата само в последния отсек.

Иначе проекта става страхотен, още повече с тези супер професионални чертежи - с какво ги правиш?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Similar topics (5)

44187

Публикации: 12
Прегледи: 5762

41762

Публикации: 13
Прегледи: 5499

34937

Публикации: 58
Прегледи: 23786

48126

Публикации: 155
Прегледи: 49796

33683

Публикации: 78
Прегледи: 27372