• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Морският аквариум на iivs

Започната от iivs, 16.11.2017 20:42

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

iivs

Цитат на: tonino - 16.02.2018 12:43
За ципата по повърхността смени мястото на мейкъра от другата страна - да завихря водата към срещуположния край. Така това, което се събира ще преминава в решетката.
Чета, че си имал фосфати преди да пуснеш животните или греша? Ако са били между 0.5 и 1 по салифертския тест преди всичко живо, трябва да се замислиш за причината - от къде идват?

Медиите в чорап са нож с две остриета. По-добре изчакай реактора и сложи анти фоса в него. С това количество от 150 мл, фосфатите ще изчезнат най-много за ден-два, ако са постъпили инцидентно. 
Ако си го сложил на датата от предния ти пост 4.02 до вчера трябва да нямаш вече фосфати. Освен ако не храниш яко или имаш партизански камък/камъни/пясък :)
Да фосфатите са от преди, да сложа животните  имам съмнения че може да идват от камъните но не би трябвало защото са извадени от рифова система.По отношение на уейв мейкъра имаш впредвид да го сложа от страната на отделението с връщата помпа ли?

Изпратено от моят GT-I9060I с помощта на Tapatalk


iivs

Цитат на: tonino - 16.02.2018 13:01
Да бъде от страната на решетката.
Това, че камъните са от действащ аквариум е още по-притеснително  :)


Изпратено от моят SM-G935F с помощта на Tapatalk
Ми отделението с преливната решетка е на средата от към мейкъра е скимера от другата е връщата

Изпратено от моят GT-I9060I с помощта на Tapatalk


iivs

Малко снимки от днес








https://s9.postimg.cc/ipgh7zg33/IMG_5034.jpg





не мога да схвана кафява или зелена фаза е ?

beonedge

това ръждивото по пясъка е или циано (дано) или спирулина или  дино (Dinoflagellates) ...дано не е последнто :( Първите 2 се различават като се сложат в кисл вода за час (ако не бъркам  ) ако не намираш темата ще я потърся и ще дам линк.
Edit : ето метода https://www.reef2reef.com/threads/positive-identification-of-cyanobacteria.253287/
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

iivs

 Какво имаш впредвид под много промени, освен разместването на скейпа нищо друго не съм правил освен клоуните, като изчаках доста време преди даи ги пусна, аквариума е стартиран октомври месец декември средата добавих таралежа и един охлюв.Добавяни са нитрифициращи бактерии по схема.Миналата седмица съм сложил антифоса.Клоуните ги добавих по съвет на други колеги според които, рибите иха ускорили процеса на зацикляне и нормализиране на параметрите.В момента фосфатите са около 0.5 нитратите са между 2.5 и 5. соленоста е 1024.5 пх през деня е около 8.2 през ноща пада до 7.8 за сега няма да добавям нищо друго.

Amev

Некво нощно осветление нема ли лампата ?

trex700e

На мен лично ми е малко странно защо си избрал такава подредба на камъните-сякаш опряни на гърба на дисплея, един върху друг...искал си да си освободиш място ли? Старата подредба ми харесваше повече , но аквата си е твоя-както на теб ти харесва. Хубаво е обаче да си видиш дали се обдухват хубаво камъните.

Тази ципа за мен си е проблем и ако бях аз щях да търся да го отстранявам. Предполагам са много тесни отворчетата на преливника (на същия модел аквариум , който съм гледал аз, но беше на един съсед , това си беше проблем). Както и скимера дали работи правилно? При все, че ти е 1ви аквариум , не зная дали си го настроил както трябва-особено, че е с дървено камъче, за съжаление понякога е много необходим човек, който има опит с такава техника, да види нещата на място.

Лампата също си и трябва настройка, но като казваш, че си взел там пар метър на сенай, предполагам си се справил.

Излгежда в момента все едно пак минава през някаква кафява фаза аквариума , не знам...
Aма чак пък да се мисли за драстични мерки и рестартиране едва ли не ....

Пак личното ми мнение и моят опит е, че когато съм стартирал с някви сухи павета , нещата са били много по-трудни , поне при мен, отколкото с живи камъни.

За съжаление, клипчетата от наното, за което говоря, отдавна съм ги изтрил, но се намира някое, на което се вижда какво сме гледали, при това с много скапана техника, нямаща нищо общо с твоята, мисълта ми е да не се отчайваш , ще стане:

! No longer available


Колкото до честото бъркане и разместване -Мишо има една сентенция, че всяко човъркане в дисплея е все едно да все едно заъболекар да ти отвори зъба. Дори и нищо да не работи, зъбът се възстановява бавно и болезнено, същото е и с аквариума и както никой не си отваря зъб, без да необходимо,така и в дисплея не човъркай без да е необходимо. Дръж ръцете извън дисплея! :-D



iivs

Далеч съм от мисълта че ще стане аквариум като от списание, но пък и не мисля че трябва да правя пълен рестарт.Наистина може би малко пообълках нещата със промените които направих но мисля че нещата с времето ще се подобрятлФосфатите са високи от самото начало в момента са по малко нитрати нямаше въобще в момента има.Мисля че може и бавно да се получи и ще се получил По отношение на малкия обем има хиляди примери за аквариуми със сходен размер които са относително стабилни и не мисля че това е причинаталВсе пак не всички имаме възможност за 300-400 литра рифов аквариум при все че този ми е шестия аквариум към момента.Посто останалите са сладководни!

trex700e

Дали ще стане "като от списание" си зависи само от собственика, според мен с тази техника има всички подходящи условия да стане топ аквариум.

Скимера ти ми се вижда някак прекалено чист....или го чистиш яката или нещо не е настроено.Не го отписвай и да ходиш да си купуваш друг веднага.Камъчето му ново ли е? Пак се връщам и на ципата - това трябва да се отстрани! Виж причината за това и дали дупките на преливника не са прекалено тесни-този съд от клипчето имаше в даден момент този проблем.
Камъните , според мен и това, което се вижда на снимката, не се обдухват кой знае колко. Опитът ми в малки съдове говори, че тук подредбата на скейпа трябва да е с възможно най-малко допирни до дъното точки, с цел да не се събира дертрит, най-добре е с голо дъно, но предвид, че няма да ти хареса го оставяме за по-нататък. А пясъка от сигурен източник ли е, че и той ако не е ок си е източник на гадости.  Ако искаш ще ти дам 2-3 кила от моя пясък почерпка:) И без това ми е много.
Аз от там бих започнал да си търся проблемите. Питай Мишо кога ще минава през Кюстендил , че да погледне как си навързал нещата.

Размери като този позволяват , както казват на Запад "religiously water changes"! Най-добрата панацея за проблеми.

Едно ще ти кажа, пак на база моя опит-истинският фън е с точно такива малки съдчета и стават уникални бижута и неща с тях -примери много включително и тук в нашия форум. Толкова ми е тривиално сега със некъв стандартен аквариум , че не е истина-едно и също, сходно едно с друго, чак с нетърпение чакам колегата с DIY наното да пише, че да има нещо по-интересно. Така, че ....keep pushing!

*Виж и темата на Тонино, която е закачена за нано аквариумите, виж и nano-reef.com мисля в даден момент сам ще си видиш къде има пропуск. 





iivs

Пясъка е bora bora reef sand на preiz aquaristic и си е рифов пясък и пише че не съдържа гадости.За съжарление мисля че това което е като алги в момента е
Home Dinoflagellates или поне на такова мязалЧашката на скимера я чистя всеки ден кажи речи, камъчето е на 1 седмица

beonedge

не е задължително да е дино...аз имах такова от старта (аз съм със 100% сухи камъни) отначало само по пясъка , после и по камъните . Не му обръщах особено внимание понеже смягам че е по-скоро естетичен проблем , но изчетох доста теми . В крайна сметка рискувах с chemiclean -изчисти се всичко,после се появи леко по пясъка и след седмица се изчисти напълно .Това което съм чел е, че дино се появява при ниски нитрати и фосфати така че едва ли е това (дано )
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

trex700e

Иво от начало си подходи както трябва и с изключително много търпение, но на по-късен етап си добави така да се каже цапащите животни -двата клоуна, наред с промяната в осветлението и т.н. допускам , че аквариума си цикли . Вдигнали са се нитратите, надявам се в даден момент да се балансират нещата, ще включиш нопокса и така.
На мен аквариумът не ми изглежда като'много зле", а като аквариум в някаква напреднала кафява фаза.

АКо искаш виж тази тема:
https://www.nano-reef.com/forums/topic/353546-teenyreefs-10g-fusion-february-fts/

За мен това е едно от най-добрите неща, правени с такова нано (горе-долу) и също с вложена прилична техника, както теб. (виж и другите аквариуми на колегата). С малки отклонения (при все че той има огромен опит) подхода е един и същ, както ще видиш във темата и там не са били малко сътресенията , дори точно с фосфатите.

iivs

Като се замисля, може би част от причината за бума на алги освен промените от към осветление и разместване си мисля че би могло да е прехранванелПо принцип храня клоуните два пъти дневно, сутрин със замразена артемия и вечер със замразен циклоп или спирулина люспи или циклопиизе.Не знам дали трябва два пъти дневно и по колко да им давам но давам горе долу половин кубче замразена или малко помалко защото я режа от блокче.Сега мисля да не храня няколко дни за да видя дали ще има промяна.

trupai

Спокойно можеш да храниш рибите веднъж на ден! По колко храна им даваш?
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

iivs

горе долу половин кубче замразена артемия

Similar topics (5)

58834

Публикации: 9
Прегледи: 6554

9693

Публикации: 47
Прегледи: 26440

49138

Публикации: 8
Прегледи: 4422

34005

Публикации: 269
Прегледи: 88590

21341

Публикации: 25
Прегледи: 14584