• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 17:11

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Морският аквариум на WOLF

Започната от WOLF, 21.02.2018 22:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

WOLF

Възраст: 1 година

Размери и обем: 205 дисплей + 45 съмп

Осветление: 2 x AI Hydra 26HD

Температура на водата: 25-26

Показатели на водата:

Поддържане на Са, кН, Mg: Red Sea A,B,C

Активен въглен: чорапче 80-100гр 1 месечно

Сол и смени на водата: Red Sea - веднъж в седмицата

Механична филтрация: Чорапи, после минах на вата

Пясък и камъни: Red Sea пясък от най-ситния, камъни aquaroche

Хранене и оцветяване на корали: Reef energy А|B по 1.5мл 4-5 дена в седмицата (от 2 месеца)

Хранене на рибите: през деня с автоматична хранилка "ocean nutrition formula one" 2 пъти по съвсем малко,  вечер половин купбче майсис или артемия

Контрол на нитрати и фосфати: nopox по 2мл/ден, първите 10 месеца GFO реактор с rawaphos превантивно, но го спрях заради бума на циано

Циркулация на водата: jecod 4000, maxspec gyre 250 + vortech mp10

Стерилизация на водата: UV 18w от стартирането

Скимер: redstarfish/CORAL BOX D500 (jebao 2000 е помпата)

Съмп:

Обитатели: 2 клоуна
1 жълта зебразома
1 коле танг
1 дамзел
1 Gramma loreto
2 Cleaner shrimp
2 Perppermint shrimp (взех ги заради аиптазии и в началото ги опасаха)

Снимки:













Това е настройката на осветлението в момента

https://s14.postimg.cc/3yk8uiqb5/light.png

така изглеждат пиковете през деня
https://s14.postimg.cc/uwe5w9qdt/light1.png

Качвам тези снимки понеже имам усещането, че преблемите с цианото, които имах, се дължат на осветлението. Няколко пъти променях пресетите, ползвайки разни "популярни" за тези лампи пресети от интернет и в крайна сметка нещата ставаха по зле, а не по добре. Текущя пресет го модифицрах преди няколко дена, като свалих стойностите на зеленото и червеното от 20-25 до 10% пак заради цианото.

Още малко факти относно моя аквариум, снимките са сравнително стари, гониопората и torch-a вече ги няма, освен тях успях да скапя и няколко sps фрага (говорим за много малки фрагове). Рибите и анемонията мисля че се чувстват добре, в началото имах и две жълти гобита (Cryptocentrus cinctus) който обаче за съжаления изкочиха от аквариума за 5-6 месеца. Е вече имам мрежа отгоре.

Ето малко снмки на цианото което след дълго чакане да се махне само, и промени по течение осветление успях да премахна (вероятно временно) преди 2 седмици с chemiclean













Преди следващия параграф искам да уточня че амбициите са ми един ден да мога да гледам SPS в този аквариум.

Относно параметрите - тук се чувствам най-неподготвен (това ми е първия морски аквариум). В първите месеци се стрмеях да подръжам по-високо kh 9-9.5, фосфати теста на селиферт ми е измервал еднкратно в първите 2-3 седмици от тогава са 0, нитрати до преди 3 месеца бяха ~0, после започнах Reef Energy да слагам по малко и за 3 месеца се вдигнака плавно до 5 в момента, нопокса който подавам в момента е 2ml дневно (беше 1мл преди). Честно казано незнам точно какви стойности искам да държа нитратите, на много места пише, че не е добре да са 0, но не е добре и да са над 10 и сякаш това се опитвам да направя и аз. Определено виждам как нопокса влиае върху сотйностите им. Относно kh-то вече таргетирам стойности от 8.5, но се получават отклонения от порядъка на 0.7-1 (падат до малко по 8 и се вдигат до малко над 9) което незнам до колко е допустимо, добавам alk с автоматична помпа (10-15 мл/ден) корегирима седмично, като видя че тръгва надолу или нагоре. Относно Ca - имах един пик от 500, който беше по моя грешка, вече е ок.
За момента се стремя към следните стойности, Alk-8-8.5, Ca-400-420, Mg-1350, No3 ~0-5
Това са графиките на Alk и Ca през тази 1 година



Като цяло имам куп въпроси и съм готов да приема всякакви съвети и критики. Доста се чудих дали да пиша тук, понеже форума го бях отписал, мотивира ме появата на Стоян Михов, преди да реша да се захвана с морска акваристика, четох доста стари теми тук, и до голяма степен неговите постове повлиаха на решението ми "да опитам"

Поздрави
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

Стоян Михов

Добре дошъл WOLF, *bg* благодаря за доверието и се радвам, че реши да откриеш тема тук.
Много ми харесва как си подредил камъните, и аз съм се насочил към керамичните aquaroche и ми е полезно да ги видя в действаща система.
Така като гледам първата година, критична за всеки новостартиран аквариум  с изкуствени/бейзрок камъни е минала успешно при теб. Цианото е нещо с което ще се сблъскваш и занапред, но с времето ще започнеш да "усещаш" кое го причинява и кое го намалява, хубавото е че самото то не е голям проблем за коралите, стига разбира се да не е извън всякакви граници, честно казано когато коралите ми са имали най-ярки цветове съм имал и проблеми с цианото, което е разбираемо донякъде де :) - има храна за всички.
В конкретня случай мисля, че подхранваш  цианото твърде много - слагаш много хранителни източници - нопокс - органичен въглерод, риф енерджи което е аминкиселини и витамини и храна за корали, пак някаква органика, отделно храниш с автоматична хранилка два пъти суха храна на ден, плюс замръзена храна вечерта. Твърде много органика вкарваш, разнообразна и равномерна  - перфектни условия за цианото.
Може би за да забавиш повторната поява на цианото като начало да спреш Риф енерджито, нямам нищо против добавянето на разни аминокиселини, витамини и т.н., вярно е че има ефект върху коралите, но от моя опит не са от основно значение, особено за новостартиран аквариум с малко корали. Моят аквариум е пълен "до козирката" с акропори и аз не помня откога не съм слагал аминокиселини и разни други коралови храни, трябва да погледна, но сигурно има 1-2 години.

другото може да намалиш честотата на храненето, ти имаш малко риби, сред тях няма претенциозни видове дето изискват често хранене, гледай да не храниш късно вечер, за да имат достатъчно светло вереме рибите и скаридите да "оберат" всичката храна. Избягвай мизидите (т.н. Misis винаги ще се смея на това търговско име), рибите ги харесват, обаче имат страшно много фосфати, ако все пак искаш да ги даваш, ги изкисвай в осмозна вода два-три пъти. Аз не съм хранил моя аквариум с нищо друго, освен с артемия, рядко давам мизиди, когато усетя че фосфатите по някаква причина са паднали много.

Гледам, че имаш UV стерилизация, никога не съм имал и не знам дали не оказва и тя някакво влияние, защото ти дозираш нопокс, който храни бактериите, в същото време UV лампата убива голяма част от бактериите, които са във водата и остава добро количество нопокс, което да се използва от цианото по камъните и субстрата, просто теоритични мисли, нямам опит с UV.

Иначе добре си подбрал техниката - вортек и gyre  в 200 литра? йес!!! Само може би скимера нещо не пасва, но за една година ти вероятно имаш по-добри наблюдения.

Забравих да питам - имаш обратна осмоза нали?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

trupai

Добре дошъл!  *privet*
Много ми харесва скейпа! Цяла структура ли е, или са няколко?
Защо имаш такива отклонения в алкалността, веднъж на ден ли дозираш карбонати с помпата?
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

WOLF

Имам осмоза, в първите 4-5 месеца ми вадеше водата на 2 TDS макар че cмених мембраната и механичните филтри, оправи се след като добавих смола, от 5-тия месец до сега винаги е 0 TDS осмозната вода (ръчен TDS 3 HM)

Цитат на: Стоян Михов - 22.02.2018 11:58
Иначе добре си подбрал техниката - вортек и gyre  в 200 литра? йес!!! Само може би скимера нещо не пасва, но за една
първо бях само с gyre-то но имах усещането че вижението на водата не е достатъчна "random" и добавих отдругата страна mp10-ката (която пък купих доста изгоднбо употребявана)

Цитат на: Стоян Михов - 22.02.2018 11:58
Само може би скимера нещо не пасва, но за една

от скимера съм доволен - защо смяташ че не пасва, бях се насочил към "Deltec SC1351 " който пак е с jebao 2000, но се спрях на този поради факта че мога да го купя от БГ (вече ползвах гаранцията, помпата спря на 7-8 месец и имах възможността да я сменя гаранционно в рамките на деня)

Относно UV-to се замислям да го изключа, и енвтуално за в бъдеще когато добавям нова риба да го псуакм за около месец.

Нещо което ме вълнува е "опитите" ми да подържам kh-то в нормални граници (целта е 8-8.5) в моследния месец до колко според вас са успешни, може да се види на горнста диаграма в края. До колко тези "поклащания" са допустими?
Също може да ли някой да ме насочи какви са оптималните нива на нитрати, за система от този тип (с идеята дългосрочно да се гледат SPS някога в нея). Знам че нивата трабва да са никси, но фразата че не е добре да са 0 ми се е набила в главата.

Цитат на: trupai - 22.02.2018 13:14
Добре дошъл!  *privet*
Много ми харесва скейпа! Цяла структура ли е, или са няколко?
Защо имаш такива отклонения в алкалността, веднъж на ден ли дозираш карбонати с помпата?
скейпа е от 3 основни фигури + 2-3 плочи, не цял. Не е лепен, плочите си прилягат добре на фигурите и няма нужда от лепило според мен.
алкалността дозирам с помпа 1 дневно в момента е 13мл в 1:00 през ноща, тестовете правя вечер, 19:00-20:00 ползвам тест на селиферт

П.С. бих приел и критика за това че "не чета" достатъчно според някой или задавам прекалено много въпроси, но за мен лично това би била единствената ползата от тази тема.
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

trupai

Защо не разделиш добавянето на карбонати, на няколко пъти дневно? Така ще избегнеш големите колебания в алкалността. Ако искаш да отглеждаш SPS ,оптималните нива на нитрати, според мен са 0.5-1.
В началото, когато поставиш фрагове SPS, целта ти трябва да е по-бърз растеж на коралите, добре би било да поддържаш КH 10-12. В последствие, когато аквариума се напълни с корали и наблегнеш на цветовете , КH може да се свали плавно на 6.5-7.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

gladnika

Добре дошъл в форума.
И на мен много ми харесва скейпът, супер е , и аз исках да стартирам с акварош но не можах да дочакам налични и накрая използвах бейс рок.  :-[

Аз съм с "Deltec SC1351 " и да прав си пак е с jebao 2000, доволен съм от този модел, след смяната на помпата, сега вади много добър скимат.
Бях пламнал и аз с цияно и все още се боря, мисля че проблема главно дойде от това, че скимера не работеше оптимално. Сега като пак се появи, пък си мисля, че е от осветлението което увеличих... :-[

Много се радвам че отново морската част на форумът се съживи и може да разчитаме на опитни акваристи, които помагат със съвети.  *THUMBS UP*
Поздрави!

iivs

В момента и аз съм пламнал от към Циано, отдавам го на няколко причини като: смених осветлението май попрехранвах хосфатите са ми високи вследствие най вероятно на пукани камъните.В момента намалих храненето както и свалих на почти нула зеление и червения спектър както и времетраенето на светлоденя, за през ноща оставям само сините светлини заради пх-то.Виждам че и ти си с АИ осветление колко процента оставяш нощно време?

Стоян Михов

Цитат на: WOLF - 22.02.2018 13:24
от скимера съм доволен - защо смяташ че не пасва, бях се насочил към "Deltec SC1351 " който пак е с jebao 2000, но се спрях на този поради факта че мога да го купя от БГ (вече ползвах гаранцията, помпата спря на 7-8 месец и имах възможността да я сменя гаранционно в рамките на деня)

Дано не съм те засегнал със скимера, имах предвид че всичката ти техника е hi end, осветление, движение на вода, дори доливането, което гледам е Tunze , само скимера не се вързваше, затова се изказах така може би малк.
Много често се казва, че най-важното за един скимер е помпата, което хем е така, хем не е съвсем така. Разбира се помпата е сърцето на скимера, но това от което до голяма степен зависи колко и каква пяна ще се образува е всъщност импелера (витлото) на помпата, а то е различно и него си го прави отделно всеки производител на скимери, не го правят китайците, които правят помпата. Другото много важно е как се вкарва въздуха във помпата, това също зависи от производителя на скимера и на последно място, нещо което е също много важно е дизайна на тялото на скимера вече - височина обем и т.н.

На ATI помпата сега също е Jebao  (както и сигурно 90% от скимерите имат китайски помпи), но може би си виждал как изглежда витлото на ATI-то, наистина е много различно и с много високо съотношение вода/въздух. АТИ си остана ATI  независимо с какви помпи е, мисля че смениха поне три производителя, май бяха е eheim после aquabee или sicce, сега с jebao,  обаче ATI си остана със същото реноме и възможности.
Изписах толкова нещо само да кажа, че когато за някой скимер казваме, че има същата помпа като някой друг, не означава, че работи по същия начин, защото дори основните части на помпата, често не са същите, да не говорим за другите важни неща по скимера. Определено обаче наличието на гаранция и обслужване е факт, който никак не трябва да се пренебрегва.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Стоян Михов

Цитат на: WOLF - 22.02.2018 13:24

Нещо което ме вълнува е "опитите" ми да подържам kh-то в нормални граници (целта е 8-8.5) в моследния месец до колко според вас са успешни, може да се види на горнста диаграма в края. До колко тези "поклащания" са допустими?
Също може да ли някой да ме насочи какви са оптималните нива на нитрати, за система от този тип (с идеята дългосрочно да се гледат SPS някога в нея). Знам че нивата трабва да са никси, но фразата че не е добре да са 0 ми се е набила в главата.
...
алкалността дозирам с помпа 1 дневно в момента е 13мл в 1:00 през ноща, тестовете правя вечер,


Да, дозирай буфера на равни интервали и равни обеми примерно 3-4 пъти в денонощието и няма да имаш такива суингове, опитвай се да поддържаш нивата около 8-9 кх и ще си ок.

Нитратите не ги мисли твърде много, гледай теста на салиферт да е бледо розов  като го гледаш странично, около 2-5 мг/л, и внимавай просто да не става прозрачен или пък много виолетов над 10 мг/л.

Казваш че активния въглен е около 100 гр, това като обем мерил ли си го колко е и колко време го държиш?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

WOLF

Цитат на: iivs - 22.02.2018 19:06
колко процента оставяш нощно време?
Не оставям осветление през ноща.
Цитат на: gladnika - 22.02.2018 18:30
Аз съм с "Deltec SC1351 " и да прав си пак е с jebao 2000, доволен съм от този модел, след смяната на помпата, сега вади много добър скимат.
Защо си сменял помпата, старта е заминала?
Цитат на: Стоян Михов - 22.02.2018 20:27
Казваш че активния въглен е около 100 гр, това като обем мерил ли си го колко е и колко време го държиш?
Въглена ми е по лесно да го тегля с кантарчето - като обем ще го премеря довечера можеби 120-150мл, държа го по 1 седмица до 10 дни, което разбирам че е неправилно.

От няколко месца (4-5) аквариума ми се напълни с едни малки охлювчета, навсякъде са, по стъклата, по скейпа по грунда, стоят си малки (диаметър до 2-3мм) не растат (може да ги снимам). Чудех се дали някой е имал подобен бум, и могат ли по някакъв начин да навередят. Опитах се да ги махам, като са по стъклата, но после осъзнах че е безсмислено, понеже и по 20тина да махам всеки ден, пак остават 100-тици по скейпа.
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

Стоян Михов

Няма да навредят охлювчетата, даже ще помогнат, те сам ще изчезнат с времето.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

gladnika

ЦитатЗащо си сменял помпата, старта е заминала?

Да замина, и докато разбера, че е от помпата....Имаше един месец, токът спираше доста често и след всяко спиране разглабях скимера, чистих го и подпомагах на помпата да заработи, докато накрая въобще не искаше да тръгне. Взех една нова Jebao 2000 и сложих вентурито от оригиналната, пасна си перфектно и веднага видях разликата... :-|

WOLF

Цитат на: Стоян Михов - 22.02.2018 11:58
В конкретня случай мисля, че подхранваш  цианото твърде много - слагаш много хранителни източници - нопокс - органичен въглерод, риф енерджи което е аминкиселини и витамини и храна за корали, пак някаква органика, отделно храниш с автоматична хранилка два пъти суха храна на ден, плюс замръзена храна вечерта. Твърде много органика вкарваш, разнообразна и равномерна  - перфектни условия за цианото.
Може би за да забавиш повторната поява на цианото като начало да спреш Риф енерджито....
след като спрях Риф енерджито и сухата храна през деня, за няколко дена нитратите станха пак 0, намалих Nopox-a от 4 на 2 мл и няма промяна, мисля след няколко дни да спра Nopox и ако пак останат 0, да почна да подавам пак Риф енерджи. Питането ми е в ситуация като моята какъв би бил на правилният подход за повишаване на нитратите, определено преди да мхана сухата храна и Риф енерджи успявах да подържам нива от 1 до към 5
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

Стоян Михов

Съвсем правилно разсъждаваш, след като намалиш храненето и вкарването на азот с енерджито, трябва да намалиш или спреш реципрочно и препарата, който премахва нитратите. Ти си добавял доста солидно количество нопокс. Нитратите се вдигат или с добавяне на аминикисилини като енергито или директно добавяне на нитрати. В момента в който се появят пак нитрати да започнеш и с препарата, когато достигнат нежелани от теб нива.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

WOLF

17.03.2018 19:04 #14 Last Edit: 17.03.2018 23:46 by WOLF
здравейте някой дали има идея какво е това от снимките, прилича ми на бактерии някакви, но не съм сигурен. Има консистенцията на сопол, от доста време имам такива в съмпа, дори заради тях махнах черната гъба която е за премахване на мехурчетата в отделението преди return pump-а, понже тези неща от снимката разстях върху нея и се затлачваше от тях.
https://s14.postimg.cc/ma1wc5kgh/IMG_20180317_173644.jpg

https://s14.postimg.cc/478tkx1gh/IMG_20180317_173709_HDR.jpg
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

Стоян Михов

На бактерии приличат. Съмпа ти осветен ли е по някакъв начин?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

WOLF

не, нищо не свети в съмпа, набутал съм в него където мога керамика и малко "съживени" камани още от стартирането, също забелязвам че се събира доста детрит в съмпа който не чистя редовно
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

Стоян Михов

Значи са бактерии, няма да ти навредят, освен ако не ти запушват помпите, като намалиш дозирането на нопокс ще зачезнат
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Similar topics (5)

21341

Публикации: 25
Прегледи: 14585

38429

Публикации: 81
Прегледи: 33262

30903

Публикации: 6
Прегледи: 6452

26297

Публикации: 122
Прегледи: 52834

17278

Публикации: 17
Прегледи: 12798