• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Морският аквариум на venciasq

Започната от venciasq, 21.02.2018 14:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

radizala

Мисля че е по добре да размениш местата на въглена и нагревателя.

venciasq

Защо?Аз имам добре течение и на това място,или имаш нещо друго в предвид.

radizala

Течението е едното и другото че е добре нагревателя да е в секция където няма да остане без вода при евентуална авария, така мисля аз.

venciasq

25.02.2018 11:05 #18 Last Edit: 25.02.2018 20:16 by venciasq
Да, за нагревателя мисля,че си прав.


Публикациите са слети: 25.02.2018г 14:02ч

Днес мерих параметрите и това са стоиностите:фосфати-0.5;нитрати-50;нитрити-0.05;пх-8.4;алкалност-13.4.При температура на водата 26гр.Това са снимки на фосфатите и нитратите





Цветовете не са същите на камерата,но искам да покажа позициите на кюветите.Тестовете са на салиферт.

Публикациите са слети: 25.02.2018 20:16

Днес като хранех рибките забелязах някакви бели като точеци неща,опитах да ги снимам,но камерата не ги хваща.Плуват,предполагам че е нещо което се е излюпило на скоро.Имам ги по-цялото предно стъкло и рибките не ги закачат.Ако някои има предположения,ще се радвам да ги сподели.

Стоян Михов

алкалност 13.4? Не си слагал буфер нали? Явно солта продължава да идва с някаква безумно висока алкалност.
Нитратите ти не ми изглеждат 50, тази скала на която си сложил кюветата е за гледане отгоре, ако гледаш отстрани делиш на 10.
Белите точици са най-вероятно копеподи.
Фосфатите са наистина много, твърде много, забелязваш ли промяна в нивата им след пускането на реактора?
Активния въглен го махни, основното му действие вече е свършило, а много често в зависимост от качеството му може да съдържа много фосфати, почти всичкият активен въглен при производствения процес се обработва с фосфорна киселина.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

venciasq

За алкалноста питах,и ми казаха че било нормално да е такава,защото е нова системата и с времето сама ще падне.Не съм слагал нищо.Нитратите тогава са 5 ако деля на 10.Копеподи, аз също четох за тях,но не бях сигурен.Не съм правил още смяна на водата,защото не искам да правя промени докато се подобрят параметрите.Не знам дали е правилно,но така мисля.Мисля,че има промяна.В мрежата беше 8-9 дни и когато мерих си бяха същите,а в реактора са около ден и половина,днес като мерих бяха на половина.Не знам дали е от реактора тази промяна,но е факт.

Стоян Михов

Смяна на вода спокойно можеш да правиш, и даже е препоръчително, особено в случаи като при теб когато има някакъв химичен дисбаланс. Единствено, за да си спокоен, измери фосфатите в осмозната вода и ако няма никакви, спокойно започни смени на вода, колкото повече толкова по-добре.
Същото направи и следващият път като решиш да слагаш активен въглен - след като го изкиснеш в гореща вода и го промиеш 2-3 пъти с осмозна, го остави един час в осмозна вода и измери фосфатите, трябва да няма никакви, ако има дори и леко синеене не го слагай в аквариума.

Ако питаш мен, извади допълнителните камъни от съмпа, обработи ги с белината и ги остави да се изкисват там както са обяснили от BRS, и чак тогава, ако искаш ги сложи в съмпа (просто за да намалиш количеството фосфати което фосватремувъра трябва да извади от аквата).

Наблюдавай фосфатите често, при тези нива на фосфати, фосфатремувъра ще си запълни капацитета много бързо, може за няколко дни дори, като спрат да падат, го смени.

Мисля че скоро при теб нещата ще са под контрол
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

venciasq

Днес сложих водата да се бърка със солта и утре ще я сменя.Измерих фосфатите от осмозата и са нула.След два,три дни ще измеря пак фосфатите за да видя какво се
случва и ако са спрели да падат ще сменя медията.

Стоян Михов

Как са нещата при теб, паднаха ли фосфатите?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

venciasq

Здравей, Стояне.Махнах ремулвъра,с него свалих фосфатите до 0.5,с цел да ги изравня горе-долу с нитратите.От девет дни дозирам нопокс и за сега съм доволен.Свалих нитратите до 2 и фосфатите паднаха още 0.25.Мерих ги в неделя.Слагам си спешълбленд бактериите и нопокс и за сега съм доволен.Като,че ли аквариума се съжеви и водата се избистри доста.Между другото взех две огнени скариди и една грама лорето.Сега мисля,че съм на червената фаза,преди това имах зелени водорасли,но сега са доста малко,почти нямам. *DRINK*

Стоян Михов

Радвам се че се получават нещата, може би малко рано си спрял ремувъра, имай в предвид че нитратите ще паднат много-по бързо от фосфатите, като дозираш нопокс. Например сега нитратите ти са ОК и не трябва да падат повече, обаче фосфатите са все още около 10 пъти над нормата. И сега ще трябва или да дозираш нитрати или да пуснеш пак фасфатремувъра. Ако занулиш нитратите при тези нива на фосфатите, ще те нападнат циано, златисти и кремъчни водорасли.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

venciasq

Ще пусна пак ремулвъра не ми пречи,а нопокса след като свали нитратите до нормални няма ли да ги задържи така или ще ги занули.До колкото разбрах е и храна за полезните бактерии.Нали целта е повече полезни бактерии.

Стоян Михов

Не, нопокса е храна за всички бактерии, не само за полезните. Ако се слагат прекалено големи количества намалява нитратите и фосфатите, докато едно от двете не изчезне, затова трябва да се наглася внимателно дозата. Въпреки че и аз произвеждам подобна добавка, моето мнение е че органичния въглерод не е нещо задължително за добавяне през цялото време, когато узрее достатъчно аквариума (и аквариста) нуждата от добавяне на органичен въглерод за контрол на нитрати и фосфати става не толкова голяма, в смисъл аквариста се научава колко и с какво да храни за да балансира нещата.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

venciasq

Аз слагам 10мл./500л.всеки ден.Пуснах пак и ремулвъра,надявам се да имам успех и да сваля фосфатите.Нопокса си го прадължавам,ако трябва да го намаля на половина.Между другото съжалявам за аквариума ти,но всяко зло за добро,другият ще е по-голям.

Стоян Михов

10 мл е много, според мен не слагай изобщо или някакво много малко количество 1-2 мл, иначе ще паднат нитратите  и ще трябва да добавяш или да храниш много. Според мен докато не свалиш фосфатите, не слагай органичен въглерод, чак като докараш нивата до някакви приемливи и нитратите започнат да се вдигат чак тогава започни с органичния въглерод (нопок)

Благодаря, да ще е по-голям новия, стъклата са поръчани. Бях се зарекъл преди 5-6 години, че няма да правя повече голям аквариум, даже май тука във форума и ето какво се получава :).
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Similar topics (5)

52830

Публикации: 67
Прегледи: 20161

39219

Публикации: 14
Прегледи: 5920

48856

Публикации: 8
Прегледи: 4293

60037

Публикации: 7
Прегледи: 4773

48196

Публикации: 51
Прегледи: 15780