• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 13:25

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Nano аквариумът на Tihol

Започната от Tihol, 04.06.2018 14:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Tihol

04.06.2018 14:17 Last Edit: 05.06.2018 00:30 by Tihol
Възраст: Аквариумът е при мен от 4 месеца, като предния собственик го е имал близо 2 години (тоест системата е стартирана преди 2 години и 4 месеца г/д)

Размери и обем: Дисплей 100 с вграден съмп 30 л, общо 130 литра.

Осветление: LED - 70w - Maxspect  razor осветление, програмата е както следва:

                         White / Blue
                    7:00     0%   5%
                    9:00     5%   15%
                    10:00    30%  65%
                    12:00    50%  90%
                    18:00    30%   40%
                    22:00    0%    2%

Температура на водата: 24 C, 200w нагревател, някаква китайск марка е

Показатели на водата: 8.2 ph, KH 9, Ca 400 , MG 1300, 0.02 Po4, Нитрати ~0.2

Поддържане на Са, кН, Mg: Red Sea ABC+, SeaChem KH Buffer - като свършат ще бъдат сменени с A/B/C/D и two part.

Активен въглен: Държа го в едно чорапче в съмпа, смянам по 100 г всеки 3 седмици

Сол и смени на водата: Instant Ocean - reef crystals - 1.024 / 15% на всеки 7 ден / меря с рефрактометър

Механична филтрация: вата и яко натрошени корали

Пясък и камъни:  не съм ги мерил но мисля че около 15 кг камъни, пясъка малко по малко го сифонирам, като желанието ми е да е с минимално количество пясък.

Хранене и оцветяване на корали: Red Sea Reef Energy A/B и ротифери 1 път седмично

Хранене на рибите: Артемия/mysis - 1/6 от кубче сутринта и вечерта

Контрол на нитрати и фосфати: Red sea NoPoX и реактор с Purigen

Циркулация на водата: Не съм сигурен каква е помпата, в дисплея има 1х Jebao RW-4

Стерилизация на водата:  Не

Скимер: Skimmer Macro Aqua Mini Hang On M30

Съмп: 4 отделения, нищо особено

Обитатели: 2 x Amphiprion ocellaris - Bicolour blenny - Bangai cardinal - 3x Trochus snail - ~10-15 berghia nudibranch -  Entacmaea quadricolor.

Имах и cleaner skunk скарида, която беше адски интересна - приятелката ми и викаше "пианиста" понеже заставаше под плоския камък с рикордеа гъбите и шаваше с предните си крайници, което движение наистина наподобяваше това на някой пианист свирещ на пиано, но за жалост при опит за рескейпване я смазах с един камък.
Корали:
Sinularia Dura / Cladilla / Ricordea / Stylophora milka / red monticap / green monticap / xenia / brown zoanthids/ duncan coral/ 2 вида euphyllia/ rainbow acainstrea / green stag acropora / candy cane trumpet

Допълнение: Взех аквариума без да имам какъвто и да е опит в соленоводната акваристика, което бе страхотна грешка и ако някога правя втори, то ще е от самия старт.

Аквариума който купих бе пълен с аптазии (и сега ги има, но са доста по малко), като в него имаше 1 доматен клоун/кардинал/дамсел, от които само кардинала остана (другите бяха подарени понеже бяха ужасно агресивни рибки). Към рибките бяха и следните корали sinularia dura/claudilla/stylopora milka/ricordea/green discosoma/xenia/brown zoanthids.

След транспорта нещата не изглеждаха никак добре - като това си беше чист рестарт - високи параметри и заминали тестове/хидронометър.

След  близо 3 месеца и нови тестове/рефрактометър нещата почнаха да се пооправят (с огромната помощ от trex, на който досаждах с какви ли не тъпи въпроси).

Преди месец и малко добавих всичките други корали които виждате на снимката и анемонията и за сега, нещата изглеждат поне не толкова зле :D.

Може би някои от вас ще забележат счупения фрогспаун - при опит за рескейп го натиснах и се разби целия фраг, за мой късмет малка част от еуфилията оцеля и се възстановява сравнително бързо (оформя се нова глава).

Целите за сега ми са да постигна максимално стабилни параметри и да се отърва от аптазиите, което става адски бавно (имам чувство че плужечетата ядът по 1-2 на ден).

След време го виждам с целия бекраунд обрасъл с грийн стар полипи и още един спс в горната част - между милката и акропората (може би някаква сериатопора или друга акропора).

Снимки:







Nebunu

Браво за всичко. Постоянно мисля за морски, точно нано за начало. Обаче нямам смелоста все още. Данно проблемите се оправят по бързо и да се радваш напълно на аквариума. И скоро по голям..  :-D

Tihol

04.06.2018 16:07 #2 Last Edit: 04.06.2018 19:31 by Tihol
Мерси :)

beonedge

добре изглежда системата , дано и занапред се развива както очакваш :) Няколко коментара за неща които ми вадят очите ...
1) 0.02 Po4, Нитрати ~0.2 , това е ниско даже и за спс доминантен аквариум , а в същото време искаш да ги свалиш още е нопокс и pirigen
2) активния въглен е доста за този обем , бих намалил  наполовина за 3-4 дни . След това почти не действа , ако предозираш може да се появят проблеми (hlle desease)
3)нагревател , бих го заменил с нещо надеждно ...jager , а защо не и с 2х100W  , не е голяма инвестиция , не си струва да рискуваш всичко (поне аз така съм подходил , даже не разчитам на термостата на нагревателя а ги контролирам с отделен регулатор , а вградения ползвам за защита)
4)механична филтрация по скоро е предпоставка за проблеми в морската акваристика , но предполагам сам ще я разкараш като ти омръзне да я миеш всеки ден
5)мизидите вдигат много фосфати , аз давам веднъж на 1-2 седмици , но ти и без това си с мн ниски фосфати
6)xenia след време ще съжаляваш че не си я махнал навреме , но щом ти харесва ;)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

Tihol

Преди месец се местих в сегашния апартамент и след местенето и последвалата мътилка се качиха значително нитрати/фосфати. 3-4 дена след местенето параметрите бяха все така лоши, независимо от Нопокса (по 1мл на ден).

Поради тази причина увеличих дозите нопокс, но не бях тествал чак до началото на този месец, когато видях че съм се престарал.

Не знам откъде - кой ми каза за въглените, но правя така както си спомням че ми е казано. И е въвсем логично абсорбационния ефект на въглените във вода постепенно да намалява T_T.

С този нагревател не е имало някакви температурни флуктоации, но съм си мислил за някой по сигурен и скоро ще си взема нещо такова, on my to buy list e.

А грозната вата си беше в аквариума като го купих и не съм се сещал да я чистя всеки ден, ами през седмица - като правя смени на водата и чистя скимъра - иначе отдавна съм и хвърлил око.

Не съм се замислял за мизидите, но количеството храна което давам на рибките е минимално и се уверявам да не остават някакви остатъци (обикновено на 2 пъти им давам това количество).

Относно ксенията - за мене е aiptasia v2 - като има причина да вадя някой жив камък - дали ще е лепене на фраг или нещо друго, обикновено махам каквито дискозоми или ксении са се лепнали по него. Освен ксенията и дискозомите, ще разкарам и други корали като claudilla и голяма част от рикордеите, понеже са сигурно 100

Благодаря за препоръките и отделеното време!

beonedge

 за xenia -> Fenbendazole  ако намериш , или ако имаш възможност от щатите в амазон.com има :https://www.amazon.com/Thomas-Laboratories-Bendazole-Fenbendazole-packets/dp/B009TAQ4OI
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

trex700e

Jättebra, min man, det är bra som fan!  :-D *YAHOO*

Аквариумът е станал страхотен!  Виждам, че и осветлението е сменено, което е супер! Това за мен е малко ново, че последният път беше затворен съд с не толкова добро осветление. Защо имаш бактериална ципа по повърхността?

Този пуриген не зная кога се е появил,но въпреки, че е един от най-хубавите продукти на СийХем , по-добре го махни!

Нудитата са се размножили ? Супер!

Според мен, не мисля, че в живота на този аквариум ще има нужда някога от АБЦД .

Иначе супер изглежда!












Tihol

Това на повърхността на водата е праха от компютъра ... вчера сутринта го отворих, понеже беше пълен с прах, докато се усетя, всичко беше прахясало.

Пуригена го купих може би месец след като купих аквариума, понеже мислех че ще реши проблема с нитратите и го държах в едно чорапче в съмпа, но нямаше кой знае какъв ефект. Преди седмица го сложих в реактор и за сега не мисля да го махам, но ще спра нопокса докато не започнат да се качват параметрите.

Нудитата някакси оцеляват, преди седмица реших да счупя милката (понеже беше адски висока, стигаше до повърхността на водата) и да я залепя по малките парчета по надолу, и докато го правех видях 4 нудита, като това беше само по/под единия камък, вероятно са доста повече :).

Интересно, че докато връщах камъка, едно нуди попадна в устата на една аптазия, и тя го изяде O.O.

Има малка консумация на калции/магнезии/кх и понеже абц+ дозирва от всичко по малко и няма как точно да изчисля колко трябва, ми се иска да ги имам отделно. Може би смените на водата стигат, ако все пак реша да си билдна по голям аквариум, този път ще си взема целия комплект.



trex700e

Red Sea ABCD са трейс елементи - желязо и т.н. добавки...в нискозаселен аквариум БЕЗ СПС корали, те са по-скоро проблем и източник на алги. Вероятно имаш предвид ABC (Калций, Кх , Магнезий)....те и Ред Сий как са си кръстили нещата.... :-|

Аз бих махнал пуригена и бих си оставил Нопокса. Нопокса гарантирано ще спре действието си, когато един от регулируемите параметри стане 0 -и много е вероятно това да са Нитрати.И с пуригена рискуваш да стане невъзможно за регулиране .  Което ще ти усложни нещата повече. Но както си прецениш. Държ , обаче, нитратите и фосфатите под контрол , че в аквариуми  с повече меки/ Лпс корали си е проблем-както ниските , така и високите нитрати.

Активния въглен, аз лично бих направил точно както е написал @beonedge, като през останалото време бих се доверил на KorallenZucht CoralSnow или бих си забъркал сам Coral Snow. Елементарно е и достатъчно да напишеш в Гугъл DIY Coral Snow. (Или да се разходиш до нас да ти дам:) )

Реакторите по-скоро са минус в такъв малък аквариум с този вид съмп, но след като си го направил...ползвай го стига да не сложиш активния въглен в него.


beonedge

пропуснах да питам в предния си пост -тия нудита откъде ги намери , и евентуално цена (може и на лс ако не е за пред хора цената :) )
Аз доста се чудя дали да заложа на тях или вурдеманита...проблема е че съм пуснал 3 скариди и за да пусна нудита ,трябва да ги изкарам от системата ,което не зная как ще стане :(
ректора може да го ползваш за гфо (ако нямаш проблем с циано) или po4x4
и последно , аз май намерих febendazole , ако стане поръчката и искаш да махаш ксенията може да се уговорим нещо :)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

Similar topics (1)

46391

Публикации: 16
Прегледи: 8469