• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Соленоводният нано DIY аквариум на Пламен

Започната от pl86, 04.10.2014 23:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

pl86

Здравейте,
казвам се Пламен, от доста време се възхищавам на аквариумите ви и най-накрая реших и аз да се пробвам.

Държа да изясня първо, като говорихме и в тази тема, аквариума ще е само за една риба, няма да има корали, ако (или по скоро КАТО) някой ден стигна до този етап няма да е в този аквариум, ще е в по-голям :)
За сега това е положението, нямам много място в апартамента, а и имам два не малки сладководни, а и много по-лесно минава номера с: "Да направим стария аквариум соленоводен.", отколкото - "Да купим един нов соленоводен аквариум"   @}->--

Та да минем към това което сътворих с доста работа и възможно най-ниски финанси :)

Имах аквариума, 30х30х30см и шкаф на които седеше преди, реших че не искам да има техника вътре, защото е малък и ще е много грозно, за това, реших че ще има малък съмп на долното рафтче на шкафа.

Стъпка 1 беше да пробия дисплея.
След много притеснения да не го счупя се оказа че пробиването на стъкло е супер лесно :), направих две дупки и пуснах две 20мм тръби до съмпа, едната е преливника, другата по принцип е суха и ще се ползва само ако преливникът се задръсти, за сигурност. 


Стъпка 2 беше да направя съмпа.
Стъклата бяха от вратичките на стар шкаф, които приятел ми подари, нарязах си ги залепих. Оказа се че е супер тясно и няма място за нищо ... но какво да се прави, размера на дъното му е 24х13см.


Стъпка 3 беше пълненето.
Наредих техниката - в съмпа: гъба за механична филтрация, скимер bubble magus NAC QQ от колега във форума, и подкачаща помпа 350л/ч (от мой филтър), нагревател 75W. в дисплея: глава от филтър (и него си го имах) 450л/ч.
Напълних го с вода, събра 32л чисто, знам че трябва осмозна вода, ама за сега системата за осмоза не влиза в бюджета, сложих водата и солта в аквариума и го оставих така няколко дни.

Стъпка 4 беше осветление.
Mодифицирах старата лампа (направена от стари дъски още за 1вия аквариум) да събере две крушки: 14W Cool White и 20W синя, енергоспестяващи.

Стъпка 5 беше пясъка и камъни.
Купих 5кг коралов пясък, 1.8кг живи камъни и 1кг бейс рок и ги хакнах в аквариума :) Седя така още няколко дни.

Стъпка 6 беше днес.
Смених 6л вода и добавих още 1.6кг живи камъни.
С това мисля че приключих със скейпа, сега ще постои така и след това ще дойдат "по-висшите" обитатели, които мисля да избере и с ваша помощ, надявам се. Относно рибите, определено ще е само една, ориентирах се към един малък Yellowtail Damsel, и охлюви може би малък рак, но ще видим :)Тези дни ще добавя и вратичка да скрия съмпа.

Ще се радвам да чуя мнението ви, не ме съдете много строго, знам че щеше да е по-лесно ако беше по-голям, но за сега - това е. Пак повтарям, корали няма да има, стремя се към добра среда за 1 рибка.

Поздрави, Пламен.

asito

Много ми харесва как е станало аквариумчето. Успех

sVGNsali

Браво колега.
Давай нататък, стискам палци.
Ако почнеш да качваш снимките без оразмеряване, равен няма да имаш.
Защо ги оразмерявате колеги, не разбирам..
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

trupai

Браво! Много добре си се справил!
Само изборът ти на рибка според мен не е правилен! Жълтоопашатият дамсел не е най-подходящата рибка за нано аквариум!
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

pl86

Благодаря на всички, радвам се че ви харесва и на вас.

Цитат на: trupai - 06.10.2014 09:09
Браво! Много добре си се справил!
Само изборът ти на рибка според мен не е правилен! Жълтоопашатият дамсел не е най-подходящата рибка за нано аквариум!
Първо мислех за клоун, четох тук, дават за дамсела 10g (38 L), за клоун дават 6-7g (~26.5 L), според вас клоун ли е по-добре?

и другото което искам да ви питам, този камък който е с гъбата, какво е това нещо, не ми казаха нищо като ми го продадоха беше бонус към камъка, и аз не успях да намеря нищо, та ... какво е, изисква ли нещо по-специално, че ме радва много и не искам да го уморя :)


Стоян Михов

Добре дошъл в морския раздел!
Това на камъка е водорасло, повечето хора не ги харесват, понякога се развиват твърде много, а и е трудно да ги задържиш дълго. Радвай му се щом те кефи. Иска осветление, като всяко водорасло. Дали дамсел, дали клоун си е твое решение и двете не са особено претенциозни.

изгубеният рай

END!!!

pl86

Да, реших се, до тук вървят добре нещата ...
Това което направих тези дни е:
Взех някаква скапана помпа (Hydor 1000л/ч) да сменя подкачащата уж с по силна , оказа се по-умряла от тази която ползвам сега, височината (която не е толкова много) направо я убиваше, та я сложих за вътрешна помпа за течение, стана добре, компактна е и силна, подкачащата реших да си остане така.

Новото са и обитателите:

Рибльо :)


Охльо


и Господин Ракльо, той е доста срамежлив :)Това е за сега, сменям по 6 литра на седмица и всичко изглежда ОК, настъпиха малко промени, имаше кафяви водорасли, но поизчезнаха вече, охлюва помогна за това, много чистеше стъклата като го пуснах.
Червените водорасли, които бяха по долните камъни (не знам така ли да ги нерека) оредяха много, вижда се на снимките на рибата, първата е по-стара, втората от днес.
Това водорасло за което питах и Стоян ми отговори (за което благодаря много) пък е пораснало.

П.С.  Сега като сравнявам снимките и зеленията по горния камък е пораснала ... което малко ме притеснява ... да не превземе всичко, трябва ли да направя нещо за да я огранича?

pl86

Здравейте и ЧНГ на всички.
Отдавна не съм писал в темата ... за сега всичко е стабилно, сменям по 6 литра на седмица(седмица и половина в последно време), храня един път на ден със замразена артемия и марин микс и от време на време - слагам допълнително витамини върху храната. Тримата обитатели са живи и здрави. Ето и две бързи снимки.
     

pl86

Мина повече от месец вече ... ето малко ъпдейт:


Трябва ли да направя за да се намали малко темпото на развитие на тези зелените водорасли, въпреки че за сега са в нормални граници, но ме е страх да не превземат всичко.
В момента светя по 6 часа и половина със същите лампи като преди - 14W Cool White и 20W синя, енергоспестяващи, дали да намаля увелича бялата сетлина или да намаля или увелича времето на сверене  *dontknow*

Стоян Михов

Не искам да звуча негативно, но с вода от чешмата, компакт луминисцентни лампи и сравнително слабо течение, има голям шанс да не можеш да се отървеш от алгите лесно. Честите смени на вода и доливането на изпарената вода с чешмяна само хранят алгите повече.

pl86

Не звучиш негативно, точно обратното. Благодаря за мнението, все пак е добре да знам къде е проблема, предполагах че е това.

Предполагам че на много от вас им се струва доста безмислен проекта и това осветление и алгите сигурно ви докарват главоболие като ги видите  8-)
За мен беше важно да опитам с нещо по-дребно за да видя как ще върви, общо взето постигнах това което исках, дори без корали аквариума ми харесва много, пълен е с какви ли не животинки от камъните, много е интересно как се променя с времето, дори зелените алги не ме дразнят много, има и коралин който се разпространява по камъните, което ме радва много. Та скоро ще се мисли за нещо по-голямо, пак без корали най-вероятно но просто да не държа на тясно рибата.

Скоро ще сменя аквариума с по-голям ще взема система за обратна осмоза ... не е проблем, и лед осветление съм замислил. Просто много скоро ми престои местене в друг апартамент и не искам да правя сега големи промени, защото след 2-3 месеца ще трябва да разглабям всичко и да го местя.

julianiv

Ако ти беше втори или трети солен аквариум тогава в този си вид проекта наистина би бил безсмислен. Както изглежда обаче при твоя първи опит соленият вирус е намерил благодатна почва за развитие, така че форумът с интерес ще очаква новини за новия аквариум.


SMF spam blocked by CleanTalk