• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Морският аквариум на aonsu209

Започната от aonsu209, 21.01.2015 20:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

aonsu209

21.01.2015 20:08 Last Edit: 22.01.2015 19:07 by aonsu209
Възраст: Стартиран на 05-2014

Размери и обем: Дисплей 120x60x60см и съмп 100х40х40см около 500л

Осветление: LED 104x3w 300w


Светя:


Температура на водата: 26 градуса 300w weipro

Показатели на водата: Ca 420ppm, Mg 1400ppm, kH 10-11ppm, NO3 0-2ppm измеревани с тестове на Салиферт

Поддържане на Са, кН, Mg: Доливане ежедневно 10мл натриев бикарбонат разтвор по рецепта на бат Ранди. Един път седмично калциев хлорид разтвор пак по рецепта на бат Ранди

Активен въглен: Не

Сол и смени на водата: Red Sea Coral Pro Salt

Механична филтрация: Вата

Пясък и камъни: 70kg камъни и 20кг коралов пясък арагонит

Хранене и оцветяване на корали: Red Sea Reef Energy A и B, Red Sea Color A, B, C и D

Хранене на рибите: 5-7 къбчета замръзена храна

Контрол на нитрати и фосфати: био-пелет реактор Bubble Magus BP-100

Циркулация на водата: Между съмпа и дисплея Jebao DC 6000l/h  в дисплея е  Jebao FS14000 14000l/h

Стерилизация на водата: Не

Скимер: BM Curve 7

Съмп:

Обитатели:

Снимки:
ojo

Успех занапред и пълен с корали и риби аквариум.

vankata_032_pld

Успех и от мен. И без крашове *BRAVO*

ticho

Успех и от мен колега, много добре изглежда  *THUMBS UP*

aonsu209

Благодаря на всички, но вече имах един "краш". Предполагам от високи фосфати от прехранване. Всички останали параметри бяха наред  освен нитратите които бяха между 25-50ppm. В следствие на което всички СПС избеляха. Остана само един който за момента добре се развива. Стабилизирах параметрите за сега с био пелети, но все още изчаквам да купувам нови СПС. От друга страна нямаше никакви проблеми с ЛПС-те и тридакниите, които доста добре се развиват.

diabolique

Ако наистина храниш с по 5-7 кубчета храна на ден обитателите които се виждат на снимката, ще имаш доста проблеми със фосфати и нитрати. Не е необходимо да ги храниш толкова, използвай и суха храна. Не спирай да ни държиш в течение на нещата! Успех с новите корали  *THUMBS UP*

aonsu209

Благодаря за съвета, ще гледам да намаля храненето. Събота получих малък подарак от един холандски реефер. Няколко СПС фрага и снимка на аквата от кадето са.

Стоян Михов

Хубаво е да има някой опитен рифър наоколо от който можеш да научиш много практически неща, а и да си разменяте корали. Успех, има ли други ръфъри в града, в който живееш?

aonsu209

Има доста любители около мен. В моето село има магазин за морска акваристика и продавача там е с ЛПС доминиращ аквариум. Той ми обясни за All in one bio pellets как да ги ползвам, където ти беше правил тестове и стигна до тези заключения. И не само много добри съвети съм получавал от него.
В съседното село имаше много добър аквариум според мен. ето снимки (снимките са от преди две години и последно как изглеждаше):За жалост реши да премина на земноводни и този аквариум вече го няма. От него имах много голям СПС, който  не успях да опазя жив. Този аквариум беше RSM250 с всичко заводско, и само добавяше бактерии на две седмици и хранеше един път седмично (по неговите думи) и изглеждаше великолепно. Ще се радвам ако успея нещо такова да направя, но за сега е проба грешка. Сега за трети път имам акропора в аквариума и се надявам този път да я задържа за по дълго време.


aonsu209

08.02.2015 12:12 #9 Last Edit: 08.02.2015 17:05 by aonsu209
Колеги имам нужда от съвет. Вчера забелязах дупка в тридакната и се поразрових на какво може да се дължи това и намерих няколко теми за това. И все пак не знаех причината, до вечерта когато лампите угаснаха и намерих тези малки бели охлювчета Pyramidellid:

Снимката не е моя, но бяха абсолютно същите. Веднага прегледахпак темите и намерих тази тема http://www.reefkeeping.com/issues/2006-09/jf/index.php в която пише за тях. Веднага почистих  тридакната  с четка за зъби.  В тази тема е написано да се почисти тридакната с четка за зъби ако има яйца да се унищожат, че много бързо се размножават тази охлювчета. И като методи да се постави тридакната в карантинен аквариум или също така може да бъде полезно "врасе" риба. Аз изобретих нещо тази сутрин да предпазя тридакната за първо време. Но се чудех някой има ли опит с тези охлюви и има ли друго средство против тях?
Ето малко снимки как са сега:


Най-голямата която засега е добре не съм местил, но както четох въпрос навреме е да нападнат и нея.

Вече има и врaсе да си похапва с тези охлюви


aonsu209

Към днешна дата как изглеждат нещата:Още немога да настроя камерата да направя една хубава снимка,но правя каквото мога  *YAHOO*
Едната тридакна не оцеля, но другата засега се държи макар и с дупки, надявам се да се възтанови напълно.
aonsu209

Малко обновяване взех допълнително 4х54 вата, но засега мисля да светя само с 2 от тях (ATI True Actinic и Purple Plus) по 6 часа на ден. Параметрите към днешна дата са:
Соленост:1025
NO3: 1,5   ppm
KH:   11,2 ppm   
Ca:    410  ppm
Mg:   1260 ppm
PH:   8.28

Ето малко снимки и на аквариума:
vankata_032_pld

Добре се развиват нещата  *THUMBS UP*
Умишлено ли държиш КХ високо ? Малко височко ми се струва.

aonsu209

Честно казано предните седмици беше между 8 - 8.5 и реших да го повиша малко, но маи се олях. И днес намалих дозирането на буфера да го намаля до 10- 10,5. И забелязах за първи път, че имам консумация на магнезии. Но не мисля за сега да дозирам ще направя смяна на водата да оравновеся нещата. Последно сменях преди месец и меря всяка седмица показателите и са доста стабилни. Замислям се за ДСР или Тритон метод, все пак ДСР е холандски и е навсякаде в магазините тук. В Холандия в момента е много на мода да не се сменя водата, а само добавки да се ползват. Може би като имам време ще пиша в темата за добавки.

aonsu209

Ето как се развиват нещата при мен:

aonsu209

Ето и растежа на акропората за 3 месеца:

aonsu209

Ето малко снимки с телефона и от мен.На тази снимка се вижда новото бебенце, горе долу на 6 месеца има по 5 - 6 нови коралчета.
И новите ми домашни любимци, идват всеки ден за закуска:julianiv

Развитието на рифа определно върви в правилна посока, поздравления. Ако не ме лъже паметта ти имаше идея да подаваш в аквата озон. Ползваш ли го?

aonsu209

Благодаря ти, и не не съм бил аз с озона. Аз мисля да премина на ДСР метода. От два месеца не съм сменял водата, а само доливам и нещата се развиват много добре. Нитрати 0
Каций 410
КН 8-10
РН 8.3
Мг 1350
Соленост 1025
Т 26 градуса
Добавям калций, магнезий и КН буфер, плюс АБСД на ред сеа. Мисля бавно да премина на ДСР добавките.

julianiv

Както разбирам идеята на ДСР е да имаш пълен контрол над системата (и да спестиш от солта) но не ти ли изглежда твърде сложен и трудоемък метод? Много ми прилича на зеовит-а, от това слагаш 2 капки, от другото 4,...от 10-то шишенце 12, и ако сложиш 2 капки повече баланса на системата може да отиде на кино. Сигурно преувеличавам, но тестване и следене на 12-13 параметъра и дозиране на толкова добавки си е доста работа. Както казват американците, не ми звучи като фън  :-D GlennF освен, че сигурно е химик по професия, но явно и не го мързи :)

Ще е много интересно ако тръгнеш по пътя на ДСР как ще реагира системата на промяната.
 

aonsu209

До някаде си прав, всички тези методи ( ДСР, Тритон и Суезс) може би има и още са на един и същи принцип. Аз в момента работя по мой метод  :-D без да съм химик. Както вече писах дозирам калций, магнезий и печена сода бикарбонат :-D, също така и ред сеа АБЦД. АБЦД може да се дозира без да се тества за желязо или бром и т.н., спрямо консумацията на калций (на всеки 20ппм калций 1мл от шишенце). АБЦД съдържа всички тези елементи които се дозират в гореспоменатите методи и е много по лесно за дозиране без много тестване.Засега наблюдавам добър растеж и цветове, но все още съм в експериментална фаза  :-D. И както обмислям за напред напълно да премина на ДСР, с цел да намаля разходите. Да, ще трябва да тествам малко повече и да коригирам дозиращата помпа, но тук наблюдавам много добри аквариуми, и то без много усилия. Холандците са много мързелив народ и винаги гледат най-лесното *bg*. Ето линк за GlennF акварима в холандския форум.

julianiv

Благодаря за линка към холандския форум и аквата на GlennF, но се оказа че холандския (фламандския?) ми е леко нулев  :-D Но дори и само от снимките се вижда мн.добро развитие и чудесен резултат. Гледах и няколко негови клипчета в тубата, рифът е впечатляващ, още повече, че е смесен.

aonsu209

Пробвах да направя видео на аквариума и ето какво се получи:
https://youtu.be/Dr7zwc1wmnQ
За последния месец не съм имал проблеми, показателите са стабилни, коралите и рибите пораснаха.
Както се вижда от видеото и айптазия добре се развива, отказах се да се боря с нея.ZIRO

Страхотен аквариум, поздравления  *DRINK*!

julianiv

Аквариумът се оформя чудесно. Не се отказвай от борбата с аиптазията, иначе докато се усетиш ще превземе рифа и ще започне да тормози коралите (а и не само тях). Не знам какви методи си ползвал до сега, но при мен сработи комбинация от няколко. Първо няколко Peppermint Shrimp (Lysmata wurdemanni), но трябва да си сигурен, че са точно от този вид, другите нехаят за аиптазията. Бързо се справят с малките аиптазии, от големите странят, може би ги е страх, така поне бе при мен. Големите аиптазии ликвидирах с инжектиране на гореща вода, но най-ефикасен се оказа Aiptasia X. Не съм пробвал, но колеги споделят за Chelmon rostratus, ако имаш късмет да има апетит към аиптазията ще я опасе за нула време.

М/у другото до къде стигна с идеята за DSR?

aonsu209

Благодаря ви за коментарите. Що се отнася за айптазията пробвах гореща вода, оцет,  peppermint shrimp, но те по цял ден се крият и само вечер излизат. Опасаха само айптазията която беше около тях другата си седи непокътната. Все още не съм пробвал Aiptasia X, но възнамерявам да го пробвам. Що се отнася до ДСР метода все още имам от РедСеа АБСД и продължавам моя метод, но постепенно ще премина към ДСР.


Sent from my iPad using Tapatalk

aonsu209

Продължавам с моя метод, без смяна на вода и ред сеа добавки. Ето как са нещата към днешна дата:Две седмици бях на почивка и сестра ми се грижеше за аквариума (само хранеше рибките) и всичко мина без проблем.
Друго ново от 3 дни ползвам озон на Weipro ET50 свързан към скимера. Все още нямам орп контролер и го пускам три пъти на ден за по половин час на половин мощност.

Ето и една снимка на целия аквариум, по принцип е по цветен но не мога да направя добра снимка.Стоян Михов

Браво, трябва да споделиш в какво се състои твоя метод. Това, което разбирам дотук е че не сменяш вода и добавяш на ред сий добавките.

aonsu209

Благодаря, в общи линии това е метода ми не сменявам вода и добавям ред сеа.
Разучавах различните методи единия от които беше ДСР (Dutch Synthetic Reefing) и мислех да премина към него. Но за сега резултатите ми харесват и не мисля да преминавам. Но от всичкото това четене горе долу разбрах от какво има нужда аквариума. В повечето случаи водата се сменява да се намалят нитратите и да се добавят химични елементи от които имат нужда коралите (калций, магнезий и т.н.). Аз използвам био-пелетен реактор с All-in-One био пелети от които съм много доволен. Сега храня колкото си искам и нитратите трудно се качват до 2ппм следователно първата причина за смяна на водата отпада. Намерих тук калциев хлорид, магнезиев хлорид и сода бикарбонат на едро по 5кг разфасовки  и си купих от тях. Забъркал съм на бат Ранди рецептите и доливам от тях. Така решихме проблема с калция магнезия и КХ буфера, останаха всички останали микро и макро елементи. Тях си ги набавям с добавките на ред сеа за цвят (желязо, йод, бром, потассиум и т.н.). Защо не преминах към ДСР, защото там трябваше да добавям всички тези елементи и да тествам за тях, а сега с ред сеа ги добавям на препоръчания от ред сеа метод на всяка консумация на калций от 20ппм по 1мл от добавка.
Да обобщя в момента не сменям вода и доливам всеки ден с дозираща помпа калций, магнезий и оцет (който забравих да спомена по горе). Всеки ден храня с замразена храна и добавям от на ред сеа енергия опаковките А и Б. Също така и два пъти на седмица храня с Fauna Marin Ultra LPS Grow & Color.
Един път седмично добавям магнезия и добавките за цвят на ред сеа, обикновено преди това правя и тестове на водата за Са, Мг, КХ, ПХ, НО3 и NO3.
За сега съм доволен от резултатите на растеж и цвят което е най важното  *DRINK*.камен чочев

Здравей, хубав аквариум имаш :) Поздравления!
Методът, който използваш, общо взето използваме и ние( които сме без калциев реактор) и в действителност е най- необъркващ. Само ще си позволя един съвет, от опита, който имам:  без смени на вода рискуваш много. Какво имам предвид, смените не са за да се понижат нивата на нитратите и фосфатите (Поне при мен). Проблемът е т.нар. Йонно изместване, т.е. Добавяйки Са, Mg и карбонати в този им вид, постепенно в аквариума балансът между натриевите и хлорни йони се измества. Разбира се аквариума ти все още не е натоварен със СПС корали и не добавяш големи количества, но рано или късно смените на вода ще са необходимост. Ако това ти тежи, мини на калциев реактор, там изместването е много по- малко,  като идеята е, че разтваряйки скелети на корали, то вкарваш във водата точната пропорция за растежа на твоите и усвояването е почти 100%.


Sent from my iPhone using Tapatalk

aonsu209

Благодаря, ето тук обаче вече ме изгуби  :-D. Химията ми беше добър предмет но доста отдавна. Може би си прав както казваш от личен опит, но как тогава го постигат всички тези методи като ДСР и Тритон? Тези методи са без смяна на вода и само доливане от бутилки 1,2... .
Ето обява от вчера от тукашния форум, калциев реактор за 100 евро със всичко включено. Причината за продаване е че преминава към Тритон.  Аз доста пъти се замислям да си взема, поради тези методи може да си намериш калциев реактор с бутилка СО2 и контролер за 100-150 евро.
Другото което не мога да кажа колко ми е натоварена системата но за сега консумацията на калций и сода бикарбонат е най-голяма на месец-месец и половина е 500гр и поддържам нива  от 410-420 за Са и 9.6-9.9 за КХ.aonsu209

Опитах да направя малко снимки днес ето резултата:Стоян Михов

Добре изглежда аквариума ти. Сигурен съм че ако успееш да настроиш баланса на бялото на фотоапарата, снимките ще представят далеч по-ясно красотата на твоя риф. Понеже не следях известно време форума, чак сега видях дискусията за добавянето на  елементи и несмяната на вода, ще си позволя коментар по темата.

Камен е прав при твоя начин на добавяне на калций,алкалност и магнезий йонното изместване ще е много голямо - сам си направи сметките, каза че не разбираш много от химия, но ето какво се случва като добавиш калциев хлорид, магнезиев хлорид и сода бикарбонат в аквариума => CaCl2 + 2NaHCO3= CaCO3 + 2NaCl +2H+, т.е. за всяка молекула варовик който се отлага в скелета на корала се образуват две молекули натриев хлорид, които остават във водата в аквариума ти. T.e. ако наистина добавяш 500 грама калциев хлорид и сода бикарбонат на месец (в което много силно се съмнявам)то ти вкарваш в аквариума си всеки месец заедно с калциевия карбонат, който се отлага в скелата на коралите и още 230 грама чист NaCl2 - готварска сол, това се равнява все едно си долял 6-7 литра морска вода, но съдържаща само 100% готварска сол, представи си че това го правиш всеки месец и можеш да изчислиш след колко време солеността в аквариума ти ще се дължи изцяло на готварска сол. Но морската вода е съставена от 85% готварска сол,другите 15% са сулфати, магнезий, калий, калций и поне още 50 елемента които са важни за растежа и развитието на коралите. За да можеш да балансираш това без да сменяш вода, трябва да си много добър по химия и да си тестваш водата в професионална лаборатория, което правят в "Тритон" лабораториите. Не се залъгвай че е толкова просто - Не знаеш какво има в Elemenz-ите на Тритон и как е балансирано и недей си мисли че с home made смески почти никакво тестване и не много добри познания по химия, може да се получи нещо читаво, да аквариума ти ще се развива приемливо може и година, но след това ще почнат проблемите от дисбаланса. Ако ще тръгваш по този път, опресни си знанията по химия, започни тестове на водата в тритонските лаборатории (един тест е на цената на 22 кила сол) запаси се с елементи за добавяне и се наслаждавай на химически забавления, или просто започни дори и минимални смени на водата да кажем 5-10% месечно и се радвай на прекрасния аквариум без да се занимаваш с много химия и пак си добавяй добавките за цветни корали и храната за тях, както правим всички останали.

Цитат на: aonsu209 в 08.08.2015 18:06
Защо не преминах към ДСР, защото там трябваше да добавям всички тези елементи и да тествам за тях, а сега с ред сеа ги добавям на препоръчания от ред сеа метод на всяка консумация на калций от 20ппм по 1мл от добавка.
Защо мислиш, че препоръчания от Ред Сий начин за добавяне отговаря на нуждите на твоя аквариум? Почти никой от елементите, които добавяш с добавките на Ред Сий не е свързан с калцификацията, и оттам не е свързан по никакъв начин с калция, особено калий, желязо, йод и т.н. тези елементи са свързани с други потребности на коралите, бактериите и зооксантелите, и понеже всеки аквариум е различен, ред сий са си вързали гащите с някаква минимална доза, която няма да навреди. Ако си поиграеш малко и опресниш знанията си по химия и направиш малко сметки ще видиш, че ред сий предлагат няколко варианта на добавяне на елементи и когато ги добавяш не спрямо калция, а спрямо реалната им консумация, и ако тестваш картинката е далеч по-различна.
Тъй че ако искаш да преминеш напълно към несменяне на вода ще трябва да направиш поне едно сериозно тестване на аквариума в лабораториите на Тритон, иначе си играеш с огъня.

Цитат на: aonsu209 в 08.08.2015 18:06
Намерих тук калциев хлорид, магнезиев хлорид и сода бикарбонат на едро по 5кг разфасовки  и си купих от тях. Забъркал съм на бат Ранди рецептите и доливам от тях.

Ако ще ползваш на Ранди Холмс Фарли рецептитете, поне ги направи в пълния им вариант, иначе още по сериозно ще нарушиш баланса на йоните, т.е. добави и магнезиев сулфат.

Цитат на: aonsu209 в 08.08.2015 18:06
Аз използвам био-пелетен реактор с All-in-One био пелети от които съм много доволен...
Да обобщя в момента не сменям вода и доливам всеки ден с дозираща помпа калций, магнезий и оцет (който забравих да спомена по горе).
Искаш да кажеш че добавяш оцет и в същото време имаш и пелети? Защо? Малко тюрлю гювеч е станала работата :) Няма смисъл от два карбонови източника.

aonsu209

Благодаря ти за изчерпателния коментар. Точно за това е форума, да има някой с повече опит, който да те предопреди преди да си оплескал нещата. Да започна от началото сега сметнах отново по колко добавям. Сода за хляб всеки ден по 35мл х 30 дни = 1050мл разфасофката която забърквам е 500гр (594гр по оригиналната рецепта) в 1.5л шише и параметрите са ми фиксирани на 9.3-9.6 КХ. Когато калция е всеки ден по 15 мл и рецептата е същата 500гр в 1.5л шише и параметрите са 410ппм. Като заключение 350гр на месец сода и 150гр калции. Относно добавянето на оцет бях почнал с него преди пелетите и така и не го спрях след това, а и имах свободна глава на дозиращата помпа и... . По метода има оцет и е 35 цента литър защо не :-[. А в пелетния реактор не слагам повече от 300гр пелети и нитратите са стабилни 2ппм колкото и храна да слагам, а аз някои път прекалявам с храната. Прав си и за магнезиевия сулфат, но знам за това и бях решил да почна и от него добавяне. До колто знам то е в съотношение 3:1 магнезиев хлорид:сулфат. Доколкото разбрах ако ползвам калциев реактор няма да имам такива проблеми. В момента обмислям варианта да си закупя един втора ръка и всичко това от мързел да не сменям водата  *fish *fish

Стоян Михов

Радвам се, че приемаш така отворено коментари и съвети. Но се опасявам, че нещо си объркал рецептата на Ранди, ти правиш рецепта №1 нали? с печенето на содата? Объркването идва оттам, че ти разтваряш количеството - съответно 594 грама и 500 грама в 1.5 литра вода,а трябва да ги разтваряш в 1 галон вода - 1 US gallon е равен на 3.78 литра, т.е трябва да разтвориш в почти 4 литра вода, а не в 1,5 литра. След "печенето" 594 грама сода бикарбонат се превръща в 375 грама натриев карбонат, т.е ти дозираш 375 грама натриев карбонат в 1.5 литра вода, т.е правиш един много концентриран разтвор и си близо до границата, когато рзтворите почват да кристализират.
Ако искаш да спазиш пропорциите на Ранди и да си ползваш бутилки 1.5 литра, трябва да слагаш в тях съответно 236 грама сода бикарбонат, теглена преди печенето, и в другата бутилка 198 грама калциев хлорид дихидрат.
Другото, което ме притеснява при твоето дозиране е, че то не е балансирано, рецептата на Ранди е направена така, че да добавяш едни и същи количества от двете бутилки, а ти добавяш повече от два пъти повече сода отколкото калциев хлорид, това не е нормално, може да се дължи на сгрешените концентрации на разтворите, но не съм сигурен.

За магнезиевия сулфат всъщност съотношението е 5:3, магнезиев хлорид хексахидрат: магнезиев сулфат хептахидрат важно е да обърнеш внимание на хидратността, защото има голяма разлика в грамажите между различните хидрати, същото важи и за калциевия хлорид.

Да, калциевият реактор вкарва калций и карбонати в равни съотношения и нищо друго, така че при него йонното изместване е практически нула. Минусите са трудната настройка в началото и факта, че си имаш бутилка с опасен газ в апартамента, всичко останало са само плюсове.

А по отношение на оцета и пелетите, избери си само единия вариант - от другия няма смисъл, на твое място бих спрял пелетите и бих преминал към водка/оцет, но това си е мое предпочитане разбира се. Добавянето на оцет в комбинация с пелети само ти сваля рН-то и може да доведе до циано. При моите опити добавянето само на оцет/ацетат си беше ок, но след по-дълга употреба довежда до покафеняване на коралите.

А за смените на водата -преди малко писах в един друг форум за детрита/органичните отпадъци в аквариума, в моя аквариум за две седмици се събраха 48 грама детрит - сухо вещество!, не знам дали можеш да си представиш как изглежда 48 грама суха тиня и колко е като обем когато е мокра. Точно затова аз правя смени на водата - за да изсмуквам детрита, аквариума ми е с голо дъно, камъните са качени на скара, така че сифонирането е доста лесно. Аз храня с 3 кубчета храна на ден и скимера работи на мокър режим. Така че аз правя смени на водата поради две основни причини - за да махам детрита основно и за да оправям частично йонния баланс, защото и аз дозирам Балинг.

камен чочев

Само искам да вмъкна нещо. Разтварянето на карбонатите е много трудоемко и е безмислено да се правят толкова концентрирани разтвори ( според мен даже е невъзможно да разтвориш 375 гр в литър и половина вода, даже и да е загрята, даже и с бъркалка).


Sent from my iPhone using Tapatalk

Стоян Михов

Когато "опечеш" содата бикарбонат както трябва - 3 часа на 250-300 градуса фурна, тя се превръща на 100% в натриев карбонат, който е много по-разтворим - сатурацията му е при 36 градуса температура, когато може да се разтворят 330 грама безводен натриев карбонат в един литър вода - концентрация 33%. При содата бикарбонат положението е различно -при нея сатурацията при стайна температура е при 84 грама на литър, и когато загряваш вода за да я разтвориш,тя реално започва да отделя мехурчета СО2 и да се превъща в натриев карбонат и затова можеш да разтвориш по-голямо количество.

aonsu209

Благодаря за коментарите.
Да започна с уточнението какво точно прави. Поради липса на бутилка от 4л и място всъщност къде да я сложа реших да направя рецептата в 1.5л. Като си помислих концентрациите ще са по високи и ще компенсирам с по малко дозиране.Така и направих като започнах с тази рецепта дозиране една седмица след това мерех и една седмица почивах да засека консумацията и колко всъщност добавям. Като мога да кажа в момента с по горе споменатото дозиране параметрите от поне 4 месеца са стабилни и не са мърдали. Що се отнася за разтварянето на солта, възможно е, само че иска много джуркане и се прави до напълно изнервяне на жената, иначе не се е разбило както трябва  :-D. Що се отнася до загряване и разбиване не съм пробвал да не променя химичния анализ. Както казах химията съм я забравил, но си спомням че при загряване химичните параметри може да се променят за това не съм рискувал. Печа на 150 градуса за един час и след това около 15 мин. разбивам сместа и до почти без утайка вижте снимката по долу.Благодаря и за поясненията за магнезия.
Относно био пелетите и оцета преди да започна с био пелетите дозирах водка. Да обаче хранех с по 5 купчета на ден замразена храна и накрая всички спс не издържаха на напъна от 30ппм нитрати и решиха да побелеят. И сега не само пелетите но и оцет ползвам, но ако спирам то ще е оцета, за сега съм много доволен от пелетите защото мисля че от тях ми се стабилизираха нитратите. Относно ПХ-то е стабилно на 8,3 не мърда.

Относно смените и детритите, при мен системата е следната попчето рови и посредством уеив меикъра те отиват в съмпа и там си ги складирам  :-D Може да видите на снимката по долу.


Но като заключение мисля да започна смяна на водата за йонния баланс и добавяне на магнезиев сулфат също така и да спра с добавянето на оцет. Ще ви държа в течение за резултатите.

Стоян Михов

Цитат на: aonsu209 в 24.08.2015 21:09

Но като заключение мисля да започна смяна на водата за йонния баланс и добавяне на магнезиев сулфат също така и да спра с добавянето на оцет. Ще ви държа в течение за резултатите.
Звучи ми като добър план. Успех!


RibALKA


aonsu209

Ето какво ново при мен:

https://youtu.be/BVUymH9P8_s

aonsu209

Днес опитах да направя няколко снимки, ето го резултата по-долу, надявам се да ви харесат.
ПС: Не са пипани фотошоп или на нещо друго.

julianiv

Изглежда чудесно, поздравления.

Мина ли на DSR или си на "класика"?

aonsu209

На класиката съм и така ще си остана, хората са казали нещо като върви не го променяй, та и аз така. Целта да мина към ДСР беше да не сменям вода, но от разговора с по опитните се разбра че няма как да не сменям за сега, докато не си взема калциев реактор. Излезе ми обрив по кожата от аквариумната вода и гледам рацете да не са ми във водата. Заради тава обмислям варянти с по малък досег до водата.


Sent from my iPad using Tapatalk

julianiv

Виждам,че имаш Centropyge bicolor. Харесвам вида С., но ме спира да имам такова рибе мнението, че не е reef safe. Как е при теб, похапва ли от коралите?

aonsu209

Не всяка е reef safe, аз имах късмет с тази не е пипнала и едно коралче. До колкото знам те са трудни да се захранят в аквариум. Когато я купувах ми показаха първо как яде. А и аз я купих с цел да хапне aiptasia-та и така и стана сега нямам нито една aiptasia.


Sent from my iPad using Tapatalk

magnit

Не можах да разбера защо смяташ, че изчезването на аиптазиите се дължи на биколора, а не на ростратуса?

Не мога да не те поздравя за отличните корали и полипи, независимо дали следваш инструкциите на бате Ранди copy-paste! Винаги се радвам на хората, които влагат творчество във всички свои начинания. Важен е крайният резултат, или както са казали хората - има сто начина да нахраниш камилата! *DRINK*
Късметлия си с "възпитания" красавец!Имал съм много сентропиги, но никога не случих на биколор, който да не влиза в аквариума като бедствие за всичко безгръбначно, но, за мое съжаление, никога не пипаха аиптазии.

Ще следя темата ти с голям интерес, защото има какво да се научи! :popcorn:
Човек, който често повишава тон си понижава авторитета!

aonsu209

Благодаря ти за коментара, а и си прав грешката е моя. По горе говорех за ростратуса ,а не за биколора. Относно биколора също не е пипал коралите, той е една от първите риби в аквариума и беше много малък предполагам , поради тази причина не е добил лошите си по природа навици.


Sent from my iPad using Tapatalk

magnit

Може би и разнообразна храна?
Човек, който често повишава тон си понижава авторитета!

aonsu209

Храня ги само със замразена храна всеки ден. Имам 6-7 вида които винаги ползвам (артемия, циклопс, мисис, червен планктон и др с омега 3 [emoji3]). Ето даже в момента какви не разпечатани имам


Sent from my iPad using Tapatalk

Стоян Михов

Охоо Томи, честита придобивка, тялото на Гийсман ли е? Браво, сега вече ще видиш разликата. Надявам се носителката на пантофките, които се виждат на снимката с отворената лампа да не ми се сърди много *privet*. Не идва ли малко лилавеещо осветлението с две бели, една розова, една "азур" и две сини? Аквариума се развива прекрасно, продължавай така. Надявам се скоро пак да се видим.

aonsu209

След дълго умуване дали да е палар модюл или Гийсман, накрая реших да е Гийсман с екстри за реефара (дим версията). Носителката на пантовките получи годежен пръстен, а аз получих годежна лампа [emoji3]. Относно осветлението лилавее, така доиде от Германия имах опции за сладководен или морски, морското е това като го виждаш като конфигурация. По нататък ще го сменя по вкус, но за сега ще е така. Цветовете на някои корали коренно се промениха (към по-добро разбира се), предната лед лампа се беше прецакала докато бяхме в бг и беше изгорила полвината корали. И аз се надявам пак да пием по бира, но живи и здрави догодина.


Sent from my iPad using Tapatalk

aonsu209

Ето малко снимки от мен, относно развитието на аквариума за една година:trupai

Супер развитие! Поздравления!
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

ZIRO

Браво, един от любимите аквариуми!
Много добро развитие *privet*!

pl86

Зашеметяващ растеж  *privet* браво :)

Стоян Михов

Супер, ще видиш с новото осветление на 01.01.2017 как ще изглежда, мисля че му е време малко по-малко да заместваш по- непретенциозните корали  с акропори ;), явно вече им е много добре. И помисли наистина и ти за токсичните полипи, както си алергичен към солена вода, може да се окаже, че не е съвсем към водата. Поздрави.

aonsu209

Благодаря за коментарите. В процес съм на закупуване на калциев реактор, имам всички компоненти дори и медия, само самият калциев реактор остана. Гледам за Bubble Magus CR 150, но навсякъде има само С 150. Тук ми казаха, че главния дистрибутор за Европа внася само "С" версията във fish street имат до cr120, който е до 400 литра аква и сега тъкмо намерих един в Испания. Някой от вас използва ли тази версия, има ли коментар за нея или съвет за калциевия реактор? Аз си мислех ако не намеря ВМ да гледам за KZ или DeStaCo.

PS: Стояне започнах лека полека да гледам за по редки и по цветни акропори, но нали ги знаеш жените те се радват на меките корали повече, така че няма да е само с СПС.


Sent from my iPad using Tapatalk

vankata_032_pld


Стоян Михов

Цитат на: aonsu209 в 03.02.2016 21:09
Благодаря за коментарите. В процес съм на закупуване на калциев реактор, имам всички компоненти дори и медия, само самият калциев реактор остана. Гледам за Bubble Magus CR 150, но навсякъде има само С 150. Тук ми казаха, че главния дистрибутор за Европа внася само "С" версията във fish street имат до cr120, който е до 400 литра аква и сега тъкмо намерих един в Испания. Някой от вас използва ли тази версия, има ли коментар за нея или съвет за калциевия реактор? Аз си мислех ако не намеря ВМ да гледам за KZ или DeStaCo.

PS: Стояне започнах лека полека да гледам за по редки и по цветни акропори, но нали ги знаеш жените те се радват на меките корали повече, така че няма да е само с СПС.


Sent from my iPad using Tapatalk
Аз ползвал досега три калциеви реактора (но последните 3-4 години съм на т.нар Балинг) Deltec, Korallin, и още един който сега е при Dede забравих му името (Dede ако не го мързи да каже марката). Всички са вършили работа, но ако питаш мен Deltec и Korallin  са си класика, всякакви корален дзухт и други разни са ненужно скъпи. Минусите на по-евтините и китайските са тънкия акрил от който са направени, лошата херметизация и некачествените или слаби помпи (не знам за бабъл магуса, тях не съм тествал). Коралина и Делтека, са от много дебел акрил (или поне бяха преди 5-10 години :)) и са с помпи ехайм.  Няма проблем да си вземеш реактор, който е за по-голям аквариум (даже е по-добре), просто ще му сложиш по-малко медиа или ще го намалиш. Ти защо реши да минеш на реактор, заради смените на водата ли?

julianiv

Чудесно се развива рифа, поздравления. Слагай хубави акропори и ще блесне.

aonsu209


Цитат на: Стоян Михов в 04.02.2016 09:09
Аз ползвал досега три калциеви реактора (но последните 3-4 години съм на т.нар Балинг) Deltec, Korallin, и още един който сега е при Dede забравих му името (Dede ако не го мързи да каже марката). Всички са вършили работа, но ако питаш мен Deltec и Korallin  са си класика, всякакви корален дзухт и други разни са ненужно скъпи. Минусите на по-евтините и китайските са тънкия акрил от който са направени, лошата херметизация и некачествените или слаби помпи (не знам за бабъл магуса, тях не съм тествал). Коралина и Делтека, са от много дебел акрил (или поне бяха преди 5-10 години :)) и са с помпи ехайм.  Няма проблем да си вземеш реактор, който е за по-голям аквариум (даже е по-добре), просто ще му сложиш по-малко медиа или ще го намалиш. Ти защо реши да минеш на реактор, заради смените на водата ли?

Благодаря за информацията и да, заради смяната на водата. Не съм я сменял от края на ноември а видях, че има разлика като се смени. Като я сменя на два три месеца и коралите имат много бърз растеж и се вижда, че се чувстват по-добре. А както споменах, не смея да бъркам много много във водата и ако мога да мина без да правя смени ще опитам. Аз се насочих към ВМ, защото скимера и пелетния реактор са на ВМ и за сега съм доволен от качеството, и работата им. Новата серия CR калциеви реактори е със същата помпа като скимера ми и рециркулира СО2, и се надявам да е читав като се има предвид качество-цена.


Sent from my iPad using Tapatalk

Стоян Михов

Ако искаш наистина да не сменяш вода мини на тритон. Само калциев реактор няма да помогне той е само част от решението.


Sent from my iPhone using Tapatalk

julianiv

А няма ли да ти е по-удобно да минеш на DSR? С Глен Ф живеете горе-долу на 1 ръка разстояние  :-)

Стоян Михов

DSR не е върха на сладоледа за съжаление по няколко причини, може би утре ще седна да напиша някакво сравнени на методите, ако на някой му е интересно да чете.

tishovsx

Еми крайно време е да напишеш :) ;)
Sent from my LG-H340n using Tapatalk

IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

julianiv

Ще е интересно, защото рифа на холандеца определено е впечатляващ. По принцип DSR идеята ми се струва много задължаваща с необходимостта от следене на 12-13 показателя и съответно прецизното дозиране на куп съставки и цялата тази работа само за да не сменяш вода. Е, при колегата е оправдано, след като има проблем със солената вода, но иначе... *dontknow*

aonsu209

Преди няколко месеца бях решил да премина към ДСР, но многото тестване на водата и не много добро оцветяване на коралите,ме спря. Самия метод е още в процес на развиване, Глен постоянно побликува нови ексел таблици за дозиране (той ми е съсед между другото). При тритона се изпращат проби при най-добрата тест машина и в сайта си получаваш данните, и знаеш от кое по колко да дозираш. От предните постове в темата,това което разбрах от по опитните е, че не е въпрос само да дозираш, но има значение йонното изместване, за което е благоприятно самата смяна на вода, при което калцевия реактор е по добрия вариант.


Sent from my iPad using Tapatalk

julianiv

Пак стигаме до необходимостта от смяна на вода. Струва ми се, че перфектната комбинация за момента е точно тази: прецизно тестване (Тритон) и добавяне на точното количество от  съответния елемент + смяна на вода. Калциевия реактор със сигурност допринася за баланса, но първите 2 са решаващи.


Стоян Михов

всъщност смисъла да тестваш прецизно 30 и кусур елемента е да не правиш смяна на вода, иначе съвсем спокойно можеш да минеш и без прецизното тестване (както сме го правили досега :)) и само ако имаш някакви необясними проблеми да тестваш прецизно за тежки метали, което може и пак да не помогне, защото ICP прави анализ на ниво елемент и сложни съединения (да не говорим за органични токсини) не се засичат. Използването на калциев реактор, варна вода или калциев ацетат ти решава проблема с йонното изместване, който иначе е сложен и не се решава лесно от средния акварист.

julianiv

На теория е така, мериш х-броя елементи и добавяш  "у"-количество от тези, които са със занижени стойности. Проблемът е какво правиш с елементи, чиито нива са над допустимите стойности? Единственият начин за корекция надолу е смяна на вода. Спирам, че оспамих на колегата хубавата тема.  *DRINK*

aonsu209

Няма проблем, не е спам,а интересна дискусия. Как тогава е решен въпроса за йонното изместване при тритон метода?


Sent from my iPad using Tapatalk

Стоян Михов

Цитат на: julianiv в 08.02.2016 20:08
На теория е така, мериш х-броя елементи и добавяш  "у"-количество от тези, които са със занижени стойности. Проблемът е какво правиш с елементи, чиито нива са над допустимите стойности? Единственият начин за корекция надолу е смяна на вода. Спирам, че оспамих на колегата хубавата тема.  *DRINK*
Най-често елементите, чийто нива са над допустимите стойности са тежки метали, в такива случаи ако не искаш да сменяш вода (а понякога и не се препоръчва) ползваш различни препарати, които абсорбират или хелатират тежките метали. Активен въглен, йонообменни смоли, полифилтър, органчини съединения които хелатират тежките метали. Има най-различни марки на пазара, които са много ефективни - CupriSorb, Detox  и т.н. Много често при излишък на някой елемент не се препоръчва смяна с нова вода, защото се оказа, че голяма част от тези елементи идват от солта, която забърваме. Най- известният напоследък случай е голямото количество литий, което се открива в американските аквариуми, където се оказа че причината е в солта, която се ползва основно Instant Ocean. В европа пък проблема беше медта и калая по едно време, пак от солта.

aonsu209

Здравейте колеги ето какво ново при мен:

От месец съм с калциев реактор и още се мъча да го настроя, поради това на два три пъти смъкнах ПХ-то и ми се появи цияно. В момента параметрите на водата са в норма и нищо ново не е добавяно от месеци. От няколко дни коралите взеха да избеляват сякаш нещо ги яде прилагам и снимки ако ви е познато и имате предположение какво може да е?

Yonchev

Здравей, колега! При мен се получи същото и честно казано обвиних тези малките звездички (листерини мисля, че се казваха) Понеже хванах няколко върху чисто здрав корал, а където бяха минали (според мен), се виждаше още розовия скелет на корала (и снимки имам, но все нямам време да ги кача). Започнах да ги намалявам, с маркуч в шише с дупки, който се излива в съмпа и по този начин си ги смуча, без да сменям вода, махнал съм хиляди... Забелязах, че са два вида листерините, едните са черни, другите бели, само черните съм виждал върху коралите. Ако имаш и ти, може да е същия проблем, пак казвам за мен те са причината, ако някой има друга идея, нека сподели, бих пробвал и аз. Поздрави!

aonsu209

И аз имам от тях, от доста време и редовно ги прочиствам ръчно, но до сега никога не съм ги виждал по коралите. Аз се чудех да не би red bugs или flatworms... Оглеждах ги, но нищо не се вижда или пък да имам някой рак и да се крие.


Sent from my iPad using Tapatalk

sano-pets

"Хапва" си ги некрозата. Дали бърза , дали бавна... зависи. Да не мислиш, че проблемите с рН и може би и други параметри ще избият само с цияно! Увери се ,че всичко се е стабилизирало и стискай зъби да спре без сериозни последствия.

Yonchev

Цитат на: aonsu209 в 02.04.2016 00:12
И аз имам от тях, от доста време и редовно ги прочиствам ръчно, но до сега никога не съм ги виждал по коралите."
Хмм при теб може би е друго, при мен буквално ги изтръгвам от някой корали, а от едни малки, меки корали, не им знам името, ето тези

Направо ги махам ръчно, но за съжаление заедно с коралчетата. На снимката са доста, но сега останаха само 4-5 ... най-големите

julianiv

Като цяло причините за заболяване на коралите, с малки изключения при изолирани патогени, са доста неясни. Мненията са 50/50 за стрес (причинен от куп възможни променливи параметри) и патогени, като няма и сигурно решение на проблема.

Преди няколко месеца имах подобен проблем с една от акропорите. Усъмних се за AEFW и я дипвах в Revive, но нямаше подобрение, не открих и буболечки. Бличването постепенно обхващаше целия корал и явно щях да го загубя затова фрагнах оцелелите части. Залепих ги със superglue, тъй-като то добре изолира болния участък (ако е останал) от здравата част на корала. Мисля, че операцията беше успешна, няма повече бличване и корала започва да се възстановява. Каква беше причината за това бличване така и не разбрах, нямаше други засегнати корали.

Ако корала и мястото позволява може да опиташ да изолираш здравата от болната зона с лепило тип superglue.

Четох за доста успешно лекуване на бличващ се корал, като го отделят самостоятелно в карантинен аквариум със силно течение.


Ilianidis

Астерините вредят,но по коралите все още е спорно дали е така,по-скоро ядат вече отмираща тъкан.Но понеже ядат зоантиди е възможно да натравят водата и да водят до косвени проблеми.Винаги когато съм ги редуцирал значително проблемите са отшумявали.

aonsu209

Благодаря за помоща. Показателите на водата за сега са стабилни и като по учебник. И аз бях решил да отстрана избелялото от здравия корал и разкостих pocillopora-та. Докато го разкоствах забелязах, че на избелените части имаше някаква слуз. Аз си мислех, че може да е от течението, коралите пораснаха и усещам, че има мъртви зони.


Sent from my iPad using Tapatalk

aonsu209

Както е тръгнало и аз да се оплача. Миналата седмица започна с повишаване на температурата на 30 градуса, мислех че контролера се е прецакал, но се оказа, че е нагревателя, на следващия ден изгоря. След това имах Кения корал в съмпа, който поради лошото осветление и високата температура се скапал. Може да си представите в какво състояние беше водата. И от там като ме хвана кафявото желе http://reefkeeping.com/issues/2003-12/eb/index.htm и напълних една кофа с корали. Не съм пробвал никакво лечение, като видя заразена част и я отстранявам. За сега нещата са под контрол, а ето и малко снимки подредени по ред на събитията:
Sent from my iPad using Tapatalk

Стоян Михов

Много съжалявам за загубата на корали, знам какво значи да губиш животинки, които толкова време си отглеждал. Мисля че покачването на температурата само е довършило онова, което е започнало преди месец с първите прояви на некрозата. Така като гледам само сериатопорите и поцилопорите са пострадали, дано всичко спре дотук и аквариума да продължи да се развива добре.

tishovsx

Съжалявам за загубите :-(
Без да имам претенциите на "разбирач", но ми се струва, че честата грешка на много акваристи
е пренаселването с корали. когато са фрагчета не оставяме место за растежа във времето.
И когато пораснат с допира си с други корали, започва химическа война, а започне ли, се разпространява като лавина и масово белене и смърт. Има много агресивни меки корали, които с допира си до SPS, водят до смърт на твърдия корал. Ако се загледате в клипчетата на големия бариерен риф, на червено море и т.н. ще видите, че до колониите на всеки SPS не съществуват меки корали, анемонии и др. В аквариума на Стоян също не виждам меки корали до твърдите, или ако ги има те са далече. Според мен, пренаселването води до проблеми.
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

julianiv

Много неприятно, наистина. Дано с това проблемите ти да приключат. Ако може да бъде някакво успокоение пострадалите корали са от бързорастящите видове и би трябвало бързо да се възстановят.

Проблема с дефектен наревател ми е познат, добре че си бях в къщи и го хванах преди да свари супата. Сега нагревателя съм го вързал през контролер и не го мисля. Виждам, че споменяваш за контролер, той би трябвало да изключи нагревателя, а явно не го е направил, може би не е настроен или и той е за смяна.

Успех

aonsu209

И аз си помислих първо че е контролера, но предполагам, че самия нагревател е дал на късо. Контролера показваше маймунки, след като направих рестарт. Нагревателят не работеше вече, а контролера изглежда за сега наред. Аз засилих течението с китайската имитация на мах геар. За сега всичко изглежда стабилно, тъкмо да имам повод да си взема някой нов корал, че нямаше място преди това. А ето инетересни клипчета на аквата преди краша с гол про, жалко че няма макро фокус.
http://youtu.be/cFh-thXuL_s
http://youtu.be/L7_9-EIX21E
http://youtu.be/B_izpnWfAgc
http://youtu.be/3vKDfzHRzEU
http://youtu.be/cDSPlepNWgM
http://youtu.be/22k8o3oAjRYSent from my iPad using Tapatalk

aonsu209

Здравейте на всички, днес получих лупа за аквариума и като се заиграх с фотоапарата май се позабравих 😃. След болестите, нещата за сега са стабилни, както сами ще видите цветовете не са уау, но работя по въпроса. Надявам се да ви харесат.

vankata_032_pld

Супер са коралите  *DRINK* а снимките интересни.

julianiv

Екстра са коралите, а и цветовете са си много добре.  *DRINK*

aonsu209

Благодаря за коментарите. Нитратите са ми още доста високи, между 20-50ппм, след всички злополуки в аквариума. Поради това предполагам цветовете малко избледняха едната акропора по-горе е маслено зелено-кафява а беше зелено-синя. Засилих био-пелетите all in one и сега почти ежедневно меря нитратите.


Sent from my iPad using Tapatalk

aonsu209

Здравейте, от доста време не съм писал в темата, но нямаше нищо ново, а и време за аквариума нямах. Вчера съвсем случайно видях, че имам бебе от елеганс корала. След като го размърдах да го огледам видях, че по него имам и хайвер от немотата.

Стоян Михов

Здравей, някаква по генерална снима на аквариума? :) Как са нещата при теб, свали ли нитратите?

aonsu209

Здравей Стояне, нитратите са си високи 30-50ппм, но на коралите им харесва или и да не им харесва свикнаха  :-D. Но пък цветовете са супер, или поне на мен ми харесват :-D.
Публикациите са слети: 22.11.2016 22:10

Да допълна, че в момента си правя компютър за аквариума. Много яки неща открих, че могат да се правят с розбери пи и ардуино. Ето линк към сайта с инструлции http://www.subzerobc.com/jayfish/. Като има още един вариант след като сглобя  хардуера, тий е iaqua. За първата част ми остана дисплеия, който чакам от Китай. Мисля да контролирам 8 конткта, два температурни сензора и пх.

Ilianidis

Браво,много добри цветове.На какво смяташ че се дължи?Хранене,чести смени на вода или високите нитрати?

trupai

Страхотно! Невероятно е как при такива високи нитрати, СПС-ите не само, че оцеляват, но и се развиват с изключителни цветове! Разбиваш мита, че при високи нитрати, всички корали са кафяви. Сигурен ли си, че са 30-50 ппм нитратите? С какъв тест ги мериш?
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

aonsu209

Дължи се надобри умения с фотошоп  :-D Шегичка, наистина са такива цветовете. Вода съм сменял един път за последната година и полвина и то беше преди година. За нитратите си мисля, че теста ми не е както трябва, позвам още алл ин оне био пелети и те не мърдат. Храня ежедневно по много(замразена храна и рееф енерджи), един път седмично рет сеа колорс и три пъти в седмицата спондж палер, и корал нектар. Последните два-три месеца нямах никакво време за аквариума, ожених се, направих ремонт на банята и отделно крайни срокове в работата, всеки знае колко време отнемат тези неща. Вчера тествах за първи път от месец, бях си настроил добре калциевия реактор и не ми се налага да пипам нищо. Параметрите са ми много високи от всичко: КХ 11.2 Са 500 нитрати 30-50 Мг 1500. Само бих казал: не правете това у дома си  :-D. Но забелязах, че колкото по-малко го пипам и променям настроики, е по-добре. А и Стоян не ми е казал какви са неговите тайни съставки  :-D. Ето и видео от последните 4 дена на хайвера на немотата. Тази сутрин яйцата са все още живи и цели, но очаквам като се прибера от работа да не ги намеря.


Публикациите са слети: 23.11.2016 09:09

https://m.youtube.com/watch?v=pkD91X7Vq4w

Стоян Михов

Не съм ти ги казал, защото не дойде на гости това лято, иначе ти бях подготвил промоционален пакет за сватбата ;). Честито и на булката, да сте живи и здрави и ако я слушаш далеч ще стигнеш *DRINK*.
Аквариума добре изглежда. Мит е, че коралите (акропорите) са кафеви при високи нитрати :), просто цветовете не са съвсем идеални. Снимките на моите корали от последните месеци са при нитрати между 10-25 мг/л  :-[, не че се гордея. Но цветовете са си доста добри.  Но основния проблем на всоките нитрати е инхибирането на растежа на коралите, то започва някъде при стойности над 5 мг/л и при стойности над 15 е вече много забелижимо. При продължително задържане на нитратите над 20 мг/л в един момент започва белене на коралите, често от основата, но понякога и от върха. Веднага след докарването на нитратите под 1-2 мг/л растежа започва буквално от следващия ден, страхотно е да се наблюдава това в аквариума, при мен стана така въпреки, че малко бързо свалих нитратите от 20 до около 1 мг/л за две седмици. Тъй че Томи, свали ги пустите нитрати и ще видиш как ще хукнат акропорите.

aonsu209

Благодаря за съветите. Ще пробвам да ги сваля тези нитрати, че оцветяване имам, но имам още какво да се иска от растежа. А относно теста е на Салиферт.
*DRINK*

trupai

Цитат на: aonsu209 в 23.11.2016 22:10
А относно теста е на Салиферт.
*DRINK*
Да не би да сравняваш цвета в епруветката, като го гледаш странично?
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

aonsu209

По принцип съм си отнесен от вихара ама не съм чак толкова отнесен. :-D
Ето резолтатите от днес medium range, сиреч колкото пише толкова трябва да бъде, ако не греша :-D

trupai

Извинявай, но просто  50ппм ми се струва нереално високо ниво  :duvar: За това питах, да не би да е грешка  :-D  Еее, очевидно не е! Иначе, поздравления още веднъж за аквариума, страхотен е!
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

Стоян Михов

Мале, мале, това е повече от 50мг/л  =-O

Стоян Михов

Сега видях, че алкалността е 11.2, нарочно ли я държиш толкова високо.

aonsu209

Благодаря за суперлативите, но има още какво да се желае.. Стояне както вече казах аквариума е на автопилот вече близо 3 месеца и не съм променял никакви настройки. Последно мерих параметрите преди месец и КХ-то беше 8,6, по принцип така гледам да го поддържам, но явно на калцевия реактор му е дошъл пауъра  [emoji16]. Намалих кранчето че да намаля параметрите, а относно нитратите, утре ще гледам да намеря време да си купя нопокс.


Sent from my iPad using Tapatalk

Ilianidis

Четох назад в темата ти,че си имал кафяво желе.Аз май имам същото,само дето не е толкова агресивно и не напада еуфилиите.Но по снимки е 1:1 Малко задушава акропорите,защото колонията нараства.Как се отърва от него?

aonsu209

Здрасти, много странно, че при теб е нападнало акропорите, при мен беше по всичко друго, само не по тях. Инче как се отървах;
Качеството на водата ми беше много лошо и не исках да слагам антибиотици или каквото и да е било друго. За това изрязах всичко, което беше заразено или се вижда, че почва да се заразява. Четох тук http://reefkeeping.com/issues/2003-12/eb/index.htm , че може да се използва лугос йод https://www.amazon.de/Lugolsche-Jodlösung-30ml-Iodine-Lösung/dp/B00IJZH1B4 , но немога да ти кажа дали действа, защото не съм го пробвал. Само мога да кажа, че има инкобационнен период и месец след като окастрих коралите се появи на едно место отново. Аз не сменям вода и през цялото това време не съм сменял вода, но смяната на вода може и да помогне. Не прави и грешка да се опитваш да го изчистиш по някакъв начин в аквариума, защото може да се разпространи. Четох също, че може да се третира корала с осмозна вода. Пожелавам ти успех с борбата с него.

Относно моите високи нитрати, тази сутрин видях, че помпата на биопелетния реактор не работи. Предполагам, че е така поне от седмица, биопелетите бяха на каша и миришеха ужасно. След като го измих всичко заработи, но в допълнение взех и нопокс.  Хайвера на немотата оцеля шест дена, беше се развил до малки рибки и предполагам, че рибите в аквариума са имали коледна вечеря със свежо месце [emoji2]


Sent from my iPad using Tapatalk

Ilianidis

Виж тези снимки в тази тема http://aquariumbg.com/forum/solenovodni-akvariumi/barzi-vaprosi-i-otgovori-za-morska-akvaristika/msg515990/#msg515990
Директно на жива акропора не се захваща,но на мъртви корали се колонизира,набъбва и тогава задушава и живата тъкан.

aonsu209

Приличат си, но не напълно. Виждам че имаш и по стъклата, при мен беше само по коралите. Може да е и нещо друго.


Sent from my iPad using Tapatalk

Ilianidis

Последно питане,че да съм спокоен напълно, колонията образува ли въздушни балончета на светлина?

Стоян Михов

Не слагай пелети и нопокс едновременно. Махни пелетите и започни нопокса по предписаната доза.

aonsu209

Не, не е имало балончета, може би е нещо друго. Как ти е течението в аквариума, защото имам чувството, че това ти се образува от слабо течение.
А за пелетите, утре ще ги махна и ще действам само с нопокса.


Sent from my iPad using Tapatalk

aonsu209

Мисля че е време да събудя темата с малко снимки. Да чукна
на дърво, всичко е наред и стабилно. Мисля, че снимките говорят сами по себе си.

Последните два месеца, всеки месец яко кастря фрагове, месният магазин ми ги изкупува на еден път.Sent from my iPad using Tapatalk

aonsu209

Забравих да вметна, сложих специална придобивка заради аквариума[emoji3][emoji3][emoji3] (да си платя тока)Sent from my iPad using Tapatalk

ZIRO


Стоян Михов

Браво Томи,  *BRAVO* все по-добре изглежда, пък и щом се е стигнало до толкова кастрене... Това с волтаиците е добра идея, ама у BG-то е още много трудно.  Много поздрави и на фотографа *doskoro*

gladnika


aonsu209

Благодаря на всички за хубавите коментари. Стояне, мога да кажа че имаш голяма част за успеха който имам, всичките съвети за как, с какво да е аквариума са от теб. Много неща съм научил от теб и Камен и все още имам да уча.
Ето още малко снимки:Sent from my iPad using Tapatalk

Стоян Михов

 *privet* благодаря за хубавите думи. Като гледам какви страхотни корали си фрагнал ми иде да запаля моторетката и да дойда до холандско  :-)