• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

14.07.2025 08:22

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

660 литровата ми система

Започната от камен чочев, 13.03.2011 20:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

камен чочев

Доста време мина и понеже не си правя никакви експерименти  :-D , системата се развива.
Малко ъпдейт:

M_I_T_A_K_A

Поздравления Камене. Аквариума наистина изглежда уникално. Успехи и занапред.  *THUMBS UP*
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

Nikiengi

Асен Евгениев

Действа релаксиращо на сетивата. *THUMBS UP*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Ilianidis

Екстра кеф а :-)  Камене доволен ли си от осветлението?Може да се повтарям,но минаха доста месеци откак го ползваш и сигурно вече можеш да кажеш как влияе на системата в сравнение с ледовете?Аз от ледовете съм много доволен,те ми дадоха най-голям растеж и оцветяване,но и те имат слаби места в спектъра. Интензитета им запази ли се?

M_I_T_A_K_A

И на мен ми е интересно да кажеш мнението си за осветлението. От снимките всичко изглежда много добре но кажи си мнението.
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

камен чочев

Да започна от там, че последните два-три месеца съм свел намесата ми до смяна на 10% вода седмично, почистване на техниката и стъклата и поддържане на канистрите на балинга. В следствие на неизмерването се оказа,  че съм свалил солеността до 1.02 или малко над 25 промила. кН беше паднало до 4.5, а Са до 320, но тъй като тези понижения са доста плавни във времето, то те не оказват кой знае какво влияние. Та да се върнем на въпроса-имам претенции към оцветяването на някои сини акропори, но не знам дали е следсвие на ненормалните показатели на водата или на осветлението. В момента светят две бели пури на 14000К, три сини две актинични и една фиджи пърпъл. Чисто естетически тялото на АТИ е перфектно, но ми липсва ефектът на зайчетата по дъното с ЛЕД осветлението. Недостатък, особено това лято,  е допълнителното нагряване на водата от топлината отделяна от пурите, независимо отчетирите вентилатора на лампата. Като цяло мога да кажа, че разлика в растежа няма, в оцветяването не съм 100%сигурен, но с ЛЕДа като, че ли беше малко по-добре. Да не забравяме обаче, че смяната на осветлението беше съпътсвана и с доста други промени-смяна на скимера, стартиране на балинга, премахването на рефюджиума и стартиране на реактор с биопелети. Като заключение мога да кажа, че някой ден най-вероятно ще се върна на ЛЕД лампа.
Гледайте Nat geo wild неделя от 7 -доста интересно...особено за търговците и тези, които си мислят, че правят аквариуми...

П.П. Благодаря за отзивите

Ilianidis

Ти сваляш соленост,аз пък качвам-при мене поради грешка на дигиталния соломер плавно съм я вдигнал до 39.Но да се върна към темата ти. Според мен ако останеш с АТИ-то е добре да добавиш още синьо и пурпурно към спектъра,така коралите ти ще са още по-цветни.Предметите изглеждат така, както отразяват светлината(да не отскачам до физиката), та 2/3 се дължи на келвина и 1/3 на самите корали.

камен чочев

Солеността вече е нормална - 1.025 и съответно и кН е 8 а Са 1400. А със синьото ще експериментирам по-натам.

Стоян Михов

Привет страхотно се развива аквариума, така като не си пускал снимки от известно време може много ясно да се види растежа на коралите. Нямам думи просто.
Наистина ли солеността ти е била паднала до 1,020? Та ти си ги държал на почти черноморска соленост, стига не мога да повярвам. За колко време е станало това понижение на солеността? За калция е вече печатна грешка, сигурно си  имал предвид 400, а не 1400 предполагам  :-).
Сега вече с нетърпение чакам и Coral Master да покаже аквариума след почти година.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

DerWallfahrer

Бях започнал да се чудя вече какво се случва с този аквариум. Изглежда страхотно. Поздравления.  *privet*
Поздрави! 
Краси Иванов  *DRINK*

камен чочев

Разбира се, че е грешка Магнезия е 1400, Са е 460. Понижението е за около 4-5месеца, а обратния път за 4 седмици. Макар, че и в момента не мога да съм сигурен, според рефрактомера е 1.025, а според "термометъра" на Сера 1.023 и ако той е верния, солеността ми е била и под 1.02.  Растежът е добър. Синята дигитата е рекордьор обаче. За втори път става толкова голяма, че основата и не може да я носи и се чупи. И пак от едно фрагче вече е четворна за месец и нещо

изгубеният рай

Хубав аквариум ,лично на мен ми е твърде "пастелно".

п.п.Пазара е според възможностите потребителя ....там клиента  има пари= имат предлагане.Тук нямат пари няма предлагане.И ако е по друг начин то си е чиста лудост.
END!!!

ludiqdoctor

Утрепахме се да търсим дефиниция и тълкуване на понятието "пастелно": мек, светъл.
.....?
Как да коментираме подобен коментар?
Знам че Камен няма нищо против да пиша в темата му. Казвам това за да спестя админването на поста ми от Октопода.
От всяко дърво да направим свирка, от всеки буркан - аквариум. И после...?

geniusloci

И на мен не ми стана ясно, може би отсъствието на много жълто и червено... ама... гледам по-близките снимки и съмненията ми са, че просто снимката в цял план не предава добре цветовете. Което си е проблем с тези аквариуми по принцип - снимките. Предполагам на живо е много по-контрастен и с по-наситени цветове.

Съдя по жълтото по хелмона, червената монтипора и хистрикса, ако някой реши да пита.

Similar topics (5)

56493

Публикации: 6
Прегледи: 4163

42364

Публикации: 86
Прегледи: 30360

57637

Публикации: 72
Прегледи: 55008

41259

Публикации: 50