• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

• Професионална поддръжка на аквариуми

660 литровата ми система

Започната от камен чочев, 13.03.2011 20:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

камен чочев

Не съм доволен от това, че 6 месеца няма кой да ми направи тяло за шините, че няма кой да ми направи читаво запалване и димиране и т.н. А понеже коментираме с Canary кой, какво и как и та според Томас (шеф  в Корален Зухт) най-доброто си  остава осветление с Т5 ци. А и в РЦ си има тема за аквариуми с Т5ци и изглеждат супер. Освен това пастелните тонове се губят при ЛЕД осветлението и т.н.

tonino

03.01.2012 21:11 #286 Last Edit: 19.02.2018 21:41 by tonino
...

Стоян Михов

Ееее разгеле, все се канех да ти кажа, че едно от малкото неща, които може да се променят в системата ти е осветлението, ама все си викам че пак ще стана големия разбирач, истината е че засега няма какво да конкурира т5. Това на което си се спрял е супер, имаш ли представа дали идва с пурите или ще трябва да си купиш отделно? че не видях на този сайт да продават от техните. Много зависи и какви пури ползваш, аз бях с корален и съм доволен, но преди това бях с ATI  и като че ли ми харесваха повече, ама много трудна ми стана доставката и последно бях на "огризки" от кораленските запаси. Изчисли ли си каква мощност ти трябва за аквариума (правилото на корален е доста добър ориентир - 550 Вт на квадрат). Това е най-скъпият вариант на осветление и като първоначална инвестиция и като поддръжка, но сам ще видиш каква е разликата в растежа на коралите.

И хич не се ослушвай, крайно време ти е за Зео. Поздрави.

А, и си вземи повечко пури за да можеш да ги въртиш. Направи си план за сменяне, защото не трябва да сменяш всички едновременно, при теб с 8 пури примерно може да сменяш две пури на всеки два месеца или нещо такова, така коралите ти няма да се стресират при поставянето на нови по-ярки пури.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

камен чочев

Цитат на: Octopus - 03.01.2012 21:47
Ееее разгеле, все се канех да ти кажа, че едно от малкото неща, които може да се променят в системата ти е осветлението, ама все си викам че пак ще стана големия разбирач, истината е че засега няма какво да конкурира т5. Това на което си се спрял е супер, имаш ли представа дали идва с пурите или ще трябва да си купиш отделно? че не видях на този сайт да продават от техните. Много зависи и какви пури ползваш, аз бях с корален и съм доволен, но преди това бях с ATI  и като че ли ми харесваха повече, ама много трудна ми стана доставката и последно бях на "огризки" от кораленските запаси. Изчисли ли си каква мощност ти трябва за аквариума (правилото на корален е доста добър ориентир - 550 Вт на квадрат).
И хич не се ослушвай, крайно време ти е за Зео. Поздрави.
Това, от което бягах е охлаждането и за това предпочетох ЛЕД. Ако бяхме бяла държава бих си останал на ЛЕД. Но сме В Бг, за съжаление - тук всичко става с големи мъки, трябва да се молиш... после били сме в криза, ами ще бъдем, като всичко се купува от вън. Ама айде...
За пурите ми препоръчват комбинация от тези:
http://www.coralculture.co.uk/shop/product_info.php?cPath=66_217_356&products_id=3489
http://www.coralculture.co.uk/shop/product_info.php?cPath=66_217_356&products_id=3802
http://www.coralculture.co.uk/shop/product_info.php?cPath=66_217_356&products_id=3141
като 8х54=432W
1.3х0.6=0.78m2
432/0.78=554W/m2
Така, че излиза точно. Плюс това тялото си е с димиране и добър дизайн. Единствено си мисля за UV диоди  - дали да не добавя?
За Зеовита почти съм готов...

Петко Красимиров

03.01.2012 22:22 #289 Last Edit: 04.01.2012 09:39 by Петко Красимиров
Аквариума ти е много готин. =-O =-O =-O С какви видове риби мислиш да го напълниш?Както знам имаш голям избор.Морските видове риби са много. :-) :-) :-)

камен чочев

Цитат на: Петко Красимиров - 03.01.2012 22:22
Аквариума ти е много готин. =-O =-O =-OС какви видове риби мислиш да го напълниш?Както знам имаш голям избор.Морските видове риби са много. :-) :-) :-)
Мерси. Ама повече риби от това няма на къде.  ;-)

Стоян Михов

Много добър избор на пури, за комбинациите ще говорим по-нататък ако искаш, но си вземи от всички видове, въпросът е на теб каква комбинация ще ти хареса като цветове, за всеки е различно, но не прекалявай с fidji purple  за коралите е много добре, но повечето хора не харесват розово-виолетовите оттенъци, мисля че и на теб няма да ти допадне.
За UV диодите не бързай, за коралите е доказано че няма значение, а ако търсиш флуорисценция, няма по - добър причинител от т5, по нататък може да мислиш за някоя по-актинична пура от другите производители, ама това по нататък.

камен чочев

За сега си мисля за 4 или 5 бели, 3 или 4 сини и една фиджи пърпъл. Само не знам как да направя прехода, да не стресирам коралите. И без това са стресирани от прехода към балинга

M_I_T_A_K_A

Можеш ли вече да дадеш някакви впечатления от балинга освен това, че са стресирани коралите?
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

Стоян Михов

Ако питаш мен, три бели, три сини, две пърпъл, като едната пърпъл може да я направиш, бяла, синя или силно актинична по-нататък. За прехода е малко по-специфично, може би да ме поканиш на едно бързо гости да измерим PAR-a с диодите, и да видим какъв PAR дава новия сетъп, за да прецениш на какви стъпки да слагаш пурите и по колко да ги слагаш, така според мен е най- безопасният подход.

камен чочев

Цитат на: M_I_T_A_K_A - 03.01.2012 23:04
Можеш ли вече да дадеш някакви впечатления от балинга освен това, че са стресирани коралите?
За момента нещата с балинга циклят. Доста големи амплитуди се получиха в кН за сравнително кратък период, което предизвика спиране на растежа на повечето акропори, от където консумацията на Са е намалена драстично, което пък доведе до нива на Са от 490. Успях да закрепя кН на 7,5 - 8, а Са не добавям четвърти ден ( днес е 440). Докато не се въстанови растежа Са ще добавям ръчно, както и трейс елементи.  Двете системи са на абсолютно различни принципи ( на Тропик и Фауна марин) и това го очаквах. Дано по-бързо приемат новите условия. Хубавото в цялата работа е, че поне за момента няма обезцветяване.
Цитат на: Octopus - 03.01.2012 23:21
Ако питаш мен, три бели, три сини, две пърпъл, като едната пърпъл може да я направиш, бяла, синя или силно актинична по-нататък. За прехода е малко по-специфично, може би да ме поканиш на едно бързо гости да измерим PAR-a с диодите, и да видим какъв PAR дава новия сетъп, за да прецениш на какви стъпки да слагаш пурите и по колко да ги слагаш, така според мен е най- безопасният подход.
Ами мисля да поръчам от всяка по една резерва така, че ще мога и да ги комбинирам различно. Мерих със сегашното осветление-на дъното 3600-4000 lm, на 10 см - 8000 - 10000lm

Стоян Михов

Имам предвид да измериш PAR с PAR метър, лумените продуцирани от диодите и т5 се различават и нямат пряко отношение към фотосинтезата.

камен чочев

Е хубаво имаш предвид, ама кажи и от къде да го взема  :-)
Сори, не видях че предлагаш услуги по домовете  :-D . Считай се за поканен, когато ти е удобно *THUMBS UP*

Canary

Цитат на: камен чочев - 03.01.2012 22:57
За сега си мисля за 4 или 5 бели, 3 или 4 сини и една фиджи пърпъл. Само не знам как да направя прехода, да не стресирам коралите. И без това са стресирани от прехода към балинга

Томас препоръчва 6 ню дженерйшън, на една синя 20к и една фиджи пърпъл. Мен ми се видя доста бялото и взех 5 ню, 2 блу 20к и една фиджи. Мился, че е най-добрия вариант за осем тюбс! Ако ще минаваш на Зеовит, по-добре да се чуем някой ден да поговорим. Имам софийски телефон, който се таксува по 1ст от БТК. Ще останеш доволен от разговора, без оглед дали ще минеш на Зеовит, или ще се откажеш! ИНаче, опитй с по-ниски сотйности с балинга! Аз правя всяка сутрин тестове на КХ, КА и МГ и регулирам дозите според нуждите и смея да кажа, че нямам гоелми амплитуди на КХ.
Поздрави!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1108560600_2_20_GBP_2_dark.png&hash=ed62518317a081a01b4531c761ab543af891ed29

камен чочев

Цитат на: Canary - 04.01.2012 00:37
Томас препоръчва 6 ню дженерйшън, на една синя 20к и една фиджи пърпъл. Мен ми се видя доста бялото и взех 5 ню, 2 блу 20к и една фиджи. Мился, че е най-добрия вариант за осем тюбс! Ако ще минаваш на Зеовит, по-добре да се чуем някой ден да поговорим. Имам софийски телефон, който се таксува по 1ст от БТК. Ще останеш доволен от разговора, без оглед дали ще минеш на Зеовит, или ще се откажеш! ИНаче, опитй с по-ниски сотйности с балинга! Аз правя всяка сутрин тестове на КХ, КА и МГ и регулирам дозите според нуждите и смея да кажа, че нямам гоелми амплитуди на КХ.
Поздрави!

Благодаря, реших да взема по някоя пура повече и да пробвам. За телефона - ок. Проблема ми с кН е принципната разлика при двата метода и застъпването им. кН буфера на Тропик марин действа със закъснение от поне 3 - 4 дни, в следствие на това в момента и кН мина 10, та съм спрял всякакво добавяне докато нивата не се нормализират.А за меренето не ми говори - и сутрин и вечер, луд станах.

Similar topics (5)

56493

Публикации: 6
Прегледи: 4178

42364

Публикации: 86
Прегледи: 30408

57637

Публикации: 72
Прегледи: 55143

41259

Публикации: 50