• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

28.07.2025 23:56

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

400л. + 175 съмп, втори опит в соленото :)

Започната от Yonchev, 23.10.2013 03:12

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

камен чочев

Здравей, тестовете за магнезий се влияят страшно много от солеността и съм почти на 100% сигурен, че солеността ти е по-ниска от нормалното. Особено, ако я тестваш с рефрактометър. Няма как да имаш липса на магнезий при редовни смени на вода и липса на корали. Ако солеността ти в момента е под 1.022 и теста ти показва 1270 ррм , то реално имаш магнезий над 1500. Ако искаш да си премериш точно солеността помоли някой да ти даде добър рефрактометър (с автоматична корекция на температурата) или качествен потопяем соленомер ( на тропик марин е такъв). Всичко това го казвам, защото не си единствен такъв случай.

Yonchev

Цитат на: tonino - 18.02.2014 16:25
Имаш ли отлагания по нагревателя?
Не, няма никакви.
Цитат на: sano-pets - 18.02.2014 14:27
Дали не е по-изгодно да си пием нашите добавки ( за аквариумите ) . Сигурно поне са по-натурални и истински! :-D
Според мен не трябва да се рискува, кой знае какви още добавки има вътре и колко могат да навредят на аквата.
Цитат на: камен чочев - 18.02.2014 14:39
Здравей, тестовете за магнезий се влияят страшно много от солеността и съм почти на 100% сигурен, че солеността ти е по-ниска от нормалното. Особено, ако я тестваш с рефрактометър. Няма как да имаш липса на магнезий при редовни смени на вода и липса на корали. Ако солеността ти в момента е под 1.022 и теста ти показва 1270 ррм , то реално имаш магнезий над 1500. Ако искаш да си премериш точно солеността помоли някой да ти даде добър рефрактометър (с автоматична корекция на температурата) или качествен потопяем соленомер ( на тропик марин е такъв). Всичко това го казвам, защото не си единствен такъв случай.
Миналата седмица си взех рефрактометър на D-D с ATC, измерих и при 26 градуса на водата показваше 1.024, от вчера доливам концентрирана сол ( в 7л осмозна вода, добавих 1,3 кг. сол, джурка се постоянно в един съд. Добавям по малко, смятам за няколко дни да я вдигна 1.025)
Цитат на: Ilianidis - 18.02.2014 13:42
Твоя аквариум е почти 500л, 5мл ще вдигне с 1ppm,за да вдигнеш с 50 ppm ще ти трябва половината бутилка само за една корекция.Нормално е да ти отиде цялата бутилка за кратко време.Ати има висок магнезии по памет,спазваш ли пропорцията при приготвяне на прясната вода?
Да ти каже честно, не знам... На всеки 10л. слагах по 360 гр. сол и така  :-)

Yonchev

Цитат на: tonino - 18.02.2014 18:07
Екстра си :-). Щом нямаш отлагания от калциев карбонат по нагревателя, значи калция и магнезия са в баланс. Не се занимавай да го вдигаш засега, няма смисъл. Ако искаш да видиш колко магнезий "изчезва" за седмица си направи серия от тестове, но при това заселване и редовна смяна на вода аз не бих се притеснявал изобщо.
Като си правиш водата, спокойно може да разтваряш по 1-2 грама сол повече на литър.

Ами така и смятам да направя  *THUMBS UP*
Благодаря на всички за бързите отговори и реакции!  *DRINK* *DRINK* *DRINK*

Стоян Михов

Хубави съвети си получил, но ето от къде ти идва проблема, ти сам си си го отбелязал с червено. Като си започнал да вдигаш калция и алкалността е трябвало да започнеш и с магнезия.
Ползвай калкулатори http://www.aquacalculator.com/acalc/Home-en.html

Цитат на: Yonchev - 31.12.2013 02:15
Здравейте!
Днес, с помоща на  vankata_032_pld (Ванката) направихме някой тестове на водата:
Амоняк - 0
Нитрити - 0,05
Нитрати - 5
KH - 6,1
Ca - 325
Mg - 1200

Тези в червено са доста ниски и веднага започнах да осолявам вода за смяна след 2 дни ... Не знам дали тези стойности може да са повлияли на цианото да се покаже *dontknow*
Планирам подмяна на фосфат ремуувара до седмица и...
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Yonchev

Точно този калкулатор ползвам, бях го видял в друг твой пост. За алкалност добавка имах от преди, за калции ползвам калциев двухлорид за хранителни цели и с тях започнах веднага. А за Mg добавка трябваше да чакам доставката и се забавих, докато поръчам, дойде и т.н... Нямах представа, че трябва да става едновременно.
Ама и с този калкулатор не , че се оправям много много. При смятане на адаптацията ми иска някакви работи на рецептата(I will define my recype), които аз не знам и затова не му се доверявам, да не стане по лошо  :-) Опитах се да потърся някакво инфо по опаковките на добавките ама ... греда  :-D И общо взето калкулатора го ползвам вместо екселска табличка, тоест да си записвам измерванията. Търсих и други калкулатори, но няма много и този изглежда най-читав.

Стоян Михов

Да, този е читав.
Ако искаш помощ за настройката му кажи, ще се опитам да помогна. Дали пък да не направим един урок с картинки как се настройва калкултора?

Yonchev

Цитат на: Стоян Михов - 19.02.2014 02:45
Да, този е читав.
Ако искаш помощ за настройката му кажи, ще се опитам да помогна. Дали пък да не направим един урок с картинки как се настройва калкултора?
Това ще е страхотно  *privet* Според мен най-трудно за разбиране е това за рецептата, но като цяло един урок за всички настройки, ще улесни много хора, а и от там повече хора ще видят преимуществата му и ще го ползват!
Още веднъж чудесна идея!  *THUMBS UP*

abaro

В зависимост от това дали ползваш фирмени химикали по стандартната рецепта на Фауна Марин или си забъркваш твои разтвори, със "стандартни" химикали, концентрациите на разтворите може да се различават, съответно добавяното количество от определен разтвор ще е различно от стандартната рецепта. Затова има "I will define my recipe". Аз лично ползвам концентрации 100g/l за NaHCO3 и 400g/l за CaCl.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Стоян Михов

Написах някаво обяснение по работата с калкулатора тук http://aquariumbg.com/forum/solenovodna-himiya/kalcii-karbonatna-tvardost(kn)-i-magnezii-v-domashniya-rif/msg462200/#msg462200 реших да не цапам твоята тема, малко като за хамериканци го написах, ама дано да е разбираемо, кажи ако трябва да дообясня още нещо.

Yonchev

Да споделя нещо за моя проблем с Mg, може и на друг да послужи. Камен се оказа абсолютно прав  *THUMBS UP*, след като започнах да вдигам бавно солеността, днес показателите са ми следните:
Ca-420
Alk-8
Mg-1325
Направо не мога да повярвам, че има такава огромна разлика от 1,024 до сегашната стойност, още не съм я докарал до 1,025. До сега Ca ми показваше 1200-1230  :-|
Сега ако вземе да се отвори и Гонеопората ще е чудно, не съм я виждал добре отворена от 2 седмици, местих я на светло, на мрачно все тази  *dontknow*

*offtopic Което ме навежда пък на мисълта, че тая работа, не е като оная работа и без качествен рефрактометър, не става :-D

Поздрави! И още веднъж благодаря на всички отзовали се и специално на Стоян за добрите обяснения за калкулатора, на мен лично много ми помогнаха!

magnit

Гониопорите са смятани до скоро за "трудни". Те понасят добре, като по-силна, така и по-слаба осветеност. Не са толкова претенциозни и към качествата на водата. Основния проблем за дългосрочното им отглеждане и растеж, както и ефектна визия, се явява редовното хранене. Неподходящите храни и глада, предизвикват тяхното трайно затваряне и неминуема гибел. Някои риби и ракообразни често дразнят полипите и това също може да е причина за затварянето им.
Човек, който често повишава тон си понижава авторитета!

Yonchev

Цитат на: magnit - 21.02.2014 17:59
Гониопорите са смятани до скоро за "трудни". Те понасят добре, като по-силна, така и по-слаба осветеност. Не са толкова претенциозни и към качествата на водата. Основния проблем за дългосрочното им отглеждане и растеж, както и ефектна визия, се явява редовното хранене. Неподходящите храни и глада, предизвикват тяхното трайно затваряне и неминуема гибел. Някои риби и ракообразни често дразнят полипите и това също може да е причина за затварянето им.
Имах една скарида боксьор, видях я, че постоянно тормозеше, както Гониопората, така и рибите. В момента е на заточение в съмпа  *JOKINGLY* предполагам, че може би това е една от причините за затварянето и. Ти с какво препоръчваш да се храни ?

magnit

Аз храня с ротиферия, но може да опиташ и с различни храни за LPS-и.
Човек, който често повишава тон си понижава авторитета!

Yonchev

Здравейте, отново!  :-P
Да споделя малко горчив опит, пък дано на някой е полезно  :-)
Както споменах преди, започнах да вдигам бавно солеността, понеже беше паднала на 1,024, а аз я искам на 1,025. След като вдигнах и солеността показателите уж се оправиха
Ammonium - 0
Nitrite - 0,02
Nitrate - 2
Posphate - 0
Calcium - 400
Carbonate hardness - 7,7
Magnesium - 1310
Но уви само на хартия се оправиха ... Първо се затвори гониопората, умря ми една звезда (red star), както и кучката, която почистваше камъните, но тя може и от глад да е, понеже беше доста слаба, хранеше се, но слабееше. Иначе в моя аквариум кучката беше от 6.10.2013, та затова ми е чудно защо взе да слабее последния месец, два. После се затвориха и ксениите, което вече много ме притесни. Гониопората я дадох на Мишо за съхранение, а еуфилията си е още тук, но тя като гледам си е добре.
И след като видях, че нещата не отиват на добре, написах на Стоян един ферман с всичко което съм направил въпросния период (смени на води, добавки, осоляване и т.н)
Тук ще опиша това което не трябва да правите като вдигате солеността. Ето какво направих аз : В един съд от 9 литра сложих 4-5 литра вода (може и по-малко да беше) и разтворих вътре 1,5кг. сол. И бавно сутрин и вечер добавях в съмпа по 300-400 мл. До тук добре ама солта нещо не искаше да се разтвори дори след 2 дни джуркане , но продължих да си добавям в съмпа, с надеждата, че ще се разтвори там. След като вдигнах солеността, се сетих, че в този въпросния съд бях разтварял калиевия двухлорид и си помислих, че остатъци от него, са направили някаква реакция със солта и затова е изглеждала мътна водата (като не разтворена сол).

Позволявам си да цитирам Стоян, понеже това което ми написа, ще е от полза на всички...
Цитат на: Стоян Михов - 26.02.2014 04:14
Здравей, да, направил си грешка със забъркването на солта, с която си искал да вдигнеш солеността. Трябвало е да направиш нормален разтвор 35-40 грама на литър и с него постепенно да видгаш солеността като доливаш с него част от изпарената вода.
Не е от това че в съда може да е имало следи калциев хлорид, той си е нормална съставка на солта. Проблема е когато се опиташ да разтвориш големи количества сол в малки количества вода, тогава компонентите на солта си взаимодействат, температурата на разтвора се повишава и солта вече не е същото съединение, което ти трябва.
Нищо не можеш да направиш повече, прави всяка седмица смени на вода с правилната соленост и стискай палци нещата да се оправят. Не знам дали кучката е умряла от това, по принцип това са риби които не живеят добре в аквариум. Но гониопората, морските звезди и растителноядните кучки са си чувствителни и при всякави сресови ситуации първи те дават фира, а цианото процъфтява.
Може би трябваше да те посъветваме как правилно да вдигнеш солеността в аквариума и може би това е нещото, което ще е полезно да се сподели с твоята тема.
Поне при мен не е фатално, аз нямам още много за губене, от към корали, а останалите рибки се чувстват добре. Все пак се надявам всичко да се оправи  :-)
Поздрави!

Yonchev

Да така погледнато изглежда объркващо, но да обясня  :-)
В началото се опитах да разтворя солта в 4-5 литра, но като не искаше да се разтвори, започнах да правя следното, като сипя в аквата 500 мл, добавям в съдчето с джуркащата се сол 500 мл. И така уж да се разтвори по-добре... И от там идва объркването в обясненията ми. А иначе самото вдигане започна от 17.02 , водя си записки, но явно трябва да са по-подробни... За гониопората съм писал, че не съм я виждал добре отворена, което най-вероятно е било от не редовно хранене (тогава не знаех, че се храни през ден  :-[ ), но след това въобще не се отваряше и я дадох на Мишо да не замине.
Съжалявам ако съм объркал някого с обясненията си. И да много си прав, когато не разбираш, търсиш нещо, намираш го и почваш да се стремиш към него. От там поради не разбиране на материята, започваш да правиш елементарни грешки и от там по-големи проблеми. В форума съм за да се уча и не ме е срам да споделям дори тези елементарни грешки. Но предполагам всички са минали по този път. А и не може да не се съгласиш, че понякога и отговорите на по-знаещите си противоречат ( на различните хора имам предвид) т.е няма само една истина, няма само един правилен път, няма само едни правилни параметри и така на татък. Така че учете се и вие знаещите от грешките на новобранците  :-D , още един опит(грешка) да потвърди правилото никога не е излишен  :-D

Similar topics (5)

50990

Започната от svetlomir

Публикации: 4
Прегледи: 3028

21868

Публикации: 11
Прегледи: 5719

33683

Публикации: 78
Прегледи: 30633

44187