• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 21:20

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

275+50 соленоводен на Ilianidis

Започната от Ilianidis, 15.02.2012 19:01

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

kamos

Цитат на: Ilianidis - 28.11.2013 14:32
Явно си имам проблеми с органиката,откак съм на водка,скимера се побърка да повръща от пиянските изпълнения на бактериите.
Сподели как дозираш водката в аквариума. *privet*
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Ilianidis

Колегата trupai беше постнал тази таблица в темата ми по-назад http://reefkeeping.com/issues/2008-08/nftt/images/Table4-160Proof.jpg
Инак аз дозирам сутрин и вечер по 1мл 80% етанол.Не увеличавам дозата,но и пропускам по някой ден.Като не дозирам на другия ден скимата веднага намалява,явно бактериите работят,но нитрата ми обаче не пада и това си е.Пробвах малко и великото трио- оцетна,захар,алкохол,но не мисля повече да го ползвам,по-опасно ми се вижда да е.Ако ми свали фосфатите до пълна нула,нитратите остават и коралите могат да се избелят.Добре е да има 0,03 фосфат.А с добавката ми на желязо бутам и фосфатите.Прави ми впечатление тоталната липса на фосфати откак съм си пуснал аквариума,това нормално ли е или теста салиферт е за коша?Инак нитратите се сваляли много по-бързо от фосфатите,само дето при мен не мърдат надолу,дори и със смяна на повече вода.

trupai

И при мен е така с фосфатите. В началото като стартирах аквариума бяха 0,50ppm , сложих фосфат ремувър за месец и изчезнаха. Сега от три месеца стоят 0, което ми се струва странно. Меря със същият тест.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

Ilianidis

Преди 2 седмици смених 60л вода или 20% и вчера  само по едната зелена капризна акропора,която си показва магариите пак слабо изразени белите памуци.Не пускам озон,нито каквото и да било извън практиките,освен трейсите и то без да прекалявам и ето ти пак същото.Не е и озона за мое съжаление.Единственото,което промених е леко увеличаване на осветлението.Май и биофилтрацията куца,ще трябва да се разделя с поне две риби за тоя обем.

Ilianidis

Добавяне на фосфати в морски аквариум чели ли сте някъде?Може би не.Четох някъде за добавяне на нитрати,това което и аз случайно си бях позволил,а това нормално го има в някои практики.Да но за фосфати нямам спомен да съм срещал някъде.Обаче притиснат от съмнения,че желязото,което дозирам може би ми бута фосфатите на нула и създава проблеми ме гложди от известно време и реших накрая да се поддам на инстинкта си.Дълго време коралин не се образува по стъклата,нито пък каквито и да е алги.Нямах никакви фосфати налице,но се сетих за един розов кристалон ,който ползвах успешно в сладководната акваристика.Дозирах по-малко от грам преди два дни и о чудо.Рифчето живна като пръскано с жива вода.Стъклата доволно помътняха от финни алги,а червения коралин започна доволно да фосфоресцира под актиничното осветление.Правя разлика с избелващия се коралин,когато е ярко червен преди да загине.Сега нещата са съвсем други.Отделно голяма разлика се прояви и при коралите.Засилва се и флуоресценцията.Смених трейсите,но не мисля,че реакцията се дължи на тях.А белите петна,които ме мъчат с проявяването си,еднозначно се появяват при всеки мой опит да засиля осветлението ми.Май коралите ми са развили някаква чувствителност към светлината и щом намаля силата му,нещата се подобряват.До голяма степен може да зависят и от фосфатите.Не добро развитие,липса на защитни протеини,изгаряне от светлината.При същата светлина съм карал две години,сега не мога да си позволя да я засиля.Между другото преди точно 2години  внесох в моя риф първите си стилофори,сериатопори,монтипори и една акропора,които не съм загубил и до днес.В заключение имам загуби само 3големи акропори и 2-3фрага акропори,които се опитах да спася..

trupai

Поздравявам те за смелостта да експериментираш!
Мерил ли си фосфатите след като си добавил?
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

Ilianidis

Виж за това не се бях сетил,днес ще ги премеря,но не очаквам да има. Имах малко свободно време и скроих една обирачка на астерини.Не беше лесно да ги събирам една по една с игла и пуснах една помпичка с маркуч на входа и шише от минерална вода с дунапрен на изхода.За нула време обрах всики астерини що де имаше.Напоследък доста нагли станаха,където полазят,коралите се стресират и прибират полипите за няколко часа.

sano-pets

Има значение не само количеството фосфати а съотношението между нитрати и фосфати. Общо взето трябва да е 10:1 до 15:1 - това е съотношението на Редфийлд. За съжаление не можем да премерим много малките количества на нитрати и фосфати с голяма точност и затова не винаги можем да го изчислим точно колко е !

Ilianidis

Е както и очаквах,няма фосфати,но минаха два дена.Май теста на салиферт за фосфати не им е от най-сполучливите.

sano-pets

няма тест който да ти отчете достоверно стойности под 0.1 мг/л . А ако вдигнеш много - че да ти отчете точно ще е малко или повече пагубно !

Ilianidis

Напоследък съм силно раздвоен,хем се радвам,че постигнах силна флуоресценция,някои корали не бяха се оцветявали с месеци,а сега напредват в чудесна форма.В същото време имам бавно непрекъснато обелване в основата на няколко акропори.Дори тези,на които върха е повече от жив.Преди  ми се случваше много рядко и го дължах на промяна в кх.Сега обаче параметрите калции и алкалност са абсолютно закотвени от 3 -4 седмици,постоянно ги следя.Не са мръднали дори с десети.Активният въглен,който ползвам е много добър и се сменя редовно,следва токсини няма.Започнах всекидневно хранене на коралите и ефекта е много добър-полипите започнаха все повече да се удължават.Явно хранене веднъж, два пъти седмично не е достатъчно.Алги никакви,циано много малко и то само в рефуджиума.С промяната в осветлението и лекото намаляне на интензитета -на макс свети само 1,5 часа се отрази много добре на оцветяването,но растеж такъв,какъвто имах преди не се забелязва.Това с роял блу е малко бла бла.Премахнатите бели диоди на 5-6000к оказваха сериозно влияние на растежа.Но пречеха на оцветяването.Сега повече ме интересува причината за избелването в основата.Между другото добавянето на малко фосфати помогна за свалянето на нитратите.Без да дозирам водка от 10 дни забелязах,че са спаднали от 10 на 2-5.Явно баланса фосфати- нитрати е много важен за биоцикъла.

Ilianidis

То мойто малко на монолог замяза :-D ,но все някой може да намери нещо и за себе си,така както аз се ровя непрекъснато в чуждите ниви.Започнах комуникация с един холандец от RC  основал DSR метод за поддържане на риф,човека е експериментирал много повече от нас с Октопода и за разлика от нас има прекрасен риф,та ето какво е споделил той:
ЦитатHow to lower nitrate?
The way to reduce nitrate is to use a Carbon source.
Known carbon sources include Vodka, vinegar, sugar, citric acid, honey, dextrose, but also bio-pellets is a carbon source
In DSR I opted for the approach with vinegar, later i extended it with a mix of sugar (the Carbon V/S mix). I also have a customised dosing table for this Carbon V/S mix.
The condition to be able to reduce nitrate using a carbon source, is that there must be some Phosphate present. Preferably to be kept at level 0,03-0,08ppm. It sounds very contradictory, but at lower levels (0,0<0,02ppm) dosing Phosphate will help to reduce nitrate to lower levels. I have experience this a few time myself, and others who followed up on my advice also experienced this.
The dosing of a Carbon source, especially vinegar/sugar can encourage the growth of sponges. I therefore i dose nitrate to stabilize my nitrate at a desired level.
When dosing carbon watch out for stress signals: milky water,  fish breathing heavily, slime on the corals, rocks and windows.  Half the dose in steps when this happens
Знаех си ,че е възможно да съм го чел някъде,щото не помнех със сигурност.Та наистина добавянето на фосфати помага за намаляването на нитратите.При мене нямаха сваляне и след внасянето на много малко фосфати,нитратите паднаха наполовина между 2-5. Днес меря ....пак нитратите скокнали,макар,че сменях вода.Хайде ред на фосфатите с двойна чувствителност и....кръгла нула.Баси,а исках да се откажа от експерименти.Шегата настрана,помага,ноо е игра с огъня,при внасянето им ме нападна леко циано,което за щастие трая само 3 дена и изчезна.

kamos

Някъде из чуждите форуми бях чел тема как да дозираме нитратите за да намалим фосфатите. Като я намеря ще ти я покажа.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Ilianidis

Ти го потърси,макар че аз правя обратното.Вече се съмнявам в теста ми,днес пробвах разтвор с фосфати да измеря и нищо.Определено проблемите ми се дължат на нитрати и бог знае колко фосфати.Като сменя вода няколко дена благодат и после мъки.Моя човек от RC не случайно ме попита за тези два параметъра.

kamos

Similar topics (5)

21525

Публикации: 103
Прегледи: 39475

51061

Публикации: 20
Прегледи: 10551

26406

Публикации: 22
Прегледи: 14575

9693

Публикации: 47