• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

275+50 соленоводен на Ilianidis

Започната от Ilianidis, 15.02.2012 19:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ilianidis

Tonino, таймерите съм взимал отделно от помпите, самите помпи са перисталтични,имат зъбен механизъм за намаляне на оборотите,предполагам и останалите са такива,марка неизвестна.Съдейки по останалите артикули на продавача,явно са браншови създадени за дозиране в химическата индустрия,но в случая ги предлагат и за акваристика.

Ilianidis

Хах какви чудеса стават.Преди няколко дена едно парче монтипора премествано,обаче заклещено между камъните и така нещото го изтървало.Тамън престана да ми прави впечатление,тази сутрин гледам една колония зоантиди се преместила,ех как пък се откъсна сама си викам,обаче гледам че се мести пред очите ми.Колонията залепена на гърба на странно създание,първо помислих че е охлюв ,обаче прилича и на мида,между една цепнатина се подава някакво тънко рогче или езиче.Формата е симетрична доколкото забелязвам.И тамън наобиколих набързо аквариума,гледам бая голям рак. Или е умрял или е сменена черупката дето често се говори.Само че на мен ми е за първи път и не знам какво е.Загадката се оказа вярнаааа.Сега трябва и да се пазя докато бъркам.Ще се опитам да снимам гадовете.А дозиращата станция бачка и вчера засякох измерванията-всичко е константа.
: 22.03.2013г 08:08ч
Я кажете как да хващам рак бандит.Явно много бързо расте,защото започна сериозни золуми да прави.А така добре се крие,че още не съм го видял на живо.Сменената черупка е доста голяма и оранжева,ако напомня на някой познат изродски вид.Аз не можах да го идентифицирам.Взе да мести доста големи камъчета с фрагчета по тях,даже една колония зоантиди е сериозно оредяла,не знаех че и тях нападат.За късмет до момента попаденията му са само по дъното.Ако започне и да се катери става страшно.А с цианото започнах да отчитам напредък,спрях пелетите нацяло и включих осветлението в рефюджума нонстоп.

Деян

30.03.2013 17:48 #77 Last Edit: 30.03.2013 19:53 by Деян
Накрая ще се насоча към соленото само заради тия истории, които разказвате.   :-D

Стоян Михов

Можеш да използваш капан от бутилка, изрязана и гърлото обърнато навътре. Или просто една висока стъклена чаша, на дъното на която има парче скарида, ръба на чашата трябва да е опрян в камъка. Или да си купиш капан за раци. Или да го дебнеш нощем с примамка и дълга пинсета или остро "копие".
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Номера с чашата е хитро решение,но рака е предпазлив,рови само по дъното.Ще пробвам с бутилката и дано се хване бързо,че примамката да не създаде проблеми.Мислех нещо да правя подобно на капана за мишки,но ще е трудно като изпълнение.Мисля да го хвана жив,че да порадва малкия в съмпа известно време.

Ilianidis

Накрая го хванах бандита *YAHOO*.Правих капан,нищо.И когато опустоши фавитеса ми за 3 денонощия направо минах с бруталните мерки,направих рестарт като вадих почти всички корали и камъни.Добрата новина е,че имам нова визия  ,лошата че не успях да го хвана.Огледах всички камъни подробно,но без успех.Направо се пищисах.Където бях набелязал да търся,той просто изчезна до днес.За последно реших да пренареждам,като изпуснах един фраг зад голям камък,въоръжен с пинсетата вместо да хвана фрага,внезапно рака се появи,за мой късмет направо го сграбчих.Толкова лесно направо не очаквах,защото имах три срещи с него,като на последната го заклещих с нож,не успях да пробия корубата и той отново ми избяга.Днес вече е на заточение.Ето пакостника и белята:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi259.photobucket.com%2Falbums%2Fhh296%2FIlianidis%2FPicture237_zps74e36162.jpg&hash=a285991779b4dfaf3d844345486afb81f3fb541f
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi259.photobucket.com%2Falbums%2Fhh296%2FIlianidis%2FDSC_0054_zps2b27cfe5.jpg&hash=86c16afc6d2db3abc07bb874e8397c1f8467dfa2
Понеже извадих доста от камъните в отделен съд,гледам по едно време нещо плува доста бързо и прилича на ларва на рибка.Загледах се ,има некви антенки и прилича много на ларва на скарида,само да не излезе богомолка,че е възможно в аквариума да има и други.

tonino

02.05.2013 17:58 #81 Last Edit: 19.02.2018 19:10 by tonino
...

M_I_T_A_K_A

Браво за улова. Кефи ме пакостника 8-)

Данеби да си видял да плува амфипод (Amphipods)? http://www.sciencecentric.com/news/07091310-the-sea-ice-is-getting-thinner.html
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

Ilianidis

Повод да пиша е една неприятна за мен новина.Инак всичко върви и се развива,има и доста нови корали,но на два от новите корали си имам и AEFW- Acropora Eating FlatWorms.Напоследък забелязвам обезцветяване и бели точки- bitemarks.Ето снимки, на втората мисля,че забелязвам и яйца.Интересно при щателното оглеждане под лупа не видях изобщо червеите.Червени буби нямам.Смятам да пробвам бързо с левамизол-бани в отделен съд,макар че има случай на ползването му директно в дисплея,но е свързано с редица усложнения.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi259.photobucket.com%2Falbums%2Fhh296%2FIlianidis%2FDSC00605_zpsebd863a6.jpg&hash=5904a1d656348b29b8e28d136312ea11d05f1366
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi259.photobucket.com%2Falbums%2Fhh296%2FIlianidis%2FDSC00605_zps75cf8e8b.jpg&hash=21537f366fc93a2d30838a7848551e3ec4d917c4

камен чочев

Съжалявам, неприятна новина. Глупаво е вече да третираш коралите, отдавна голохрилите са из целия аквариум. Най-доброто решение е естествената борба. Вкарвал съм си тази напаст с колония зоантуси, но врасетата успяха за около 10-15 дни да се справят с всички. Най-добре действа Halichoeres chrysus или т.нар. жълто врасе. Успех с борбата

Ilianidis

Голохрили са охлювите, това са плоски червеи.Ако стане епидемия може всички корали да пострадат,а от стреса да започне и масово избелване.Имам едно ивичесто врасе,но каква работа върши не знам,плува като гламаво и нищо не чисти.

Ilianidis

Не било толкова страшно,планариите не се виждат,коралите се възстановиха,с лекарство не третирах,врасето може и да е помогнало.Скоро поредица от снимки.

Ilianidis

Откак се върнах от морето започнаха поредица проблеми с рифчето.Първо един таймер забил и една нощ светил един кръг от осветлението.Благодарение на дистанционното наблюдение се върнах спешно да оправя проблема.Обаче 10 дена без добавяне на микроелементи и коралите бяха станали грозно кафяви.Всъщност вече знам как за втори път вдигам солеността, от което загубих пак корали и други възстановявам.Първо мерене с рфрактометър си е цяло изкуство,научих се да оставям дестилирана вода,рефрактометъра и мерената проба за извстно време да се аклиматизират до еднаква температура,тъй като всичко влияе на меренето,от температурата на рефрактометъра,до температурата на пробата.Друго,което мисля да спазвам е да не вдигам в никакъв случай над 1.025 плътност,противно на прочетено в RC ,че някои държат 1.026.Ако се погледне по таблица за 1.025 и температура 26гр се вижда,че достигаме почти 37 промила соленост.Не случайно по данни за отглеждане на корали се споменават параметри 1.023-1.025. Втора причина да повишавам солеността е ,че от известно време имам много корали и потреблението на калции се вдигна над 3 пъти,а системата ми е малка и стана доста натоварена.Съмпа не успява да си върши добре работата,а добавянето на калциев хлорид и сода бикарбонат по балинг метода започнаха да ми вдигат много бързо солеността с оставащите неусвоени натриеви и хлоридни йони,то няма и как да се усвояват.В опита си постоянно да отливам вода и да добавям дестилирана започва дисбаланс на алкалността и калция,бързо падат и тези промени ми изиграват лоши номера.Друга причина да пада калция понякога е клапанчетата на дозиращите помпи,не работят добре,разтвора се връща в съда и дозирането не е адекватно.В резултат на всичко това имам обелени в основата си корали,други имат бели петна по кожата,леко некротизирали,но не избелени.Не знам дали не е причинено и от акрорачетата,които гостуват по коралите,дават ги полезни,пък откак ги имам и проблемите са от същото време.А може и да е нещо вирусно.До скоро никакви ядове,сега нещо се сринаха нещата.Инак някои акропори пердашат яко,други ги съживявам от малки фрагчета и нямат ядове,а трети нямат оправяне.Най-лошото е,че не мога да установя причината,поради която някои страдат.За момента почти стабилизирах нещата след като внимателно свалям плътността и под 1.025.Ползвам най-добрата сол ТМ биоактив и техните добавки,но и честа смяна на водата не оправяше положението.Като най-вероятна причина ми се струва засоляването, разтварях 1200гр сол на 30л,което се пада по 40гр/л,а рефрактометъра показваше ниска плътност.Добре че си водя записки и установих ,че съм слагал на моменти по-малко и тогава рифа е бил в разцвета си.Та такива ми ти работи.Някой ако има идея къде съм грешал да помага.

sano-pets

Цитат на: Ilianidis - 10.09.2013 19:05
Ползвам най-добрата сол ТМ биоактив и техните добавки,но и честа смяна на водата не оправяше положението.Като най-вероятна причина ми се струва засоляването, разтварях 1200гр сол на 30л,което се пада по 40гр/л,а рефрактометъра показваше ниска плътност.Добре че си водя записки и установих ,че съм слагал на моменти по-малко и тогава рифа е бил в разцвета си.Та такива ми ти работи.Някой ако има идея къде съм грешал да помага.

На упътването за употреба на солта си пише, че веднага след разтварянето рефрактометъра ще показва 10% по ниски стойности! И за получаване на 32-35 psu се разтварят 35 мл сол в един литър вода! Когато солта е съвсем прясна - 35 мл = 35 гр . Ако при престояване поеме влага и се втвърди - вероятно 35 мл ще тежи повече от  35 гр .


Поздрави !
Станислав

Ilianidis

Това не го пише на кофата нали,даже не пише и колко грама се разтварят.За по-ниските стойности си прав,защото вместо да спада,се покачва солеността,това ме озадачаваше.

Similar topics (5)

35979

Публикации: 36
Прегледи: 13826

21525

Публикации: 103
Прегледи: 36848

51061

Публикации: 20
Прегледи: 9459

26406

Публикации: 22
Прегледи: 13170

9693

Публикации: 47
Прегледи: 27147