• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

• Професионална поддръжка на аквариуми

275+50 соленоводен на Ilianidis

Започната от Ilianidis, 15.02.2012 22:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ilianidis

АБ е каплон,съдържа кларитромицин от групата на макролидните.Убива само едните бактерии ,ама не помня + или - ,затова само нитратите леко се покачват.Скимата първите дни не мирише,но след третия ден от прочистването става нормално отвратителен.Азотния цикъл бързо се възстановява.Това с въглеродните източници се оказа много опасна игра.До оцет и захар не трябва да се прибягва изобщо,водката е по-малко опасна,мислех пелетите за безвредни,но ето,че и от тях може да се срине.Дозира ли се въглерод кх трябва да е възможно най-ниско.
Андоне размера ,който може да се побере в шкафа е 40*40ширина*височина, дължината е голяма.Шкафа е с декоративни крака и трябваше да поема голяма тежест,а не и висок скимер и други работи.Затова скимера ще трябва да се помества в отделен шкаф отстрани на аквариума.
Имам нови бейс рок,няколко камъка от сегашния рифови,останалите нерифови ще се махат евентуално,зависи от хардскейпа.При местенето искам да се отърва от астерините и червеите,вермитиди,но как да стане не знам.Пясъка една част отсята ще оставя жив,останалото под перхидрол.В началото с голо дъно,за да изловя астерините.Изядоха ми 8вида тотално заличени зоантиди.

Rosen Pavlov

Наистина ли астерините са толкова опасни? И само полипи ли ядат?Аз имах в стария но ги изчистих от камъните с коралите . Имат ли естествен враг?  *DRINK*

камен чочев

Илияне, най-лесния и бърз начин е да си сложиш Hymenocera picta или elegance, за месец ги унищожават до крак. Наблюдавал съм я в действие и за 15 мин успява да изяде астерина среден размер. Просто трябва да махнеш другите звезди, ако имаш и след като ги унищожи, да я подариш на някой или да я храниш с пясъчни звезди (разхода е по едно пипало за десетина дни или десет звезди годишно).

Ilianidis

Е съмпа ще е от полза на някой друг,благодаря все пак.
ЦитатЗа АБ - каква дозировка използваш? Да изпреваря Станислав :-), който може да каже някой др. препарат съдържащ този антибиотик. Виждаш ли някакъв страничен ефект върху др. безгръбначни? 
Имах акрораче,което изчезна ,предполагам прекиса го уби,защото е оцеляло при предното третиране с антибиотик.Освен на бактериите,на нищо друго не влияе,защото имам всякакви гадинки от вермитиди,минианемонийки,копеподи,мизидскариди(едни дребни плуващи на зиг-заг,точното им име не помня)с две думи всичко си е живо.Че и хайвера на клоуните.
Дозата на АБ е 250мг на 100л/веднъж на ден.Това съм го чел из форумите за аналог на тоя антибиотик,понеже споменавания антибиотик го няма в БГ.В моя случай 300л чист обем вода съм ползвал по-малка доза по схема 3:2:3:2 таблетки х250мг за 4 дена.
След третия ден цианото започва да побелява и изчезва.Добре е лечението да е 4-5 дена,не по-малко,не повече.Скимера да не изхвърля скимат.После постепенно се увеличава въздуха към скимера,защото ще изкипи.Смяна на вода и активен въглен и за два дни няма и следа от него.Побелелите корали след седмица до 10 дни започват отново да се оцветяват.По време на лечението коралите изпускат обилно слуз,но пък не изглеждат стресирани с прибрани полипи.
Цитат на: Rosen Pavlov - 30.01.2016 13:32
Наистина ли астерините са толкова опасни? И само полипи ли ядат?Аз имах в стария но ги изчистих от камъните с коралите . Имат ли естествен враг?  *DRINK*
Под полипи не закачат лпс и спс-и,а дребни стар полипи.Не знам дали бриареума не загина от тях,но коралина и зоантидите са им едни от любимите.Скаридата арлекин ги унищожава,както е посочил Камен,но по-нататък ще мисля за такъв вариант,че имам едно врасе,което умори доста скариди и няколко риби.

radizala

Колко циано трябва да има че да се използват тези таблетки, че и аз имам на 1/2 камъка по малко но го изсмуквам при смяна на водата.

Ilianidis

Цитат на: radizala - 30.01.2016 18:07
Колко циано трябва да има че да се използват тези таблетки, че и аз имам на 1/2 камъка по малко но го изсмуквам при смяна на водата.
Ако не се премахне първопричината,след известно време пак ще се появи.За малко циано не прибягвай до антибиотик.Ако вече завладява всичко и мори корали си струва интервенцията.Антибиотика го тълкувайте за краен случай.
Относно разтварянето в началото плуват дребни частици,но бързо се обират от ватите и водата се избистря.Имам много филтрираща медия.Таблетките се разтварят за 5мин във вода.

trupai

Цитат на: Ilianidis - 30.01.2016 10:55
Това с въглеродните източници се оказа много опасна игра.До оцет и захар не трябва да се прибягва изобщо,водката е по-малко опасна,мислех пелетите за безвредни,но ето,че и от тях може да се срине.
Не съм съгласен с това за оцета и захарта. Комбинацията VSV е по-добрият вариант, от дозиране на само един  въглероден източник. Аз дозирам VSV разтвор по домашна рецепта, вече повече от година. Преди слагах само водка и не можех да се отърва от циано. От както минах на VSV, цианото постепенно изчезна. Много важно обаче е правилното дозиране и ненадвишаване на дозата. Препаратът NOPOX на ред сий също съдържа няколко въглеродни източника.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

Стоян Михов

Цитат на: trupai - 01.02.2016 13:08
Не съм съгласен с това за оцета и захарта. Комбинацията VSV е по-добрият вариант, от дозиране на само един  въглероден източник. Аз дозирам VSV разтвор по домашна рецепта, вече повече от година. Преди слагах само водка и не можех да се отърва от циано. От както минах на VSV, цианото постепенно изчезна. Много важно обаче е правилното дозиране и ненадвишаване на дозата. Препаратът NOPOX на ред сий също съдържа няколко въглеродни източника.
Каква ти е домашната рецепта? Захарта, както повечето монозахариди може да е опасна в по-големи количества, има случаи на развитие на патогени описани из форумите и в същото време няма ясно доказан ефект от нея. Етанола и оцетната киселина са добре доказани и заедно и поединично. Водката не е чист етанол, тя съдържа глюкоза, лимонена киселина и понякога захар, което обяснява някои случаи на странични ефекти при ползването й. НОПОХ съдържа 4 въглеродни източника и само два от тях са реално функциониращите, другите два: метанол и изопропанол са примеси и са под 1%.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

trupai

Моята рецепта е етилов спирт 90%, оцетна киселина и глюкоза.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

Ilianidis

Какво е това?
https://drive.google.com/file/d/0B81UD790OsTmRkRVamUxVlhjS1k/view?usp=docslist_api
https://drive.google.com/file/d/0B81UD790OsTmWFJXa0ZaQjA1RmM/view?usp=docslist_api
https://drive.google.com/file/d/0B81UD790OsTmVkd5QlhfZFBXXzg/view?usp=docslist_api.
Голямо е над 6см,сравнително бързо се движи и прилича на голям плосък червей.Вече няма да бъркам в аквариума.Не знам как съм го пипнал,но нищо не ме учудва вече.

камен чочев

Най-вероятно е охлюв Abalone. Безвреден алгояд ☺

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

Стоян Михов

Според мен е хищна планария - храни се с охлюви и миди Polyclad Flatworm http://www.extreme-aquatics.com/707/saltwater/how-to-indentify-worms-in-your-reef-aquarium/
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Да,определено прилича на грамадна планария,макар и да има накрая си нещо като кожена торбичка,подобно на гол охлюв.

камен чочев

Сега видях и другите снимки и си е точно флатуърм. Дано не се е размножил в аквариума ти

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

Ilianidis

Като е тръгнало на проблем,то няма край.Загиват корали един по един,че и накрая една прекрасна зелена фавия,която гледах 5г сега нацяло заминава.От последния случай нещата не са наред,за малко се оправиха от антибиотика и пак същото,само дето не горят върховете.Карам на две сини пури.Започвам адаптация към светлина с добавянето на другите две корал +, първо за час на ден,след няколко дена увеличавам на два часа и а да се адаптират и почва едно побеляване и некрози...Та карат само на сини лампи,от което нещата се влошават.Не помага ни смяна на вода,нищо.А не се вижда нищо необичайно по коралите.Само на дъното на дисплея и то едно петно от една педя има ето това:
https://goo.gl/photos/J89wpNDX6hbYu3KJ6
https://goo.gl/photos/CWiGEvYUpJSwDLCv8
Снимах и със светкавица,че да се види цвета му.Диатомеи ли е или кафяво циано?Четох теми за тях и е трудно да се идентифицира,трябвало джуркане,филтриране през филтърна хартия и наблюдение какво става....От къде се вкарах в тоя филм.Някакви идеи.Имал съм разни видове циано,но да вредят така на силно осветление не е било.А сега дори не бих казал,че има циано,кой няма петна тук там по стъклата.

Similar topics (5)

51061

Публикации: 20
Прегледи: 10591

26406

Публикации: 22
Прегледи: 14652

9693

Публикации: 47
Прегледи: 29172

34937

Публикации: 58