• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

13.07.2025 21:36

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

275+50 соленоводен на Ilianidis

Започната от Ilianidis, 15.02.2012 19:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

trupai

Цитат на: Ilianidis - 16.12.2013 19:14
Ти го потърси,макар че аз правя обратното.Вече се съмнявам в теста ми,днес пробвах разтвор с фосфати да измеря и нищо.Определено проблемите ми се дължат на нитрати и бог знае колко фосфати.Като сменя вода няколко дена благодат и после мъки.Моя човек от RC не случайно ме попита за тези два параметъра.
Изказах аз опасения по-горе, че теста за фосфати на Салиферт нещо не е в ред. Или посинява прекалено много или седи бистра водица. Миналата седмица имаше драма с фосфатите в аквариума на Tonik.
Аз мерих вода от чешмата и пак нула!  *dontknow*
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

Стоян Михов

Има теми, които според мен са табу за дискутиране, тук във форума. Едни от тях са добавянето на нитрати или фосфати в рифовия аквариум. Това все още е в сферата на доказването и си е висш пилотаж. Споделянето на тези експерименти пред по-широка и не толкова опитна публика може да има пагубен ефект върху аквариумите на много начинаещи. Само си представям какво може да стане, ако Тони примерно прочете за свалянето на фосфатите с нитрати и реши да намали своите (погрешно измерени) с добавяне на нитрати...
За да се направят тези експерименти, трябва лаборатория, в която много точно да си измерваш въглерода, нитратите и фосфора. Правенето на такива рискови експерименти, като за мерене ползваш тестовете на Салиферт си е жонглиране с резачки.
Ето например за да поддържаш цитираното тук съотношение на Редфийлд въглерод, нитрати, фосфор - 106:16:1, което във рифовия аквариум се изразява в 3:0,5:0,03, защото максимално допустимата стойност на фосфати в аквариума е 0,03 ppm, над която спира растежа на коралите. T.e трябва да имаш нитрати 0,5 мг/л - неизмеримо със Салиферт, фосфати - 0,03 - неизмеримо със Салиферт и въглерод - 3 ppm - няма тест за него не само на Салиферт , а по принцип. Т.е. не можеш да измериш нищо :).
И когато установиш че един от параметрите излиза от съотношението например нитратите, то причините за това са няколко - може да е липсата на въглероден източник, и най-вече липсата на достатъчно бактерии. Липсата на фосфат е много рядка за морски аквариум. Ежедневно с храната вие вкарвате въглерод, нитрати и фосфати най-често в съотношение 106:16:1 - Да, точно със съотношението на Редфийд, защото няма как да е различно, тъй като в повечето храни преобладават водорасловите съставки, в замразената храна обаче фосфатите може да са много повече, в пъти повече. В аквариума въглеродът и нитратите обаче могат да излязат от системата под формата на газ в резултат от разграждането - въглеродът като въглероден диоксид, и нитратите като азот, фосфатите обаче си остават, тях ги маха само скимера и то често в недостатъчни количества. Така, че щом в аквариума ви са се натрупали големи количества нитрати и ако нямате фосфат ремувър, не мислете, че е възможно да няма фосфати, каквото и да показва теста на салиферт. Просто още никой не е измислил храна в която да няма фосфати - те са част от аминокиселините и още никой не е измислил скимер който да изхвърля само фосфати.

Та, Илияне не искам да секвам експериментаторския дух и споделянето, но не  знам как да процедираме - да даваме изводите след като експериментите са успешно приключили или де да знам, в такива сериозни експерименти да слагаме надпис - Don't try this at home - It's very, very dangerous! както се казваше в един филм  :-).

Хората са любознателни и нетърпеливи и те да пробват (в което няма нищо лошо разбира се), аз това го установих по време на експеримента със сипоракса, оказа се че много колеги също го приложиха след първите ми положителни отзиви за функционирането му, далеч преди да изтече краят. Слава Богу, че се оказа успешен.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Стояне,напълно си прав,но когато всичко в което си вярвал и изпитал се срине,започваш да се съмняваш в  какво ли не,дори изпитани неща.Ето например в темата ми се твърдеше,че нитратите ,които имах не са причината,но като че ли колелото се завъртя и аз стигнах отново до тях.Сега почти съм сигурен,че фосфатите и нитратите водят до тези проблеми.Ползвайки озон и съмнявайки се в него си мисля,че той е елиминирал бактериите,които са ми помагали и в този момент критичните параметри са се вдигали предполагам още.От тук и объркването ми все повече,да не казвам и грешните показания на теста.От два дни смених солта,за първи път си позволих да вдигна светлината и то доста,и като часове и като сила и вече два дни няма изгорени уж участъци.Вечер на загасено коралите имат съвсем различен обагрен нюанс,а на светлина и съвсем друг вид.А и солта си я бива,макар че всичко се пооправяше,сега след два дни и силна светлина нещата са обнадеждаващи.Започнах и всеки ден да перя ватите и праговете,четоморфата и обдухване на камъните и грунда.

Ilianidis

Смятам,че с всичките малки промени ,които правих с осветлението,чести смени на вода и т.н. успях да си докажа,че странните белези,избелявания,изгаряния на върховете ....всичко идва от нитратите и фосфатите.Трудно е да се докаже на 100% ,но честите проявявания се появяваха точно толкова често с промените ,които правех.Наличието на най-вече по-токсичните фосфати влияят на коралите и в този момент силната светлина изгаря кожата на корала,което при умерено осветление не се получава.Избелванията в основата се дължат пак на тях.Достигайки до този извод попитах едно светило в RC дали това е възможно и ми потвърди категорично.След смяната на солта с друга марка ,два дни ок и на следващите отново белезите от ярката светлина.Направих и един друг номер за потвърждение на тезата ми.Сменена вода от преди няколко месеца ,с която имаше проблеми не я изхвърлих,а запазих ,за да паднат нитрати и фосфати в един циклиращ аквариум.Използвах я ,за да видя ефекта и настъпва подобряване,като след сменена с прясно приготвена.Естествено мерих нитратите и бяха паднали до 0.Това доказва натрупването на тези нитрати и фосфати до какво водят.То се знае,но странните загуби на тъкан и пигменти,най-малко ги свързвах с тях.Преминавайки през плоски червеи,бактериална инфекция,токсини,предозирване с йод,озон,натрупване на желязо,съмнявах се дори в солта че не е хомогенизирвана.Та това е,мисля че ми беше най-големия практически урок.Ако не бях правил промени ,нямаше да наблюдавам цикличността на проявяването и дори сега нямаше да ми е известна причината.Понякога риска е оправдан.Весели Празници на всички!

Стоян Михов

Какви са параметрите които подържаш, имам предвид кХ, калций и магнезий? Според мен пак избързваш с заключенията :). Сам казваш, че вероятно не измерваш фосфора правилно, но заключаваш, че имаш много и че е причина за несполуките с акропорите?
Сега ще пиша в моята тема за теста на Hanna за фосфати, погледни там  *DRINK*.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

След като имам 10 нитрати и бързо се покачват за няколко дена,то няма как фосфатите да са в минималните необходими норми.По тази причина търся качествен тест за фосфати на ред сий или някоя и друга добра марка.И някак си преди,когато нитратите бяха нула нямаше абсолютно никакви проблеми,даже съм споменавал,че морската акваристика дори е по-лесна от сладководната.Напоследък жълтата зебразома ми порасна доста,а и броя риби не е малък.Съмпа изнемогва.За големия аквариум като стане морски ще взема специални мерки относно биофилтрацията.Параметрите ми са заковани Ca-460;Kh-10,2;Mg-1380 не са мръднали около месец,може и повече.Относно проблема не смятам да ровя повече,за мен сега основна цел са сваляне на биогените с биологични методи и поддържане параметрите в нормите.Евентуално мога да вържа допълнителна медия към съмпа,тъй като не мога да го преправям на този етап.
Стояне,самия Glenn от Холандия потвърди за белезите и причините.Дори ми препоръча премахване на лед осветлението нацяло.Според него много проблеми създавало и много хора напоследък са се върнали обратно на т5.

Ilianidis

Вчера мерих осмозната вода за нитрати и....10. Реших да премеря поотделно водата през двете мембрани и на 3 минута 1към 5,но тъй като водата беше студена,изчаках още 2мин и после и двете показаха близо 10.Едната мембрана е на почти 3г,по-новата на 1г.Чудно как не са ме нападнали диатомови водорасли.Всички филтри са сменени преди 3седмици.Бяха пълни с ръжда.Днес ще се ходи до Павирани.Интересно ми е колко ли фосфати има в чешмяната вода,нормално лятно време имаме 30 нитрати мерено преди време със Сера тест.

Ilianidis

Днес съм с нова мембрана,промих я и мерих нитрати и тдс със соломер.Нитрати  по салиферт на 3 минута показва 2,5 ;след още 5 минути станаха 10.Странна работа,а досега не съм си мерил новите мембрани за нитрати,но и аквариума не е имал.Не знам колко е верен соломера,но показва с новата мембрана същото като със старите-0,030мг/л соли.Превърнато в mS, го деля на 0,64 и следва ако имах тдс метър ,показанието да е 47mS. Да кажем,че уреда ми е грешен в горния диапазон,то грешката в почти дестилирана вода трябва да е минимална.Отделно какви са тези нитрати след нова мембрана?!Някой да има идея?Че то положението ми с новата мембрана е като при старите.
Забравих да спомена,нитратите в аквариума не идват от обитателите.След едноседмична дозировка на захар по 1,5 гр сутрин и вечер,нитратите паднаха от 10 на 1 и се задържат,но при смяна на вода става обратното.

Ilianidis

04.01.2014 14:47 #203 Last Edit: 22.03.2025 20:33 by Ilianidis
-

Ilianidis

08.01.2014 21:29 #204 Last Edit: 22.03.2025 20:35 by Ilianidis
-

Ilianidis

20.01.2014 18:00 #205 Last Edit: 22.03.2025 20:39 by Ilianidis
.

Ilianidis

27.01.2014 12:02 #206 Last Edit: 22.03.2025 20:39 by Ilianidis
.

njaam_dumi

Ох..това с изгорелите релета ми е много познато. Стария ми уейвбокс го бях направил с релета - 1 секунда работи - 1 почива.. след 2 месеца работа и поне 500% над броя "гаранатирани" щраквания на релето изпуши. После сложих тиристор вместо скапаното реле и вече нямах проблеми :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aqualine.bg%2Faltunian.gif&hash=56a2e3a80c756ecb47f9eddaad8d171db7a596d2

http://www.aqualine.bg - Новият магазин за акваристика във Варна!

Ilianidis

Я кажи как го направи с тиристорите,че и аз мислех така да го правя.

Ilianidis

06.03.2014 16:35 #209 Last Edit: 22.03.2025 20:43 by Ilianidis
.

Similar topics (5)

38429

Публикации: 81
Прегледи: 36358

21868

Публикации: 11
Прегледи: 5656

8510

Публикации: 15