• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

11.07.2025 00:03

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

275+50 соленоводен на Ilianidis

Започната от Ilianidis, 15.02.2012 19:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ilianidis

10.11.2013 23:50 #165 Last Edit: 11.11.2013 23:45 by Ilianidis
Камене, не е защото водата ми престоява едно денонощие,преди да сменям.Обаче е падала сол изкристализирала по стъклата отгоре и гори веднага. Разликата е, че изгореното се бели,а моите симптоми са други, тъканта е жива и без светлина не се забелязва да боледува, корала на тъмно си е кафяв.Това е не по върха,не и в основата,а само в средата.Странно нали?И то на участъци с изглед към осветлението.Хубавото е че все пак зараства после.

Публикациите са слети: 11.11.2013 23:45

Направи ми впечатление покачването на калция,оказа се че коралите са спряли нацяло усвояването,на ден се покачва с толкова,колкото и дозирам,ако сметките са верни.Погледнах назад в тефтера и благодарение на почти всекидневното мерене с тестовете,се оказва че този период съвпада много точно с деня в който пусках озонатора,ха сега де.Значи озона дали с броматите създадени от него или пряко той е причинил спирането на усвояването на калция.Това се случва за втори път,като по спомен предишната аномалия е пак близо в периода ,в който пусках озон.Добре че много рядко го пускам.
Стояне,ти да си забелязвал нещо подобно?

Ilianidis

Промяната на осветлението е факт,белите диоди са премахнати,оставих студено белите,които доставят достатъчно бяло да изпъкнат отчасти и червените цветове,макар че плюс белите имах повече топли,но малко се губеше цветната визия.Сега конфигурацията е такава: 10*3вата 420-425nm,12*3 430nm, 30*3 460-470nm,14*3студено бели на 8000к=165 вата,с които ще експериментирам растеж и оцветяване.Временно са изключени циан диодите на 25000к, за да видя тяхния принос какъв е бил.Осветлението е без лещи,отдавна ги махнах и смятам,че е по-добре.Цветовете се възстановяват,белите рани и памуци изчезват и с озон няма да експериментирам,не ми се връща година назад,предполагам всички проблеми от него дойдоха.Усвояването на калция започна да се възобновява.Прибягнах до промени с осветлението, за да намеря оптималния растеж,оцветяване и здраве на коралите,преди да реша да проектирам ново.
Стояне,430 диодите са различни от 460-470,не попаднах на повтарящи се сини.Тези светят в чист син цвят,докато 460 имат малко по-светъл нюанс.Пробвах ефекта с CD диск,и имат разлика в спектъра,430 имат и малко виолетово,докато 460 имат и малко зелено.Засега няколко месеца ще е така,за да проследя промяната.

Стоян Михов

Все още не ти е балансирана светлината, трябва да добавиш роял блу (450 нм), толкова колкото ти е бялото, а самото бяло да намалиш примерно на 100 вата, ако искаш лампата ти да е около 350 вата де. И може малко да намалиш светлосиньото и да добавиш циан, ама истински. Доколкото разбирам тези 25 000 само изглеждат като циан нали?
Просто вземи цветовата комбинация от някое работещо риф осветление, примерно Радион, АI и т.н., не разбирам защо експериментираш с някакви диоди които ти изпадат по-изгодно, не мисля че е правилен подход това, не и с осветлението.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Моите се водят aquablue или тюркоазени,светят в пик 490-500nm.Приличат много на първия пример от този сайт http://ledmuseum.candlepower.us/ledtur.htm
Какво значи циан?! Наименование,това е.А роял блу си ги имам и в спектрите на диодите 430и 460.Ако гледаш характеристиките покриват и този спектър,но силата в лумени е малка,пика е характеристиката на диода само.Разгледай примерите най-отдолу и за останалите видове диоди.Погрешно смятахме преди,че диодите са само пикове и орязан спектър,просто графиката им е по-тясна.Инак и роял блу може да предвидя,но засега не ми се занимава повече.А белите 100 вата ми е твърде много,заличават всички останали цветове.

vesko_aa

Цитат на: Ilianidis - 14.11.2013 20:54
Моите се водят aquablue или тюркоазени,светят в пик 490-500nm.Приличат много на първия пример от този сайт http://ledmuseum.candlepower.us/ledtur.htm
Какво значи циан?! Наименование,това е.А роял блу си ги имам и в спектрите на диодите 430и 460.Ако гледаш характеристиките покриват и този спектър,но силата в лумени е малка,пика е характеристиката на диода само.Разгледай примерите най-отдолу и за останалите видове диоди.Погрешно смятахме преди,че диодите са само пикове и орязан спектър,просто графиката им е по-тясна.Инак и роял блу може да предвидя,но засега не ми се занимава повече.А белите 100 вата ми е твърде много,заличават всички останали цветове.
Браво *privet*Винаги съм уважавал хората в този форум ,който мислят ,когато правят нещо,а не само копи,пейс

Стоян Михов

Цитат на: Ilianidis - 14.11.2013 20:54

:-) Не мислете, че просто съм се запънал като магаре на мост. Моите коментари се базират на това което си казал Илияне, просто беше казал че твоите 25000 К  излъчват светлина подобна на циана, мисля че не си писал досега, че пикът им е в 490 -500. По какво приличат на диодите от първият пример? По цвят или по спектър? Ако имаш дейта шийта на твоите диоди, моля пусни го. Ако намериш някой производител, който да продава мощен диод над 3W с дейта шийта на диодите от първия пример, аз ще те черпя колкото кажеш в посочена от теб кръчма :), Напълно съм сериозен, трябва ми такъв диод за експериментите.

А иначе за ширината на спектрите и т.н., не гледай спектрите на 5 мм диоди, не сравнявай кокошка с кон, виж спектъра на светлосиньото на крии (синята крива), такива са спектрите на всички мощни диоди, които ползваме. Със синичко съм защриховал площта от графиката, която попада под 450 нм, в зоната на роял блу...

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs24.postimg.cc%2Fca8nqueyd%2FUntitled_1.jpg&hash=5fc2a321cad4a2e36d4aab4fcac6016ae54d7c66

Стоян Михов

Цитат на: vesko_aa - 14.11.2013 21:42
Браво *privet*Винаги съм уважавал хората в този форум ,който мислят ,когато правят нещо,а не само копи,пейс
Аз също, и още повече уважавам хората, които правят нещо иновативно, което наистина работи, но за съжаление те са още по-малко.

Ilianidis

Примера беше за цвета,спектъра не го дава продавача,но гледайки го под диск има широка гама цветове от виолетово до червено,като сумарно получената светлина имитира светлосиньо небе.Гледайки графиките,също и тази,която си посочил роял блу са 30% от съседните му спектри.Ако ми е правилна логиката сечението между 430 и 460 можем да го наставим във височина и ще даде 60% дял на роял блу от двата вида диоди.Но да не изпадам в полемики в теория,която не ми е професия.Обичам точните неща като тебе,но твоето професионално изкривяване е доста по-изразено *THUMBS UP*
*DRINK*
Да не бързам да се радвам,но нещата се подобряват скорострелно,всички петна се заличават,има дори оцветяване по бившите некрози,корали които след закупуването им бях загубил цветове,сега се подобряват.Всичко е по старому,нитратите същите,осветлението с малка промяна,затова смятам като последна най-вероятна причина без да съм на 100% сигурен ползването на озон. Не ми и стиска да го доказвам,предвид какво ми причини.Забелязвам и видим нов растеж, дори и при 165 вата осветяване.

Стоян Михов

Много се радвам, че нещата се оправят, това е най-важно, всичко останало са само приказки. Само с едно нещо не съм съгласен - че промяната в осветлението ти е малка.
От над 300 вата сега си на 165, махна топло белите и циан диодите които бяха половината от лампата, сложи виолетови и хипер виолетови диоди. И това ако е малка промяна  :-), сега вече спектъра ти е много по-нормален. Аз предния път като коментирах съм се заблудил, помислих че само бялото ти е 165 вата, а то реално е около 35. Така че сега само трябва да увеличиш мощността и ще имаш една от най-добрите лампи, и съм съгласен че имаш роял блу  :-), вероятно това което си купил за 430 нм е роял блу  :-). 430 нм диод е много трудно да се направи,  повечето 430 на пазара са или виолетови или роял блу или смес от двете.
Но мисля че 165 вата ще бъде слабо за твоя аквариум в дългосрочен план.

Ilianidis

Аз диодите реално ги смятам по 0,700*3,6=2,5 вата. Преди белия спектър беше към 78 вата.Топло бели не съм слагал, макар,че от отражението на сините ли направо ми жълтееха.Бяха бели на 6000к.

suntsu69

Цитат на: Стоян Михов - 16.11.2013 09:30
вероятно това което си купил за 430 нм е роял блу  :-). 430 нм диод е много трудно да се направи,  повечето 430 на пазара са или виолетови или роял блу или смес от двете.
Роял блу, виолет, диип ред - това са търговски наименования. Реално се забърква смес за синьо, червено, залено... След това се проверява реално къде е пика на диода - 430нм, 445, 455 и се лепи търговския етикет "роял блу", "актиник" и т.н. Малко като пресяване на пясък...

Ilianidis

Преди промяната имах 15000 лумена при пълна сила на около 25см от осв.тяло,при изключени 37 вата бели и изгорял един кръг сини около 35вата падна на 8000 лумена.Сега възстановени сините, сменени белите с 430 съм на 8000 лумена при 165вата.Като пусна и т.н. циано,пак доближавам 14000 лумена.Излиза че за почти две години силата на диодите не е паднала.Малката разлика идва от смяната на бели с актинични.Дотук имам само 4-5 сменени изгоряли диоди 3ватови.Десет ватовите засега държат без фира,но са на една година някъде.Претърпяха и инцидент с прегряване,като всички държат още.Не виждам и промяна на спектъра визуално.

Ilianidis

22.11.2013 10:33 #177 Last Edit: 22.11.2013 17:02 by Ilianidis
Напоследък забелязвам бавно избелване в основата на някои корали,места които почти не са осветявани.В същия момент върховете са в добро здраве ,добре оцветени,полипите развяващи се,върховете нарастват много добре.Причини за избелване са ми ясни,но да се даде точна диагноза надали някой може да каже.Възможно ли е да са астерините,които имам,напоследък са адски много,направо инвазия и постоянно се катерят по основата на коралите и дори налазват по здравата кожа?Преди избелвания имах много рядко и само в случай на падане на кх до около 7 и под 7.Тези астерини са малките сини звездички.

Пп,попрочетох някои неща и както ми спомена Веско тея астерини са причината да ми изчезне коралина по стъклата,нападат сериозно коралина. Много акваристи имат съмнения,че ядат спс-и монтипори,ксения и зоантиди при липса или недостатъчна за тях храна.Други описват ,че вероятно корала страда и астерините се възползват като изяждат отмиращата тъкан.Добре,вчера забелязах звезда на едно малко фрагче,което си беше добре и от налазването днес се обели,а това го виждам на няколко пъти вече.И по-скоро съм на мнение,че първо го нападат,а после се бели,отколкото да е обратното.Някой с наблюдение по този казус?

Ilianidis

Обявих война на астерините,като ги нанизвам на една игла за спринцовка.Вече сигурно съм изкарал над 100-на.Направи ми впечатление, че от стъклото и камъните  се отделят лесно,на коралите обаче се впиват в кожата им и са много здраво захванати.

Ilianidis

Попаднах на една много интересна статийка ,търсейки информация за вредата/полезното действие на бромидите.Американците са имали проблем с добавките за калции,тъй като в производството на соли и добавки за калции използват dowflakes 77-85% калциев дихлорид.Да но в тях е имало завишени нива на бромиди.Аз ползвам същия химикал внос от Швеция,а той е кой знае от къде и как.Отделно ползвам добавките на Тропик Марин ,като А+ анионите също добавят бромиди.И в момент,в който увеличих подаването на калция по този начин е възможно да съм имал доста завишени нива,макар и да сменявам често вода.С пускането на озонатора съм си докарал едни много неприятни токсични бромати.Та ето и статийката,ако някой му се чете:
http://reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1166963&highlight=Bromide+OK
Повечето да не кажа всички щатски добавки за калции по двукомпонентния метод са създавани с дадените химикали.Аз откак не пускам озона проблеми никакви по изминалия случай.Радвам се,че все пак и с жертви установих причината.А реакцията от силното осветление е била по-скоро следствие от загубата на защитни тъкани.Вече добавих към наличното осветление още 72вата луминесцентно една актинична и една тропикал ред и коралите изтърпяват стоически всички мои експерименти :-D Само дето си играем на оцветяване и леко избледняване с по-капризните корали,след смяна на вода леко оживление и след една седмица отново спад,въпреки добавяните трейси.Явно си имам проблеми с органиката,откак съм на водка,скимера се побърка да повръща от пиянските изпълнения на бактериите.

Similar topics (5)

21525

Публикации: 103
Прегледи: 39394

51061

Публикации: 20
Прегледи: 10499

26406

Публикации: 22
Прегледи: 14533

9693

Публикации: 47