• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

25.07.2025 15:09

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

275+50 соленоводен на Ilianidis

Започната от Ilianidis, 15.02.2012 22:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ilianidis

Започнах на месец по 4-5 корала да добавям,системата се понапълни и вместо стрес,те дори се адаптираха много бързо.Но с отсъствието ми за 10 дена нещата се промениха,като тогава една нощ коралите бяха преосветени и от там се тръгна надолу.Веднага след критичната нощ един зелен корал нацяло се обели.Сега сменям голямо количество вода, меря параметри почти всеки ден да видя какво става.Просто ще се опитам да  бъда търпелив,пък каквото стане.

bustama

*offtopic
Супер интересно ме и като чета, разбира се гледам проблема от образователна та му страна и се радвам че не се изтри нищо.
Освен светлината и водата според мен първопричините за живота, без СО2 как коралите, които отглеждате произвеждат кислород?
Може и напред да сте писали СО2, но аз  да не съм прочел.
В сладководния ми аквариум цветовете на растенията, които отглеждам са благодарение най-вече на желязото и магнезия. Светлината - правилната само ми помага да ги видя по - пъстри. Казвайки това не се опитвам да философствам, по-скоро като насока, пък и да науча нещо от вашите постове - не разбирайки материята. :-)

Стоян Михов

Цитат на: bustama - 08.11.2013 21:46
*offtopic
Супер интересно ме и като чета, разбира се гледам проблема от образователна та му страна и се радвам че не се изтри нищо.
Освен светлината и водата според мен първопричините за живота, без СО2 как коралите, които отглеждате произвеждат кислород?
Може и напред да сте писали СО2, но аз  да не съм прочел.
В сладководния ми аквариум цветовете на растенията, които отглеждам са благодарение най-вече на желязото и магнезия. Светлината - правилната само ми помага да ги видя по - пъстри. Казвайки това не се опитвам да философствам, по-скоро като насока, пък и да науча нещо от вашите постове - не разбирайки материята. :-)

Че защо им е на коралите да произвеждат кислород? Няма организъм на земята, който да произвежда кислород, защото му трябва, кислорода е отпаден продукт от фотосинтезата.

Ако питаш как фотосинтезират коралите без СО2, отговорът е че коралите са животни, не са растения, те не фотосинтезират. Просто "поглъщат" дребни водорасли, които фотосинтезират вместо тях, и така си живеят в симбиоза - коралите като всички животни издишат СО2 и акат - тези отпадни  продукти водораслите използват за да растат и фотосинтезират, от своя страна отделяйки кислород и разни въглехидрати, които пък коралите използват - и това е, ей така се живее милиони години :)
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Щях да сменям генерално вода,когато нещата влизат в норма ,реших да не стресирам прекалено с чести смени на вода.Течението се оказа силно и го върнах в началната му позиция,имам прежулени корали от силната струя(изтъняване на кожата от страната на струята),просто ми е къс аквариума.Май предозирах трейса и коралите потъмняха.Вече с актиничните диоди тествам флуоресциращите протеини и днес е по-добре от вчера.Бялите не светят,осветлението повдигнато.Ще остане по някой бял диод след окончателното ми преправяне,но ще са силно редуцирани.Камене,прав си че без бели не може,но трябва да ги адаптирам постепенно,в момента има някакъв стрес от осветлението мисля.

камен чочев

Ами не знам коралите, ама аз вече не мога да се ориентирам в промените, които правиш  *CRAZY*

diabolique

Предполагам знаеш че ако местиш лампата с повече от 3-5 см за седмица, може да стресово за аквата 

Ilianidis

Гледах едни клипове......как на филипините се ловят диви корали и се лепят на платформи от едни жени действащи не много внимателно с коралите,бяха на легени без вода,от дълбините се изваждат на повърхността на ярко слънце,разликата в осветяването е 100-ци пъти.Друг случай в коралова ферма,собственика пали рязко осветлението,което е много ярко.Все неща,които уж не трябва да се правят.Аз с гасенето на един кръг най-много да симулирам облачно време за две седмици.Ефектите на гръмотевици в марковите осветления и те би трябвало да са стресиращи.Само смяната на водата е пагубна за коралина,оставайки за малко на по-силна светлина в горните слоеве на аквариума.Един австралиец пък сменя 95% от водата си с натурална океанска разбира се,през това време коралите остават без вода и на силна светлина.Все случаи без научно обяснение,като всички тези фактори са силно рискови.Въпреки това,аз внимавам и промените,които правя са минимални.Даже не може да се нарече и промяна.За мен рестарта при ловенето на рака беше истинско изпитание,хола пълен с легени,всички корали изкарани,всички камъни върху найлон,аквариума изцяло разоран и обратно нареждайки вътре всичко не се случи нищо особено.Грешката ми в голяма степен може да се дължи на озонатора,250мг/час го дават за дозиране в 200гал аквариуми,а моя е едва 85галона.Отделно влиянието на озона,водата е като полирана,което увеличава многократно проникването на светлината.А и убива 'живата' вода като с това секва храненето на коралите.Общо взето с озонатора няма да си правя повече експерименти.Много скоро нещата са на път да се изяснят.Ако белезите,които сега мисля пак отшумяват,започнат отново дори и при намалени бели светлини ще пристъпя към потопяване на един корал в лечебна баня да видя какво ще изпада от него.Засега не исках да рискувам.

VeL

Илияне, много ме съмнява вината да е в озона. Най-малкото, че с камъче в съмпа според мен колкото и мг. озон да пускаш няма как да предозираш и да вдигнеш високо ОРП. Озонът е ефективен, когато има голямо контактно време, в този смисъл дори и вкаран през вентурито на скимера пак не използваш капацитета му на 100%. Затова озоновите реактори са затворени системи под "леко" нялягане (3-6 PSI) /което е от голямо значение/, пълни или с био-топчета или с HDPE ленти, озонът се вкарва с вентури и бавно минава през голяма площ и тогава водата действително се насища. Евентуално проблемът може да идва от оксидантите при разпада на озона и в частност на бромат-а, но пак казвам при теб озонът се вкарва крайно неефективно и не мисля, че това е причината за проблемите. Също така от изчетеното, хората при тестове констатират, че озонът минимално повишава пенетрацията на светлината, а оттам и Пар-а в сравнение със системи без озон. Сигурно си запознат, но ето трите статии на бат Ранди за озона:

Част първа - http://reefkeeping.com/issues/2006-03/rhf/index.php#16
Част втора - http://reefkeeping.com/issues/2006-04/rhf/index.php
Част трета - http://reefkeeping.com/issues/2006-05/rhf/index.php#6

Стоян Михов

VeL  не съм напълно съгласен, проблемът с озона при Илиян е не, че ще вдигне ОРП-то високо, а че има голяма вероятност озон да отиде и в дисплея, което е недопустимо, защото е токсичен и гори всичко, до което се допре.
Идеята на озоновият реактор е не само озона да насити по-добре водата, но и да има повече време "да изчезне" т.е. да се превърне пак в кислород, преди да отиде в аквариума.
Така поставен в рефугиума е крайно опасно и да, може да е причина за избелване на коралите, така долу горе целият аквариум функционира като озонреактор.

И ддругото за прозрачността на водата, аз ползвам озон от доста време и определено трябва да кажа, че озона увеличава прозрачността на водата неимоверно, повече дори от активния въглен. Не съм чел за тестовете които споменаваш, но при аквариум, който  е бил занемарен и водата е с плаващи частици, жълтеникава или т.н. озона за броени часове я прави кристална, увеличавайки видимо прозрачността в пъти. Естествено ако правиш опити в система, която по принцип водата си е чиста, няма как да видиш промяна в прозрачността.

VeL

Стояне, съгласен съм за прозрачността и действително, ако е налице занемарена вода, разликата в осветеността ще е драстична. Но така или иначе повечето рифъри имат достатъчно физически, биологически и химически филтрации /в случая Илиан/, за да се стигне до жълта вода. Относно живота на озона, когато е дозиран в солена вода. Няма как да го проверя от първа ръка, но се доверявам на Ранди Холмс, според когото веднъж влязъл в контакт със солената вода, озонът има живот 2-3 секунди /Неговата статия за озона, част първа. *Словосъчетанието "a few" в Английския език значи 2-3* / Освен ако камъчето с озона не е буквално до качващата помпа и качващата тръба не обдухва директно някой корал, не виждам как ще стигне до него чист озон. Възможно е в системата да навлизат отпадните продукти от разпада на озона, някои от тях дори са канцерогенни, но не е документирано напрактика да има негативни влияния. А според мен основната роля на озоновия реактор е да поддържа нялагане, защото, ако не се бъркам, при 5 пси, насищането на озон се увеличава с 300%. Приемете това с доза съмнение, защото не помня в коя тема го четох и кой го беше споменал.

Стоян Михов

Цитат на: VeL - 10.11.2013 18:25
Няма как да го проверя от първа ръка, но се доверявам на Ранди Холмс, според когото веднъж влязъл в контакт със солената вода, озонът има живот 2-3 секунди /Неговата статия за озона, част първа. Словосъчетанието "a few" в Английския значи 2-3 секунди/
:) преводът е "няколко" :), но дори и 3 да са, са напълно достатъчни да мине през подкачващата помпа и влезе в дисплея. Колкото по-чиста е водата толкова по-дълго "живее" озона.
Аз съм пускал по-голямо количество озон и коралите в дисплея веднага реагират със свиване на полипите, вероятно го усещат :)

VeL

Цитат на: Стоян Михов - 10.11.2013 18:37
:) преводът е "няколко" :), но дори и 3 да са, са напълно достатъчни да мине през подкачващата помпа и влезе в дисплея. Колкото по-чиста е водата толкова по-дълго "живее" озона.
За биология и химия точно с теб няма да споря  ;-) *DRINK* Съгласявам се, защото моето амплоа е далече, далече от тези наУки :) Но все пак си мисля, че не озонът е причината за проблемите. Тъй като скоро смятам да слагам озонов реактор, много се рових и се натъкнах на колеги, които инжектират огромни количества озон през вентурито на скимъра без специално предназначен за филтриране на изходящата вода активен въглен. Представям си каква плеяда от микробалончета от озон навлиза в дисплея, но никъде нямаше коментари за негативна реакция от коралите. Както и да е, Илиян като спре озона, то ще си покаже.

Стоян Михов

Добре правиш Петьо, преди да се вземе или направи нещо много се чете и аз така правя.  *THUMBS UP*. Сигурен съм, че с озон реактор, подаването на озон ще е много по-безопасно. Не знам как успяват тези хора със подаването на много озон без активен въглен, но аз като пусна малко повече, дори с активен въглен, коралите затварят полипите, особено стилофорите и поцилопорите са ми като датчик. Не знам дали им вреди, но определено ги дразни много. Но аз не го пускам постоянно,само ако има проблем, ето сега например след кемиклийна го пускам по няколко пъти на ден и за броени часове заедно със скимера изчистиха жълтеникавото оцветяване на водата от мъртвите клетки и химикала.

Ilianidis

Нещата се оправят вече, дали от осветлението,дали озона.Изкушавам се като заякнат един ден да пусна малко озон,да видя дали ще се повтори съмнението ми,още повече че има доста твърдения че не вреди.В рефуджиума има много четоморфа и тя спира мехурчетата озон да стигнат директно до помпата.Обаче като го пусна там и изоподите се разбягват панически.Пак си прося критики,но докато не си докажа не ми дава мира :@

камен чочев

Никакви критики  :-D . Действай, че ми е интересно, сигурно и не само на мен . Пък и само Стоян да експериментира, някак не е честно. Майтапът на страна, симптоми като тези при твоите корали съм имал веднъж - при смяна на вода. Микроскопични частици неразтворена сол бяха попаднали върху някои акропори и се получи същото като при теб - изгорени и ослузени участъци. Дали не е нещо такова и при теб?

Similar topics (5)

35979

Публикации: 36
Прегледи: 15254

21525

Публикации: 103
Прегледи: 39613

51061

Публикации: 20
Прегледи: 10587

26406

Публикации: 22