• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

25.07.2025 15:10

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

275+50 соленоводен на Ilianidis

Започната от Ilianidis, 15.02.2012 22:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стоян Михов

Цитат на: Ilianidis - 06.11.2013 21:35
Пп,причини в които се съмнявам все още след елиминирането и на нитратите като вероятни останаха бактериална причина,изгаряне с предозиран йод примерно,защото не знам какво е наличието му и озон,ако имате някакви наблюдения относно тяхното влияние при предозиране ще ми помогнете да елиминирам още някоя.
А озона, как го пускаш - в смисъл къде, през какво минава през скимера ли, следиш ли ОРП?
Аз също пускам понякога озон, но не съм го докарвал до сериозно предозиране - следя коралите ако започнат да затварят полипите веднага го спирам, но чак да побелеят оттова не ми се е случвало досега. Общо взето озона според мен трябва да се пуска само в случай на нужда - много паднало ОРП заради умряла риба или нещо такова, или за избистряне на водата, в другите случаи няма много нужда от него според мен. Ако е вързан за ОрП контролер може би е най-добре, но трябва да е надежден. Ти нали имаше контролер?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Стояне имам контролер,но не разчитам на него,защото при подаване на озон,редокса вместо да се покачва,той спада,нещо има сбъркано.Иначе показва много добро ниво 370mV. Преди го ползвах със скимера,но се появиха ситни напуквания по плексигласа,старее бързо от озона и сега го пускам в рефюджиума с камъче.Не забелязвам прибиране на полипите,даже напротив,стават по-удължени,но след ден два коралите на два пъти имаха намаляване на пигментация и преобладаващи бели нюанси.Съвпадна с други промени и не съм сигурен дали озона го причини.

Стоян Михов

Не, не мисля, че е от озона. Ти знаеш той съществува като такъв много кратко време в аквариумната вода, колкото и бавно да реагират коралите, признаците на някакво въздействие би трябвало да се появят максимум няколко часа след подаването на озон, един - два дни след това ми се струва много невероятно. *mislia*.
Макар че пускането на озон в рефугиума може да е опасно, в скимера по-голямата част от микробалончетата заминават в купичката, но в рефугиума има голяма вероятност някои да минат и да се лепнат за някой корал в дисплея, не си ли мислил да направиш един озон реактор щом скимера ти не държи? Нещо такова, ако държиш на озона де.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs21.postimg.cc%2Fy2rhw2ufb%2FOzone_Reactor.jpg&hash=7663de41f1c45bb918a1fbec19f1a46471aab9e6

Аз пускам в скимера, пише че е озонрезистант, и на изхода на скимера слагам активен въглен.

Ilianidis

В този ми аквариум повече няма да рискувам с озона,ако направя по-голям,ще помисля евентуално за озонреактор.Я да те питам нещо,роял блу диодите само тези на 455nm ли се водят или и тези на 460-470 са такива,защото сините са ми от втория вид,да знам какво да си запланувам?

Стоян Михов

Роял блу са между 440-455, студено сините са между 460-475,  циан между 480-500. Това долу-горе. Определено си запланувай нещо около или под 450, знам че са много редки на пазара, почти не съм виждал 440 сини.

vesko_aa

изгубеният рай

Цитат на: камен чочев - 06.11.2013 20:24
Ти още си си в своя свят, а?  *BRAVO*

Да,аз не го сменям спрямо ситуацията.
END!!!

камен чочев

Илияне, доколкото си спомням изгарянето от озон е моментално, няма как след 2-3 дни да има резултат от него. Също мисля, че няма как точно този тип проблеми с акропорите да са свързани с осветлението. Все още мисля, че ако спреш всякакви намеси, започнеш дозиране и на Стронций и на Йод ( и на всичко останало, ккоето не си добавял) резултатите ще са изненадващи и за теб. Що се отнася до лампата, нямам как и без бели диоди( може да са на 14000 или 15000К). Нека Стоян каже какво съотношение към останалите, но това, което виждам при повечето производители е около 40-50% от общото или, еквивалентно количество към сините.
Не знам дали имаш "Aquarium Corals" на Ерик Борнеман, ако не когато минеш ще ти я дам. Много сбито и разбираемо е обяснено всичко. Има описани доста болести (и причините), както и влиянието и ролята на Стронция, Йода и другите трейс и минорни елементи.

Стоян Михов

Цитат на: камен чочев - 07.11.2013 16:35
Що се отнася до лампата, нямам как и без бели диоди( може да са на 14000 или 15000К). Нека Стоян каже какво съотношение към останалите, но това, което виждам при повечето производители е около 40-50% от общото или, еквивалентно количество към сините.
Общо взето е това тенденцията при производителите на диодни осветления, но напоследък бялото става по-малко, за сметка на светлосиньо, циан, зелено и червено. Но в повечето случаи бялото е долу-горе колкото роял блу-то. Общо взето Илиян може да махне топлобелите диоди, и да намали малко циана и светлосините и на мястото на махнатите да сложи роял блу.
Или да махне всичките бели диоди и вместо тях да сложи две качествени бели 10-15000 К пури т5, което май ще е новата мода, но роял блу-то и другите диоди да си останат.

Ilianidis

Утре се залавям с подмяната на белите с актинични на 420-425nm,чакам още една серия на 430nm,и след това ще премислям за роял блу,стига да има къде да ги сложа.След увеличено течение като вихрушка(два дни),увеличени трейс,освен по-силно оцветяване на стилофорите забелязвам днес и акропорите с повече бял 'прах' и ослизяване.А бях ги пооправил,какво пак им влияе.От утре пак намалявам осветлението,ако се оправят ще е нещо от белите светлини,ако ли не ще продължавам с отсяването.Камене,моля те погледни в твоите книги за нещо познато като белези  по снимките,които поствах малко по-назад.Ако не са ясни,мога да направя нови подводни макро снимки.Ще се пробвам накрая в RC с някоя и друга снимка,лошото е,че ровейки се там  единственото нещо,което малко прилича на моя случай са АEFW,само дето липсват повечето симптоми и самите гадини никога не видях. И ако е това,как тогава се оправиха все едно нищо не е било и после пак,няма логика планариите да са си дали две седмици почивка.

камен чочев

Ако са планарии, няма начин да не си видял някоя на стъклото. Върху корал се съмнявам да ги видиш, освен ако не го извадиш и не вземеш лупата, защото са почти 100% прозрачни. Утре ще отворя болестите и ще попрегледам, днес не ми остана време. Интересно ми е обаче какви тестове ползваш и какво мериш?

Ilianidis

На салиферт Ca,Mg,KH,K,No3,Po4.Редокс и пх със сонди,желязо,стронции и йод не меря,като желязото добавям веднъж на седмица по 0,03-0,05 ppm,йод разчитам на трейса и по 1-2 капки /100л през 2-3 дена.Калии до 380-390 с калиев хлорид и теста показва адекватно на добавяното.Това е.

камен чочев

Значи отпада като възможност "лоши" показатели на водата. Поне докато няма доказателство за противоположното.
Остават болести или паразити (лично аз, изключвам осветлението). Утре ще прегледам, но все ми се струва, че сам ще трябва да прегледаш информацията. Все пак ти си познаваш най-добре системата

Стоян Михов

Цитат на: Ilianidis - 08.11.2013 01:28
Утре се залавям с подмяната на белите с актинични на 420-425nm,чакам още една серия на 430nm,и след това ще премислям за роял блу,стига да има къде да ги сложа.

Цитат на: камен чочев - 08.11.2013 02:16
Остават болести или паразити (лично аз, изключвам осветлението).

Аз не го изключвам като причина, предполагам че то е в основата на нещата. И то липсата на роял блу, не знам Илияне защо така упорито го избягваш, то е в основата на фотосинтезата, вярно е че го има малко в белите диоди и то студено белите, но е крайно недостатъчно. И сега добавяш 420 нм диоди, които имат доста малък принос към фотосинтезата, а по-скоро изкарват актиничните цветове. 430 е ок, ама трябва да ти е от много проверен производител защото шанса да получиш 420 нм или роял блу е изключително голям.
Светлосините и тюркоазените диоди не заместват в никакъв случай роял блу -то. Както казах вероятно твоят аквариум е единственият, не само в България, с диодно осветление в което няма роял блу диоди. За да не го правят останалите вероятно има причина.

камен чочев

Стояне изцяло си прав, че осветлението е неправилно, в това няма спор. Но според признаците, а именно това ослузяване, мисля че не е осветлението. По скоро признаци на лошо или неправилно осветление са появата на алги (при Илиян липсват), кафяв цвят на коралите, липса или изроден растеж, тотално обелване, смърт. Поради тази причина мисля, че не е то. Ако се върнем назад се вижда, че все пак е имало период, когато всичко е било ок. В интерес на истината има страшно много болести, които не сме виждали - бактериални и вирусни инфекции, различни паразити -  и няма как да ги отхвърлим. Нека Илиян да каже, но ми се струва, че всичките проблеми се появяват след вкарване на нови корали в системата (или греша?)

Similar topics (5)

51061

Публикации: 20
Прегледи: 10587

26406

Публикации: 22
Прегледи: 14645

9693

Публикации: 47
Прегледи: 29167

34937

Публикации: 58