• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 19:26

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

275+50 соленоводен на Ilianidis

Започната от Ilianidis, 15.02.2012 19:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

камен чочев

Илияне, абсурд е такива нива на нитратите да предизвикат толкова проблеми. При мен бяха стигнали 100 (при прехода с биопелетите) и нямам обелен корал. По-скоро, от това, което виждам можеш да се замислиш за увеличаване на течението (ако бою-то е на 12V - задължително). Такива частични некрози на коралите могат да се получат при задържане на детрит и остатъци от храна върху части от корала - най-вече там, където са най-гъсти разклоненията. Друго, което ми прави впечатление е недоброто оцветяване на част от коралите (въпреки "висококачествената" снимка  ;-) ). Нямам идея как дозираш микроелементите, но аквариума ти е доста натоварен и едни 50% отгоре на препоръчителните от производителя количества няма да се отразят лошо. Или другият вариант е да смениш изцяло концепцията. Турбинарията ти почти няма полипи, а и не са отворени, докато при мен не и се виждаше кожа, което пък може да е от липса на аминокиселини и достатъчно храна. Изобщо много може да са причините, но ти сам би трябвало да разбереш, кое точно не е наред. Изобщо и не помисляй за отказване, че то рифове не останаха ( въпреки новите добри проекти )

Ilianidis

Камене, ако имаш път към нашия край,заповядай да обсъдим на живо много неща.Накратко цветовете са по-добри от тези на снимката,направо техниката ми е под всякаква критика.От два апарата смарттелефона да снима по-добре.Аквариума леко синее дори,а тук си е пародия.Но от цветове има наистина много да се очаква,точно оправих оная зелена страдаща акропора,когато от няколко дена белезите се появяват отново и пак губи пигментация,а беше станала красиво зелена,нито трейс я оправя,нито добавка на желязо,което си приготвям по метода на Ранди Холмс.Циркулацията ми е от 220в помпи и смятах дори че е много силна,защото ако не са закрепени добре,коралите даже се обръщат.Но може и да си прав,да имам мъртви зони.От към хранене ,храня рибите веднъж на ден и коралите 2-3 пъти в седмицата,че по едно време вдигнах органиката и нитратите скокнаха на 50.Сега не знам дали са гладували,но след едноседмично ползване на водка метода,полипите станаха по-удължени,сякаш усещат бактериална храна.Ползвах озон по едно време,уж добри резултати,но не знам дали и той не ги изгори.А уж много бързо се разграждал.Нямам озонреактор и аерирам рефуджиума,та си мисля микромехури да не увреждат коралите.Добавям трейс ТМ по 4-5мл през ден на 270л реално вода.Страх ме беше да предозирвам повече.Сменям вода през 15 дена малко над 10%.Добавям желязо до 0,15ppm, калии до 390ppm(скоро мерих калия и беше 330,та откак го вдигнах има подобрение-много важен елемент).Калции 410,Алк около 9,магнезии 1320.Без бялото осветление за две седмици страдащата акропора зеленее,в периода на пълно осветление започнаха белезите по нея,просто съвпадение или друга причина.Коралите се оцветяват недостатъчно отгоре и нарастват,а в основата се избелват.От светодиодите основите не се осветяват изобщо.Съсипах визията на доста големи 2годишни корали.Скоро сменям всички бели диоди с актинични да видим какво ще стане.Определено минавам на Ред Сий в скоро време.
В същото време на криза имам корали,които се оцветяват много добре-един зелен,друг върховете са му прекрасно сини,но в междувъзлията и той леко страда от бял"прах".
Цветовете ту се засилват,ту много бързо зачезват-става въпрос за зелените акропори най-вече.Просто аквариума трябва да се види от специалист да си каже думата.Май и Мишо е крайно време да ме споходи вече.

vesko_aa

04.11.2013 20:24 #107 Last Edit: 04.11.2013 20:51 by Стоян Михов
Цитат на: Ilianidis - 04.11.2013 17:04
Страх ме беше да предозирвам повече.Сменям вода през 15 дена малко над 10%.Добавям желязо до 0,15ppm, калии до 390ppm(скоро мерих калия и беше 330,та откак го вдигнах има подобрение-много важен елемент).Калции 410,Алк около 9,магнезии 1320.

Здравей,от моя опит знам,че тези стойности на калций са много ниски, вдигни ги поне на 450, кх-то е добро, а магнезия трябва да бъде калция по 3. При мен коралите си растяха перфектно и при нитрати 100 само бяха всички кафяви, Камен е прав не са те причината. Какви добавки ползваш и какви храни за корали? За мен солта не е толкова важна, защото съм си гледал системата с Аквамедик и Продак, сега с Ати и никаква разлика не съм откривал. Освен това премери и стронция и йода също са важни, но според мен проблема ти е в ниските нива на калция и магнезия. *privet*

dafil

Много хубав аквариум *THUMBS UP*
Колкото до снимането-ако апарата ти позволява да снимаш в RAW формат-снимаш и после във Фотошопа като вдигнеш цветната температура и tint-а и се получават истинските цветове :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

Стоян Михов

Цитат на: Ilianidis - 04.11.2013 11:41
Стояне,и аз искам снимка на темата си ;-)

Знам си аз, как да ви накарам да си покажите аквариумите ;0)

А относно аквариума, сега ще получиш един тон идеи и предложения какво да правиш с аквариума, от кой ли не. Надявам се това да не те подразни и да извлечеш само наистина важното от акълите :).
Според мен диагнозата на твоя аквариум е пределно ясна - твоя акваруим е болен от същата болест, от която беше болен и моя до скоро - и тя се казва "експериментейшън"  *JOKINGLY*. Шегата настрана, наистина и в твоя аквариум се насъбраха много експерименти, дори повече отколкото в моя, озони, пелети, добавяне на нитрати,  те не спират - сега гледам и водка започваш да добавяш, и то се получава абсолютен тюрлю гювеч. Няма как да се чувствстват добре коралите според мен.
Другият експеримент, който оказва сериозно влияние върху аквариума ти според мен е осветлението. Не знам дали си все още със същата комбинация диоди, но мисля че твоят аквариум е единственият (и то не само в България :)) без кралско сини диоди, всякакви комбинации от диоди съм разгледал досега, но наистина не съм виждал някъде да няма този спектър, който е от основните за фотосинтезата на зооксантелите. Според мен липсата му или по-скоро много малкото му количество (само като част от спектъра на студено белите диоди) е една от причините коралите ти да не се оцветяват добре и да не растат. Доколкото си спомням твоето осветление беше от 100 циан, 100 вата светлосиньо, 100 бяло (поравно топлобяло и студено бяло) и 20 вата виолетово 405 нм нали, или си го ъпдейтвал?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Здравейте,да започна от някъде отново.Първо в многото предположения изказани от колегите смятам,че елиминирайки ги една по една бих открил проблема ми.Тъй,че препоръките от всеки са много полезни,и може да има нещо дребно дето да ми убягва,а да не казвам и колко още има да се учи.След всеки фал съм научил по нещо и знам после как да се пазя.А в морската е много сложно всичко и може да светне лампичката едва когато е много късно вече.
ЦитатЗдравей,от моя опит знам,че тези стойности на калций са много ниски, вдигни ги поне на 450, кх-то е добро, а магнезия трябва да бъде калция по 3
Веско,проблеми имах с нисък калции,тъй като в кратък период вкарах доста корали и докато калкулирам дозите много често падаше до 360-380.Точно регулирам всичко,когато калция рязко се качва,сякаш коралите са спирали с усвояването или не знам и аз какво и в един момент калция 490.Отделно имах проблеми с дозаторите,че един път работят,друг път изпускат.Друго си е ръчната работа,а сега довериш ли се и ....Забелязах също за първа година това лято много високо пх-8,6,дали то не ми въртеше номера с калция не знам,не знам дали и сондата е показвала реално,но нощем падаше на 8,1.От тогава а в същия момент вече имах доста корали,започна много високо потребление на калции,а аз добавях калциев двухлорид и не знам дали не се получи дисбаланс с натриевите йони от содата и хлорните от калциевия хлорид.Както и да е пак всичко беше ок(между другото поддържам 410-430 нива,защото сякаш най-добре се усвояват и най-бързо ми нарастват коралите при тези нива).Заминах на море за 10 дена,настроих автоматична хранилка,а сега си давам сметка ,че съм дозирал доста храна и от там съм вдигнал доста нитратите и органиката.Трейса не беше вързан към дозиращите помпи и седем дена никакви дози.На седмия ден наблюдавайки аквариума дистанционно,един таймер на осветлението заби и той е светил цяла нощ,скоростно се прибирам и аквариума беше като попарен.Температурата ок,щото работеше климатик,но коралите бяха не кафяви, а сиво керемидени-това акропорите,те лесните много не им пука.И след десетия ден като се върнах,един корал заминал,други се белят,грозна гледка.Започнах освежителни процедури и вкарах нещата горе долу в ред.Един ден забравих озонатора цяла нощ да работи,на сутринта коралите нищо им няма,водата полирана все едно сега съм я сменял,обаче случайност или не 10 дена след това бели петна по кожата на коралите,акрорачетата на самите корали и аз се съмнявах в тях.Преди това пък имах симптоми на AEFW 100% същите като на снимките в нета за т.н. bitemarks  по някои корали,но се бяха оправили,а вместо това сега други с бели пояси.Какво ли не ми мина през главата-акрорачета,изгаряне с озона,може би нисък калции,органика и нитрати,вирусна или AEFW инвазия,whiteband, изгаряне с денонощното светене,дисбаланс на йоните.За капак и един кръг от сините диоди изгорял и цветовете вече трудно могат да бъдат докарани.Затова и поръчах актинични на 420,425 и 430нМ.Временно бялото го спрях и зелената страдаща акропора се оправи,засилих осветлението и белезите отново.Затова сега голяма част от бялите заминават.Но благодарения на тях пък имах добър растеж тея години.Лошото е ,че прекалено много фактори съвпаднаха и не мога да отсея вероятната причина за всичко,затова сега работя по метода на елиминиране.Но за целта трябва динамичните фактори да са възможно най-малко.
Веско,само стронции и йод не съм тествал,само тея два теста нямам,така,че тези елементи как са нямам идея.Но разчитам на А и К добавките,и понеже добавям допълнително желязо и калиев йодид,гледах да внимавам с дозировките на трейсите,а те може и да са били ниски нивата,че скимера за обема ми е доста мощен и вади яко,а коралите повечко,може трейса да не е достигал,а аз да си мисля,че предозирам.Едва когато започнах малко повече да добавям,мааалко се подобри оцветяването.
Забелязах скимера пък известно време не отделя пяна,много бързо зачиства и доста време бездейства.Дали аквариума не е гладувал за органика пък,защото напоследък бях много зает,риби не храня,корали по две седмици без храна.Откак пуснах водката не е спрял да отделя пяна.
ЦитатДругият експеримент, който оказва сериозно влияние върху аквариума ти според мен е осветлението. Не знам дали си все още със същата комбинация диоди, но мисля че твоят аквариум е единственият (и то не само в България :)) без кралско сини диоди, всякакви комбинации от диоди съм разгледал досега
Стояне,конфигурацията е същата,без един кръг сини,които така и не разбрах от кога не светят.Но за спектъра си много прав че влияят на оцветяването и синтеза на хромопротеините,при Мишо коралите бяха сериозно оцветени и със засилени цветове,при мене като ги вземех пък започваха буен растеж,но пък цветовете избледняваха.Та освен актиничните ще взема и RB,въпроса е къде ще ги монтирвам вече,измествайки останалите,ще ми намалее растежа,а всъщност аз имам нужда май още мощност да вкарвам.
Засега елиминирах и нитратите от черния списък,пък да видим.То май ще вземе да се оправи без да разбера проблема,което ще е по-зле.Сега ме е страх да пускам и озонатора,а за водка метода е много полезен,че добавя кислород.Дано не съм ви отегчил,ама на мен ми пуши главата.Замислям се и за калциев реактор,че там калция е някак си по-естествен+ други минерали,които се освобождават,това калциевия хлорид в големи дози нарушава баланса и не знам какво да очаквам.
П.П. Сетих се нещо много странно,цяло лято и до сега не ми расте коралин по стъклата,а този на задното стъкло даже пада,на какво може да се дължи това?

камен чочев

Коралинът, освен високо кН иска и Стронций, а аз не видях никъде да си написал, че слагаш. В А- и К+ стронций няма. На ТМ е отделен препарат. И много е възможно всичко, като цяло да ти е ОК, но при тези непрекъснати, дребни проблеми, просто аквата и коралите да са под непрекъснат стрес и това да е причината. При мен, преди време имах подобен резултат от прекалено много промени за кратко време и разултата беше подобен - добър растеж (заради добрите показатели на водата) и лошо оцветяване. Едно спиране на всякакви намеси, в това време поддържане на нивата на основните елементи постоянни, може би ще има неочаквано добър резултат.
И един съвет - запали някой от Пазарджик по хобито - я виж Стоян и Деде  :-D Винаги има кой да помогне, а и да наглежда нещата при нужда

Ilianidis

Стронции не добавям,смятам следващите липсващи и контролирани параметри да са за стронции и йод.Изобщо нямам идея какво е потреблението му.
Пп, направих разбивка на калция,само септември,когато светеха  ст белите и белите диоди и пх беше високо потреблението на калциев двухлорид е било 13г/ден,а октомври при изключени 100вата бели светлини е паднало на 6,2г/ден.Отделно бавен аквариума е по-добре.Или голямо значение за растежа имат белия спектър,или съм имал голяма преципитация.

vesko_aa

05.11.2013 21:19 #113 Last Edit: 05.11.2013 22:18 by Стоян Михов
Здравей, относно коралина и при мен изчезна от стъклата поради недостиг на кх и калций. Преципитация става когато липсва магнезий, ама няма как да не го усетиш, защото стъклата веднага побеляват и рязко пада кх и калций, затова ти казах магнезия да е калция по 3. При мен с работещ калкреактор за 1000 литрова система, който работи на 101% дето се вика не ми стигат 24 гр.буфер и 2,4 гр. калций на ден, за да ги подържам без да прециптират.  Добавям и 75 гр.магнезиев хлорид. Стронций и йод добавям след смяна на вода 1 път в седмицата. Растежа на монтипорите ми е 1,5-2см на месец, а акропорите и повече. Новата ми лампа май не съм я описвал никъде, ама общо взето е 460 вата от които 180 вата роял блу, 210 вата бяло, 10 вата ув и 60 вата rgb диоди, от които контролера прави ефектите и мога да ги управлявам през деня, както на мен ми харесва да изглежда системата. Дано съм ти бил полезен, ако мога да помогна с друго, насреща съм. *privet*

sano-pets

Цитат на: Ilianidis - 05.11.2013 18:46
Пп, направих разбивка на калция,само септември,когато светеха  ст белите и белите диоди и пх беше високо потреблението на калциев двухлорид е било 13г/ден,а октомври при изключени 100вата бели светлини е паднало на 6,2г/ден.Отделно бавен аквариума е по-добре.Или голямо значение за растежа имат белия спектър,или съм имал голяма преципитация.

Не си имал преципитация а от значение е светлината за храненето (използването на калция) !
Ето една статия за значението на светлината и оксигенацията върху разтежа ( храненето ) на твърдите корали - http://www.advancedaquarist.com/2012/12/corals2
Мисля че ще е грешка ако махнеш от белите диоди!
Здрави корали= разтящи корали ! Цвета е само "оптична измама" ( звуча като философ *JOKINGLY* *JOKINGLY*)

Стоян Михов

Цитат на: vesko_aa - 05.11.2013 21:19... затова ти казах магнезия да е калция по 3...
Цитат на: Ilianidis - 04.11.2013 17:04
Калции 410,Алк около 9, магнезии 1320

410*3 = 1230
,дори да направи калцият по твоите сметки 450:
450*3 = 1350
:)

тъй че му е добре магнезия, 1320 е добра стойност дори за калций 450.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

vesko_aa

Цитат на: Стоян Михов - 05.11.2013 22:37
410*3 = 1230
,дори да направи калцият по твоите сметки 450:
450*3 = 1350
:)

тъй че му е добре магнезия, 1320 е добра стойност дори за калций 450.
АЗ кога съм казал за мг че е нисък.

камен чочев

Цитат на: Стоян Михов - 05.11.2013 22:37
410*3 = 1230
,дори да направи калцият по твоите сметки 450:
450*3 = 1350
:)

тъй че му е добре магнезия, 1320 е добра стойност дори за калций 450.
Абсолютно вярно!
Какви преципитации, какви ниски нива на кН и Са. Преципитация се получава най-често, когато нивата на Са са високи и рязко се увеличи кН. Ефектът е познат като "сняг" в аквариума.
Илияне, Стронция е един от най-важните елементи. Той е важен, както за коралите, така и за рибите, и за всички останали безгръбначни и добавянето му, даже и в новостартиран аквариум е задължително. Един пример - мустаците на скаридите се деформират и изкривяват при липса на Стронций.

Стоян Михов

Цитат на: sano-pets - 05.11.2013 22:30
Здрави корали= растящи корали ! Цвета е само "оптична измама" ( звуча като философ *JOKINGLY* *JOKINGLY*)

Е, има си значение цвета, нали за това ги гледаме тези корали, каква полза ако имаш аквариум наблъскан с бързорастящи кафяви пръчки навсякъде...

Илияне, ако имаш път към Камен, нека ти даде, ако има един от продуктовите каталози на Red Sea, чудесна книжка с доста добри обяснения. В общи линии философията е такава че ако искаш бърз растеж, но кофти цветове - поддържаш кН над 12 и калций над 460, и яко осветление с преобладаващо бяло и добра хранителна среда. След като коралите понапълнят аквариума, постепенно намаляш кХ-то на 8,2 и калция на 430 и коралите започват да се удебеляват и да се оцветяват качествено, тогава системата вече може да е без нитрати и фосфати ULNS.

Цитат на: vesko_aa - 05.11.2013 22:52
  АЗ кога съм казал за мг че е нисък.
Цитат на: vesko_aa - 04.11.2013 20:24
..., но според мен проблема ти е в ниските нива на калция и магнезия.
:)
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

vesko_aa

Цитат на: камен чочев - 05.11.2013 22:53
Абсолютно вярно!
Какви преципитации, какви ниски нива на кН и Са. Преципитация се получава най-често, когато нивата на Са са високи и рязко се увеличи кН. Ефектът е познат като "сняг" в аквариума.
Илияне, Стронция е един от най-важните елементи. Той е важен, както за коралите, така и за рибите, и за всички останали безгръбначни и добавянето му, даже и в новостартиран аквариум е задължително. Един пример - мустаците на скаридите се деформират и изкривяват при липса на Стронций.
Камене, най важното нещо е да знаеш нивата на даден елемент в системата и неговата консумация,а не да добавяш на сляпо.А човека не знае какви са нивата му на строния в момента, камо ли да може да проследи консумацията му на седмица и да изчисли колко трябва да добавя.Добавянето на всякакви елементи без да се следят се отхвърля понеже натрупването им в системата е вредно.

Similar topics (5)

52424

Публикации: 13
Прегледи: 6071

28678

Публикации: 7
Прегледи: 4704

12158

Публикации: 24
Прегледи: 14874

35979

Публикации: 36
Прегледи: 13877

21525

Публикации: 103
Прегледи: 36963