• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 12:56

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Съвети относно оборудване

Започната от rakim, 04.06.2016 11:47

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

rakim

Здравейте и от мен тук,не си правя профил защото ще се радвам да ми помогнете за избора на оборудване относно аквариум който замислям.В смисъл,ако живот и здраве всичко е наред и го пусна в действие ще си направя и профил.От доста време чета и  имам на идея какво искам,въпроса е че нямам опит с техниката в соленото.Аквариум 80х40х40,съмпа ще е външен но размери не знам майстора който ще го прави ще изчисли.А и до колкото разбирам се нагажда спрямо скимера и останалата техника.Място имам бол,но аквариума е по малък защото ми е първи в соленото,а и по голям-повече пари.Идеята е аквариум с преобладаващи LPS и тук таме някой твърд.Монтипората ми е фаворит за скейпа който ми харесва.Но! Искам  оборудването  ми да е адекватно и за аквариум основно със SPS.Началната цел е потдържане на аквариума само със смени на водата с добра сол,без добавки.Благодаря предварително.

Дисплей - 80х40х40
Съмп - Външен,размери не знам още.
Скимер - Ако може да ми предложите нещо добро до 300лв - Примерно този,виждам че е за по голяма система но обичам да имам аванс във всичко - http://www.ebay.co.uk/itm/Bubble-Magus-BM-C6-NAC6-In-Sump-Needle-Wheel-Protein-Skimmer-Reef-marine-/161766226398?hash=item25aa04b9de:g:LFMAAOSwDNdVqKku
Осветление -Искам да е с диоди,нещо до 500 - 600 лв.Това примерно добро ли е за целта - http://www.ebay.co.uk/itm/IT2040-Programmable-LED-Aquarium-Light-Remote-Control-Coral-Reef-Marine-/281085908568?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item4172069658
Подкачваща помпа - Спрял съм се на марката jebao ,чета само хубави мнения.Модела ако може да ми препоръчате само.
Циркулационни - 1 или 2 броя? Искам да са пак jebao или нещо от същия клас и цени.
Обратна осмоза - Имам си - 150 gpd.
Живи камъни - 10 кг достатъчни ли са или е по добре повече?
Грунд - Така и не разбрах след толкова четене тънък или дебел слой,но повечето сте с тънък.Искам жив пясък,колко ще ми е нужен?
Сол -Кои или коя е най добрата с най добър състав за целта.Знам няколко марки които позлвате но все пак искам мнения.
540л Южна Америка

ZIRO

Здравей и успех в начинанието.
Дал си два размера за аквариума ако е 100/40/40, това осветително тяло на която си спрял няма да хваща хубаво краищата на дисплея, ще ти трябват две. На 80/40/40 мисля че няма да имаш проблем.
Скимера който си посочил, е доста голям за такава система, може да вземеш по-малкия BM C3.5.
Jebao ползвам от доста време и бих казал че е много добро за парите си. Моят дисплей е 70/36/40, водния стълб е близо 1.2м с помпа Jebao DC2000 съм и се справя отлично на 100% мощност.
За течение ползвам 2х Jebao RW4, които съм оставил на 80% мощност.
Камъните според начина на подредба и р-р, но според мен ще са ти нужни поне 15кг.
Пясъка може да си сметнеш с калкулатор, според това колко сантиметра искаш да ти покрива дъното.
Сол ползвай марки които са се утвърдили като качество. Аз лично съм ползвал сол на ATI, Tropic Marin, в момента ползвам Red Sea Coral Pro. За момента съм най-доволен от последната.
Да ти кажа само със смени на вода няма да стане поддръжката.
В началото да, но след като го понапълниш с корали ще почнат нуждите от KH,Ca, Mg, трейс елементи и т.н. Но всичко това, можеш да си купиш в последствие.
Ще ти трябват и задължителните тестове за вода, без които няма как да се разминеш.
Щом имаш осмоза си добре.
*DRINK*

rakim

Здравей,мерси за мнението.Коригирах размера на дисплея,а за тестовете ми е ясно да.
540л Южна Америка

geniusloci

По мое мнение измисли как отсега да направиш малко по-голям аквариум, за да не те хване после треската да го сменяш. 80x40, утре ще харесаш някоя зебразома или танг и ще ги обречеш на мъка, понеже им е късичко.

За съмпа - аз лично бих го премислил внимателно и бих си оставил хубав буфер (воден стълб) над помпата, понеже иначе настават мъки при минимален спад в отделението, откъдето тегли, а все някога може да ти се случи. Но това е мнение, повечето колеги са на друго, аз също съм по неволя със съмп, в който не може да варира много и го намирам за неудобно, понеже иска още една автоматизация.

Поддръжка само със смени на вода е най-мъчителна от всички, и не е най-подходяща за SPS-и. И според мен тестовете са задължителни, не са никаква философия, по-натам ще минеш на добавяне на Ca, Mg, буфер и трейс елементи на ръка, ако щеш, също нищо сложно няма, веднъж като знаеш колко да сипваш, корекциите рядко са ежедневни.

За камъните - по мое мнение си намери хубав бейз рок (с пари и изкуствен, без пари - просто бъди мнителен и не приемай нищо, което прилича на плоча бетон) и малко живи, няма никакъв смисъл да тъпчеш повече от няколко живи камъка, само рискуваш да вкараш неща, които не искаш, но... и тук мнението ми е различно на други.

Вземи си мощна подкачваща и създай с нея изначало правилно движение на водата (DC помпите на Jebao имат контролер за мощността) и сложи една мощна циркулационна с контролер. Винаги може да добавиш после още, съмнява ме да ти трябват.

Пясък - колкото да е средно 2-3 сантиметра по дъното, сметни го колко е в литри (грубо).

От BM скимерите имам само едно оплакване и то е, че входа на тръбичката за въздух се задръства лесно и трябва да се чисти често (но пък се чисти лесно). Но това е често оплакване от този тип скимери и се случва на всякакви..

trupai

Здравей,
Отдавна те чакам тук в морското  *YAHOO*
Аз съм с подобен по размери дисплей 80х55х40. Съветвам те да помислиш върху дълбочината, защото 40см са малко за морска система. Като сложиш пясък и водният стълб ще отиде на 30см.(аквариума няма да е пълен догоре, т.е. 4-5см. отгоре и 4-5 пясъка и ще останат около 30см). Относно скимера аз също съм с БМ от самото начало и съм много доволен, не съм имал никакви проблеми. Това осветление, което си избрал е много добро за парите си, но те съветвам да вземеш по-голямата лампа IT 2060, тя е 60см на дължина и ще покрива по-добре дисплея. С тази лампа съм вече почти две години и мога да кажа,че резултатите за задоволителни. Цветовете на коралите не са като под Т5, но на мен си ми харесват :)
Относно добавките, ако имаш повече от един-два корала няма да минеш само със смени на вода! Хубавото е, че на пазара има един много добър продукт, като само с него спокойно можеш да отглеждаш и СПС и ЛПС . Става въпрос за ABC+ на Ред Сий. Дълго време го ползвах, преди да мина на Балинг и коралите бяха в перфектно състояние! За солта мога да кажа, че с каквато сол стартираш с такава е добре да продължиш. Лично аз предпочитам Ред Сий.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

pl86

Здравей,
аз съм с точно същия скимер, C6 на BM, до момента мога кажа че съм доволен, единственото ми оплакване е микро-балончетата (microbubles) които си проправят път извън скимера, особено след чистене, не знам на всички скимери от по-нисък клас ли е така, друг не съм имал.

Мисля следващото нещо, което ще сменя - да е скимера, ориентирал съм се към това:
http://www.fish-street.com/coral_box_dc_curve_skimmer_d700_uk_delivery
на теб може би ще ти свърши работа по-малкия:
http://www.fish-street.com/coral_box_d500_dc_skimmer_uk_delivery
имат DC помпа с контролер, и вкарва доста повече въздух, на склад са в UK и няма мито, щом ще взимаш и подкачаща помпа ... може и нея от там.

Нека и по-опитните колеги да кажат, ама си струва да ги погледнеш  *DRINK*

На мен миналата седмица ми дойде подкачащата помпа Jebao от тях, с доставка до Gabco в UK и с тях до bg, нямаше проблем и беше по-добра цена от цената в магазините тук.
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

trupai

Относно камъните - Ако имаш нужното време и търпение можеш да стартираш и изцяло с бейс рок. Има си както предимства, така и недостатъци. Недостатъка е, че докато заработят си е нужно време. Но пък със сухи камъни е по-малка вероятността да си вкараш някой нежелан гост в аквариума. При всички положения 10кг. са малко. Пясъка го слагаш така както ти харесва, не е нужно да е жив!
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

rakim

Мерси много за мненията,в момента разучавам и ми помогнахте доста наистина.Търпение имам,това ми е най малкия проблем. :)
540л Южна Америка

Similar topics (5)

50229

Публикации: 24
Прегледи: 11563

30540

Публикации: 2
Прегледи: 3521

42892

Публикации: 27
Прегледи: 9514

55689

Публикации: 40
Прегледи: 25695