• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 17:35

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

почвам със соленото

Започната от deeto2, 10.02.2017 18:38

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

deeto2

Здравейте както се вижда от заглавието ще направя първия си опит с соленото.имам малък аквариум 65л и смятам да гледам в бъдеще 2 риби клоун.Аквариумът ще бъде с арагонитен пясък поне 5 см и камъни(бейс рок).имам канистър 400 л/ч и вътрешен филтър 600 л/ч.В канистъра има една гъба и останалите 2 деления пореста керамика -въпрос;трябва ли по специална медия за морския аквариум ? ако да -каква ? вече поръчах солта(тетра) ,тестове и хидрометър от един сайт и чакам да дойдат за да започна .за скимер -още не съм се спрял на нещо конкретно .това ,което ме кара да се чувствам неспокоен е ,че нямам система за обратна осмоза.Чета тук във форума колеги казват ,че за софия водата ставала като престой известно време .Но за сега това е положението ще се доверя на това и първите месеци докато я купя ще ползвам подобрители на водата .ще изчакам 40 - 50 дена да завъртя цикъла и чак тогава ще взема 2 те рибки .Да почертая нямам намерение да гледам корали -нито имам нужния опит ,техника ,аквариум за подобни екстри .Другият ми въпрос -трябва ли да ползвам допълнителни обогатители за водата .примерно макро/микро елементи за рибите клоун след като нямам корали ..ако да какви ? Разбира се аквариума ми е малък и трябва да се внимава със стабилността на параметрите -гледам ,че се предлагат така нарещените буфери за морски аквариум . какво е мнението ви за тях ? Благодаря предварително на хората със положителна нагласа готови да споделят опита си и да помогнат на начинаещите ,а на останалите -да се въздържат :)

trex700e

Здрасти,
ще ти кажа аз как бих започнал с подобен проект...
1 Независимо, че водата е по-добре в София сравнение с останалите градове, недей да започваш с чешмяна вода-ще стане ужас от зелени водорасли. По-добре си купи 5-6 туби от Лидл например с вода, добита чрез обратна осмоза.
2. В канистъра по-добре нищо да няма. Ако ще слагаш нещо, то сепоракс на Сера .
3. Пясъка 5 см е много, според мен. 1-2 см е ок.
4. Не ти трябват никакви подобрители, в началото бактерии задължително. Microbe lift Nite Out и Special Blend в комбинация по указание на опаковката.
5.След време ще си вземеш и Red Sea NoPo-X и с него ще си контролираш нитрати и фосфати.
Скимер в началото не ти трябва, а повече и чести смени на водата...В Нано морски аквариум ти си скимера :))


pl86

Абсолютно съм съгласен, че дори в София ти трябва осмоза, от опит ти казвам. В първия ми аквариум (30л) и аз си мислех като теб ... скоро всички камъни бяха зелени.
Не е проблема в това да престоява, а в това че във водата има минерали, които водораслите консумират. Мерил съм тдс, беше около 50. Големия проблем идва лятото, когато ползваш тази вода за доливане на изпаренията и един вид така постоянно добавяш минералите, които са в чешмяната вода.
Виж в някой магазин, в който продават соленоводни риби, може да се навият да ти налеят вода срещу скромна сума.
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

deeto2

Ако съм разбрал трапезната вода е подходяща за целта ...слагам си бактериите правя цикъла и ако всичко върви наред за около 30-40 дена трябва да се стабилизират нещата .после ползвам бактериите само при нужда (екстремни ситуации ) да питам друго -добре ли е да се пусне някакъв временен обитател -примерно чъвал съм че пускат скаридка дори бях чел за молинезия пусната в морски аквариум (егати дзвера ,то че обичат по -солена ама чак да деяни на морска  *CRAZY*) за смените на водата -по колко и кога -тези бактерии пише ,че намаляват честите смени .а за самата смяна меря си плътността и си догаждам същата плътност в доливаната вода или не .а за осмозната система -това на по-късен етап ще го купя определенно.

trex700e

Това със скаридата е някакъв мит и няма никаква логика, не знам защо много често го прокламират. Иначе молинезията /черната/ не само живее в солена вода, а ми се и размножава, уникална риба е това. 
Осветление не си споменал, но е добре да имаш качествено такова. Иначе пак ще стане ужас от алги.
За смените на водата-след като забъркаш солта , не сменяш 40-50 дена, докато се завърти цикъла, после по 20 тина литра седмично в твоя случай. Доливаш с прясна осмозна вода.

Много важно в подобен тип аквариуми е да имаш качествено течение, което обдухва камъните и целия аквариум. Ето един проект, близко до твоята идея:
http://www.nano-reef.com/featured/_/2016/brad908-r114
Скимер даже не работи, но течението е на топ ниво.

deeto2

мисля да сложа това на първо време тъй като имам подходящо тяло http://www.zoocenter-shop.com/bg/catalog/id/4971.html    а само че тук нещо не разбрах за смените примерно сменям 20 литра ,но доливам само осмозна вода -не пада ли нивото на солта в аквариума тъй като водата не е изпарена .

Публикациите са слети: 10.02.2017 21:41

разбрах разбрах :) правя си по 20 литра седмична смяна на водата и я догаждам да е с еднаква соленост като тази в аквата а доливам само осмозна вода .а за течението разчитам на вътрешната помпа тя е с 600 литра дебит и прави доста силно течение нея ще разположа да прави течение в средния и долен слой ,за да има течение а  в горния слой разполагам флейтата на канистара и мисля ,че ще се получи

trex700e

Солта на тетра не ми е позната .... но вероятно пише на опаковката колко грама на литър трябва да разбъркаш. Ръководиш се по указанието и само ако има дребни колебания си я донагласяш... Ткава крушка съм ползвал на един от първите ми аквариуми, само че беше марка Haquoss и се справяше много добре. Fish only аквариум е по-лесен от сладководен с растения, така че си екстра/басирам се, че до една година няма да е фиш онли:)))/

deeto2

Може би си прав колега ,че ще има допълнения .Нека стартирам да понауча малко как действа морската акваристика и да придобия повече смелост :) А най-хубавото ,е че жената като чуе за риби и аквариуми -само дето не почва да си стяга багажа ,ама като чу за морски аквариум -и ми вика: ами какво чакаш  ? :) Та вече връщане назад няма -поръчал съм част от нещата вече тая седмица трябва да ги доставят :) Благодаря за отговора и аз мисля ,че ще служи добре осветлението ;) като му дойде времето ще публикувам и снимки -да се следи развитието.Най -хубавото ,е че научавам нови неща .С търпение ще се получат нещата ;)

pl86

Чакаме да пишеш като има прогрес *THUMBS UP*
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

deeto2

здравейте може ли да се стартира аквариума и да се зацикля без камъни и пясък ? ще има ли някакви негативни последици след доббавянето им другия месец ? И без това ми предлагат някакви смоли вместо живите камъни и пясък по 10 кила ..ма аз не търся смоли и 10 кила ми е много .тези така наречени бейс-рок -смола ли са ? или се правят уж от материали наподобяващи състава на живите ? питам защото не ми е ясно ,а и не искам някое магазинерче да ме къпе като ида.като купувам поне да съм наясно.Знам ,че живите минават през карантина около 30-40 дена заради отделянето на амоняк.вие откъде в софия ги купувате и по- колко вървят за килограм ?

pl86

Цитатможе ли да се стартира аквариума и да се зацикля без камъни и пясък ?
Не мисля че има голям смисъл да пълниш аквариума ако няма камъни и пясък, по-скоро според мен не може.

Цитатще има ли някакви негативни последици след доббавянето им другия месец ?
Да, ще започне циклене, на колкото места съм чел, не се препоръчва допълнително добавяне на камъни след старта, защото започва мини циклене.

Цитатвие откъде в софия ги купувате и по- колко вървят за килограм ?
Камъните биват няколко основни вида:

-Бейс рок (изкуствено добит) - доколкото знам пак са си варовик, който е добиван от земята (не от океана), и за това е чист. Известна марка такива камъни са MarcoRocks, скъпички са околко 15 лв килограма, виждал съм ги в exoticland

-Бейс рок (естествен) - камъни добити от океана, от умрели рифове. Зависи от качеството по тях има доста органика (изсъхнали животинки, водорасли), след слагане във вода тези неща се разлагат и отделят амоняк. Повечето хора ги държат в отделен съд с вода нагревател и помпа, и сменят вода често, докато спрат да отделят амоняк. Най-евтиният вариант около 6-8 лв. за кг. (не съм сигурен точно) купувал съм ги от aquarium.bg

-Живи камъни - реално това е камък, който е бил в океана или някаква ферма и в него има живи организми и живи бактерии. Тези камъни също като ги сложиш в аквариума си имат някакво време на циклене, защото част от тези живи организми умират докато се настоят за новата среда в аквариума. Повечето хора ги избягват, защото не знаеш както точно има по тези камъни, може да има и нежелани организми. Доста са скъпи също от порядъка на 30-50 лв. за кг.


Аз избрах най-евтиният вариант - с обикновен Бейс рок, може да прочетеш в темата ми как стартирах: линк
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

deeto2

17.02.2017 09:59 #11 Last Edit: 17.02.2017 12:46 by deeto2
ето снимки .този уред -соленомера показва зелено .обърнете внимание -в работата имам рефрактометър и ще измеря и с него ,че нещо се съмнявам .И ако си нямаме доверие -ще лети към кофата...ще пиша по-късно какво съм измерил и дали си заслужава да се купуват тия евтинджоси.
https://s4.postimg.cc/ilklocwzh/20170216_220728.jpg




Публикациите са слети: 17.02.2017 12:46

проблем -взех проба мерих -синя скала .въобще не отчита разреждах по-малко в една чаша -пак същото.Техниката ми е професионална -бета доказана и специализирана марка за автомобили .с него мерим антифриз ,електролит на акумулатори .надали аз не правя нещо като хората.работя с тоя уред и меря постоянно.къде е причината.ще ходя в някой зоо магазин с пробата .какво да правя.мога ли да вярвам на този соленомер дето е в аквариума ?
https://s3.postimg.cc/59z5eltz7/20170217_123513.jpg

Danyel

Скалата на рефрактометъра за антифриз отчита градуси, а скалата рефрактометъра за соленост отчита относително тегло. Двете скали са различни,н яма начин със служебния рефрактометър да премериш солта! Карай със този и търси на сера. Иначе около 70лв има рефрактометри в мрежата.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fdobavi.info%2Fcars%2FFord%2Fm9273.gif&hash=bdce7463b1b94eb26ae78d448fe0ca908391344b

deeto2

Занесох днес в магазин X момчето тества водата -каза ,че е с добри показатели :) Китаеца е верен. Препоръчаха ми и взех и още бактерии на jbl .Каза ми ,че с тези бактерии дето съм изсипал вътре съвсем спокойно мога да пускам риба клоун без да се притеснявам и да чакам 30 -40 дена .но аз не бързам .пообясниха ми за светлината колко е важна -така че трябва и за нея да помисля сега и уейвмейкър (харесах едно 1000 Л/ч) дали ще е достатъчно за мойто аквариумче или колкото повече -толкова повече ?

Danyel

Аз ползвах китайски мейкър 2000л на подобен литраж + връщаща помпа 600л и ми се струва, че баха недостатъчно, но като знам 3000л колко върти пък е много. Вероятно ако можеш с 2 малки мейкъра ще е добре. Парите които си дал за бактерии на JBL следващия път ги дай за Microbe-Lift Special Blend.  До скоро имах нано за децата и беше напълно достатъчна ежеседмична смяна на вода от 10-20% и се развиваше добре без допълнителни химии освен солта за смяната. Ако намеря снимка ще ти пусна.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fdobavi.info%2Fcars%2FFord%2Fm9273.gif&hash=bdce7463b1b94eb26ae78d448fe0ca908391344b

Similar topics (1)

57327

Публикации: 116
Прегледи: 32245