• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 05:19

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Първи опит за морски аквариум

Започната от screamers, 08.08.2013 23:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

screamers

Здравейте и привет на всички.
Занимавам се с акваристика от доста години :) но досега освен африканските ми цихлиди с друго не съм се захващал.
Скоро си купих на старо "Sera Biotop Cube 130" на който му липсва осветлението (лампите).
Искам да попитам защото има все още неща които не са ми много ясни. А и предполагам знаете всеки си има собствено мнение и един ми казва едно, друг друго и вече съм тотално объркан... И затова реших да направя тази тема и ще се вслушам във вашите съвети и ще действам по тях!
Снощи го напълних аквариума със чешмяна вода (от София съм - до колкото разбрах това има значение за водата.) 130л.
Днес му сложих 4,115 кг сол от тази
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.theaquariumsolution.com%2Ffiles%2Fproducts%2Fsalt.jpg&hash=6b30b3c527b4b6b28db2d8871edcbed7214f2657

Измерих солеността, на 25 градуса солеността беше 1.025
днес също така ми казаха да добавя от този препарат.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.ebayimg.com%2Ft%2FMICROBE-LIFT-NITE-OUT-2-4-FLoz-118ml-Aquarium-Treatment-%2F00%2Fs%2FNDk4WDIyOA%3D%3D%2F%24%28KGrHqZ%2C%21m%21E6%2BgsMgIzBO8yL3TF5%21%7E%7E60_12.JPG&hash=edcdc10ecd9f878dc2c8358fae6fbcec430a0db0  
добавих 17 милилитра. Защото на опаковката пишеше по 5 милилитра на 38л. вода.   Също така ми казаха да премеря амоняка след 2 дни.
Купих си два теста като за начало (за нитрати и за амоняк).
Въпроса ми е, какво да правя след това ? Какви други тестове ще трябва да си купя ? Забравих да спомена че все още не съм купил никакви камъни. В момента има само вода и пясък. Благодаря ви :)

tonino


screamers

Благодаря ти "Тонито" - за съветите ! Определено ще се вслушам в тях....
Днес се оборудвах с още няколко нещица :) ще споделя какви, и какво съм направил до тук.
Купих един "Wave Maker" и съм го сложил. (Както ме посъветва.)
Купух и живи камъни, малко над 6кг. (Просто защото нямах повече пари в мен.)
Купих и над 8кг. "Base Rock".
Купих и още два теста, единият за Ph другият за Kh - посъветвахаме да измеря Ph-то преди да сложа камъните. Направих го по инструкцията, обаще малко се обърках от резултата (за момент си помислих че съм делтонист) ето го и резултатът. Ако някой може да даде някакво мнение ще съм му благодарен.

Имам и друг малък проблем, вдигнах малко температурата да аквариума до 27. Сега съм намалил нагревателя на 25, да се надявам до утре защото във вкъщи е хладно, да си дойде на нормалните 25 градуса. В момента аквариума е с една пура която е слагана допълнително и мисля че се води нощно осветление, вие ще ме светнете. И в момента ето така изглежда, приемам всякакви съвети за скейпинга ! Защото доста се почудих как да го наредя.

И последното нещо което искам да попитам, сега какво да правя ?

bustama

Теста на JBL ли е?
Аз меря в сладка вода с него, но шишенцето в което е пробата нарочно си го намерих  по-тясно -  диаметъра де е малък. Така по добре се вижда. Имай предвид, че теста не е и супер точен. Най-вероятно е близо до 9.

tonino


screamers

Да теста е на JBL - всъщност всички тестове които си купих са на JBL
Да нощното осветление е с два леда, това което свети в момента е малка пура, слагана допълнително. Основните две лампи още не съм ги взел, но тези дни ще си ги поръчам.
Отзад в стъмпа имам 3 торбички със сипоракс, две порести гъби, оригиналната помпа и оригиналния скимер. Имам въпрос за скимера, как бих могъл да разбера дали работи като хората ? За сега изкарва малко мръсна вода в чашката си и малко пяна. Предполагам че така трябва да е ? Определено си прав че не трябва да допирам камъните до стъклото, взимам си моментално бележка и след този пост ще наредя наново  :-D и да камъните ми са наистина малко като за цихлидарник (вече ми е изкривяване, понеже от почти 8г. само с такива риби се занимавам.) Интересуваме какво трябва да следя като параметри та всичко да е в нормите ? И какво мисля да заселвам в него. Нещо което е като за начинаещ.... Дайте съвет ? Някакви меки корали, скариди, морска звезда някое раче и предполагам от рибите клоуни и кардинали това се сещам за момента. Но както казах, приемам всякакви съвети :)

Ангел Христов

Добре дошъл и от мен! За да не ставам като стара леля, дето дава акъл само..намери моята тема из форумите...аквариума ми е идентичен почти на твоя, попрочети малко там, давал съм инфо какво се случва хронологично до известно време...
И малко съвети да ти дам, щото вече мойта локва стана на 2 + години, което ме прави "стар разбирач" :)
1. Точно в този момент спри да даваш пари за тестове.
2. Купи си рефрактометър...солеността е доста важна.
3. кажи какви са тези основни лампи...преди да си ги платил примерно...
4. не бързай със заселването, не за друго, ами защото сам каза че в движение учиш нещата...
не искам да те обидя!
5. В София си...заповядай да видиш за какво иде реч у нас - преди да съм го прехвърлил моя в по-голямата система....този уикенд може, само пиши на ЛС, да се разберем- ще пием по бира и ще говорим! Поздрави, Ангел
Морската акваристика е място, където законът на Мърфи и банковата ни сметка се срещат...

screamers

Благодаря ти Ангеле. Ще се възползвам от поканата ти за Бира  *DRINK* и от това да видя твоят аквариум. Определено ще има какво да науча от теб... Пращам ти лично  :-)

screamers

Колеги, забелязвам че имам проблем с температурата на аквариума ми, покачва се  =-O стигна до 28 градуса.... Какво да правя ?  *HELP*

Ангел Христов

Пускай климатика в стаята, или търси вентилатор, преди да е станала рибена чорба...Аз лично карам на климатик в стаята, не аквариумен (който дори е по-скъп)...
някой беше писал преди време че слага лед, ама не ми се струва сериозно това.
Морската акваристика е място, където законът на Мърфи и банковата ни сметка се срещат...

screamers

Климатик и вентилатор нямам, защото никога не ми е бил нужен. Винаги е хладно вкъщи. Но явно трябва да измисля нещо. Така като гледам май ще пробвам вариянта с леда (колкото и несериозен да е).

tonino


screamers

има охладители за управляващите платки. Но за охлаждане на водата в аквариума няма. Темпрературата цял ден си стои на 28 градуса, определено не очаквах да стигне толкова защото на другите ми аквариуми не мърда от 26. А те са с лампи които нагряват още повече. Странна работа, намалих нагревателя на 24 градуса и сега вечерта става приятно хладно, обикновенно нагревателите на другите ми аквариуми ги забелязвам че се включват което значи че температурата пада, да се надяваме и на този да падне. Иначе от единият камък ми се появи едно гадинче. Ще направя снимка и ще го покажа :) И да попитам нещо, понеже днес нищо не съм мерил като показатели. Утре мисля да премеря амоняка, и солеността да се надяваме и градусите да са се нормализирали. Нещо друго което не се сещам в момента трябва ли да направя ?

screamers

Здравейте колеги. Да споделя какво се случва с аквариума ми и да ви помоля за мнение.
Вече 4-ти ден от както е стартиран. 2-ри ден от както е с камъните в него. Солеността която бях измерил на 2-рият ден когато бях сложил солта беше за 24 градуса 1.025. Сега 2 дни по-късно солеността за 27 градуса е 1.020 (предполагам ще трябва да я вдигам ?
Направих и тест за амоняк два дни след като сложих камъните ето го и резултатът.

Това мисля че би трябвало да е нормално леко високо ниво ? Или ?
Дайте съвет какво да правя натам. Благодаря

И като за последно, ето това нещо го наблюдавам вече втори ден. Някой да каже какво е ?

tonino


Similar topics (5)

41306

Започната от altunian


Публикации: 2
Прегледи: 2856

8784

Публикации: 18
Прегледи: 13601

36531

Публикации: 7
Прегледи: 5021

5331

Публикации: 11
Прегледи: 19223

59381

Публикации: 144
Прегледи: 44870