• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 00:14

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Морския аквариум на BeOnEdge

Започната от beonedge, 12.03.2016 19:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

beonedge

Привет на всички ентусиасти,които се занимават с морска акваристика :)
От няколко месеца чета за морска система (тук и в RC) , доста неща ми се изясняват , но и възникват много въпроси .Надявам се с ваша помощ да подкарам аквариума с възможно най-малко сътресения .
За разлика от повечето теми свързани с морски аквариуми , смятам да започна от идеята , а не с вече действащ аквариум. И така :
Това което искам да стане аквариума - смесен риф , като има няколко обитатели които бих искал успешно да гледам - мандарин (6-8м след старта),двойка yellow watchman qobby + pistol shrimp (2-3м), tridacnid clam(1г +).
За коралите - там избора е огромен и все се надявам да нацеля видове които да ми харесат И да се развиват успешно :).
I) Aквариума с който разполагам е с размери 265х65х60 см (ДхШхВ). Спрях се на вариант за вграден в дисплея съмп по няколко причини :
аквариума е направен така : първо -винкелна конструкция (от пода до тавана ) ,след това аквата е лепена на място и накрая всичко е облечено с плоскости . Ако трябва да правя долен съмп трбва - първо да се пробива аквариума , а при грешка , не ми се прави всичко наново. Освен това , шкафа под аквариума е с височина 60см т.е. трудно бих вкарал скимер там , а дори да успея , обслужването му ще е неудобно.
Ето схема на това което смятам да е аквариума :
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs10.postimg.cc%2Fpkfjna909%2Ftank_last.jpg&hash=0ace5b109319e60478646b2fb3da834aa2d39230
II) Избор на скимер : колебая се м/у Nyos Quantum 220 и Aqua Medic turboflotor blue 3000. Първия го дават за системи до 2000л а втория до 1500л. 1вия може да се купи от България т.е. да е с гаранция , а втория мога да го поръчам от Англия . Това което се чудя е дали Nyos-a си струва двойната цена (1280 vs 600лв) т.е. оправдано ли да предпочета него ? Някъде четох едно изследване за ефективността на скимирането и като цяло извода беше че намаляването на TOC (Total Organic Carbon) беше в рамките на 20-30%. Сравняваха скъпи и не толкова скъпи скимери и най-добре  НЕ се представи най-скъпия от групата . От цялото четене запомних това - in short, "bubbles is bubbles" :)
Та така  , дайте съвет по какви параметри е най-разумно да се избира скимер.
След като се спра на определен модел скимер , идва друг въпрос :
III) система за смяна на водата с wet skimming . Предполагам всички сте запознати с идеята, но все пак ...схема :



https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs13.postimg.cc%2Frcj9nx6uv%2Ffill_up_concept.jpg&hash=8529651f64d54e0df228965fc93a80433c75fe40

Идеята е скимера да изхвърля 24/7 wet скимат ,който се допълва с RO вода (колкото е изпарението) + осолена вода със соленост= на тази в DT.
По конкретната схема - от червения дренаж се изхвърля скимат , зелената тръбичка е към помпата на скимера ( ако по някаква причина скимера почне да отделя много скимат , нивото в чашката се покачва,вентурито почва да дърпа скимат вместо въздух т.е. спира се образуването на мехурчета (скимат)). Синята магистрала подава О2 за да се обогатява водата с кислород .Kрана на дренажа се държи леко притворен - при нормално количество скимат всичко се дренира ,а ако се увеличи - ограничава дренирането за да може да се повиши нивото в чашката на скимера. Междинния съд е за да се засича кол на скимата .
Предимства - по-ефективно почистване на водата , постоянни параметри ,чашката на скимера не се цапа , при нужда може да се увеличи количеството варна вода като съответно  се увеличи солеността на водата за доливане
Недостатъци - системата трябва да се настрои , периодично се настройва доз помпа за klakwasser-a в зависимост от изпареното количество вода
Някой пробвал ли е това , и като цяло , какво мислите за идеята ?
И така , ако нямате възможност за подробни  коментари , дори такива "II e напълно грешно" или линк  ще са ми от полза :)

I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

trupai

Здравей,
Добре дошъл!
Предполагам доста от колегите тук са запознати с системата за смяна на вода "wet skimming" , но не съм чувал някой да я ползва. Прекалено е сложна и много трудна за настройване.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

Стоян Михов

Добре дошъл в морската част!
Хубав и голям аквариум се очертава, осветлението му ще е трудно поради дължината и ще трябва да се ориентираш към диодно или няколко луминисценти осветления (най-дългите тръби са  около метър и шейсет). За скимера бих ти препоръчал АТИ 250,аква медика просто го забрави,остави ги тези изследвания, дето евтините скимери бият скъпите,гледай практиката какво показва и колко от най-хубавите рифове по света са с евтините скимери :). Две са основните неща, за които не трябва да се скъпиш в морското хоби - осветление и скимер.

Зарежи wet skimming смяна на вода, кислороди и т.н. остави си го за след 1-2-3години. Сега си започни като хората по нормалния начин с доливане, смени на вода,дозиране на калквасер щом така искаш да добавяш калций и като напреднеш достаъчно и добиеш практика се пробвай с разни супер-дупер хай тек системи
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

beonedge

10.05.2016 14:31 #3 Last Edit: 10.05.2016 20:29 by beonedge
След като няколко от колегите се занимават с морска акваристика ми казаха ,че началната идея не е добра , в крайна сметка (взимайки под внимание ограниченото пространство което имам под аквариума ) съмпа слезе под аквариума . Състои се от 3 скачени съда + един съд разделен на 2х80л (осмозна и солена) за доливане на вода . Ето малко  снимки...не че има какво да се гледа , но все пак  :)
тук аквариума е изпразнен от сладководното оборудване:

почистване на стъклата с оцет :

1ва секция с временен скимер :)

2ра - рефуджиум:

3та - циркулационна помпа :

и съда за водата за смяна :

преливната колона :
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs32.postimg.cc%2F9qo6azb69%2FIMG_0362.jpg&hash=88fd1a2d39e799ed4f69b754a84a68da69554ba9

и връщащите тръби :

общ изглед с 1/2 от камъните , другите - в края на месеца , както и помпи за течение и скимер :) :

това е, днес е втория ден от пълненето с РО вода ,засега мембраната се държи (TDS на водата в тръбопровода -120/ след мембраната -3 / след смолата - 0)
Понеже искам да измеря точното количество на водата в системата , пълня по 25л в 3та секция на съмпа и след това ги прехвърлям в DT .
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

beonedge

Здравейте :)
Имам няколко въпроса , ще съм благодарен ако някой помогне със съвет :
След старта на аквариума добавих ML niteout2 и SB (и двте от големите разфасовки , като ги дозирах според предписанието + 50%) . Преди 3 дни пясъка почна да покафенява , но не равномерно , а само там където падаше пряка слънчева светлина за около 1-2 часа на ден . По принцип четох че светлината няма отношение с фазите но след като затворих щората през която минаваше светлината , на въпросното петно продължи да се развива (сега е като филм около 2-3мм) но на останалата част от грунда - не . Та , това нормално ли е ...и всъщност да го броя ли за кафява фаза или е нещо друго ? Ето снимки :





И още нещо - сложих няколко корала и охлюва ,засега са ОК , но при купуването на коралите ми казаха какви са , но забравих част от тях  :whistle: ...ако може да ми помогнете с идентификацията :
1)това прилича на гъба (но не е ) , вечер се свива и става много малка топка :



2)тези са около 10-15мм , ярко зелени :



3)



4)това е много малко , едва ли може да се познае , но все пак :



Публикациите са слети: 30.05.2016 15:17

не можах да добавя снимката в 1вия пост :



Благодаря предварително :)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

radizala

Само да попитам, аквариума на 20 дни ли е?

trupai

Кафява фаза си е! Но бързаш с коралите!
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

beonedge

Ето хронология :пълнене със солена вода-14 Май / 15 ти - почвам с бактериите / 16 - добавям по малко замръзена артемия за да има храна за бактериите /18ти -2 бр турбо/ 19 ти - 6 фрагчета 20 + 4бр Trochus /27 ми почна да покафенява пясъка .
Камъните за момента са 35 кг real reef + 10 сухи индонезийски (48 часа в 5л 30% перхидрол + вода докато ги покрие , след това 24ч в сл вода и 24 часа в РО вода)
@trupai - в смисъл ? по -правилно е да се започне с мекотели и риби и след това да слагам корали ? Като ми ги продадоха ми казаха ,че няма проблеми с добавяне на корали . Аз ги сложих понеже нямам живи камъни а ми трябват фосфати за да зацикли аквариума . Както и да е , дано оцелеят :)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

trupai

Цитат на: beonedge - 30.05.2016 15:58
Ето хронология :пълнене със солена вода-14 Май / 15 ти - почвам с бактериите / 16 - добавям по малко замръзена артемия за да има храна за бактериите /18ти -2 бр турбо/ 19 ти - 6 фрагчета 20 + 4бр Trochus /27 ми почна да покафенява пясъка .
Камъните за момента са 35 кг real reef + 10 сухи индонезийски (48 часа в 5л 30% перхидрол + вода докато ги покрие , след това 24ч в сл вода и 24 часа в РО вода)
@trupai - в смисъл ? по -правилно е да се започне с мекотели и риби и след това да слагам корали ? Като ми ги продадоха ми казаха ,че няма проблеми с добавяне на корали . Аз ги сложих понеже нямам живи камъни а ми трябват фосфати за да зацикли аквариума . Както и да е , дано оцелеят :)
Корали на петият ден  :buff:  , това е несериозно! Не знам от кой магазин пазаруваш, но уважаващ себе си търговец не би ти дал такъв съвет! Не са минали фазите, не е завъртян азотен цикъл, а са сложени корали, та даже и СПС.  :duvar: Мерил ли си амоняк, а нитрити ?
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

beonedge

NO3 - 7 ( салиферт) , PO4 - в момента не мога да намеря тест на RS , имам от стария аквариум тест на API - м/у 0.25 и 0 Но не мога да направя разлика , с тези тестове почвам да имам съмнения , че съм далтонист :)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

beonedge

I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

beonedge

22:00 NH3/NH4 - 0.25 (API тест , по форумите пишат че завишавал леко стойностите) За всеки случай добавих 300ml Seachem Purigen . Предполагам това не нарушава правилното циклене на аквариума ?
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

beonedge

14.06.2016 22:42 #12 Last Edit: 15.06.2016 13:34 by beonedge













и параметри на водата :T=27 C / amonia=0 / Mg=1470 / Ca=400 / Kh=9 / NO3=10
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

beonedge

2ри ден се мъча с 2 wave maker-a jebao RW20 и вече смятам че няма начин да се пуснат ( поне не и в моя аквариум) Проблема е че ако ги вдигна нагоре , дърпат въздух от повърхността . Ако ги сваля по надолу - почват да събират пясъка на купчинки под тях :) ако има някаква тънкост която съм пропуснал ще съм благодарен ако дадете някаква насока , но смятам че за да работят над 20% трябва аквариума да е поне метър висок ( моя е 0.6м) пробвах и различните режими - сякаш на интервали е най- малко проблемен . Сега са двата в единия край на аквариума , пробвах и в с/у положни ъгли да ги сложа ,не става :)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

ZIRO

Играчка си е да сложиш и настроиш най-полезните позиции на духалките.
Един съвет от мен, можеш да вдигнеш духалката максимално високо без да ти засмуква въздух, като завъртиш главата по този начин като на снимката:
https://s31.postimg.cc/5rrt2ht8b/IMG_20160626_151934.jpg
Захвата(стойката) на главата трябва да е вертикално разположен, когато е хоризонтално дърпа въздух когато е разположена по-високо.
Дано съм ти бил полезен, успех!

beonedge

Благодаря  за съвета , това не го бях забелязал , като се прибера в къщи ще  пробвам. Аз успях да вдигна главите нагоре като ги разположих точно под струята на циркулационната помпа ( където връща от съмпа в dt)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

beonedge

С леко закъснение ,kak реших поблема :

https://s13.postimg.cc/4dlbn3mbr/IMG_0406.jpg
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

beonedge

малко снимки :













https://s24.postimg.cc/nntnzbj9x/DSC_6059.jpg




и няколко въпроса към по-запознатите :)  :
на първата снимка се вижда нещо кафяво и накъдрено :) , предполагам е някаква алга
на втората - някакви бели ,около 3-4мм  , не зная какво е , прилича на мини калмарчета :) , залепени са на долната страна на камъните :)...да се притеснявам ли ?!
и на последната ако някой може да познае какъв е корала ще съм благодарен ако даде информация :)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

Стоян Михов

Последното е хиднофора да, имай предвид че е най-агресивния корал който съм виждал, преди малко отрязах голямо парче от него, защото беше избелил  част от три от акропорите ми. Дръж го на поне 5-7 см от всякакви корали иначе ще ги убие, безспорно е много красив, но определено няма да има място в следващия ми аквариум за него :).
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

beonedge

Благодаря за отговорите :) Относно хиднофората- като го купувах ме предупридиха че е агресивен , но се надявам ,че може да се контролира ( не като ксеноята примерно) т.е. ако има проблеми ,бих могъл да го изкарам . Засега съм го сложил в края на камъните ( където е най-слабо осветен) и се надявам това да го държи да не се разпростира много-много .
Иначе както очаквах понеже стартирах с 0кг живи камъни ,фазите продължавават , сега е зелена фаза , Последно мерих следните параметри - PO4=0.08 Ca=400 KH=8.7 NO3=1-0.5 Mg=1230 Ясно ми е че трябва да сваля фосфатите затова преди 5 дена стартирах ATS (algae turf scrubber) . Вече започнаха да се захващат алги по екрана като цвета им е по-скоро зелен отколкото кафяв , което би трябвало да означава,  че фосфатите не са чак толкова високи . Ще видя за месец - два дали тази концепция действа ,ако не - фосфат ремувър
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

Стоян Михов

О, не се притеснявай за разпространението, той си е СПС расте доволно бавно, никаква опасност няма да се разпространи, сложи си го на хубаво място, той иска много светлина, просто не го слагай близо до други корали и му се радвай.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

trupai

"Калмарчетат" :) са Pineapple sponge. Във всеки аквариум имат фаза на бум, в последствие намаляват и изчезват.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

pl86

Цитат на: beonedge - 20.12.2016 20:45
...
на първата снимка се вижда нещо кафяво и накъдрено :) , предполагам е някаква алга
...

До колкото виждам това е същата алга като при мен lobophora variegata, от имам тонове от него. Общо взето при всяко чистене скубя от него и хвърлям и пак не мога да го разкарам изцяло, захваща се супер силно за камъните. При стартирането на аквариума имаше някакъв огромен бум, но сега не се разпространява толкова.
Четох че таралежа diadema setosum го яде ... но моя явно не го обича или просто не смогва.
:-(
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

beonedge

Да , точно така изглежда , да я разкарам докато е време значи :)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

beonedge

I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

beonedge

Още снимки за архива :





https://s29.postimg.cc/w0n72zp47/image.jpg

https://s29.postimg.cc/fe5mtww6f/image.jpg





https://s7.postimg.cc/nvg28ir4b/image.jpg







https://s7.postimg.cc/ddq0crqa3/image.jpg

https://s7.postimg.cc/wk37fy6rv/image.jpg

I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

ZIRO

Браво, добре изглежда рифа *privet*!
Виждам, че си се преборил в голяма степен с алгите.

beonedge

Да голяма част от тях бяха бриопсис , затова минах един 14 дневен курс с  флуконазол ( аз ползвах Фунголон 150 мг). Освен леко спадане на ph друго негативно не забелязах ...а да водорасловия ми филтър (ATS )също се рестартира :)
За останалите алги смятах да пусна още няколко танга ,но срещам трудности с набавянето им (искам да ги пусна наведнъж) и ще изчакам да се стопли времето :)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

Caxapa

Браво! Изплакнах окото. Снимките ли са хубави, аквариума ли е красив но останах доволен.

trex700e

20 милиграма на галон ли дозира препарата или 10 мг?

beonedge

Сега погледнах - около 17мг излиза... аквариума ми е 1000 воден обем ,аз сложих 35 хапчета х 150 мг. Спрях УВ лампите и УВ диодите от осветлението махнах акт въглен и gfo, на скимера му махнах чашата и го оставих да работи. след 5тия ден (по спомен) заредих една доза gfo.
Успех :)
PS сетих се друго - всичко оставям онлайн (gfo,carbon,ozone реактори) само махам медията , за да не останат спори от бриопсиса
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

trex700e

На 1000 литра за толкова време едва ли ще ти хвръкнат нитратите и фосфатите, както го описваш , но ние с един ще пробваме на 40 литра аквариум и при изключено всичко, дано да няма няма нещо смущаващо....ще видим. А течния въглерод дозираше ли го , докато третираше с антибиотика или и него го беше спрял за периода?

А и друго ми е любопитно...след като изчисти аквариума вече , дали си забелязал някакви нови признаци на избиване на бриопсис?

beonedge

Не зная , аз тепърва навлизам в морската акваристика . Това което четох ( и ми се стри логично ) е че NO3/PO4 се вдигат при умиране на алгите т.е. те (алгите) действат като водораслов филтър и като изчезнат равновесието се измества. При мен докато имах алги никога не можех да измеря нитрати (салиферт) сега поддържам около 15-20.
Водка дозирам минимално (почнах след като приключи лечението) . Идеята е АКО ATS започне да действа както пишат по форумите ,да спра водката (за аквариума имам предвид :)) Ако не - ще мисля по кой път да тръгна.
Иначе бриопсиса изчезна ,но освободената ниша се зае от циано...сега се чудя дали да го боря или да си го оставя...да не вземе ,като го уморя него да си завъдя дино (Dinoflagellates) :) ,че там играта загрубява.
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

trex700e

Аз малко с риск да ти досаждам вече, да те питам последно:)
(Ако искаш ще питам да преместят писанията ми в темата за бриопсиса, че да не ти цапаме твоята)
35 капсули по 150 мг. = 5250мг. Това количество сложи наведнъж през първия ден ли или го разделяше на някакво равномерно количество през целия период?

beonedge

Навднъж ги сложих - отварям капсулите и изсипвам съдържанието им в бутилка от минерална вода, пълня я с вода от аквариума и разбърквам докато се разтвори . След това - в съмпа .
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

beonedge

Oct 17
























https://s1.postimg.cc/6dyjooxndb/image.jpg





https://s1.postimg.cc/6aexqyxxgf/image.jpg









PS някой случайно ако продава aiptasia eating filefish , да пише едно ЛС :)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

trex700e

С тези чудовищни размери за съд , малко ми стои празен все още, но е въпрос на време това да се промени, като гледам.
Коралите ти /както умението да снимаш/ са топ!
какви са ти нивата на нитрати и фосфати сега, че ми е любопитно?
Много ли са те налазили айптазии, че по снимките се виждат.... :-(

beonedge

Айптазиите са много ...имах челомон и ги беше намалил до минимум но след  като  *dead пак наизскачаха . Сега съм пуснал 5  wurdemani-ta но смятам ,че няма да вършат работа ....не и при такава популация. Смятам да пробвам с filefish-a докато ги намали и като почне коралите ,да оставя само скаридите ....евентуално да се справят с малките айптазийки . Смятам че е невъзможно да се махнат за постоянно (все ще остане някоя в преливната колона и при липса на хищници ще се размножи ) .
Иначе за коралите ,бавно става развитието - първо имах скок на алкалност и доста акропори заминаха (а и не само) . След това смяних начина на дозиране на акл,кал,мг и докато настроя подаването мина месец:) Сега пък времето ще се захлади и вносът съвсем ще секне (или пък цените ще отидат на майната си) така че най-вероятно напролет :)
Показателите ми са :  SG-1.025 / NO3-5/PO4-0,1/Ca-400/Mg-1370/Kh-8.5/K-340/Ph-7.95~8.22
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

trex700e

А с тези Red Sea Aiptasia X  не си ли склонен да тестваш?
Дават много обещаващи видеа за убиването на тези гадове, но...може би за твоите размери няма как да стане.

beonedge

Имам aiptasiaX но няма как да унищожи всичко
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

trex700e

За да не ти наспамвам темата за смяна на вода, по която няма и какво толкова да съм ти полезен, ще те питам в генералната ти тема:

Мислил ли си досежно вариантите , в които можеш да минаваш без смяна на вода? Нещо от рода на ДСР на този Глен Фонг или Тритон? А защо не и на Ред Сий? С Ред сий съм виждал в интернет успешен опит, един приятел (който пише и тук, ама той ще разкаже ;) ) също провежда подобен експеримент, за сега успешен.

На този огромен литраж си е опция, мисля.

beonedge

мислил съм но не ми изглежда смислено ....в смисъл , приемам че във РО водата има някакъв елемент който мембраната не може да отдели (и не можем да измерим). Ако не сменяме вода а само допълваме изпарената , този елемент ще се натрупва докато  аквариума се крашне  рано или късно (зависи от обема на аквариума и от концентрацията на въпросното в-во). Ако се правят 10 % седмични смени , концентрацията на този елемент ще се покачи и ще задържи  в това ниво за неограничено време . Отделно ми се струва много сложно контролиране на толкова много елементи които има в морската вода.
Някъде бях чел че смяната на вода е като отваряне на прозороц в една стая - може и без да се проветрява да се живее , но иначе е по-здравословно... :)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

trupai

Цитат на: beonedge - 09.12.2017 18:12
мислил съм но не ми изглежда смислено ....в смисъл , приемам че във РО водата има някакъв елемент който мембраната не може да отдели (и не можем да измерим). Ако не сменяме вода а само допълваме изпарената , този елемент ще се натрупва докато  аквариума се крашне  рано или късно (зависи от обема на аквариума и от концентрацията на въпросното в-во). Ако се правят 10 % седмични смени , концентрацията на този елемент ще се покачи и ще задържи  в това ниво за неограничено време .
Тези размисли са погрешни! Не е проблема в РО водата, а в йонното изместване, ако има такова!
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

beonedge

може би  не се изразих правилно ...имах предвид какъвто и да е елемент ...примерно Стронций - да предположим че теста не показва коректно -ако не сменяме вода ще се усети липсата му като почнат проблемите , а като сменяме вода ще поддържаме ,макар и по-ниски , но все пак приемливи нива. Или примерно някоя помпа и се е пукнал корпуса и изпуска във водата  токсични в-ва , пак по-добре да сменяме вода. Или някой корал изпуска токсини , или нЯщо е умряло и не сме го усетили и т.н.
Иначе за йонния баланс точно Глен някъде в средата на темата  (когато аквариума беше на 5-6 години , но това по спомени,може и да бъркам :)) го питаха и той нямаше даже идея за какво става дума т.е. дисбаланса е по-скоро теоретично проблемен .
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

trex700e

Глен Фонг нещо или не е по обясненията или и той малко няма идея. Но е факт, че има хубав аквариум и най-важното голям аквариум. И да има "йонно изместване" заради мащабите на грандиозния му проект, ще настъпи евентуално при внука му. :)
Мен друго ми е чудно-да кажем , че се хващаш с Тритон, който се води по-професионалния метод. Пращаш вода за тестване , обаче откъм нитрати и фосфати , например, колко е коректна такава проба, докато пристигне в Тритон лаборсторията. Или от Тритон дават някакъв фиксатор?

Аз каквото съм видял в кариерата си на морски акварист-коралите ми във вече установен аквариум  най са се шокирали и не са се чувствали добре точно в момента, в който сменям 10-15 % вода. И нормално да е така. Ако тръгнем така да ги гледаме нещата, това си е проблем, възможен за избягване чрез липсата на смени на вода. Отделно, мисля, няма колега, за който смяната на вода да е великия купон и с нетърпение да чака Неделята :) А само като си представя на 2000 литра вода колко хамалогия е (на прима виста нали, ясно, че собствениците на такива обеми са си рационализирали нещата, както ти ще правиш, ама все пак) не знам как се справяте с 200 литра вода седмично. Ти колко литра вода сменяш ?

Мишо (Калкана) има един 2000+ литра аквариум, фрашкан с СПСи и всякакви корали, от който съответно заради статута му на търговец постоянно излизат и влизат неща , бърка вътре и какво ли не , но въпреки това и въпреки, че не си дава грам зор, този аквариум стои стабилен и е един от най-красивите, които съм виждал с очите си вече години наред. Голямото предимство на големия съд -стабилността.

beonedge

ето тест от моя аквариум , мерят фосфати . нитрати меря със салиферт. ако не сменям вода предполагам Cu ще се вдигне (освен ако не го вкарвам със солта) . след няколко месеца пак ще пусна тест и ще видя накъде отиват нещата. вчера пуснах система за постоянна смяна на вода ...на 24 се изпомпват по 6 литра от съмпа и се добавя пак толкова осолена вода , така че се надявам това да доведе до по-стабилни параметри .
Бария ми е висок , но някъде РХ коментираше че не е проблем и се свързва с употребата на ГФО ,така че засега нещата изглеждат добре ;)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

beonedge

Стоян ме подсети ,че не съм up-вал темата скоро :

и да питам , някой да е срещал такава липса на пигментация при син танг :

не е липса на витамини (давам нори поне 2 пъти дневно , също добавям витамини в храната) , не е и утечка на ток (измерих вчера) , активния въглен ползвах по 10тина дена всеки месец 1 литър, сега съм го спрял от може би 3 месеца .
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

Стоян Михов

Добре изглежда аквариума, направи една снимка че видеото не дава никак добра представа за цветовете.
Танга е много готин дебелак, и на мен ми изглежда като ерозия на страничната линия MHLLE. Мисля че причината е активния въглен -независимо, че сега си го спрял. 1 литър е мнооого голямо количество според мен, как го ползваш в реактор или пасивно?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

beonedge

активния въглен го ползвах така - измивам го ,след това го заливам с вряла вода ,изчаквам 10тина минути и пак го изплаквам.След това в DIYреактор (филтърно тяло) като на изхода минава през вата и се връща в отделението на скимера . Снимки последно правих  Декември :



Публикациите са слети: 20.02.2018г 19:07ч








https://s10.postimg.cc/mdt2el6fd/image.jpg








Публикациите са слети: 20.02.2018г 19:07ч




https://s10.postimg.cc/g03zbdyzd/image.jpg

https://s10.postimg.cc/gcvdhjme1/image.jpg

https://s10.postimg.cc/bqz9978kp/image.jpg

https://s10.postimg.cc/hf5k04uxl/image.jpg






Публикациите са слети: 20.02.2018г 19:07ч


https://s10.postimg.cc/oidffrnih/image.jpg









https://s10.postimg.cc/c3qnfgyl5/image.jpg



https://s10.postimg.cc/50is01gcp/image.jpg
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

Стоян Михов

Цитат на: beonedge - 20.02.2018 19:11
активния въглен го ползвах така - измивам го ,след това го заливам с вряла вода ,изчаквам 10тина мин ути и пак го измивам.След това в DIYреактор (филтърно тяло) като на изхода минава през вата и се връща в отделението на скимера . Снимки последно правих  Декември :
Според мен определено е от активния въглен, за мен максимума който може да се ползва при пасивния начин (торбичка закачена някъде в съмпа) е 1 мл на 1 литър авариумна вода, а при активния начин (като при тебе в проточен реактор) е наполовина 0коло 0.5мл на литър вода. Реално аз слагам още по-малко в моя аквариум (300 л вода) слагам пасивно 100 мл въглен  и го държа максимум 3 денонощия, обикновено го махам след 1-2.

Вероятно причинините за тази болест са две основно - липсата на микроелементи и твърдите супердребни частици (от порядъка на микрони), които запушват миниатюрните каналчета на страничната линия, за съжаление активния въглен ги причинява и двете, особено като е в големи количества и особено като е в реактор, да не говорим ако се "джурка" с GFO. Ватата на изхода не може да спре микрочастиците по никакъв начин.

Йеее чак сега видях снимките, страхотни риби, жълтия танг е много фотогеничен, а грозника еднорог справя ли се с айптазиите?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

radizala

Искаш да кажеш че НЕ трябва да го джуркаш цял месец в реактора ? Както аз правя, слагам  по около 150-200 гр. на 330 литра вода? и така всеки месец.

beonedge

пропуснах да отбележа че потока беше минимален за да се избегне механично разтрошаване на гранулите ...за количеството ...хм явно съм объркал сметките нещо , дано се въстанови танКа :)

Публикациите са слети: 20.02.2018 20:17

Относно грозника , яде айптазии но не ги изчиства напълно .По лошото е че опасе всички зоантиди и ей този корал:

но така или иначе не мога да го хвана ,пък и е интересен рибок , ще се съобразявам с него като купувам корали явно :)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

Стоян Михов

Така правят всички, които ядат айптазии. Моят челмон за две седмици напълно унищожи всички айптазии, но една или две години по-късно, като поотрасна и той откри трахифилата и почти я беше убил, но тя оцеля в друг аквариум. Обаче определено предпочитам да нямам трахифила, отколкото да имам айптазии.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Similar topics (5)

28274

Публикации: 45
Прегледи: 49175

56720

Публикации: 12
Прегледи: 5347

51809

Публикации: 4
Прегледи: 3286

27579

Публикации: 8
Прегледи: 4644

47659

Започната от Stefanakis


Публикации: 7
Прегледи: 4134