• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Моля за помощ при избор на соленоводен аквариум :)

Започната от vanya93, 21.01.2021 22:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vanya93

Здравейте!
Бихте ли ми дали съвет, някои от въпросните аквариуми, заслужават ли си?

https://www.olx.bg/ad/solenovoden-akvarium-CID339-ID8ohqM.html#d43869118a

https://www.olx.bg/ad/morski-akvarium-solenovoden-200-litra-CID339-ID8q5qM.html#d43869118a

https://www.olx.bg/ad/solenovoden-morski-rifov-akvarium-boyu-tl-550-CID339-ID7VJEv.html#d43869118a

Идеята ми е да изградя естествен, шарен коралов риф с малко обитатели, живи камъни и жив пясък.
На този етап имам сладководен и това ще бъде ново начинание за мен.
Предварително благодаря за съдействието.  *banan*

trex700e

Здравей и добре дошла!
Морската акваристика е малко особено хоби, стъпващо на три неща: Много четене и информиране, досежно материята, много търпение и (това най-накрая) прилични финанси.

На база моят опит , искам да ти споделя, че стъклариите са най-евтината част от цялото хоби.
Аз не бих си купил аквариум на старо. Правил съм го и съм се ядосвал, не защото хората, които са ми продавали аквариум са били некоректни, а защото се е налагало да направя сумати компромиси.
На твое място бих си избистрил концепцията какво искам като визия и най-вече какво ще гледам. После със съмп отдолу ли ще бъде или със съмп на гърба, като и двете имат плюсове и минуси, колко литра мога да поддържам, без да ми натоварват бюджета...но започни с какво искаш да гледаш-само риби ли, миксиран риф, меки и ЛПС корали, СПС твърди корали. На база тези неща трябва да се избере и техника. Също техника, в която има много голям въртящ момент също не е добре да се купува втора употреба-помпи, уейвмейкъри и т.н.т. Разбираш, че нещо , което е въртяло денонощно с хиляди обороти в минута, в продължение на години , малко или много му е взет ресурса. Подобен е случаят с осветленията.
Така че, ако мога да ти дам някакъв съвет като за начало-не подхождай емоционално! Дай си време , за да избистрия концепцията!
На разположение сме за всякакви въпроси и обсъждане на нещата, които те вълнуват!
Успех и не се отказвай, хобито е много яко!

Rebeca

Мечтая за соленоводен аквариум, но осъзнавам, че все още не съм готов. Прав сте, че това изисква много усилия, знания и пари... Може би тук ще успея да запълня пропуските си и най-накрая да осъществя мечтата си...  :)

Lightning_boy

Имам спомен, че преди време бях писал с един колега тук, който помагаше на негов приятел за морското корито.
Тогава по спомени му седна около 12000 лева преди около 5 години. Сещайте се сега какви пари ще е същия аквариум. Естествено, зависи и с какво е оборудван и зарибен, но все пак си е цифра.
А за четенето е задължително, понеже цифрата може да стане и двойна :Д
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

rakim

Това не е вярно.Соленоводен аквариум само с риби и гъби излиза колкото сладководен,потдръжката му също.Даже може да излезе по евтин и от сладководния,ако е добре оборудван растителен.Соленоводен само с меки корали пак излиза колкото сладководен.Високите цени идват,ако решиш да се занимаваш с твърди корали.
540л Южна Америка

digitex123

Реших да споделя мнение, като човек наскоро закупил соленоводен аквариум. Зависи какво търсиш и дали ще е ново или втора употреба. В моя случай, като напълно начинаещ аз се спрях на нано аквариум 57л. Съгласен съм с колегата rakim, много зависи какво искаш да гледаш, защото в моя случай реших да се занимавам с твърди SPS и LPS корали, и лампата буквално е по скъпа от аквариума със всички филтрации и помпи. Като цена(за всичко чисто ново), базовата цената за така да се каже стартиране е около 1000-1200лв за система за твърди корали и около 600-800лв за система само за меки корали. Като това е  без всякакви живи организми и някой тестове които в първия месец не са толкова важни.

Както всички колеги казват тук четенето е изключително голямо и важно!

Similar topics (5)

28219

Публикации: 3
Прегледи: 4952

55916

Публикации: 9
Прегледи: 3742

49487

Публикации: 3
Прегледи: 2951

18991

Публикации: 29
Прегледи: 9417