• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

как се пренася соленоводен дивеч на големи разстояния?

Започната от almaren, 09.07.2009 12:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

almaren

сега разбрахте ли защо не излизат пунктуационните знаци наясно съм книжовния бг но клавиатурата или фонетиката дават отклонения

N.Nobs

Ще перифразирам тогава - almaren, една молба от мен,използвай символите "." и ",", някакси по-прегледно стой  *privet* Извинението с клавиатурата и фонетиката не е състоятелно.Отбележи, че това е просто молба и не те ангажира по никакъв начин.

Пешо май пак са те драли на ФК и сега се опитваш да си го изкараш на някого?
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

almaren

малко се отклонихме от темата.не мислите ли

bigbeer

А какво стана с морската стока? Транспортабилна ли се оказа?

пс. Ноби, истина е биха ни много лошо. :-[

almaren

все още съм на морето и след две седмици когато си тръгна ще разберем *fish

Cabral

Проведох опит:

Изходен материал - 3 морски игли, камъни 2 бр., кофа от морска сол - 5л., бутилка бира 2 л.,бурканче от детска храна, найлонов плик Сера.

В 13 ч. вкарах иглите и камъните в плика с около 1,5 л. морска вода. Пликът сложих в кофата и след около 40 м. се прибрах при голяма жега. Водата беше доста топла, прехвърлих иглите, водата и камъните в кофата и сложих пласмасова бутилка с 1 литър силно охладена бира вътре. След около час и половина/2,5 часа след изваждането от морето/ две от иглите се изнесоха към повърхността да дишат. С бурканчето от детска храна започнах да изгребвам вода и да я сипвам обратно за да се аерира. Правих това през около половин час и повече. Прехвърлих иглите в аквариума около 9 вечерта, когато излезнах. Преживяха в отлично здраве 8 часа при най-примитивни условия/аерация с буркан/.

Мисля, че водата не трябва да е много, хубаво е да се черпи и излива обратно с нещо като детска лейка за максимална аерация. Не трябва да има нищо при рибите освен няколко камъка и няколко миди/тях забравих да ги сложа/. При тези условия и при не много риби в съд може да се разчита, че ще стигнат навсякъде в страната.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FaV1xCiF9.jpg&hash=84fd6ccd9347184e4c823fe7c01b32e6905303bf

N.Nobs

Все си мисля че с едно аераторче на батерии проблема ще се разреши.

Лично аз съм транспортирал рифови риби от София до Варна в кофа от сол и 10 литра вода.Предполагам че люшкането на колата и движението на водата в кофата се е получавала добра аерация защото рибите пристигнаха живи и здрави.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

bigbeer

Ако колата е с климатик може и така. Ама ако не е.. от жегата ще се изгътат доРи и с аератор.

denbosch

Аераторите на батерии и за запалката на колата не са скъпи-десетина лева,първото на което попаднах е това,но има и други:
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/product_info.php?products_id=1021
Слагаш да се замразят няколко бутилки с вода от 500мл,увиваш ги във алуминиево фолио и после много дебело във вестници и нямаш грижи-след това само сменяш бутилките.По този начин /естествено без да я замразявам/ запазвам бирата студена за цял ден на пикник без хладилна чанта;-).

kamos

Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

almaren

скоро ще живея край морето така че се отказах от преноса.там ще направя един голям 400 литров черноморски аквариум със скариди.рачета отшелници.миди и рибите ще са само лапини.кучките ядат миди и опустошават всичко-изравят грунда и човек не може да си подреди нищо. 

kamos

Цитат на: almaren - 24.08.2009 14:03
кучките ядат миди и опустошават всичко-изравят грунда и човек не може да си подреди нищо. 
Незнам от къде имаш такива наблюдения. Ядат раците отшелници, но здрави миди не съм ги виждал да ядат. А относно ровенето на грунда такива наблюдения нямам.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Cabral

Аз имам кукчи от 2 дена, но също не ми правят проблеми, голямата 12-13 см.  погна охлювите, а вероятно и отшелниците, и при самото захапване вдига малко пушилка. Ако оставиш раци, те избутват камъчетата от пясъка отторе, та пясък не се вижда, освен ако не сложиш чист. Но на чист ще им е трудно. Те непрекъснато ровят и променят дъното. За да ги махнеш трябва да ги чистиш редовно, защото се множат, дали в аквариума, дали от личинки и малки, които вкарваш с камъни, пясък и водорасли, но се множат. Не нападат лапини, но ядат иглите, а и вероятно всички отпадъци и остатъци от храна.

Cabral

Въпросът вероятно е резрешен. От Кимбайците си купих хапчета с кислород - 50 бр. за 9,50 лв.  Пускаш през 2-3 часа в плика и поне на теория трябва да работи.

Cabral

Видях тази стара тема и ще споделя последния си опит в тази насока, който съм пропуснал навремето. бях закрил аквариума, кагото хванах един голям пустинник в черупка от малък рапан, което ми се видя интересно и го пустах в аквариума с 1 пръст вода, като половината черупка беше отвън. Живя преспокойно поне 15 дни и след това го върнах жив и здрав в морето.
Изводът - транспортирайте със съвсем малко вода, която само да покрива рибите, така тя е богата на кислород. Гаранции - би трябвала да стане.

Similar topics (5)

42892

Публикации: 27
Прегледи: 9708

14873

Публикации: 1
Прегледи: 4029

8185

Публикации: 30
Прегледи: 18433

58308

Публикации: 24
Прегледи: 13213

56720

Публикации: 12
Прегледи: 5444