• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 17:17

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Помощ при избор на готов соленоводен аквариум!

Започната от patlaka2000, 18.07.2011 17:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

patlaka2000

Здравейте,

От доста време насам, се любувам на красивите рифови аквариуми, които предлагат възможността да имаш собствен малък риф в къщата си. Постепенно назря идеята да си набавя и аз. Има голям избор от възможности и варианти, но като цяло, с оглед на това, че ще съм новак в начинанието, се спрях на така наречените готови соленоводни аквариуми. Следя много внимателно темата за стартирането на Sera Marine BioTop Cube 130, както и помоща, която му се оказва на човека, за да тръгне възможно най-добре аквариумчето.

Като за начало съм се спрял на 3 варианта. Моля дайте препоръки, кой ще е добър избор и защо. Както и в последствие да може да се преоборудва с нещо по-добре или допълнително, което ще помага за по-добро функциониране на системата.

http://www.sera.de/bg/produkti/tekhnichesko-oburudvane/komplekti/plni-komplekti-akvariumi/sera-marin-biotop-cube-130.html

http://www.redseamax.com/redseamax/250Temp/redseamax/Red_Sea_MAX_HP_250.html

http://www.aquaone.co.uk/aquamarine_900.php

Това са опциите, на които се спрях. Ако някой се сеща и за нещо друго да пише ;)

Благодаря за предложенията на всички  *thanks

камен чочев

Много радостно е това, че все повече хора се ориентират към соленото. Поздравления! Ако трябва да се сравняват трите варианта като литраж, бих ти препоръчал най-големия. Като марки Red Sea. Като пари - ти си знаеш. От мен късмет  *THUMBS UP*

VeL

Не искам да те разубеждавам от идеята ти за "готов" соленоводен аквариум, но е добре да знаеш, че в крайна сметка може да се наложи да смениш повечето компоненти от готовата система и да преправяш. Не говоря от личен опит, но съм срещал доста теми, в които хората обясняват как малко след стартирането започва смяна на скимер, осветление и т.н, като в повечето случаи е нужна голяма модификация на капаци и т.н. Казвам всичко това, за да го вземеш предвид при избора си. Според мен (и това е лично мое мнение), ако си в България, има хора, които винаги могат да ти предложат цялостно оборудване от аквариум,съмп и техника, като разликата в цената няма да е драстична (ако не и по-евтино), има нелоши бюджетни решения. Не е нужно, ако е по поръчка, да е голям аквариум, пак може да си направиш по-малък, но пък ще имаш голяма свобода при избора/смяната на техника и консумативи.
Каквото и да избереш, успех в начинанието!

mi6okalkana

здравей колега тия съм ги вийдал на живо и са много добре направени:

http://www.cityaquaticscardiff.co.uk/store/aquariums-206/marine-tanks-225/d-d-329/?zenid=447ad7afcb9cf7c2eb43538b566b2d23

http://www.cityaquaticscardiff.co.uk/store/yasha-nano-tank-1688.html

и тоя е супер с много добър скимер и осветление а течението и връщането на водата обратно в аквариума са осигурени от уейв - мейкъра

http://www.aqua-medic.de/index.php?r=news/news&id=30

Михаил

ludiqdoctor

От всяко дърво да направим свирка, от всеки буркан - аквариум. И после...?

hanuman

Колега какъвто и готов да си вземеш ще трябва да промениш нещо или няколко неща, защото винаги правят някакъв компромис. Имал съм комплект и за това ти го казвам. Вярно е има такива които са замислени по-добре от други, но винаги има какво да се желае. Моята препоръка е да си поръчаш да ти изработят такъв аквариум с вградена филтрация и съответно да го оборудваш с техника по твое желание, която знаеш, че ще върши работа и с осветление което ще те задоволява. Сигурен съм, че ще изглежда също толкова добре колкото готовите комплекти и ще излезе доста по-евтино, съответно ще имаш по-голям бюджет за живи камъни, рибки и корали.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1249174800_20_1_EUR_2.5_dark.png&hash=f382f10dd23d239f373464115831c0fa44c93050

tonino


patlaka2000

Леле. Бая почетох последните една две седмици. То не са скимери, помпи, лампи, филтри, съмпове, една камара тестове.....ама няма как ако искаш да си имаш риф в хола  *YAHOO*.

Та по темата. Реших да се ориентирам към аквариумче, което аз да си го сглобя с ваша помощ с препоръчани от вас продукти , оборудване и т.н. Така ще имам повече варианти за избор. От това, което почетох за соленоводните реших, че добър литраж е около 200-250 Л. Нито е малко нито е много, а като гледам как се зарибявам ще ми омелят 60 или 100 литра много бързо, а и с по-малко ще е по-трудно...поне това разбрах до момента от четене на форуми за солени аквариуми. А и обитатели ще започна да искам да са по-разнообразни, та 200-250 л. мисля ще ми предложат прилични възможности за избор.

Кажете дали съм се ориентирал правилно в размера и бих искал да попитам да ми кажете съвесем ориентировачно колко ще струва поддръжката на тази големина аквариум месечно след като е заработил и се е развил успешно до някакво стабилно състояние. Колко горе долу е продължителността на живот на обитателите, риби, корали и т.н. при положение, че условия са живот на тези създания са осигурени. Питам, за да знам колко може да им се радва човек ако веднъж е направил стабилна система  :-)

И не мога да се сдържа да питам - могат ли да се гледат някакви малки акулки...има ли такива в рифа...ако се реша сигурно ще са само акулки то няма как да има други риби при тях  ]:->

Благодаря на всички  ;-)

tonino


VeL

Няма да те лъжа, а пък мисля, че вече знаеш - морската акваристика въобще не е евтино хоби. Преди да започна с моя аквариум не предполагах, че ще са нужни чак толкова средства за старт, но се захванах вече, така че няма мърдане. Дори да предположим, че няма да зареждаш с много обитатели в началото, пак е нужно закупуването на голям набор от техника и консумативи за стартиране - скимер, циркулационни помпи, помпи за течение, осветление, сол, пясък и най-вече живи камъни, които са голям разход сами по себе си (затова най-добре да се комбинира живи + хубави базови порести варовикови камъни). Системата за обратна осмоза може да я спестиш засега, ако има кой да ти направи осмозна вода за стартирането... знам че някои фирми продават осмозна вода на литър, но пък рано или късно ще трябва и РО система да взимаш. За да не те отчайвам съвсем, ето една тема за закупуване на "китайска" техника. Не знам какво е качеството на тези продукти, но ще ти излезе 2-4 пъти по-скъпо, ако взимаш маркови такива:
http://aquariumbg.com/forum/solenovodni-akvariumi/oborudvane-i-tehnika-za-solenovoden-akvarium/

А както каза вече tonino, поддръжката е капка в морето в сравнение с първоначалната инвестиция, погледни темата по-горе и ще си създадеш представа. Също така имай предвид, че ако поръчваш от фишстрийт е много вероятно да платиш ДДС и мито като пристигнат в България,  защото фирмата е извън ЕС и не се води вътрешнообщностен внос.

Успех в начинанието!

Slavov

Погледай сладководен аквариум 1/3 години, и тогава се върни на този вариант, защото ми се струва, че бързо се фърляш... а може и да бъркам

VeL

Цитат на: Slavov - 23.07.2011 08:40
Погледай сладководен аквариум 1/3 години, и тогава се върни на този вариант, защото ми се струва, че бързо се фърляш... а може и да бъркам

Колега, не мисля, че е задължително, даже, поне според мен, не е препоръчително, тъй като, ако смята да прави риф, аквариумът трябва да се предвиди като такъв - пробиване, преливни колони, съмп и т.н. Не че не е възможно такъв съд да бъде използван за сладководен - аз първоначално се бях ориентирал към голям растителен аквариум именно с такъв съд, който по принцип се използва за рифови системи, преди да реша, че "ще пия една студена вода, ще отворя касичката" и направо ще започвам да зареждам морския.
А относно опита в акваристиката - повече от 17 години се занимавам със сладководна акваристика, напълно любителски разбира се и мога да кажа, че морската акваристика е напълно различна материя и трябва много, ама много четене и постоянство, ако искаш да постигнеш приемливи резултати.  Известен опит на автора на темата в сладководната акваристика би могъл да му бъде от полза дотолкова, доколкото да реши дали рифовият аквариум е оправдана инвестиция за него - от гледна точка на финанси и отделено време, защото не е рядко срещано явление разпродаването на скоро стартирани рифови аквариуми.
В тази връзка е важно да се отбележи, че не е препоръчително рифовият аквариум да се оставя без надзор / без "квалифициран" надзор (примерно на роднини, които си нямат и понятие от акваристика) за повече от няколко дни, защото често се случва след по-дълго отсъствие дори напълно автоматизирани рифови системи да се сриват.

Hrupas

Цитат на: tonino - 22.07.2011 22:16
Размера е супер,но едва ли някой ще ти каже точна сума за поддръжката на месец :-D-всичко зависи от това,какво искаш да постигнеш.Ако това е важен въпрос за  теб,моят съвет е да не се залавяш с това.
Самата подръжка е "капка в морето" на фона на първоначалната инвестиция и последващите ъпгрейди ;-)















Мисля че аквариума ще стане страхотен!!!! *BRAVO*

Similar topics (5)

22779

Започната от tishovsx


Публикации: 0
Прегледи: 5169

5331

Публикации: 11
Прегледи: 19275

36531

Публикации: 7
Прегледи: 5045

40408

Публикации: 3
Прегледи: 2579

58424

Публикации: 5
Прегледи: 3147