• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 10:34

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Помощ с течението ?

Започната от FreeStyle, 11.04.2013 01:38

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

FreeStyle

Здравейте казвам се Ники от София съм, за 1 ви път пиша във форума .. Имам 330 л Морски Аквариум (ще кача снимки скоро) преправен е от сладководен .. нямам скимер нито съмп карам го с една голяма помпа с филтри отдолу в шкафа но от както съм го стартирал преди малко по малко от година .. нямам смъртен случай в аквариума водата е чиста показателите и са добри  още добавям меки корали sps и камъни ... Рибките са  2 x clownfish , 1 x риба чистач , 1 x дамсел , 1 x chromis viridis , 1x Bengai Cardinal ,  1x bi-color angelfish и 1 x медноивчест хетодонт а и Скаридата Фреди - Огнена скарида имам и 4-5 вида меки корали и sps .. които определено се размножават и уголемяват не е много бързо но е във възходяща линия .... Днес си купих онова дето някой му викат wavemaker пък по скоро е stream pump .. марката е SICCE доста е квалитетен сравнен с китайските ако има значение де (нямам опит) .... Въпроса е че това нещо не знам накъде да го насоча (До сега помпата ми създаваше някакво течение) но тая машинка за течение е яко силна хубавото е че мога да и регулирам силата та съм я намалил .. но не знам Какво значи перфектно течение ? на къде да е насочено колко да е силно ? Как да разбера как циркулира водата ? до сега се въртеше в кръг сега вече не знам .. Сега съм го сложил срещоположно на изхода на Помпата .. ама някой корали сериозно ги вее .. освен това и рибите си ги вее здраво .. това лошо ли е добре ли е ... 6000 л/h е машинката ( съобразил съм се с предписанията на пройзводителя ) Сигурен съм че и сам ще намеря отговорите но си мислех че е добра идея да напиша нещо в тоя форум като за 1 ви път пък и споделянето на опит и знание си е важна част от начинанието  :) Ако някой може да помогне ще съм блогодарен *thanks

geniusloci

Идеята на уейвмейкъра (в случая е пауърхед, дали ще прави вълни или течение - ти го правиш) е да създава висока турболентност на водата в горния слой, за да влиза кислород, и същевременно да създава подходящо течение, което да позволява детрит (мръсотията на нашенски) да отива където трябва и да не се задържа под камъните и на места, където не го искаш. Обикновено това е преливника, но ако нямаш - поне да ти събира боклука на удобно за почистване място.

За веенето - някои колеги правят водовъртеж в аквариума, аз не си падам, не вярвам и повечето LPS корали да си падат. Т.е. ако е много силно - насочваш повече към повърхността, или пък към някое от стъклата, за да поубиеш течението, или регулираш. На повечето риби не им пречи, но клоуните и кардинала не си падат (клоуните всъщност са ужасни плувци, кардиналът плува що-годе добре (моят нощем е като ракета докато си гони разни неща), но бяга от силно течение - нищо общо да речем с танговете, които умрат за силно насрещно течение. На доктора не му пука, според мен това е една от най-подвижните риби :)

Ориентирай се по коралите, на тях им трябва течение, но не чак да им отвява полипите полегнали на една страна...

Similar topics (5)

8185

Публикации: 30
Прегледи: 18421

33943

Публикации: 12
Прегледи: 6804

58424

Публикации: 5
Прегледи: 3140

12669

Публикации: 18
Прегледи: 12988

37214

Публикации: 6
Прегледи: 3514