• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 01:55

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

За нитратите и фосфатите в аквариума и тяхното съотношение

Започната от sano-pets, 02.05.2013 16:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стоян Михов

:) всеки който търси доводи, за да си докаже нещо, със сигурност може да ги намери (особено в ерата на интернет). Това че има хубави, зрели аквариуми с високи нива на фосфати, далеч не означава че поддържането на високи нива на фосфати е нещо хубаво и препоръчително. Това е като случая със тютюнопушенето: "Прадядо ми е пушил от 13 годишен по една кутия на ден и доживял до 93 :)", но в същото време всички добре знаят, че пушенето убива. Просто защото всички помнят изключенията, защото са впечатляващи (и защото могат да бъдат вътрешно оправдание за пушача), но никой не запомня хилядите случаи на хора починали преждевременно от болести свързани с тююнопушенето, защото за съжаление са нещо често срещано. 

За конкретния случай с аквариума на месеца в R2R: мисля че той отговора е даже в цитата, който си дал: човека казва: "...нитратите не съм ги мерил от от 4 години, фосфатите са 0.38.."  Рифър с 20 годишен опит, който не мери нищо в аквата, освен рядко алкалността, да знае точно колко са му фосфатите в аквариума? Това какво значи? Значи, че човека знае къде може да очаква проблеми и следи нещата ( в описанието си е казал че има GFO реактор).
Мисля че причината при при него, че ползва Miracle Mud, остарял и спорен метод със субстрат,който се слага в рефугиума с каулерпа, и постепенно отделя нутриенти и микроелементи във водата, но много от хората които са го ползвали, съобщават за високи нива на нитрати и фосфати във водата, които трудно се контролират, но явно нашият човек е намерил вариант, който го устройва, вероятно и нитратите са му високи.

Така че за любителя рифър, мисля че следването на общоприетите параметри на водата (без втеляване разбира се) е най-добрата рецепта за успешен морски аквариум.

https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

beonedge

Не съм търсил аргументи за тази теза (високи нива на no3 po4) , просто от няколко месеца постепенно ги свалям . Сега съм на no3-15 po4-0.06 , та анализирайки чуждия опит , на няколко места ,попадам на връзка м/у ниски нива на фосфати и поява на Dinoflagellates . От друга страна навсякъде се твърди, че нива над po4 0.03 водят до лошо оцветяване на коралите . После попаднах на темата в r2r и ми се стори интересно  ....как да е , аз смятам да спра на тези нива и САМО АКО СЕ НАЛОЖИ да ги свалям :)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

trex700e

@beonedge, Ем , колегата @aonsu209 на неговия аквариум имаше 50 нитрати ,но имаше въпреки това прекрасни корали (за справка-темата му)

Стоян Михов

не бих казал, че нива от 0.06 мг/л са високи, предвид точността на и на тестовете, просто не бива да се втеляваме в цифрите, но и не бива да оставаме фосфатите да стигат 0.4 и нагоре. Прекалено ниските фосфати също карат коралите да си загубят цветовете.
С опита всеки сам намира показателите, които го устройват, но има хора които с години се лутат, "влюбвайки" се безумно в този или онзи метод, проект, начин на гледане и разлюбвайки го тотално след 2 седмици прочитайки, че някой корифей не го харесва и започват "нов проект" и така с години не могат да направят свестен аквариум, така опит не се трупа.
Така че beonedge, по мое мнение, твоят подход е правилният, ти си от малкото нови хора тук които четат международните форуми и се интересуват от новите неща, продължавай така и си ъпдейтни  темата, много ми е интересно да видя как изглежда аквариума след 2 години от старта (ако не се лъжа).
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

станислав



Така че за любителя рифър, мисля че следването на общоприетите параметри на водата (без втеляване разбира се) е най-добрата рецепта за успешен морски аквариум.
[/quote]
+1
при рязко повишаване на нитрати от0 на 25,две монтипори(branched и plate) се обелиха и избеляха.Останаха и здрави места,надявам се да се възстановят

Стоян Михов

Добре дошъл в морската част станислав  *bg*.
Да, рязката промяна винаги е проблем в морския аквариум, същото може да се случи и при рязко спадане на нитрати от 25 до 0 например. Как са се повишили нитратите? Дозирал ли си ги?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

станислав

*privet*
Причината е пускането на първите риби в аквата(два клоуна и малък дамсел).Сега бавно ги боря с нопокс  :-)започнах с 1 мл на 2,3 дни увеличавам с 1
Безопасно ли е да добавям и бактерии с нопокса?

beonedge

Сигурен ли си че нитратите са причинили избелването ? Питам понеже скок на алкалност или соленост е много по-вероятна причина .
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

Стоян Михов

Хм, щом досега в аквариума е нямало риби, е твърде вероятно това, което е увредило коралите да е амоняка, тъй като  азотния цикъл едва сега се завърта, тестовете за нитрати при наличие на амоняк не работят правилно и показват фалшиво високи нива на нитрати. Моят съвет е да спреш нопокса и да си добавяш бактериите по предписание.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

станислав

@beonedge промени в параметрите няма ,само на нитратите,и фосфати  отчита теста(леко синее-салиферт).
Ок.Ще спра нопокса,за бактериите да направя ли нов цикъл като за новостартиран или да добавям по предписание?

Стоян Михов

Странно, щом имаш фосфати, че да ги отчита салиферт нещо хич не са наред нещата.
Пусни моля една тема, в която да опишеш аквариума, за да бъдем по-полезни и да не губим време в задаване на въпроси: Ето тук е бланката http://aquariumbg.com/forum/form/?n=16
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Similar topics (2)

29842

Публикации: 13
Прегледи: 11345

31570

Публикации: 36
Прегледи: 14788