• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 12:54

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Тритон "метод"

Започната от Стоян Михов, 23.08.2015 15:13

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стоян Михов

Здравейте, понеже напоследък станаха доста модерни разни "революционни методи" като Тритон и разни други, да кажем какво са и какво не са.
Както се вижда още от загвлавието на темата, аз не съм голям фен на хора и фирми, които започват да правят нещо малко по различен начин, кръщават го "метод" и започват да правят "революция", и всъщност правят пари, и то доста успешно.
Съгласен съм, че метод може да се нарече Зеовит - защото има много революционни нововъведения - най вече добавянето на течен карбон, зеолитите, бактериите, аминокиселините и т.н. Нов метод е берлинския метод с вкарването на скимера и живите камъни в аквариума.

В интерес на истината аз още преди няколко месеца започвах да пиша тази тема и се спирах, за да разбера по-подробно какво му е новото на този "революционно нов метод"? Ами и досега не разбрах какво му е новото, явно имам нужда от още обучение :). Самият "метод" на Tритон си е най-обикновен Балинг или по известен из запада като Two Part Dosing, като отделно Тритон си продават един куп химикали и трейс елементи в шишенца, като всяка друга фирма, но тук презумпцията е, че дозираш спрямо точните тестове, които са ти направени на водата (подобно го прави и ред сий, карален зухт, фауна марин, тропик марин и т.н., но техните тестове са по-малко и не толкова точни, но подходът е същия). На базата на това балансирано добавяне на елементи можеш да спреш смените на водата (ако искаш и смяташ, че със смените на водата само опрвяш йонния баланс) и те това е тритон метода.

Единственото, което ми хареса в цялата работа е, че за стотина лева лабораторията на фирмата Тритон може да ми направи доста подробен тест на водата с професионално оборудване :). И смятам да се възползвам от това по-нататък. Иначе аз, сигурно вие и още милиони рифъри по света сме на "Тритон метода" доста отдавна, но не правим толкова точни тестове на водата. Но факта че правиш по подробни тестове на водата просто ти дава повече възможности за контрол, но не означава, че правиш нещо по нов "революционен метод".
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg