• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 19:05

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Сол за морски и рифови аквариуми

Започната от Стоян Михов, 08.12.2014 22:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стоян Михов

Гледах и търсих и май нямаме тема за марките соли, които ползваме да си солим аквариумите :).
Ето тук малко статистика от аквариумите на месеца от риф централа, търпението ми стигна докъм 2006-та година.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.cc%2Ft32lg5fld%2Fsalt.jpg&hash=05ae7b2aa40279489055e824498a0172f261cc30

Най-ползваните соли са на американската фирма Aquarium System - дефакто половината от най-успешните рифове са с тяхна сол - повечето ползват базисната Instant Ocean Sea Salt, а по- малка част ползват познатата и у нас и по-специализирана за рифове Reef Crystals. На трето масто е Tropic Marin PRO-REEF(някои от рифърите я ползват като й слагат добавка), след това (изненадващо) са рифърите които смесват няколко вида соли и солта на корален зухт, всички останали са с по един-двама представители.

Според повечето мнения из форумите обаче Instant ocean през последните години не е това, което е била преди 4-5 години. Нейното огромно предимство винаги е била цената (макар и не в Европа), в щатите 21 кг се продават за 45 долара! 3 лв килото, понякога много ме е яд на американците! Тази сол, така и не стана популярна в Европа, най-малкото защото цената й е европейска, тя се продава и в други опаковки и съвсем не съм сигурен, че качеството е същото. Някои от най-хубавите европейски аквариуми същоса с тази сол (instant Ocean),но през последните 2-3 години доста от тях преминаха на солта на Фауна марин, която май сега е най-добрата сол (но и най-скъпата естествено). Корален зухт с тяхната сол залязоха доста, тяхната сол допреди 4-5 години може би беше наистина една от най-добрите (и най-скъпата), през последните години обаче я развалиха доста, на това и аз съм свидетел. Те смениха производителя на солта, и май работата им стана от трън, та на глог.

Със старият производител на Корален зухт останаха да работят АТИ,  даже беше плъзнал слух, че ATI са изкупили една голяма част от солта нехаресана от Корален зухт и са я пуснали като своя собствена сол. Даже шефът на ATI  излезе с изяление по темата като каза че наистина същия производител прави и тяхната сол, но само това не са купували никаква преоценена сол и т.н. Много ми се иска да беше истина и ATI  да са запазили старата рецепта на KZ, ама едва ли, всъщност никога не съм пробвал солта на ATI, може би си заслужава опита.

Откровенно казано не знам защо всички производители на сол залитнха яко в крайностите с тези завишени (или занижени) стойности, особено на кH. Първо бяха KZ след това и всички останали, но Red Sea със солта си Coral Pro (черната кофа) направо избиха рибата със стойности от 13-14 кН (мерено от мен преди 2 години, мерих си всяка кофа стигал съм до до 16,5). Много харесвам техните соли , но наистина недоумявам защо им беше тази заигравка с високото кН, те постоянно обясняват, че тази сол е специално за професионалисти, които отглеждат корали във ферми и т.н. и коралите трябва да растат бързо и затова всичко е на границата. Да ама колко от хората гледат професионално корали? В Щатите и Австралия бяха луднали преди година и половина - две заради тези високи стойности и преципитацията, която се получава, ако не приготвиш солта точно по указания начин (който е много по-различен от разтварянето на всички останали соли), представяте ли си американците, които имат упътване на тоалетната хартия, за какво объркване става въпрос...

Хубавото е, че Red Sea не спряха производството на старата си сол (макар, че сложиха една табелка - All new formula - дано не е истина) - т.нар синя кофа, която се води за рифови аквариуми с ULNS (при нея кН е около 8-9), но дефакто тази сол не е съвсем за рифови аквариуми, защото голяма част от микро и трейс елементите са също в много ниски количества. Аз лично не съм съвсем доволен след повече от година и полвина ползване на тази сол (синята кофа). Да подчертая, че в моя аквариум кН е около 8, калция около 420-430 и магнезия около 1350 (поне така си мислех за магнезия), соленост 34,8 - 35,3 промила. Сменям 10% вода седмично. При мен се оказа, че при продължителното ползване само на нея голяма част от микро и макро елементите, които не добавям започнаха да намаляват дрстично. Първо го установих с калия, който въпреки че го добавям с на ред сий добавките за цвят беше паднал до 370 мг/л. После преди няколко дни си измерих и магнезия ей така на шега - и се оказа 1070!!!!! Никога през скромния си рифов опит не съм добавял  много магнезий (смесвам малко с калциевия хлорид) с изключение на няколко  случая когато леко съм коригирал стойности един два пъти в годината - просто аз правя големи смени на вода и те винаги са успявали да компенсират консумацията на магнезий, но сега съм просто втрещен, ще трябва да добавя 350 грама магнезиев хлорид за да компенсирам загубата!!! (вече съм вкарал към 150 грама, мерси на Камен, че ми го осигури).

Преди това ползвах черната кофа, наистина много хубава сол (след като се научиш да си я забъркваш), но това кХ буквално ме изгаря :), както казах аз сменям големи количества вода - на месеца се събират 40-50%, а аз поддържам както казах КН около 8, представяте си какво става като налея вода с кН над 14 - всички корали се стресират, скриват полипите си и поне половин час седят така, водата леко се замътва. И това всяка седмица, не знам дали им вреди на коралите, ама на мен хич не ми харесва. Защо поддържам 7-8кН -ами така коралите растат по-бавно и цветовете са много по-наситени, аквариума ми вече е сравнително стар и искам цветни, по-бавно растящи корали.

Вчера пробвах да направя смес от синята и черната кофа, че да взема най-хубавото и от двете - :) Нали знаете вица за манекенката, дето отишла при Айнщайн и му казала: Да предположим, че ние двамата с вас имаме деца, представяте ли си, ако красиви като мен и са умни като вас? Айнщайн й отговорил: Ами представяте си, че стане обратното? Та и при мен опита е сравнително неуспешен засега - двете соли добре се смесват, няма проблеми, няма преципитация, но кХ при смес 50/50 пак не е достатъчно ниско - около 10,5 - 11 кН, аз се целя към максимум 9-9,5. Другият прът ще пробвам с малко по-различна комбинация, да видим.

Друг производител на качествена сол пък е на другия край - Tropic Marin - тяхната Pro Reef (също много добра сол пък е с кН около 7! Ай стига бе хора!  Тази пък сол е предназначена за аквариуми с калциеви реактори (и на зеовит), които поддържат кН около 6,5-7. Стойностите на кХ на Тропик марин обаче не ги пише на самата кофа, нито пък пише тази подробност за калциевите реактори (не знам дали вътре няма някакво етикетче,но на кофата от 25 кила, която имам аз нищо не пише, само някакви бля -бля на 5 езика). (Към Станислав - може ли да дадеш някаво описание в сайта на тези стойности на солта, има ги забутани в официалния сайт на производителя, но са в девета глуха). Някои от хората ползват солта на Тропик марин, но й добавят калций и алкалност с буфери.

С две думи преобладаващата част от хората, които имат аквариуми в диапазона 8-13 кН нямат голям избор и трябва да правят компромиси или смеси (направо акъла не може да ми го побере, честно!). Не случайно Instant ocean  са (били) лидери в пазара, тяхната сол е около 9-10 кН и е много евтина, не и у Европата). Проверявах колко ще ми струва една кофа 21 кг, ако дойде от Щатите при мен - ами 160 лв, при условие че доставката , митата и таксите са 58 долара! Ако не бяха влошили качеството сигурно щях да си поръчвам сол директно от Щатите, бахти позора!


https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

vesko_aa

Стояне,днес премерих показателите на солта на Ати и те са;кх-10,ка- 440 и мг.-1350 по тестове на Салиферт.Тези показатели са при 35 промила или 35гр. сол на литър осмозна вода,а дали някои ден ще се престрашиш да я пробваш е само твой избор.Незнам, защо са променили солта ама преди 2 год. показателите бяха доста по-високи мисля,че ги бяхме публикували някаде тук.Лично аз съм доволен от тази сол и не бих я сменил за сега.

sano-pets

Тропик Марин навсякъде препоръчват KH да се поддържа в рамките на 6-8 dKH ( колкото е в океана, ако не се лъжа). Също препоръчват 10-20 % смени на вода на седмица - и както Стоян отбелязва ако за тези смени използваш сол с КН над 10 при всяка смяна ще стресираме животните всеки път, което невярвам да е  хубаво!

В новия им сайт е обяснено много по ясно - http://www.tropic-marin.com/meersalze/pro-reef-meersalz/?lang=en

За PRO-REEF : "Parameters: approx. 7° KH, calcium approx. 440 ppm, magnesium approx. 1350 ppm"

Не мисля,че може да вярваме на измерванията на прясно разтворена  сол, така че не се тормозя с излишни упражнения.
И наистина е необходимо да се добавя поне седмично  буфер, с другите соли не е ли така???  Не мисля , че е много сложно или скъпо!

Стоян Михов

Цитат на: vesko_aa - 09.12.2014 20:44
Стояне,днес премерих показателите на солта на Ати и те са;кх-10,ка- 440 и мг.-1350 по тестове на Салиферт.Тези показатели са при 35 промила или 35гр. сол на литър осмозна вода,а дали някои ден ще се престрашиш да я пробваш е само твой избор.
Благодаря за тези измервания Веско  *privet*, звучи добре, ще се пробва.
Цитат на: sano-pets - 09.12.2014 23:34
И наистина е необходимо да се добавя поне седмично  буфер, с другите соли не е ли така???  Не мисля , че е много сложно или скъпо!
Имах предвид, че някои акваристи слагат кН буфер в новия разтвор от сол, преди да го налеят в аквариума, за да вдигнат нивото на кН на разтвора (каквото и да говорим кН 6-8 за прясно разтворена сол си е ниско). Иначе разбира се каквато и сол да ползваш консумация си има и трябва да се добавя както буфер така и калций.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

trupai

Ако аквариума е все още нестабилен и има черпане на карбонати, не само от коралите, и  КН  пада, е нужно ежедневно добавяне на буфер (такъв е моят случай, ежедневно добавям 12 грама буфер). Правя смяна на 10% вода през една седмица, като използвам от "черната" сол на ред сий. Да водата приготвена с тази сол е с КН над 12, но това не ми е направило впечатление да стресира коралите. Просто ми спестява дневната доза буфер(в деня в който сменям вода, не добавям буфер). Според мен тази сол е за нови и все още неузрели аквариуми, при които КН е нестабилно.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

Стоян Михов

Цитат на: trupai - 22.12.2014 14:09
Да водата приготвена с тази сол е с КН над 12, но това не ми е направило впечатление да стресира коралите.
.
Зависи какво кН поддържаш в аквариума, при мен е около 7,5 - 8. Новата вода, която забърквам обикновено я правя със соленост около 38 промила, (в аквариума ми е 35 промила). Правя я с  по-висока соленост, за да компенсирам загубата на сол от скимирането (около литър, литър и половина на седмица, т.е.аз на седмица изхвърлям 40-50 грама сол със скимата и трябва да ги компенсирам със следващата смяна на водата, като включвам и загубите на сол от пръските в съмпа. И поради факта, че солеността е по-висока, съответно и кН е много по-високо, както казах и преди в черната кофа на ред сии съм измервал и кН над 16-17 при тази соленост. И като вземем в предвид кН в моята система, то се получава една разлика от около 7 градуса кН, което е твърде много за който и да е корал. Варианта ми е да доливам водата изключително бавно , за да успее да се смеси добре, ама това изисква такова търпение и гимнастика, които аз нямам. 

Цитат на: trupai - 22.12.2014 14:09
Ако аквариума е все още нестабилен и има черпане на карбонати, не само от коралите, и  КН  пада, е нужно ежедневно добавяне на буфер (такъв е моят случай, ежедневно добавям 12 грама буфер).
кН пада не само когато аквариума е нестабилен, даже напротив, колкото по-стабилен става и колкото повече стават коралите, толкова повече карбонат дневно ще трябва да добавяш. Предполагам не добавяш само карбонат (буфер), трябва да добавяш и съответното количество калций нали? Хубаво е да ползваш дозиращи помпи, примерно такива http://www.sewatec.de/dosing-pumps/grotech-dosing-pumps/grotech-tec-1-ng-1-channel-dosing-pump.html - аз ги ползвам от доста време вече, много удобни и безпроблемни, когато се касае за малки обеми течност.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

trupai

Естествено, че добавям калций, а и не само :) Ползвам АВС+ на ред сий и въпреки че, в  него има карбонати, допълнително добавям тези 12 грама от Reef Fondation В. Така, нека сега посмятам малко - 12 грама от добавката повишава КН с 2.1dKH в моят случай (1 грам на 100л. повишава с 0,35dKH)
При смяна на вода сменям 10% т.е. 20л. на моята 200 литрова система. Ако приемем, че КН на новата вода е 16 (никога не съм го мерил), при 10% от целият литраж, ще повиши КН на аквариума с 1.6dKH. Така излиза че повишаването е по-малко отколкото с ежедневната доза от буфера. Такива са моите сметки :) Друг е въпроса, че Ред Сий, както и другите производители съветват тяхната сол да се използва само с техните добавки! Аз правя точно това и може би заради това съм постигнал този баланс.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

Ilianidis

Донякъде цената на солта идва от параметрите и.Първата ми сол беше аквамедик,добра цена,добра сол,но след всяка смяна добавях  над 200грама магнезиеви соли.Имах добри резултати.Втората ми тропик марин био нещо си.....също добри резултати,оптимални параметри.Не мога да кажа впечатления,защото по нейно време имах най-големите кошмари с морския,но не заради нея,защото съм имал и добри успехи към края.Третата ред сий черна кофа,високи параметри,но не са ми повлияли на коралите,макар че поддържам ниски калции и алкалност.10%смяна не са ми повлияли стресиращо.Прясната вода добавям в съмпа при интензивно течение в дисплея и промяната е много малка.По мое мнение успеха се дължи не толкова на солта,колкото на техниката,медиите в нея,добавките и хигиената,естествено правилното осветление.Направих експеримент наскоро.Направих си фрагсистема за спс-и ,която поместих на едната надлъжна страна на дисплея и над нея поставих обикновена бяла и една почти актинична луминесцентно освтление.На фона на лед осветлението ми фраговете под това осветление започнаха много бърз растеж,макар лумените да падат значително с увеличаване на дълбочината в сравнение с високата пробивност на ледовете,където интензитета се запазва и в дълбочина.Махнах луминесцентните лампи и растежа почти спря.Под ледовете ми вървят коралите в центъра на аквариума,останалите преживяват горе долу.Имам успехи и с ледовете,но определено в следващия ми проект евентуално задължително с луминесцентни за растеж и правилно развитие и ледове за цвят и красота.Та според мен вида сол е по-малко решаващ показател за успеха на рифа.По-важни са какво ще добавяме после.

Стоян Михов

Цитат на: trupai - 22.12.2014 18:19
При смяна на вода сменям 10% т.е. 20л. на моята 200 литрова система. Ако приемем, че КН на новата вода е 16 (никога не съм го мерил), при 10% от целият литраж, ще повиши КН на аквариума с 1.6dKH. Така излиза че повишаването е по-малко отколкото с ежедневната доза от буфера. Такива са моите сметки :)
:) така е на теория, но на практика може да се случи само, ако източиш всичката вода от аквариума в един бидон,махнеш от нея 10%, долееш 10 % нова вода и разбъркаш хубаво поне няколко минути да се смесят добре и тогава да я върнеш в аквариума. На практика се получава друго, аз например сменям водата през съмпа - сифонирам съмпа и после доливам в него новата вода,след това включвам връщата помпа и в дисплея ми нахлува прясна вода с кН 15 със скорост 3000 л/ч - докато се размесят напълно двете води са необходими 15 минути сигурно, точно това не се нрави на коралите ми и искам да го избягвам.

Цитат на: trupai - 22.12.2014 18:19
Естествено, че добавям калций, а и не само :) Ползвам АВС+ на ред сий и въпреки че, в  него има карбонати, допълнително добавям тези 12 грама от Reef Fondation В.
Тези грамажи ме озадачават - 12 грама дневно карбонати отгоре на балансираното ABC за 200 литрова система ми се струва твърде много и напълно обезсмисля ползването на ABC+. Засечи каква ти е денонощната консумация на алкалност и калций.  Трудно ми е да повярвам, че ако оставиш системата си за 48 часа без добавяне на карбонати кН ще ти падне от 10 на 5,8 примерно, че и по-малко, ако смятаме карбонатите в АБЦ-то.  Извинявай, ти не си ми искал съвет, пък аз тръгнах акъл да давам... но ме озадачи наистина, аз в моята 300 литрова система повече от 7-8 грама карбонати на ден не съм добавял, в момента помпата ми добавя скромните 3-4 грама дневно, защото коралите намалиха растежа заради някои злополучия за които писах в темата си.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Стоян Михов

Цитат на: Ilianidis - 22.12.2014 19:01
По мое мнение успеха се дължи не толкова на солта,колкото на техниката,медиите в нея,добавките и хигиената,естествено правилното осветление...Та според мен вида сол е по-малко решаващ показател за успеха на рифа.
Абсолютно съм съгласен с теб. Неслучайно я сложих тази табличка със статистиката кой истински рифър каква сол ползва - голямата част от тях ползват най-евтината, другата половина ползват най-разнообразна :). Точно за това най-много искам солта да си бъде просто сол хубава сол с нормални параметри, а не да се опитват да гонят някакви крайности в параметрите и да вдигат цените и ти да се чудиш как да я разтвориш, за да не се преципитира и как да си я налееш в аквариума без да стресираш коралите. Всеки професионалист като иска високо кН може просто дасложи една лъжица сода във новоразтворената сол и е готов, но този акварист който иска по-ниско кН не може да я извади тази лъжица кН от водата - ей това е жалкото. Да не говорим, че преоффесионалният развъдчик на корали с няколко тона вода никога няма да си купи сол от 100 долара кофата :).
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

trupai

Цитат на: Стоян Михов - 22.12.2014 19:13
Тези грамажи ме озадачават - 12 грама дневно карбонати отгоре на балансираното ABC за 200 литрова система ми се струва твърде много и напълно обезсмисля ползването на ABC+. Засечи каква ти е денонощната консумация на алкалност и калций.  Трудно ми е да повярвам, че ако оставиш системата си за 48 часа без добавяне на карбонати кН ще ти падне от 10 на 5,8 примерно, че и по-малко, ако смятаме карбонатите в АБЦ-то.  Извинявай, ти не си ми искал съвет, пък аз тръгнах акъл да давам... но ме озадачи наистина, аз в моята 300 литрова система повече от 7-8 грама карбонати на ден не съм добавял, в момента помпата ми добавя скромните 3-4 грама дневно, защото коралите намалиха растежа заради някои злополучия за които писах в темата си.
Дневното потребление на калций съм го измервал и е 10ppm. Поради тази причина добавям и 13 грама ABC+. В ABC+ магнезият и калият са балансирани спрямо калция, но карбонатите определено са малко, такива са моите наблюдения! Добра идея ми даваш да засека и алкалността на дневна база :) Сега като се заговорихме, наистина ми се струва странно това с добавянето на такова сериозно количество буфер (но е факт)  :-| Може би това се дължи на факта, че аквариума ми не е узрял напълно и черпането на карбонати не е само от коралите, а и от пясъка и камъните! Може би с времето нещата ще се стабилизират и тогава карбонатите съдържащи се в ABC+ ще са напълно достатъчни за поддържане на КН.  Иначе и аз като теб поддържам КН 7.5-8 , а калцият ми е 420-430
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

Стоян Михов

Интересно, но не и необичайно. В действителност камъните и пясъка не могат да черпят само карбонати, невъзможно е. Дори и да има абиотична преципитация в аквариума ти, тя си изразходва не само карбонатите, но и калция и то в същото съотношение, както и биологичната преципитация. Много малко неща в аквариума могат да предизвикат дисбаланс в усвояването на калция и карбонатите, и границите в които го правят са много малки. В повечето случаи дисбаланса в аквариума се дължи на грешната интерпретация на резултатите и/или грешки в измерванията и на далеч по-произаични причини, много ми е интересно при теб какво ще се окаже.

Нормалното съотношение, в което се усвояват калция и карбонатите е 6-7 ppm (или мг/л) калций за 1 градус кН, като 6 е долната граница при условие, че има много коралин и видове корали усвояващи много магнезий. Да направим сметката в твоя аквариум: консумацията ти на калций е 10 мг/л дневно, за целта ти добавяш 13 грама ABC+, от тези 13 грама около 5 грама са калциев хлорид, около 7 грама са сода бикарбонат и натриев карбонат вероятно, другите са магнезиев хлорид и калиев йодат и т.н (изчислявам ги стохиометрично, защото в тази добавка веществата са балансирани до голяма степен). Отделно ти добавяш 12 грама от буфера на Ред сий, който е смес от сода бикарбонат и натриев карбонат. Така какво се получава, слагаш общо около 20 грама сода бикарбонат/натриев карбонат. За обема на твоя аквариум (200 л) това означава че консумацията на карбонати за 24 часа на твоя аквариум е около 3.3 dkH (което граничи с теоритично невъзможното :)). Нека сега го сравним с консумацията на калция, която е 10 мг/л при теб. Като изчислим съотношението излиза, че при теб за усвояването на 1 градус кН отиват около 3 мг/л калций, което не е възможно при нормални обстоятелства. Карбонатите няма къде да отидат, наистина. Ако правилно си измерил консумацията на калций, то при теб дневната консумация на кН би трябвало нормално да бъде около 1,5 dkH.
Това което предполагам, че се случва при теб вероятно е свързано с добавките и начина им на добавяне.

Мисля, че твоя аквариум е вече светлинни години далеч от новостартиран аквариум. Вече е време да зарежеш добавки от типа ABC и да преминеш към отделно добавяне на елементите, при консумация 10 мг/л калций на ден, си е направо задължително. Добавките от типа ABC+  са ок но те са за слабо натоварени системи и такива с преобладаващо ЛПС, освен това имат лошата особеност, че са силно чувствителни на влага. В тях калциевия хлорид и содата бикарбонат са смесени заедно в сухо състояние и при най-малкото овлажняване на сместа, започва реакция между тях, която води до образуване на калциев карбонат и изчезването, както на калциевия хлорид, така и на содата бикарбонат, изчезването на содата е много по-забележимо за тестовете.
Щом имаш вече Reef foundation B на Ред Сий вземи си и Reef foundation A и започни да добавяш само тях (без ABC+), Направи си разтвори (много по-точно се дозира) и за в бъдеще си вземи и дозираща помпа, не само за удобство, но и за точност. След това пак направи замервания и съм убеден, че това което ще установиш ще бъде много по-различно.
Понеже при всички добавки на ред сий описанието как да добавяш различните компоненти са безумни направих един екселски калкулатор, който поне на мен ми помага, ще го шерна тия дни, че вероятно много хора се лутат,то в него съм направил и един куп други изчсления, които може да са полезни на някого.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Стоян Михов

Ето какво показа теста ми на солта на АТИ и на синята кофа на Red sea:
Искам да отбележа, че соленоста (точност 0.1) и рН (точност 0.001) са определяни с професионален уред на WTW, много често различните стойности на показателите на разтворената сол се дължат на неправилно измерване на солеността:

Разтварях около 1 кг сол в съответното количество осмозна вода. Бъркам с помпа 1200 л/ч в стъклен аквариум. Всички измервания са правени с едни и същи тестове на Салиферт, като при високи стойности са правени два теста.

Ето резултатите на АТИ:
Първото впечатление, което ми направи солта като отворих кофата беше недобре хомогенизираната смес - ясно се различаваха различните компоненти на солта, като дори имаше парчета с големина над 20 мм! (вероятно натриев карбонат).

Разтварянето във вода - визуално учудващо бързо, по-бързо от разтварянето на солта от синята кофа на Red Sea. Дори големите парчета се разтвориха за под 5 минути.

Соленост - 35.6 промила, температура на водата 26.1 С, предварително загрята и аерирана вода.

Един от най-важните свойства на солта е буфериращата й способност - или способността й да поддържа рН постоянно. Тук солта на Ати ме изненада неприятно - в момента на разтварянето рН беше много ниско - 7.744. Понеже старите рецепти на солта имаха нужда от аерация да излезе излишния въглероден диоксид и да се вдигне рН реших да дам време и да аерирам  - ето резултатите :
първоначално =>7.744, след 3 часа => 7.954, след четири часа=> 7.982, след 6 часа =>8.040, тук търпението ми свърши и прекратих експеримента. 

ето данните за другите параметри при соленост 35.6, температура 26.5 градуса и рН 7.943:

кН - 11 dkH, сравнително високо за моите цели, но приемливо.
калций - 540 мг/л - високо, но за доливане става, след разреждането не е фатално.
магнезий - 1890 мг/л - тук вече е прекалено, чак си тествах теста, не можах да повярвам, да кажем че за доливане става, но при система която няма консумация може да доведедо опасно натрупване.
калий - над 470 мг/л - теста не го хваща (нормалното е около  400 мг/л), разочаровах се и не си играх да разреждам за да видя точно колко е концентрацията, но е неприемливо висока.
****

Red Sea синя кофа
същите условия като при горната сол
около 1 кг сол, температура стартова - 21.4 - финална 25.8, (Ред Сий искат по-ниска температура, в която да се разтваря солта, като по-късно се вдига) 
соленост 35.5

Визуална хомогенност - доста еднородна, не могат да се различат компонентите.

Разтворимост, доста по-бавно от АТИ солта, иска повече бъркане.


Буферираща способност и рН. Тук нещата бяха много по-добре - рН веднага след разтварянето 8.407, след 5 минути =>8.512, след 30 минути =>8.386, след един час =>8.363, след час и половина =>8.283 при температура 25.1 градуса.

Показатели на водата след един час аериране и при рН 8.36, темп 25 градуса;

кН - 8.5 - отлично от гледна точка на моята система
калций -430 мг/л -отлично от гледна точка на моята система
Магнезий - 1275 мг/л - нисък, ето го откъде ми е проблема с ниския магнезий в моя аквариум. ( аз се целя към 1325 мг/л)
калий - 410 мг/л - отлично от гледна точка на моята система

***
Да отбележа, че за постигане на една и съща соленост - 35.6, от солта на ATI трябваха 75 грама повече отколкото от Ред сий.
Тук искам да кажа, че като разтворите 35 грама от солта за морска акваристика във вода, противно на логиката няма да получите 35 промила соленост, ще получите по-малко, защото във солта освен натриев хлорид има един куп други вещества, които не влияят на солеността. Примерно при Ред сий  за да получите 35 промила трябва да разтворите около 38 грама на литър, при АТИ вероятно е още повече предполагам около 39-40 грама на литър, но това не съм го проверявал, може следващия път да си поиграя.

***
Изводите
Ако ползвам АТИ солта бих поддържал по-ниска соленост в аквариума - примерно 32-33 промила, при такава соленост предполагам параметрите ще са достатъчно приемливи (може следващия път да направя такава соленост и ще дам инфо), но при соленост 35.5 са неприемливо високи, особено магнезия и калия. Ако ще стартирате нов аквариум със сол на АТИ направете задължително по-ниска соленост (32-33) и предварително измерете магнезия и калия, защото след това нямат сваляне. И другото много, много важно - аерирайте много добре новата солена вода преди да я сложите в аквариума - минимум 6 часа, най-добре я оставете да пренощува и долейте следващия ден, за да има време буферната система да се балансира и влезе в действие (и все пак проверете рН преди да долеете).


Ред сий синята кофа е с много по-приемливи показатели, с изключение на  магнезия, който е сравнително нисък, да в границите е, но за доливане е нисък и няма да може да компенсира консумацията. Ако искате да ползвате синята кофа, ще трябва да гоните висока соленост - поне 35.5 промила, при по-ниска соленост показателите ще са трвърде ниски. Иначе солта е готова за ползване един час след разтварянето, буферната система е от новото поколение и няма нужда да се аерира дълго, предполагам че продължителното аериране - повече от два -три часа ще смъкне рН твърде много.

По отношение на цената при нас в България АТИ солта е по-евтина от Ред сий синята кофа, ако сравняваме големите кофи, почти с лев  (0.86 лв) на килограм.

Когато ми попадне ще тествам и черната кофа на ред сий и тази на тропик марин при същите условия, вече имам изработен протокол, но вече мисля да тествам при две солености 33 и 35 промила.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Излиза,че на АТИ солта е с по—малко натриев хлорид,затова са високи останалите параметри.А този висок магнезий и калций направо не ми се мисли как ще изгорят коралите,ако не се разрежда.Не им ли идва наум да добавят евтиния натриев хлорид и да я вкарат в норми?Да не би да не е хомогенизирана?

Стоян Михов

Не хомогенизирах цялата кофа на АТИ  22 кг, (това си е трудно), а си извадих една кофа 6-7 кг и само тях размесих добре. Синята сол на Ред сий в интерес на истината не размесих изобщо.

Цитат на: Ilianidis - 19.01.2015 00:16
Излиза,че на АТИ солта е с по—малко натриев хлорид,затова са високи останалите параметри.
Не мисля, че е това, просто е направена за поддържане на по-ниска соленост и за мерене с по-обикновени уреди измерващи солеността като функция на плътност на водата, които вероятно мерят малко по-високо от реалната соленост.
Цитат на: Ilianidis - 19.01.2015 00:16
Не им ли идва наум да добавят евтиния натриев хлорид и да я вкарат в норми?
Ами не бих казал, че натриев хлорид с чистота достатъчна за рифова сол е евтин, провери във валерус колко е килогорама на натриев хлорид качество чза и като имаш предвид, че за нас (крайните клиенти) Ати солта идва по 5,45 лв кг. :) , т.е. идва на цена по-ниска отколкото, ако си купим само натриев хлорид чза.
За мен по-големия проблем са едрите парчета из солта и проблемите с рН-то, (вероятно двете неща са свързани).
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

altunian

Ще си позволя отговор, който вероятно ще бъде разгледан като тенденциозен, но нейсе:
Откак внасяме АТИ поддържаме всичките си абонаментни аквариуми само с тази сол и никога не сме имали проблем с разтварянето й. Но пък високите стойности на KH, Ca, Mg и т.н. само приятно са ни изненадвали. Мисля си, дали не е възможно, въпросната кофа, от която си отсипваш, да не е била добре затворена при съхранението си и евентуалното овлажняване на солта да е причина за "нехомогенния" й вид? Защото за наколко стотин използвани кофи рифова сол АТИ не съм се натъквал на подобен проблем.

Стоян Михов

Здравей, не съм казал, че не се разтваря добре, даже обратното.

Ето за каква нехомогенност говоря, съвсем произволно взета една лъжица сол на АТИ (само жълтото парче го добавих съвсем преднамерено за сравнение:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.cc%2Fw0ew8a5xb%2FP1200186.jpg&hash=a1a3f0555acc251cf121822d1f2d43027977c774

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs18.postimg.cc%2Fcyg3o33p5%2FP1200187.jpg&hash=f4f4d913aa20078f9e16d0263a6f566710367991

а това са едрите парчета за които говоря (извадил съм ги за снимката иначе са сравнително нарядко - може би 3-4 на литър сол):


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs30.postimg.cc%2Fjf1shkr9t%2FP1200189.jpg&hash=556d0094fa4c606afdcd936c272f10e4de7cd411

А това отдолу е солта на Ред Сий -: случайно взета лъжица, със същото увеличение.


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs12.postimg.cc%2Finytdbj99%2FP1200192.jpg&hash=1a4fc548443adb5f1776d0a41b90354918464d52


Нехомогенността не е причинена от влажност, тази нехомогенност е производствена, а какви са тези жълтеникави парчета не знам - вероятно е натриев карбонат както бях казал и по -горе.

На ничий бизнес не искам да преча, принципно не бях доволен от на Ред Сий солта затова тръгнах да я сменям и да сравнявам соли, към този момент нейните параметри мпасват повече на моя аквариум. Ще видим какво ще покажат другите тестове.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

trupai

Цитат на: Стоян Михов - 23.12.2014 21:10
Интересно, но не и необичайно. В действителност камъните и пясъка не могат да черпят само карбонати, невъзможно е. Дори и да има абиотична преципитация в аквариума ти, тя си изразходва не само карбонатите, но и калция и то в същото съотношение, както и биологичната преципитация. Много малко неща в аквариума могат да предизвикат дисбаланс в усвояването на калция и карбонатите, и границите в които го правят са много малки. В повечето случаи дисбаланса в аквариума се дължи на грешната интерпретация на резултатите и/или грешки в измерванията и на далеч по-произаични причини, много ми е интересно при теб какво ще се окаже.

Нормалното съотношение, в което се усвояват калция и карбонатите е 6-7 ppm (или мг/л) калций за 1 градус кН, като 6 е долната граница при условие, че има много коралин и видове корали усвояващи много магнезий. Да направим сметката в твоя аквариум: консумацията ти на калций е 10 мг/л дневно, за целта ти добавяш 13 грама ABC+, от тези 13 грама около 5 грама са калциев хлорид, около 7 грама са сода бикарбонат и натриев карбонат вероятно, другите са магнезиев хлорид и калиев йодат и т.н (изчислявам ги стохиометрично, защото в тази добавка веществата са балансирани до голяма степен). Отделно ти добавяш 12 грама от буфера на Ред сий, който е смес от сода бикарбонат и натриев карбонат. Така какво се получава, слагаш общо около 20 грама сода бикарбонат/натриев карбонат. За обема на твоя аквариум (200 л) това означава че консумацията на карбонати за 24 часа на твоя аквариум е около 3.3 dkH (което граничи с теоритично невъзможното :)). Нека сега го сравним с консумацията на калция, която е 10 мг/л при теб. Като изчислим съотношението излиза, че при теб за усвояването на 1 градус кН отиват около 3 мг/л калций, което не е възможно при нормални обстоятелства. Карбонатите няма къде да отидат, наистина. Ако правилно си измерил консумацията на калций, то при теб дневната консумация на кН би трябвало нормално да бъде около 1,5 dkH.
Това което предполагам, че се случва при теб вероятно е свързано с добавките и начина им на добавяне.

Мисля, че твоя аквариум е вече светлинни години далеч от новостартиран аквариум. Вече е време да зарежеш добавки от типа ABC и да преминеш към отделно добавяне на елементите, при консумация 10 мг/л калций на ден, си е направо задължително. Добавките от типа ABC+  са ок но те са за слабо натоварени системи и такива с преобладаващо ЛПС, освен това имат лошата особеност, че са силно чувствителни на влага. В тях калциевия хлорид и содата бикарбонат са смесени заедно в сухо състояние и при най-малкото овлажняване на сместа, започва реакция между тях, която води до образуване на калциев карбонат и изчезването, както на калциевия хлорид, така и на содата бикарбонат, изчезването на содата е много по-забележимо за тестовете.
Щом имаш вече Reef foundation B на Ред Сий вземи си и Reef foundation A и започни да добавяш само тях (без ABC+), Направи си разтвори (много по-точно се дозира) и за в бъдеще си вземи и дозираща помпа, не само за удобство, но и за точност. След това пак направи замервания и съм убеден, че това което ще установиш ще бъде много по-различно.
Понеже при всички добавки на ред сий описанието как да добавяш различните компоненти са безумни направих един екселски калкулатор, който поне на мен ми помага, ще го шерна тия дни, че вероятно много хора се лутат,то в него съм направил и един куп други изчсления, които може да са полезни на някого.
Реших да последвам съвета ти и в най-скоро време ще започна да подавам добавките поотделно! Моля те, да постнеш този екселски калкулатор, за който говориш!
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

Similar topics (5)

52220

Публикации: 0
Прегледи: 2741

37461

Публикации: 3
Прегледи: 5487

30579

Публикации: 30
Прегледи: 51719

42804

Публикации: 19
Прегледи: 26384