• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
21.05.2024 00:59

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Смъртоносна комбинация

Започната от ludiqdoctor, 19.02.2012 11:13

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ludiqdoctor

Реших да споделя публично това, което се случи вчера, защото никак не ми се иска да се повтаря преживяването. Мой клиент си купи корали които съответно трябваше да бъдат залепени по рифа с лепило - става дума за следните два вида:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi39.tinypic.com%2F66ki2v.jpg&hash=300fd6a1dc8fc3c8fbf2ded0ca4595688b99447e и https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi39.tinypic.com%2F11imnma.png&hash=7bcf2ec9b74b5901947be50955d97d0b7f35fbd3
Имаше в тях от лепилото на Дупла, но за всеки случай си взе и от това на Аква медик, в случай че онова не му стигне. Всеки който ги е ползвал знае че по принцип и двете лепила са двукомпонентни и са на принципа маса и втвърдител. До колкото успях да разбера в процеса на втвърдяването във водата се изпускат някакви химични вещества които са безвредни за рибите и коралите. НО....Какво се получава вчера: тръгва той да лепи с дуплата, съответно наистина не му стига лепилото за единия корал и си размесва необходимото количество от това на аква медик. И проблем! Не го видях в началото с очите си, но по неговите думи все едно в аквариума си излял 2 литра прясно мляко. От там рибите падат на дъното като треснати и берат душа. Отидох на място да видя за какво става дума и не беше ме излъгал за нищо. С триста зора стабилизирахме нещата, но...Единствената жертва за сега, а надявам се няма да има други е една жълта зебразома. Не ползвайте двете лепила едновременно! Явно отделят някакви химии във водата и по отделно няма проблем, но ползвани по едно и също време...И кой е виновен за случилото се?
В този ред на мисли мога да споделя и още едно лично мое наблюдение: по принцип си заготвям солената вода в един 200 л бидон. Рифовата сол на Аква медик веднъж не ми стигна да засоля цялото количество вода и на следващия ден реших да доосоля със сол на Продак (знам какви ще са коментарите относно качествата на солта, но не зависи от мен - с такова разполагах а ми трябваше спешно). В момента в който сипах солата на Продак в бидона със полусолената вода стана някаква реакция между двата вида сол и водата замириса буквално на зелева саламура и с цвят на мътеница. Тоталната простотия когато баш ти трябва спешно солена вода. Изчаках едно денонощие с идеята че това нещо причинило замътването ще се утаи и т. н. но не би. 200л вода в канала и наново.
Да обобщя: явно има продукти които макар и да са с едно също предназначение, но са на различни фирми са несъвместими в една и съща вода.
Започвам темата за да може всеки забелязал някакви нередности подобни на описаните да ги споделя и да се предпазваме взаимно от допускането на подобни в случая фатални грешки. Не знам дали мястото на темата е точно тук - ако не, преместете я.
От всяко дърво да направим свирка, от всеки буркан - аквариум. И после...?

камен чочев

Бобо, това доказва колко още има да се учим.  По лошото обаче е, че ме хвърли в размисли и притеснения. Имам още малко сол на тропик марин, но взех такава на КЗ, решавайки постепенно да мина на нея. Сега да се пробвам ли,  какво ли?

Canary

Цитат на: камен чочев - 19.02.2012 13:17
Бобо, това доказва колко още има да се учим.  По лошото обаче е, че ме хвърли в размисли и притеснения. Имам още малко сол на тропик марин, но взех такава на КЗ, решавайки постепенно да мина на нея. Сега да се пробвам ли,  какво ли?

Колко ти KH в момента? Имай предвид, че солта на КЗ е с доста ниско KH, предвид, че се препоръчва за зеовит системи, където КХ е ниско по принцип. Иначе по-добре не рискувай да смесваш два вида сол. Използвай колкото имаш от Тропика и после минавай направо на КЗ.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1108560600_2_20_GBP_2_dark.png&hash=ed62518317a081a01b4531c761ab543af891ed29

Ilianidis

Кх буфер не се разтваря в морска вода,а в осмозна,защото веднага утаява калция,нали не бъркам.Иде ми на идея ако смесим сол с високо Кх  и нисък калции и такава с ниско Кх ,но пък с високи стойности на калция дали не е това причината за помътняване на водата?! Както и да е,истината е лабораторна проба в малък съд и едва тогава рискувайте с аквариума.

камен чочев

Искам не искам смесване няма начин да няма. Не мога да сменя 600 л вода на веднъж. То така или иначе тази седмица ще има доста промени...

Canary

Цитат на: камен чочев - 19.02.2012 17:01
Искам не искам смесване няма начин да няма. Не мога да сменя 600 л вода на веднъж. То така или иначе тази седмица ще има доста промени...

Имах предвид като сменяваш 60 литра да са само с една сол. Ако не стига за 60 литра, смени за колкото стига и после пълни 10% смени с новата сол. Както казах,гледай да имаш под 8 КХ като сменяш към зеовитската сол.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1108560600_2_20_GBP_2_dark.png&hash=ed62518317a081a01b4531c761ab543af891ed29

ludiqdoctor

Не сте ме разбрали. Става въпрос за смесване на два вида сол в съда където се заготвя солената вода, а не при смяна в аквариума. При смяна на вода, солта която съм използвал за подсоляване никога не е имала отношение към поява на проблеми. Че се оплетох и аз вече. Ако целия аквариум е засолен със сол №1 и сменяме вода със сол №2, и след 2 седмици със сол №3 няма никакви проблеми като калк сноу или не дай Боже нещо още по-страшно. Наблюдавал съм само леки промени в отделните параметри, но те се коригират лесно и бързо и не могат да извадят от баланс стабилна работеща система.
: 19.02.2012г 17:05ч
Е, Canary ме е изпреварил докато пиша
От всяко дърво да направим свирка, от всеки буркан - аквариум. И после...?

sig

Проблема не е че е смесил два вида лепило а че е използвал много лепило за кратко време.Аз ползвам само на Аква Медик и при залепване на 3-4 фрагчета с около един сант от лепилото водата ми става същата но след 20 мин всичко е ОК а при вас с две опаковки е било страшно :)

geniusloci

Не съм много убеден, и след почти една опаковка D-D във водата нямах почти нищо* - то си става като пластелин, ако си го мешал с ръце - талка е по ръцете ти, измиваш се и не пуска нищо. Според мен всичко е от не добре забъркана смес. Тъй като мисля, че всички лепила с изключение на моментните са на същата основа и принцип на работа (няма как да съм сигурен, не съм ги пробвал), не вярвам да има съществена разлика, въпросът е талка да не се разнася.

*Да поясня - ако си направиш топче и го залепиш, лепилото не пуска нищо. Ако откъснеш парче и оставиш откъснатия край, във водата излитат разни дребни парченца.