• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 08:54

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

pH в морския аквариум

Започната от Стоян Михов, 08.01.2015 10:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стоян Михов

Като дойдат по-студените дни и започват да се появяват въпросите свързани с рН в морския аквариум.
рН в морския аквариум, ако е в границите на 7.8-8.2 не е проблем , в океана рН варира точно в тези граници. Ако обаче рН започне да пада и се задържи целодневно под 7.7 е вече проблем, защото при около 7.5 скоростта на разграждане на варовика в кораловия скелет, започва да преобладава над скоростта, с която той се образува.

рН е в сложна връзка с много фактори, които са както в самата вода, така и в околния въздух.
В българските климатични  условия и съвременната мода за добавяне на калций и алкалност  чрез балинг метод (сода бикарбонат и калциев хлорид) водят обикновено през зимата до рН около 7.7-7.8 през нощта и 7.9-8.0 когато осветлението работи (има много примери за прекрасни рифове с такива стойности на рН). Това е така защото, обикновено през зимата въглеродния двуокис в нашите къщи и апартаменти е около 3 пъти повече отколкото на открито, а концентрацията на СО2 във въздуха е в пряка зависимост с рН във водата..

Имайте предвид , че какъвто и метод да изберете за повишаване на рН в морския аквариум, той няма да бъде еднократно действие. Не е възможно да добавите нещо еднократно и рН да остане високо дълго време. Докато въглеродния двуокис в помещението е по-висок от нормалния въздух, то рН бавно ще се връща към стойността, която е характерна за такова количество въглероден двуокис във въздуха. Затова докато има излишък на СО2 в стаята, добавките трябва да се слагат постоянно.

Как да повишим рН?
1.   Ако рН е около 7.8 не правете опити да го повишавате, освен ако нямате добри познания по химия и имате много точен и калибриран рН метър. Опитайте да проветрявате стаята по-често ако е възможно.
2.   Точният и калибриран рХ метър или тест е задължително условие, ако искате да си играете с рН.
3.   Добър начин за повишаване на рН е добавянето на варна вода – бистрата течност, която остава като разтворите гасена вар (калциев хидроксид) във вода. Няма да се спирам подробно как калциевия хидроксид повишава рН, но в общи линии хидроксилния йон се свързва с въглеродния диоксид във водата и образува хидрокарбонатен йон, който се използва от коралите и така се отнема въглероден двуокис от водата => рН се качва. Някои хора си слагат гасена вар в доливната вода и така решават проблема с рН, трябва да се има предвид обаче, че така трудно се контролира какво количество хидроксид влиза в системата, тъй като изпарената вода много варира през денонощието и рН може да се качи твърде много. Когато се долива варна вода освен рН, трябва да се следи калция и кН, тъй като и те се покачват.
4.   Добавянето на Натриев карбонат също може да помогне, макар и не в такава степен като варната вода, но ако решите да добавяте натриев карбонат трябва и много внимателно да следите кН, защото ще се вдигне много бързо.
5.   Добавянето на буфер - сода бикарбонат (натриев хидроген карбонат), няма да подобри положението с  рН, просто ще ,,закове" рН при дадената стойност и ще го направи по-трудно за повишаване.
6.   Теоритично повишаването на кН до около 11-12 също би помогнало да се вдигне рН, но на практика не винаги се получава и рисковете при толкова високо кН са също големи.
7. Разбира се осигуряването на свеж въздух към скимера е добро решение, но съм наясно че не винаги е възможно да се осигури такъв и то  достатъчно дълго време, освен това скимера трудно успява да компенсира излишъка от въглероден двуокис, много зависи от количеството въздух, което вкарва.

Понеже имах и такъв въпрос – буферните разтвори за сладководни аквариуми с цихлиди, които докарват рН 8 на сладката вода, няма да помогнат в морския аквариум, където буфериращата способност е огромна в сравнение със сладката вода.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Аз използвам борна киселина,чрез която внасям бор,а боратите са силни буфери.За разлика от други години,когато не го използвах,при ниска алкалност често ми падаше пх.Сега обаче,дори при алкалност 6,5 пх не пада под 8 и не се качва над 8,3 през деня.Осветлението в рефуджиума е нонстоп,което също помага.Боратите имат способността да дават грешка при мерене на алкалността обаче,така реалната алкалност дължаща се на бикарбонатите е по-малка.Но грешката е минимална.Бор се добавя и чрез фирмените трейси,като нивата в рифа са около 4ppm.Аз лично добавям не-повече от 1ppm на 2-3месеца,тъй като не го меря с тест,а нивата му в морската падат бавно.

julianiv

Цитат на: Стоян Михов - 08.01.2015 10:31

5.   Добавянето на буфер - сода бикарбонат (натриев хидроген карбонат), няма да подобри положението с  рН, просто ще ,,закове" рН при дадената стойност и ще го направи по-трудно за повишаване.


Еднопосочно ли е това "заковаване", т.е. рН може да пада, но трудно се покачва или нивото на рН се стабилизира по принцип? 
В моята система денем рН е 8.0, нощта пада до 7.7. Фактът, че  добавям вечер около 1,5 г буфер стабилизира ли по някакъв начин рН? 

Ilianidis

Щом е буфер,поема ударите и от двете посоки.Както пази да не се покачва,така и да не спада.Но колкото алкалността е по—ниска,способностите са ограничени.Всичко се извършва от бикарбонатния анион,който при атака от хидроксилен анион,демек алкална среда,се превръща в карбонатен и имаме преципитация на калциев карбонат.Когато атаката е отдолу от водородния катион,кисела среда,бикарбоната преминава във въглероден двуокис,после въглена киселина и пх пада.Докато има бикарбонати пх е стабилно в буфериращите му граници.Боратите изпълняват същата роля.

Стоян Михов

Цитат на: julianiv - 08.01.2015 12:14
В моята система денем рН е 8.0, нощта пада до 7.7. Фактът, че  добавям вечер около 1,5 г буфер стабилизира ли по някакъв начин рН?
Практически не го стабилизира и няма значение по коя част на деня ще го добавиш. Това което прави тази доза е да възстанови изразходеният през деня бикарбонатен йон [HCO3-], без да оказва влияние върху рН.
При тези показатели на рН в твоята система, аз не бих се "закачал" с рН, те са нормални, то се вижда и по аквариума де :).
Цитат на: Ilianidis - 08.01.2015 11:50
Аз използвам борна киселина,чрез която внасям бор,а боратите са силни буфери.За разлика от други години,когато не го използвах,при ниска алкалност често ми падаше пх....Аз лично добавям не-повече от 1ppm на 2-3месеца,тъй като не го меря с тест,а нивата му в морската падат бавно.
Аз не бих добавял нещо, което не мога да измеря, още повече ако това нещо е токсично за морските обитатели (борът доказано е такъв). Има соли за морски аквариуми (Seachem), в които има многократно увеличени дози на бор, именно заради рН, но аз лично не бих ги ползвал (както и голямата част от рифърите). Бих ти препоръчал да си вземеш този кит на http://www.seachem.com/Products/product_pages/RS_Magnesium.html на Seachem, който мери и борати. Не вярвам в твоя аквариум да има 1 ppm консумация на бор на няколко месеца и най-вероятно той се натрупва.
В общи линии, ако аз трябва да избирам дали акварума ми да е с 7.8 рН или да добавям бор, хич няма да се замисля, видял съм и виждам всеки ден невероятни аквариуми, в които пХ е около 7.8 и съм виждъл и хубави аквариуми с пХ 8 и малко нагоре, не намирам разлика и не мисля че това дали ще поддържаш рН 7,8 или 8,2 ще се отрази зле на аквариума. (Знаете, че едни от най-красивите рифови аквариуми (тези под зеовит)  са с калциеви реактори и традиционно ниски нива на рН.
Цитат на: Ilianidis - 08.01.2015 11:50
Осветлението в рефуджиума е нонстоп,което също помага.
Най-вероятно това е основния виновник за по-високото ниво на пХ в твоя аквариум.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

julianiv

Въпросът ми бе провокиран от споменатото от теб "заковаване" на Рн при добавяне на буфер. Беше ми интересно дали добавяната малка вечерна доза буфер, след като е достигнат пика на Рн през деня, влияе по някакъв начин на нощното понижаване на Рн. Явно не.

Стоян Михов

"Заковаването" е образно казано, буфера (бикарбонат) наистина прави промяната на рН по-трудна, но за тази цел трябват доста големи количества, които не можем да си позволим, защото кН ще се вдигне твърде много. Количеството буфер, което трябва да сложим в системата за да компенсира тройно по-високата концентрация на въглероден диоксид в стаята и да застане в равновесно състояние при при рН около 8,2 ще причини много по-голяма алкалност, отколкото коралите биха могли да понесат.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

julianiv


Similar topics (5)

30579

Публикации: 30
Прегледи: 51725

52885

Публикации: 6
Прегледи: 4709

52220

Публикации: 0
Прегледи: 2741

29842

Публикации: 13
Прегледи: 11345