• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 10:16

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Обработка на сухи (мъртви) камъни Pukani

Започната от Стоян Михов, 16.02.2018 10:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стоян Михов

Тъй като все повече хора с сблъскват с високи фосфати или с проблеми при  при стартирането с красивите Pukani камъни, ето един много добър клип на BRS, в който се сравняват различни начини и обяснява кой е най-добрия начин за обработка на камъните преди да се сложат в аквариума. Със сигурност най-лошият начин е да се сложат директно в аквариума.
Една снимка, за идея кои са пукани камъните:

https://s13.postimg.cc/bmryj86xz/000702-_BRS-_Pukani-_Dry-_Live-_Rock-a_1.jpg

Пукани камъните, които са може би най-достъпните камъни за морска акваристика, представляват скелети на корали или субфосилни вкаменелости на корали и  обикновено се добиват от тропически острови на сушата, и често съдържат големи количества органика,която ако камъните не се обработят предварително, бавно се разгражда в аквариума, отделяйки огромни количества фосфати, предизвиквайки бум на алги и невъзможност за отглеждане на корали месеци и дори години в зависимост от обема на системата.

Клипа е на английски, като резюме ще кажа, че най-препоръчителният метод е обработката с белина.



https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Tihol

Здравейте колеги!

След като се порових тук-таме, пиша тук с цел да се подсигуря че това което ще направя няма да ми докара някоя беля.

Става въпрос за 4 рифови скали, които са стояли година в сладководния (цихлидарник) ми аквариум и понеже сега го разкарвам, ми се иска да използвам една от тези скали (понеже формата е брутална) в соленоводния аквариум.

От това което намерих, скалата трябва да премине през целия процес на стартиране на нов аквариум, но понеже не стартирам втори възнамерявам да направя следното:

Скалата ще бъде потопена в белина за 2 дена, след което ще махна белината и ще налея вода от водопровода и ще оставя водата ( и скалата) да кипи на котлона за поне 3-4 часа.

След това скалата ще бъде сложена в леген с помпа ( колкото да върти водата) и ще бъде налята вода от соленоводния аквариум ( отпадъчната вода от смените ), като тази вода ще се сменя на 6 дена ( при всяка смяна) , така до 4-5 седмица.

Дали според вас това ще е достатъчно и има ли нещо което изпускам, че да не докатам някоя гадост ?

Благодаря ви за отделеното време и ви желая хубав ден!


trex700e

Може би трябва да си осигуриш някакъв дехлоратор? Seachem Prime може би.
Имам един приятел, той експериментира със сухи,мъртви камъни от риф. Белина към вода 1 към 10 и за 24 часа в кофа . След това за още 24 часа във вода с дехлоратор , след което остави камъните да изсъхнат за седмица, което май нямаше нужда. И бяха ок. Въпреки това си отделяха фосфати стабилно .... да, по-малко отколкото ако бяха пуснати директно, но все пак...
Каква е идеята на сваряването?
Дали няма да е по-добре направо да ги сложиш в аквариума, където има скимер, наместо да ги киснеш в мръсна вода?(виж, ако искаш клипчето за Пукани камъните,ще слея темата с нея)

Не знам дали чисто ценово излиза изгодно нарая човек да се занимава с всичките тези мъртви камъни -като се сметне хамалогия, рискове, дехлоратори, бактерии след това , като отключи някакви проблеми...по-добре човек да даде някой лев и да си купи истински качествени живи камъни.
Лично аз, ако ще взема да правя някакъв ъпгрейд на 130 литров аквариум и имам някой лев за това, бих ги изсипал всичките в живи камъни.
За системи с 400-500 и нагоре литра си заслужава тази гимнастика с мъртвите камъни, ама иначе....

От друга страна щом толкова ти харесва формата, давай

NO CARRIER

Белината на въздуха се разлага до натриев хлорид и кислород. Измитият камък, оставен да изсъхне, е напълно безопасен за употреба.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Tihol

Варенето е с цел пре-застраховане ( не че нещо ще оцелее след белината, но все пак) .

Много интересно клипче, ще го направя така, само че 48 часа в разтвора с белината, за всеки случай *JOKINGLY*.


Similar topics (1)

31570

Публикации: 36
Прегледи: 14870