• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 18:33

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Nisko KH v rifov akvarium

Започната от D.Dark, 27.08.2015 22:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стоян Михов

Цитат на: D.Dark - 12.09.2015 20:16

Да изглежда 4е то4но там е проблема.Но когато купувах техниката се саобразqвах с мqстото с което разполагам а и ми се стори много изли6но да слагам калциев реактор на толкова малка система за6ото об6иq и обем е 160 литра но като добавим пqсака и каманите тq остава не пове4е от 140 литра.Затова и ре6их да използвам дозира6а помпа коqто ми се стори много по практи4на а и с редовните смени на вода да се компенсира вси4ко.
Единиqт вариант е да по4на да добавqм и магнезиев сулфат или просто да смqнq солта с друга коqто 6е има достата4но сулфати в неq за да се балансират не6ата в ионниq баланс.
Има неща които КЗ правят добре и други, които не са никак сполучливи. Всичко което е в основата на Зео метода е изпипано, но неща като калциеви,магнезиеви и алк добавки, които са извън метода са меко казано некачествени, да не говорим за фосфат ремувъра, който е пълен боклук. Ако ще продължаваш с дозиращата помпа, по-добре си купи калциеви, макгезиеви и алк добавки на друга фирма, ред сий, фауна марин, добър вариант е да си купиш чисти химикали от подходящи доставчици, но не знам как е организирано това в UK  пък и изисква химически познания.

За съжаление няма сол със завишени показатели на сулфати, и няма как да има тъй като йонния дисбаланс е различен за всяка система и зависи от количеството изразходен калций.

Цитат на: D.Dark - 12.09.2015 20:16

Да знам 4е 4аст от тqx са по4ти еднакви но истината е 4е срам не срам о6е от на4алото запо4наx да ги добавqм вси4ките според описанието на дозиране по етикатите.Единствено сам пропускал тези които ги имам в сампа на пло4ки за автомати4но дозиране.И може и да се повтарqм но системата и коралите се развиваxа невероqтно.Затова и не сам спирал да га си следвам cxемата на дозиране до 10 месец когато една пиqна ве4ер xванаx те4ното желqзо и си дозирах хубаво от него макар 4е имам в сампа дозира6а пло4ка.И в момента в които се усетих бе6е тварде касно.На другиq ден поставиx допалнително 1 кг активен ваглед за да може да се убере но нqма6е ве4е никакав смисал бе6е по4нал пален мор на вси4ки колонии...

Когато казах в по-предишния си пост, че Зео метода е за доста напреднали рифъри, нямах за цел да те засегна или да омаловажа постиженията ти (надявам се не си се обидил), защото проблема не е в човека, който прилага метода, а в самата същност на Зео метода. Неговата цел е да държи аквариума и обитателите "на ръба" на оцеляването, голяма част от добавките съдържат алгициди (съдържащи мед), които убиват симбионтните, жълтокафяви на цвят алги (зооксантели) в корала, изкарвайки по този начин красивата окраска на корала, но така корала умира от глад, затова се дават голямо количество аминокиселини, витамини и микроелементи, които да компенсират липсата на храннителни вещества от зооксантелите. Това ходене по ръба е много опасно обаче, защото системата е много нестабилна и всяко мърдане нанякъде, дори дребно, води до тежък краш. Въпреки това аз не вярвам твоята система да се е крашнала от предозиране с желязо (освен ако не си излял цялото шише вътре) желязото не е токсично и бързо излиза от системата, като до няколко часа се окислява до неразтворимата ръжда, която пада на дъното. Може да предизвика бум на алги и покафеняване на коралите, но рядко може да ги убие. Но виж слагането на 1 килограм активен въглен в 140 литра вода, наистина може да убие коралите (и няма да направи почти нищо на желязото във аквариума). В твоя случай е било достатъчно да смениш 20% от водата.

Цитат на: D.Dark - 12.09.2015 20:16

На другиq ден поставиx допалнително 1 кг активен ваглед за да може да се убере но нqма6е ве4е никакав смисал бе6е по4нал пален мор на вси4ки колонии и така до две седмици по4ти £2.650 в кофата и пих една студена вода 4е о6е ми бе6е гадно на гарлото от пиqната ве4ер...хаххаха но qвно е било писано да се слу4и.Но по важното е жената ме успокои и ми вика 6е си направи6 по добар не сажелqваи,но аз сажелqвам за животинките за6ото ги отгледах с много голqмо желание.
Съжалявам за загубата ти, знам как се отразява това на истински запаления рифър, но трябва да бъдеш много щастлив, че имаш такава подкрепяща те жена до теб, това е много по-ценно и от най-хубавия риф, и определено много ще ти помогне в хобито (и не само)  *DRINK*.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg