• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.05.2024 13:33

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Начини за премахване на фосфатите от камъни?

Започната от kamos, 20.03.2011 09:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стоян Михов

Цитат на: Coral Master - 20.03.2011 23:13...  kamos сигурно още се чуди, да пере ли камъните или да ги готви?
*ROFL* Много благодаря колеги, много се забавлявах. Винаги се убеждавам че освен много полезни неща във форумите може да попаднеш и на много забавни изрази, които си събирам. Киро определено това за прането и готвенето ми става любимо. Но иначе по темата, трябва да подкрепя Iek - целта на "прането" с киселина е не да изкара неразтворимите фосфати от варовиковите недра, а да минерализира органиката (във всякакъв вид, алги, гъби, утайки и пр.)  натрупала се по повърхността на камъка, който е расъл в среда по-богата на фосфор, отколкото системата в която искаш да го сложиш. При тази минерализация, фосфора ( а и всички останали биогени) се освобождава от камъка независимо дали в разтворима или в неразтворима форма и може лесно да се отмие или да се утаи.
Съгласен съм обаче и с теб че "варенето" също става, но донякъде и то при определени условия. В резултат на варенето също може да се минерализира част от органиката (особено при продължително варене) или да се "отлепи" чисто механически (когато саммо се кипват), но  част от органичните съединения може и да се комбинират в други. От друга страна продължителното готвене може да доведе до разпадане на порестите варовикови камъни, имал съм такива случаи и камъкът става много крехък и ронлив. След "готвенето" е много важно промиването със силна струя вода ( водоструйката върши много добра работа) която да отмие всичко сварено, иначе в аквариума става перфектния "първичен бульон".
Да ви кажа аз как правя - ако камъка (черноморски) е с много водорасли и други налепени животни по него първо го кипвам докато се отлепят, измивам го и го пускам в киселината. Това беше в далечните години,  да ви кажа честно откакто на пазара се появиха базовите камъни (base rock) не рискувам, не са толкова скъпи вече и спестяват главоболия.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

iek

Какво готвене, какво пране, терминът е "Cooking Live Rock", разбира се, че е в преносен смисъл, не се използват котлони, казани, фурни и т.н.

Coral Master

Ей, от майтап не разбирате, разбира се че ги ползвах в преносен смисъл тези думи, трябва ли все да сме толкова сериозни ... все пак хобито ни е за забавление преди всичко!

Струва ми се, че спора стана малко безсмислен, защото говорим горе долу за едни и същи неща. Дали само за знам за какви камъни говореше kamos? Май че да!
Octopus по принцип е прав, но ставаше въпрос не за живи морски камъни, а точно за базов камък, но от Черно море. Тоест говорим за почистени от вълните и от времето, сухи и порести камъни, без живот и органика по тях, в общия случай. Kamos се притесняваше, че тези сухи камъни, събрани от брега, съдържат някакви фосфати и търсеше начин да ги почисти.
Ако греша, нека Антон ме поправи. Аз продължавам да твърдя, че по тези начини няма да може да се изчистят фосфатите от камъните, дори и да ги има.
Ако всички съвети бяха за почистване на камъни с органичен живот по тях, тогава аз съм напълно съгласен с идеите!
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

kamos

Прав си Киро. Съмнявам се, че камъните които събрах покрай брега имат фосфати, но сега като се загледах видях, че всъщност хайр алгите са покрили камъните които извадих от водата, а не тези които са от брега. Ще мисля по въпроса още няколко дни как да постъпя.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Стоян Михов

Да не отварям нова тема, реших да споделя опита от един експеримент с варовикови камъни, който направих заради Антон общо взето: порести варовикови камъни по около 300 гр. потпени в 1 литър дестилирана вода, две такива постановки с долу горе еднакво количество камъни, камъните са със сладководен произход  - от Дунав около Оряхово, ако не се лъжа, просто такива имах в лабораторията. Камъните бяха сухи и престояли в стайни условия около месец. Едната постановка беше подложена на постоянен приток на свежа дестилирана вода в течение на месец, другата си седеше с първата дестилирана вода, камъните не бяха обработвани по никакъв начин, само бяха промити да им падне пясъка. Резултата в първата нитратите бяха около 3,5 мг/л, а във втората около 0,8- 0,9 след като бях спрял притока на дест вода за една седмица. след това и двете проби бяха оставени, като им сменях дестилираната вода през седмица. Резултата след около пет месеца: и в двете проби нитратите бяха под минимума, който може да установи апаратурата, която в случая беше настроена за минимум 0,2 мг/л, мога да я наглася и за под 0,05, ама не ми се занимава, мисля, че и така е достатъчно да се каже, че нитрати почти няма. Това е.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

VeL

Не съм запознат с точния състав на сухите камъни, но поне в РЦ става въпрос за сухи Fuji Rock и как отделят фосфати във водата. Хората слагат сухи камъни, има бум на водорасли, мерят фосфати - почти няма или са много ниски, същата работа с нитратите. Тогава вадят 2-3 камъка, слагат ги в една кофа с RO/DI вода и след 2 дена замерват 8-12 фосфати.
При мен е същото положение, имам около 40кг сухи варивикови камъни, фосфатите са под 0.3, нитратите около 2 ~ 5, а диатомни, нишковидни, а пък дори и циано колкото искаш. Вярно, че в момента съм с временни китайски пури (бяла и актична), но не вярвам, че единствено там е причината.
Това, което хората препоръчват е сухите камъни да киснат в белина около 3-4 дена, като се правят 2-3 смени. Това за органиката.
За фосфатите - киснене в разтвор на лантанов хлорид. Той има свойството да утаява/премахва фосфатите от порестата структура на варовика.
Пак казвам, това не е изпробвано от мен, беше добре и аз да процедирам по този начин, но едва наскоро видях този метод... и сега се боря с водорасли.

Стоян Михов

Хмм, лантанов хлорид, лантанът е слаботоксичен и аз със сигурност няма да си сложа в аквариума камъни третирани с лантан. Можеш ли да пратиш линка от RC да погледна, много ясно, че като сложиш камъни от морския си аквариум (каквито и да са) в дестилирана вода след два дни ще имаш не 8 ами 20 фосфати, всичко в камъните и по тях ще е измряло. Само да подчертая, че аз не съм привърженик на слагането на сухи камъни в аквариума просто, показвам резултата от половин годишен експеримент.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

VeL

Цитат на: Octopus - 17.10.2011 21:20
Хмм, лантанов хлорид, лантанът е слаботоксичен и аз със сигурност няма да си сложа в аквариума камъни третирани с лантан. Можеш ли да пратиш линка от RC да погледна, много ясно, че като сложиш камъни от морския си аквариум (каквито и да са) в дестилирана вода след два дни ще имаш не 8 ами 20 фосфати, всичко в камъните и по тях ще е измряло. Само да подчертая, че аз не съм привърженик на слагането на сухи камъни в аквариума просто, показвам резултата от половин годишен експеримент.

Не знаех, че е токсичен, но масово се спряга като PO4 ремуувър в РЦ. А за теста с камъните и дестилираната вода - може би аз не съм се изразил правилно, но става дума за сухи такива, извадени от аквариум, стартиран съвсем наскоро, само с мъртви камъни/пясък, т.е. живот надали е имало по тях. След работа ще дам линк за темата в РЦ.

Ilianidis

Относно лантановия хорид,поне няколко фирми произвеждат препарат против фосфати на база съдържание на именно този лантанов хлорид,останалите ползват за база железен окис гранулат.Обаче лантановия хлорид познайте каква му е цената,ако проявите желание за собствена проба у дома :)

VeL

Цитат на: Ilianidis - 18.10.2011 13:59
Относно лантановия хорид,поне няколко фирми произвеждат препарат против фосфати на база съдържание на именно този лантанов хлорид,останалите ползват за база железен окис гранулат.Обаче лантановия хлорид познайте каква му е цената,ако проявите желание за собствена проба у дома :)

Сподели за цената :)

Ето и една от темите за сухите камъни и лантановия хлорид:
http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=2049855

Стоян Михов

Благодаря за линка "...Lanthanum in a Reef Tank can be dangerous" - "It's not safe.ime The precipitant is harmful to animals in the tank" - все цитати от линка, който приложи, тези луди американци пускат какво ли не в аквариумите си, аз не бих третирал с него както казах и преди, дори и с всичките му там 10 микронни филтри и тем подобни щуротии, мисля че ще е по-евтино да си купя от живите камъни.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

VeL

Octupus нека да не изкарваме цитата от контекста "Lanthanum in a Reef Tank can be dangerous, but I see no problem using it in a curing bin" В тази връзка 99% от лекарствата или други подобни не са риф сейф, но се изплозват извън рифа. Не уговарям никой да използва лантан, но пък като се има предвид какви неща има в почвата откъдето се добиват сухите камъни (подсказка - киселинни дъждове, тежки метали, замърсяване) надали кисненето на камъните в разтвор от лантанов хлорид, а впоследствие внимателното им измиване и накисване в осмозна вода с няколко смени би било опасно за рифа. Но пак казвам, всеки сам си решава.

Стоян Михов

Прав си Vel, даже в другите линкове си го пускат директно в дисплея, където водата става бяла на парцали, явно не ги бърка коралите. Аз за токсичноста на лантана зная от дебелите книги, никога не съм го използвал в рифовете и вероятно няма. Да се върна обратно на експеримента, днес си направих оооогромното усилие  :-) да пусна тест за фосфати от същата тази вода, от която правих нитратите, и в която си седят камъните вече повече от седмица. Пак да подчертая водата сигурно е не повече от 300мл, камъните са около 300-400 гр. ,така че теоретически водата трябва да е добре концентрирана с всевъзможни отделени от камъните химикали. Така фосфатите са 0,03 и 0,04 мг/л!. Явно има значение какви са камъните, и има значение колко дълго ги изкисваш в дестилирана вода (в случая 5 месеца). Направо се чудя дали да не изневеря на принципите си и да пусна един малък камък в някои от дисплеите и да го гледам дали ще заприлича на чичко тревичко.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Цена  120$ за 100г.Като се съмнявам да се намери тук.В нашите лаборатории имат други лантанови съединения.Така,извода е ползвайте си рефуджиум като най-безвреден вариант и по спешност готови препарати.А намира ли се тук GFO?
  Канарито ще е интересно да сподели за зеовита,как влияе той,понеже се изисква премахване на рефуджиума.Тогава как зеовита премахва фосфатите и т.н. Чрез адсорбция или абсорбция,щото ако е първото както пишат в статията за фосфатите,то има опасност депонирания фосфат карбонат при малка промяна на пх да пръкне в големи дози в дисплея и тогава яка ти гърбина,т.е. превантивно трябва много често да се сменя пълнежа на зеолит-реактора.Освен ако има способността да го запечатва по някакъв начин.

VeL

Ilianidis доколкото съм търсил GFO у нас "на склад" не можах да намеря. Виждам, че си от Пазарджик, предполагам, че Мишо може да внесе при интерес.
"Проблемът" с железния оксид, е че масово предлаганият абсорбира около 25г фосфати на килограм GFO. Дали това е много или малко зависи от самата система, но съм чел за случаи за аквариуми около 500-600л само със сухи камъни, при които хората сменят по 1кг GFO на всеки 7-10 дена. А какъвто е евтин... Аз с моя жабуняк сериозно се замислям за GFO филтър, скоро ще е готово ЛЕД осветлението (надявам се) и ако наистина се окаже, че диатомите и всички други зелении/червении не са причинени от кофти спектъра на китайските пури, то като причина остават единствено фосфатите.
Малко офф..
Но пак казвам, не мога да твърдя със сигурност, че проблемът е от фосфати и че е точно от сухите камъни, тестът на Салиферт продължава да показва <0.3. Не искам хората, които четат, да останат с впечатлението, че сухите камъни са лош избор. Даже напротив - поне според мен са по-добрият. При мен с живите камъни дойдоха тонове Аптазии, коите не можах да преборя с месеци. А добре изкиснатият в осмозна вода сух камък 1) Е много по-евтин, 2) Няма шанс да влезе някаква гадория в рифа, от която после няма отърване, 3) Предлага много по-широки възможности за обработка и хардскейп. Сигурно някой, ще захапе проблема с завъртането на цикъла само с мъртви камъни - не е изпробвано лично от мен, но хората на запад за по-малко от месец го правят без каквито и да било добавки... А който иска, за около 50тина лева си купува култура от живи бактерии и "врътката" става за 7-10 дена. Вярно е, че мъртвите камъни са доста "по-семпли", но пък за 3-6 месеца всичко се покрива с коралин и трудно могат да се отличат от живите такива.

Similar topics (2)

58517

Публикации: 4
Прегледи: 4117