• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 12:17

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Лаборатория - Българска Аквариумна Енциклопедия

Започната от uoHkoB, 24.12.2014 09:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

uoHkoB

Предложение, мечта - по-скоро. 
Хубаво би било участниците във форума да се организират и да си създадат Лаборатория с прецизни инструменти за анализ на водата от аквариумите. Който иска анализ просто изпраща по куриер бутилката вода и чака резултата да бъде съобщен.

sano-pets

Хубава идея но за начало форума трябва да се раздели с поне две годишни такси от всички, които реклмират в момента( 19 фирми) !

kasaba

Първо трябва да се инвестира, щом искаш презцизност. Но ми се струва, че е излишно, а и на никой няма да му се занимава, ако е безплатно. Следва, че трябва да се плаща.  И накрая излиза, че няма да е много евтин, като сложиш и куриер. По изгодно ще ти е, ако гониш прецизност да отидеш в лаборатория примерно РИОСВ и да си направиш там тест. Не е чак толкова скъпо. За 10 кинта ми направиха тест на ПХ, нитрит, амоняк. Вече за хората, които живеят в малки градове е кофти.

камен чочев

По едно време се бях навил да взема апаратурата. Вярно е че цената и е висока, но ме спря цената на консумативите- за едно тестване на 5-6 параметъра консумативите са между 30 и 50 лв. Не виждам кой ще ги плати....


Sent from my iPhone using Tapatalk

Ilianidis

Имаш предвид подобна като на немците от фирма "тритон" ли?Собственика Ерсан Дашти,както и да звучи това име,не знам арменско ли е индийско ли,но тоя човек откри филиал и в щатите.С един тест получаваш стойностите на всички трейси използвани в рифовата акваристика и диагностиката на проблемите вече не е мит.Използва хроматограф с реактиви поотделно за йоните и катионите.

Стоян Михов

Предполагам става въпрос за тестване на морска вода, доколкото темата е в морския раздел.
Дори да не беше толкова скъпо тестването, има една особеност, която доста обезсмисля доста едно такова начинание - транспорта на пробите. Имайте предвид, че показателите, които най-много ни интересуват като нитрати, фосфати, амоняк, рН, кислород,  трябва да се изследват възможно най-бързо след взимането на водата. Защото бактериите и водораслите, които са във водата за кратко време усвояват биогените и показателите се променят много. При професионалното пробонабиране когато се налага транспортиране на пробите долабораторията, пробата се фиксира с различни консерванти в зависимост какво ще се мери в лабораторията, а показатели като рн, кислород, се взимат само директно от място.
Цитат на: kasaba - 24.12.2014 10:42
По изгодно ще ти е, ако гониш прецизност да отидеш в лаборатория примерно РИОСВ и да си направиш там тест.
За съжаление на морските акваристи в лабораториите на МОСВ не правят анализи на води с океанска соленост, някой от методите са общи със сладководните, но по-голямата част са със модификации заради високото съдържание на соли.

Иначе като за мечта си е хубава, кой знае пък Коледа е, а на Коледа стават чудеса, нали? :-)
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

kasaba

Ааа, сори. Не съм видял, че става въпрос за морска вода.