• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.07.2024 07:42

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми

критично ли е да се гонят ниски нива на NO3/PO4

Започната от beonedge, 21.04.2018 05:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

beonedge

ако имате време :
https://www.reef2reef.com/threads/sps-high-nutrients-myth.283442/page-3
и това е интересно :
https://reefs.com/magazine/skeptical-reefkeeping-ix-130/
ако не ви се чете , накратко , гоненето на ниски нива на нитрати и фосфати има смисъл при нов аквариум . След това коралите конкурират (успешно) алгите , а нивата на no3 po4 не влияят нито на растежа нито на оцветяването . Доколко е вярна тезата ,всеки си преценява  :)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

trex700e

Сега.....това е тема на ултра дълги дискусии....до сега съм на 12 страница на първата тема (нямам време никакво напоследък) и до момента не виждам неоспорими доказателства .... особено пък един , дето има два меки корала в грозната си система, пълна с алги и написал "познайте колко са ми нитратите" ...но продължавам да чета! Има прилични системи с 50 нитрати-факт,включително и един колега от форума,но несъм сигурен за високите фосфати (да, гледах клипчето Whats up with phosphate)

Сега, най-красиви няма да кажа, щото красотата в нашето хоби е много субективно понятие, но най-чисто и пастелно оцветени корали за мен се постигат само и единствено в ултра ниските нива на нитрати и фосфати-с уговорката, че не всички корали изглеждат добре така, още с уговорката , че в резултат на това се подбират подходящите такива, което води до еднообразие.

За момента моето мнение е еднакво с https://www.reef2reef.com/threads/sps-high-nutrients-myth.283442/page-6#post-3456438

Аз виждам нещата по следния начин (не претендирам колко съм прав, това са си мои проучвания, взаимствани от и с помощта на приятел от РЦ, който е много напред с биохимията.Съвсем в рамките на възможното е и да греша.) като най най просто обяснение - да кажем, че един човек се храни с всичко каквото му падне и един елитен спортист, който гледа на храната като белтъчини, въглехдрати и мазнини. Според мен, такава е разликата между двете възможности и при човека и при спс коралите.

За да стане още по-конспиративна моята ...хм....теория??? ще кажа, че и при човек и при коралите има възможност за добавяне отвън на растежен (соматотропен) хормон и в резултат и при човека и при коралите чисто визуално ще има значителен положителен резултат. Повече няма да го обсъждам, защото:
а) трябва да изпиша наистина голям ферман, основно цитирайки мисли, които не са мои-но това е единствения начин да дам обосновка на тезата си.
б) от известно време ми се върти идеята за мой си блог и евентуално да остане контент и за там.

Въпрос на време е да видя дали това е вярно и дали ще сработи при мен, или ще си дам парите и ще си крашна системата. Единственото, което ме бърка е цената (хубав соматотропен хормон с доказано 191 аминокиселини има турски Genotropin , но ми идва много пари и ще взема китайски Higytropin).

Пак се извинявам за оскъдната информация за момента, но имам основание да смятам, че при системи с ултра ниски нива на биогени, това би сработило по-добре, както и редица добавки.


beonedge

някъде попаднах на интересно обобщение :
Low Par/ High nutrients= LPS Heaven. But for acros , it usually means tan or brown color with growth because of the nutrients.
Low Par/ Low nutrients= Better balance with some color and allows for the use of higher alk to boost growth.
Higher Par/ Low nutrients= Bleached starved corals. You are stepping on the accelerator but the motor is getting no fuel. The coral has no algae for protection from the light and no energy to form it's own pigments. Throw in higher alk and you speed the process up even faster. The acros appear pale and bland at best and show little to no growth.
Higher Par/ Some nutrients= The corals are forced to form their own pigments and have the needed energy/food to do so and to sustain growth. Photosynthesis is greatly reduced but it doesn't matter. The coral is not depending on the algae for it's food and provision source. I like to run a little bit lower alk [NSW] to slow down the process and to be a little more under control. This cause a little slower growth, but is a safe trade off for control and color.

The last group I stay away from;
High Par, High Nutrients, High Alk. I see this as a high energy metabolism system. A runaway freight train on the razor's edge. The guys who can pull this off, I salute you. You are SPS Gods. High color and fast growth.
на мен ми изглежда смислено , пък знам ли , може и да е вярно ;)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

trex700e

Цитат на: beonedge - 03.05.2018 17:58
някъде попаднах на интересно обобщение :

Higher Par/ Low nutrients= Bleached starved corals. You are stepping on the accelerator but the motor is getting no fuel. The coral has no algae for protection from the light and no energy to form it's own pigments. Throw in higher alk and you speed the process up even faster. The acros appear pale and bland at best and show little to no growth.


Да, донякъде...макар, че като "motor fuel"  тук идва Зеовит метода с всичките му хранения, шейквания на реактора, които освобождават така наречения "мълм", който отива в дисплея. :-D и съответно той помага за храненето и най-вече усвояването...дали уж заради скимера КЗ, който заради различния си принцип на работа ,уж, пожалвал планктон и други неща .(Не взимам за чиста монета всичко написано от Коралензухт) ,но мисля, че се получава +вярно, че растежът на моето ниско Кх не е кой знае какво, ама чак пък бледи акропори не съм имал, не , че е късно  :-D
Сега като погледнем мнение 115 :
https://www.reef2reef.com/threads/sps-high-nutrients-myth.283442/page-6#post-3457416
си мисля, че се вижда драстична разлика с останалите теории...друг е въпросът дали това харесва човек.

Добре, де, тези Ред Сий АБ, заедно с АБЦД не правят ли горе -долу същото? В смисъл необходимите елементи , когато зооксантелите ги няма?Питам , защото четох мнения на колегите, че особено АБЦД по-скоро им влошавали нещата, отколкото да ги подобряват и винаги съм си мислел, че това е следствие от вече високите им нива на всичко в аквариумите и малкото на брой корали и в резултат от добавките всичко става ту мъч, в примера с мотора и горивото , това състония се явява разцентован инжекцион, който не мискира в точните пропорции въздуха и горивото и става голяма каша. Но не знам, де, не съм ползвал...

И нещо смешно да ти разкажа :
Тръгвам да поръчвам зеовит реактора и Мишо Калкана ми вика :"Стига, ще си направиш сам, грешни пари!" И аз го гледам и гледам това Т разклонението отгоре черното и си викам"Как ще го направя това, кой знае къде се закача за тръбите, започвам да се чудя. Накрая се оказа, че реално това е дръжката за шейкване и освен като дръжка, за друго не служи  :-D
https://www.korallen-zucht.de/out/pictures/master/product/1/zeovitfilterdtelm00.jpg.jpg
Та понякога човек като не знае нещо и има склоннсот да се вкарва в излишно сложни филми, но да видиме.

mitko8899

Цитат на: trex700e - 03.05.2018 17:45
Въпрос на време е да видя дали това е вярно и дали ще сработи при мен, или ще си дам парите и ще си крашна системата. Единственото, което ме бърка е цената (хубав соматотропен хормон с доказано 191 аминокиселини има турски Genotropin , но ми идва много пари и ще взема китайски Higytropin).

Шанса да ''счупиш'' едни 300-400лв без конкретни резултати е доста голям :-)

Преди време четох научни трудове по този въпрос от чисто любопитство,главно за водните растения,но ми излизаха резултати и за корали.
Като цяло липсваха обективни доказателства,че по какъвто и да било начин могат да използват този хормон,поради липсата на специфични клетъчни рецептори.
Имаше разни теории за усвояване аминокиселините от него,ако се комбинира с разни вещества,но нищо доказуемо.

trex700e

Цитат на: mitko8899 - 03.05.2018 19:04


Преди време четох научни трудове по този въпрос от чисто любопитство.


Стига чистото любопитство да не вклюва плочки, фибри и релеф .. :-D  Всички сме така!  :-D

Навремето като започнах да се занимавам , имаше едни италианци , които за времето си са били гурута и още са . Покрай тях имаше теории,после идеята се пое от хората, които ми показаха на мен много неща, след като открих РЦ. Кофтито е, че за тези неща еле пък в щатите , се пише някак все едно ще бъркаме екстази, както и да е.
Има останали интересни теми, които не ги заключват,трият. За съжаление са останали много малко снимки на спс аквариумите, но има какво да се види! 2006та година!
http://reefcentral.com/forums/showthread.php?s=&threadid=971190&perpage=25&pagenumber=1

Много е интересна тази тема, по-точно каквото е останало от нея. Вижте и параметрите.
За съжаление, тия хора си отидоха, защото всевъзможни буквояди,разбирачи, доктори, член -кореспонденти и т.н. започнаха като зли етърви да ги тийзват с :"как може да пишете за стероиди и мерцедеси във форум за рибки и как може да си позволявате да пишете на италиански"...но комент, но както и да е, жалко.


mitko8899

Определено ми провокира любопитството и се разрових.Открих информация за метода,и да наистина е интересен,но не си споменал нищо за папунът/pappone,който се очертава разковничето в метода.

Разбрах,че доста хора комбинират въпросния папун и с доста по-евтини алтернативи(разбира се и по-слабо ефективни) на hgh,като l-glutamine,или аминокиселинен комплекс.

Макар и по-неефективен,варианта не е за пренебрегване,от една страна,заради високата цена на hgh,от друга че в БГ вероятността да попаднеш на препарат забъркан в някоя криминална лаборатория тип мазе е доста висока.

Стоян Михов

Виждал съм много аквариуми и страхотни цветове корали без папун, мапун, хормони или не знам какви си глупости. Спазвайте си основните показатели на водата, не гонете показатели, хранете си рибките и се радвайте на аквариума си.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

beonedge

почти приключих темата на италианците . Ако правилно се ориентирам какво правят -> завишават параметрите (Ca/Mg/Alk) и силно осветление . После преди да хранят коралите махат чашата на скимера , слагат амино за да отворят полипите и след това пускат храна (pappone) . Сега , завишаването на параметрите не е задължително условие , добавянето на растежен хормон също . Остава силна светлина , ниски нитрати и фосфати и храна . Всъщност храната не е нещо ново -подобна рецепта има Е. Boreman , те добавят към нея лъжица захар и hgh или амино.  Аз не бих рискувал с такива параметри , не се чувствам толкова напреднал за да вдигам алк до 12  , но нищо не пречи да се пробва с хранене и осветление ...ако не подейства поне няма да навреди (освен да вдигне нитр/ фосфати)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?