• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
22.07.2024 06:09

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми

Циано или Red slime algae

Започната от Стоян Михов, 07.07.2013 11:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стоян Михов

Ето тук адаптирания превод на едно клипче https://www.youtube.com/watch?v=Y7DfJeG20QY&feature=youtube_gdata_player, което Ilianidis сподели в една друга тема тук. Клипчето е наистина много образователно, макар и да има неща които не споделям напълно, но определено е много добра основа да го поразвием малко, превода не е 100 % точен, някои неща не съм ги превел, други съм ги добавил.

Циано, цианобактерии или червена слуз

То започва бързо като ефирно, кафяво, червено, синьо зелено покритие по дъното, което се появява за кратко и изчезва сутрин, за да се появи отново малко по-късно. При напредналите фази вече представлява дебел слой червена маса покрита с балончета газ, която понякога се откъсва от дъното и се носи по повърхността на водата.
И така виждали ли сте циано бактерии? – Не, не сте, тази червената слуз, която виждате, са отпадните продукти от дейността им, самите бактерии са в пясъчното дъно. Тези бактерии не са лоши за аквариума, с изключение на това, че могат да консумират кислорода, който е необходим на останалите обитатели на аквариума и могат да задушат коралите, ако се развият прекомерно. Но изглеждат отвратително.
Една от особеностите на цианобактериите са, че за разлика от водораслите и растенията, те не се нуждаят от нитрати, за да си доставят азот, те могат да фиксират директно свободният азот. Освен това като всеки жив организъм се нуждаят от фосфати и източник на въглерод (да те фотосинтезират, но придобитият при фотосинтезата въглерод не им е достатъчен). Така пясъчното дъно в аквариума се оказва много подходяща среда за тях защото първо във резултат от протичащата в безкислородна среда денитрификация причиняване от други бактерии в дъното се появява свободен азот, който под формата на малки балончета излиза от пясъка – идеална храна за цианобактериите. Този дисбаланс между съдържанието на кислород и азот е основната причина за  поява на циано. В същото време пясъка е пълен с отпадъци от рибите – източник на фосфати и въглерод. Същият процес се случва и в живите камъни, но там този процес е по-ограничен, развива се по-дълбоко в камъните и освободеният азот не е достатъчен за цианото да процъфтява. Но в много натоварени системи, цианото тръгва и по камъните.
Може да сте чували, че цианобактериите не обичат силно течение – това не е вярно, но е истина, че засиленото течение подобрява кислородния режим, премахва азотните балончета и ограничава отлагането на мръсотии по дъното.
Много малко животни ядат червената слуз, само червенокраките раци отшелници, някои охлюви.
Опитайте да сифонирате колкото можете повече червена слуз, тя е чист органичен отпадък, който може само да подхранва другите бактерии и да намалява кислорода в аквариума.
Цианобактериите се нуждаят от светлинна енергия, за да усвояват азота и въглеводородите, те не могат да използват синята актинична светлина, затова ограничаване на светлината и увеличаване на частта на синята може да помогне. Цианобактериите предпочитат светлината в жълто-червения спектър под 6500 келвина, затова остаряващите т5 и метал халогени може да са причина за появата на циано.

Продукти срещу червената слуз

Продукти съдържащи силни химични окислители, които окисляват органиката в аквариума по химичен път. Chemiclean, KENT MARINE POLY-OX. Тези продукти съдържат калиев перманганат, който окислява органиката до по-ниско молекулни съединения, които могат по лесно да се отделят от симера.

Продукти, съдържащи бактерии, които се хранят с органичните отпадъци в аквариума и после биват отстранявани със скимера. Dr. Tim's Waste-Away Reef е такъв продукт.

Продукти които убиват цианобактериите. Цианобактериите са грам положителни бактерии, те се убиват от антибиотици от семейството на еритромицина. Поставянето на такъв антибиотик в аквариума се разглежда като безопасно, защото останалите бактерии от азотния цикъл – нитрифициращите са грам-отрицателни и не би трябвало да се влияят, но денитрифициращите са също грам положителни, затова и използването на еритромицин може да доведе до повишаване на нивата на нитратите. Но премахването на бактериите не премахва проблема, ако дъното остане богато на органика и фосфати, цианото пак ще се появи.

Съвети
Подобряване на циркулацията на водата близо до дъното;
Редовно сифониране (животни, които ровят и аерират пясъка);
Осветлението да няма стари лампи или такива светещи в ,,топлия спектър";
Поддържане на високи нива на кислород във водата;
Поддържане на оптимални нива на нитрати (не по-малко от 0,2 и не повече от 5мг/л), фосфати -колкото може по-близко до 0).
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

miTko

А диодите на 660 нм, които слагате, "хранят" ли ги?
Разни мои АКВАРИУМИ 

Стоян Михов

Цитат на: miTko - 08.07.2013 10:57
А диодите на 660 нм, които слагате, "хранят" ли ги?
Да разбира се, както хранят всеки друг фотосинтезиращ организъм, идеята е да имаш спектър на светлината, който хем да има всички необходими спектри, хем да са в нормално съотношение. Когато светлината избяга от нормалното съотношение тогава се появяват проблемите.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

zx9r

 Интересна статийка :-) Аз имах голям проблем с тях повче от година и когато си мислих,че никога няма да изчезнат при поредното премахване на ръка и затъмняване за 2 дни така и не се появиха вече близо месец. Надявам се да не се виждаме повече... :ranting:щото така и не разбрах как и защо изчезнаха

Стоян Михов

Да, нищо не е вечно, дори нишковидните водорасли и цианото  :-D. В момента, в който изчерпят ресурсите  или се появи по-силен конкурент изчезват, затова и са циклите в аквариума - следват един след друг, докато се стигне до равновесие.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Коле99

10.07.2013 22:59 #5 Last Edit: 11.07.2013 09:50 by Коле99
Цитат на: Стоян Михов - 07.07.2013 11:41


Съвети
Подобряване на циркулацията на водата близо до дъното;
Редовно сифониране (животни, които ровят и аерират пясъка);
Осветлението да няма стари лампи или такива светещи в ,,топлия спектър";
Поддържане на високи нива на кислород във водата;
Поддържане на оптимални нива на нитрати (не по-малко от 0,2 и не повече от 5мг/л), фосфати -колкото може по-близко до 0).

Напълно съм съгласен, че за да се премахнат, иска силно течение.
Появят ли се, за секунда ги премахвам - не им давам да се разпространят.
Като ги почиствам ръчно, след което ги премахвам през филтрацията. Според мен слабо течение и безкислородна среда е причина за тяхното появяване.
Aу, ау

Ilianidis

Сменях вода,която не изхвърлих,а направих експеримент.Напълних три 10л туби,едната без,втората с малко и третата с повечко добавено желязо и ги изложих на силно слънце на терасата.В първата липсва циано,а в другите колкото повече,толкова повече циано.Та съм убеден,че и желязото е фактор за появата им.

VeL

Цитат на: Ilianidis - 11.07.2013 18:43
Сменях вода,която не изхвърлих,а направих експеримент.Напълних три 10л туби,едната без,втората с малко и третата с повечко добавено желязо и ги изложих на силно слънце на терасата.В първата липсва циано,а в другите колкото повече,толкова повече циано.Та съм убеден,че и желязото е фактор за появата им.

Това беше една от основните причини да разкарам фосфат ремуувъра от системата преди половин година. Два дни след добавянето на филтъра с железен оксид всичко в аквариума се покри с жълтеникаво-оранжев налеп. Явно конкретната медия отдаваше твърде много желязо във водата. Седмица след като разкарах този филтър и след 40% смяна на вода, цианото изчезна. Към онзи момент дори не осъзнавах, че е циано, защото изглеждаше като някакви странни кремъчни водорасли, а не като познатата червена слуз по пясъка. Така че, ако някой има бум на водорасли след добавяне на фосфат ремуувър, предполагам, че това е причината, но пък е възможно да зависи от медия до медия.

Стоян Михов

Причината да има най-различни мнения за успехи и неуспехи в третирането на различните алги с това или онова, или кое им влияе и кое не, е че много често акваристите не могат да различат кое водорасло какво е. Много хора бъркат цианото с кремъчните водорасли и т.н., но истината е че често нежеланите водорасли и /или бактерии се появяват заедно или преминават плавно от една фаза в друга и симптомите и външния вид дори се смесват. Друга истина е, че точно вида на водораслите може да се определи само под микроскоп, но в България (и не само) не са много хората, които могат да го направят.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

Аз от известно време се боря с бриопсис - особено в един от аквариумите. Отнякъде го вкарах и просто няма отърване, чакам да се сплете и го чистя на ръка. Не му пука от течение, най-дългите нишки са баш пред едната помпа върху камък.

Сега ми хрумна да взема да махна фосфат ремувъра и да видя дали ще има ефект, но ще е през почивните дни.

камен чочев

И аз преди си имах бриопсис, растя си 4-5 месеца и след това сам изчезна. Но мисля, че точно подмяната на медията във фосфатремувъра доведе до изчезването му.

Стоян Михов

Благодарение на занемаряването на аквариума се сдобих с невероятно количество циано, което покрива всичко живо с пелена, дебела няколко милиметра, дъно ,камъни, помпи, всичко. както каза Деде, ако има конкурс за циано аз ще взема първото място. Така получих прекрасната възможност да тествам най-разнообразни методи за отърваване от него (но за съжаление нямах достатъчно вереме).

Усилване на течението - не помага - в моя аквариум сега има три тунзета 6105, 6065, 6045 - общо имам около 20 хил литра в час сигурно, преди това беше около 12 хиляди литра.  Дисплея е има по-малко от 300 литра вода. Така че може да се каже че имам доста над препоръчваното ниво на движение на водата. И цианото си беше супер и при двете движения.

Добавяне на Reef Vitality, за съжаление трябва да кажа че двумесечното му използване не доведе до абсолютно никаква промяна, дори леко влошаване, но не мога да кажа, че причината беше виталитито. Да кажа, че нитратите са нула принципно в моята система.

Само синьо осветление - изобщо не помага (мисля че и други от вас го имат този опит), една седмица на само синьо осветление - кралско синьо и цианото си процъфтяваше, малко намаля накрая, но след бавното връщане на пълния спектър тръгна още по-яко.

Фосфати няма и никога не съм имал, тествал съм ги по хиляда начина.

Още доста неверни неща има в този клип, ама по-нататък явно ще ги оборваме. Това с азота от дъното мисля че е глупост, ама не ми остана време да тествам газа, който се отделя като балончета, мисля че е кислород.

Да кажа и какво помогна, поне засега, след като се завърнах след едноседмична липса и цианото беше изчезнало на 80%.

Ежеседмични смени на 10 -15% от водата, и основното - осветлението, бях го занемарил много (изгорели диоди и т.н.) и не бях го сметнал правилно и като измерих PAR-a  беше под 100! Сега добавих нови диоди, основно бяло и синьо и въпреки, че не съм стигнал до нивото, което искам, PAR-a на повърхността  минава 400. Освен това пускам малко озон за покачване на ОРП, ама мисля че не е основнто.

Това е според мен: Достатъчно силно и правилно осветление, не по- малко от ват на литър и редовни големи смени на вода и ако всички други параметри са ок, цианото ще изчезне бързо, всичко друго -химикали, излишъци, недостатъчности, азоти и т.н. е бля-бля.


https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

камен чочев

Да споделя моят опит - имах проблеми с циано в някои от системите (в следствие използване на мед съдържащи медикаменти и тотално сриване на цикъла). Никакви опити за почистване не помогнаха. По съвет на Лудия доктор (Боби), пробвах с Chemiclean - на 36-я час нямаше абсолютно никаква следа от тях. И "слава Богу" все още няма. Третирах в система с риби и безгръбначни и загуби няма. След третирането смених 16% от водата (нямаше как да сменя 30%) и подменях активния въглен през ден в продължение на седмица. Дали по някакъв начин е повлияло на цикъла - нямам представа. По принцип и аз съм противник на излишното вкарване на химии в аквариума, но когато нещата станаха безнадеждни, пробвах. И сега съм "хепи" - няма го цианото и всичко друго е ок.

Стоян Михов

Съгласен. Chemiclean  е някакъв силен окислител, реално тук се явява заместител и играе ролята на честите смени на водата.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

ludiqdoctor

Продукти съдържащи силни химични окислители, които окисляват органиката в аквариума по химичен път. Chemiclean, KENT MARINE POLY-OX. Тези продукти съдържат калиев перманганат, който окислява органиката до по-ниско молекулни съединения, които могат по лесно да се отделят от симера.
Стоянчо, Chemiclean си е чист еритромицин! Не е никакъв окислител. За твое сведение KMnO4  не е жълтеникав прах. Преди време се опитах да си намеря чиста субстанция, за да не им давам на скапаните американци сума и пари, но е забранен за употреба в БГ и повечето европейски страни, и в момента могат да се намерят някои "незаконни" количества от колеги ветеринари, а препарата за "човешко" лечение не струва.
От всяко дърво да направим свирка, от всеки буркан - аквариум. И после...?