• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 13:43

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

All in One биопелети

Започната от Стоян Михов, 08.12.2014 23:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стоян Михов

Тъй като гледам как вървят нещата в моя аквариум фрагчета ще има скоро и то много  :-D,ще трябва да спасявам доста корали.
Един друг тест, който върви  при мен от два месеца са новите All in one биопелети, първо чух за тях от любимата ми полска школа и реших да ги тествам, впечатленията са ми добри за момента - най-накрая след 3 години имам нитрати в аквариума :) Да, точно това се получи - след поставянето на пелетите нитратите ми се вдигнаха от 0 на 0,2 мг/л за една седмица, след 7 седмици се вдигнаха до около 4 мг/л (защото реактора се "задънил" и намаляло течението през него) и 3 дни след като го оправих паднаха на около  2,5 мг/л, където стоят и сега, междувременно усилих многокрратно храненето на рибите.
Тези пелети се характеризират с това, че освен че свалят нитратите, намалят и фосфатите, защото имат и някакъв фосфат ремувър в тях (всъщност не знам как действат).
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

камен чочев

Бях много любопитен за тези пелети и разговарях с van Houten на Интерзоо. Между другото и обикновените биопелети са негово откритие, но не ги е патентовал и много го е яд за което. Та идеята  на биопелетите му All in one е следната: те са комбинация от обикновените пелети и фосфат ремувър, който обаче е 100% наситен с фосфати (с други думи си вкарваме допълнително фосфати в аквариума  :-D ) , но гениалното в случая е идеята му, че по този начин се осигурява постоянно достъпна храна за бактериите. Хранейки се с тези фосфати, освобождават фосфат ремувъра, който пък започва да работи отново като такъв. Хитро

Стоян Михов

Цитат на: камен чочев - 09.12.2014 01:12
Та идеята  на биопелетите му All in one е следната: те са комбинация от обикновените пелети и фосфат ремувър, който обаче е 100% наситен с фосфати (с други думи си вкарваме допълнително фосфати в аквариума  :-D ) , но гениалното в случая е идеята му, че по този начин се осигурява постоянно достъпна храна за бактериите. Хранейки се с тези фосфати, освобождават фосфат ремувъра, който пък започва да работи отново като такъв. Хитро
Хм интересно, но изниква въпроса къде отива после този фосфат ремувър? Защото въглеродната част от пелета се изконсумра и тогава къде отива фосфат ремувъра?

В тази връзка аз измерих вчера каква ми е била консумацията на пелети за два месеца - точно 100 мл, при хранене 3 кубчета замразена храна дневно. Първоначалното количество беше 500 мл, което се оказа сравнително недостатъчно, за да поддържа нитратите под 2 мг/л и те от време на време скачаха до 5 мг/л. Вчера допълних пелетите до 700 мл (т.е. добавих 300 мл- за да коммпенсирам изразходените 100 мл и да увелича общото количество.) Това е абсолютния максимум на реактора ми, който скоро ще бъде заменен с нов - контролируем, рециркулационен.
По отношение на фосфатите как действа е все още рано да се каже, два месеца са твърде малко, както и при обикновените пелети и при Ол ин уан пелетите вероятно ефекта върху фосфатите ще е по-бавен. Фосфатите ми сега са леко увеличени, но предвид количеството замразена храна, което слагам е нормално. Вероятно ще помогна малко на процеса на усвояване на фосфатите като сложа малко GFO  пасивно.

Забравих да кажа, водата в моя аквариум е около 300 литра, за такова количество вода се препоръчват между 150 и 600 мл пелети,т.е.аз вече съм малко над горната граница, но това май не е много необичайно, тъй като и други акваристи казват, че са малко отгоре.

Аз имам много добър индикатор за нивото на нитратите в моя аквариум - бриауреума, той е много по-добър от най-добрия тест. При ниво на нитратите под 0,5 мг/л той не се показва изобщо, между 0,5 и 1 мг/л изглежда плешив, тук там се подават полипи. Над 1 мг/л е вече всички полипи са навън, над 2 мг/л полипите са над 2 см дълги и наситено зелени. Защо съм сигурен? Защото го тествах без да искам преди време, като добавях нитрати в аквариума- и се оказа, че реагира изключително бързо - около час след добавянето на нитрати полипите се показваха.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

sano-pets

Както съм се опитал да обясня в тази публикация - http://aquariumbg.com/forum/solenovodna-himiya/za-nitratite-i-fosfatite-v-akvariuma-i-tyahnoto-saotnoshenie/ всичко е въпрос на съотношението ( числото ) на Редфийлд - за съотношението на Въглерод( С) , Азот (N) и Фосфор (P)- 106:16:1 . То е важно както за растежа на коралите така и за бактериите. Когато  нитратите са в по голямо количество от другите две съставки ( и бактериите не могат да ги усвоят)- едната  възможност е да вкараме Въглерод с пелетите, той се повишава и бактериите заедно с него усвояват и нитратите. Но ако пък с фосфат ремувъра сме премахнали всички фосфати - пак удряме на камък ! Бактериите спират да работят и нитратите си остават високи ( тогава хвърляме пелетите и си казваме- това са боклуци!). Явно тези пелети  All in one  затова съдържат и малко фосфати!
Да ама какво ще стане ако в аквариума има фосфати и сложим от тези пелети- мисля си за нещо мнооого неприятно!....

камен чочев

20.12.2014 23:11 #4 Last Edit: 10.01.2015 10:00 by Стоян Михов
 Масово  има системи с нитрати 50 и нагоре, фосфати 0, и само с добавяне на въглерод, нитратите могат да бъдат свалени до нормални нива. И изобщо не удряме на камък. А идеята на all in one е точно това, да ги ползваш, ако имаш и фосфати. Ако направим една анкета, дали ше има и член на форума със съотношение 1/100 нитрати към фосфати. Аз веднага си казвам, че съм с нитрати окол 10 и фосфати под 0,01 или 1/1000, а нитратите варират между 5 и 15. Имайте предвид, че и доста плява има и в книгите, и във форумите на запад, и в доста статии, даже и от светила в хобито. Много статии са писани отдавна,  и вече не са актуални.


Sent from my iPhone using Tapatalk

ojo

От личен опит казвам нитратите са ми били около 50 а фосфати 0.Тествано с няколко теста .Не знам как става имам високи нитрати и не съм имал фосфати теста е напълно бял.Сега съм с новите пелети на all in one храня с 3 кубчета храна замразена и нямам фосфати никакви само нитратите се вдигат даже се чудих дали да не вдигна малко фосфатите с NaH2PO4 за 350литра ми трябват 126 грама разтворени в 1 литър вода ако добавя 1,75 мл ще вдигна фосфатите с 0,5 мг .Не знам какво да кажа но не съм имал фосфати дори при хранене на корали всеки ден.Не знам на какво се дължи това.Мисля че имам проблем с пх-то меря го с два различни теста и ми показва някъде около 7,6-7,8 и то по средата на деня когато е осветено.Лек ден и всичко най.

Ilianidis

Надали фосфатите ти са били нула,както е казвал и Стоян.Фосфатите в тези ниски нива най-често не ги ловят повечето тестове,още повече че източник на фосфати има постоянно.Откак меря с теста на ред сий фосфатите ми са около 0,02 до 0,06 но никога нула.За пх-то си провери алкалността и можеш да я вдигнеш леко ако не ти е висока.Фосфати не добавяй в никакъв случай.

Стоян Михов

21.12.2014 20:39 #7 Last Edit: 10.01.2015 10:05 by Стоян Михов
Правилото на Редфйлд и неговото оригинално откритие няма нищо общо с акваристиката, коралите, зелените нишковидни водорасли и цианото. Всичко, което той е установил е, че в планктона в световния океан съотношението между азота и фосфора е 20:1 (после коригирано на 16:1), точно същото като съотношението между тези два елемента в океанската вода и това е цялото му  откритие. После един куп учени и доста псевдо такива се опитват да вкарат това съотношение къде ли не, за да обяснят какво ли не, къде с голям успех, къде с откровени измишльотини.

Само по себе си това правило изобщо не означава, че коралите, или което и да е друго същество с изключение на планктона, ще се чувства добре или зле при спазването му във водата. Точно обратното - различните видове организми се развиват рзлично добре при различните отклонения от това правило и именно на това се дължи голямото биоразнообразие в океана.
Огромното предимство на коралите пред другите фотосинтезиращи организми (особено водораслите), което им е позволило стотици милиони години да оцелеят  в конкуренцията с водораслите е, че те могат да живеят в условията на изключително ниски нива на нитрати и фосфати, при такива нива, при които водораслите и цианобактериите не могат да оцелеят. Коралите успяват, защото са уникална комбинация между животно и водорасло, където животното хранейки се с бактерии и дребни безгръбначни и "изаквайки ги" осигурява нитрати и фосфати за изхранването на симбионтното му водорасло, което водорасло по този начин става напълно независимо от съдържанието на разтворените в заобикалящата го вода фосфати и нитрати, така корала успява да живее в условия на почти нулеви стойности на нитрати и фосфати.
Точно това се опитваме да направим и в рифовия аквариум - да държим биогените под нивата от които започват да се развиват водорасли и фотосинтезиращи бактерии. Съотношението няма голямо значение, стига да е под благоприятните нива на водораслите.

За да спреш развитието на един организъм не е необходимо да ограничиш наличието на всичките му необходими вещества - достатъчно е да ограничиш само един, така той става лимитиращ фактор . Така в аквариумите за да ограничаваме водораслите, с практиката сме се научили да ограничаваме фосфора, защото той е елемента, който водораслите (и особено цианобактериите) не могат да си набавят от никъде другаде освен от водата (азот могат да си набавят и от въздуха). В същото време нитратите не са токсични за коралите и могат да бъдат и в стократно по-големи концентрации, отколкото в  нормалната океанска вода без големи поражения по коралите (освен покафеняването, поради свръх развитието на зооксантелите). Точно затова е напълно възможно да имаме аквариуми с корали при нитрати 50 мг/л ( е, няма да бъдат с брилянтите цветове, но ще си живеят), но с фосфати под установимите с тестовете. Правилото на д-р Редфийлд няма отношение тук.


Цитат на: ojo - 21.12.2014 09:19
даже се чудих дали да не вдигна малко фосфатите с NaH2PO4 за 350литра ми трябват 126 грама разтворени в 1 литър вода ако добавя 1,75 мл ще вдигна фосфатите с 0,5 мг .Не знам какво да кажа но не съм имал фосфати дори при хранене на корали всеки ден.

В никакъв случай не добавяй фосфати, ама в никакъв. Вероятно си имаш предостатъчно в системата при това хранене. За да намалиш нитратите увеличавай постепенно all in one пелетите, докато нитратите не започнат да намаляват. Ти с какво количество си сега и в какъв реактор,  с какво течение в реактора? Освен това, ако не го правиш вече, е добре да започнеш да добавяш хетеротрофни бактерии (такива, които разграждат детрита). Голяма част от фосфатите ти са в детрита. Аз съм убеден, че скоро производителите ще почнат да предлагат на пазара бактериални щамове необходими за правилното разграждане на пелетите, но засега и тези които се предлагат за премахване на детрита са достатъчно добри.

Относно фосфат тестовете много пъти сме го дъвкали - просто няма надеждни хоби тестове, дето да мерят достоверно под 0,1 мг/л, а всички знаем че между 0,03 и 0,1 мг/л е критичната точка за поява на водораслите...

https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

ojo

В момента съм със 500 мл за 400литра,Ректора е добър и много добре ги разбърква този на лектарски с 2800 литра помпа .Какви са тези бактерии където споменаваш.Марка и къде може да се намерят.Лек ден и весело посрещане на празниците.

Стоян Михов

От скромния си опит с тези пелети бих казал, че 500 мл са малко при хранене с три кубчета замръзена храна дневно. Мисля че обема на водата в аквариума няма голямо значение, по-скоро е свързано с количеството и вида храна, което вкарваме. При мен при три кубчета замръзена храна на ден 500 мл не стигнаха, от това което наблюдавам и това което чета из форумите си правя сметка, че общо взето трябват около 250 мл All in one пелети за кубче замръзена храна дневно. Реактора има кран с който ограничаваш течението през него нали, защото 2800 л/ч са твърде много за 500 мл пелети, при мен помпа 1400л/ч се справя отлично със 700 мл. Тези пелети са малко по-тежки от обикновените и искат по-силно течение, но не трябва да се прекалява защото повърхностния филм може да се "отлюспи" и да влезе в аквариума, което не е добре. Някои колеги слагат чорап 200 микрона на изхода на реактора, за да задържат отчупените парченца, което мисля че е много добра идея. Тези пелети са много нов продукт и определено ще излизат много неща за нагласяне, радвам се че има още някой, който да ги ползва, че да обменяме опит.

При теб нитратите колко са, каква им е динамиката, кога си сложил пелетите, каква е консумацията на пелети?

От продуктите с бактерии, които се предлагат и у нас и съм тествал, най-добре се представи Special Blend на МикробеЛифт и е сравнително евтин, трябва ти най-голямата опаковка. Има го при почти всички морски търговци рекламодатели тук. Сега ще тествам още един продукт, който май го няма все още в БГ и ще кажа какви са резултатите.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Добавяне на фосфати с цел сваляне на нитратите се практикува от един сериозен рифаджия с доказани успехи в рифа му.Той наложи и в последствие се прие и узакони неговия иновационен метод за поддържане на риф само с добавки.В неговата практика е имал два краша,единия с нулеви нива на биогени и втория с високи.Сега поддържа нитрати 1,5-2,5 фосфати добавя с цел контрол на нитратите ако не може да свали.Тях държи до 0,8.Дори аз добавях фосфати,за щастие без последици.Просто който го прави трябва да разчита на верни тестове и познания по химия,че рифа се съсипва за един миг при грешка.Затова съвета ми е че риска не си струва относно ползата му.Та този рифър е Глен от Холандия и е патентовал DSR Method ето и сайта му http://dsrreefing.nl/index.html
Чел съм из американските форуми и за други подобни случаи за добавяне на фосфати.Спс-те и те страдат от тоталната липса на тези два биогена.

ojo

Цитат на: Стоян Михов - 22.12.2014 10:34

При теб нитратите колко са, каква им е динамиката, кога си сложил пелетите, каква е консумацията на пелети?



При мене е 500мл.пелети няма и 3 седмици нитратите са 20 мг. в момента,мисля и аз да добавя поне още 200мл. консумация още нямам.Течението е около 2000 литра,има и реактор за активен въглен на тази помпа .
В този форум се спори все едно е парламента,не може ли поне веднъж да не се спори а да се пише спокойно и да се обменя опит не знам каква е тази черта в българина да завижда и непрекъснато да се прави на голям.
Камен много добре написа покажете растеж и направете страхотни цветове всички ще питат как е станало.
Питах за фосфатите защото ми е чудно дали играят голяма роля  в аквариума и дали има смисъл да се добавят .Видях формулата в един калкулатор ,ето и снимки


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs14.postimg.cc%2F7yvngtddt%2FUntitled.jpg&hash=978e4c70659fb9f5782ba51844977dd9667d192e

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs14.postimg.cc%2Fnvufdj5s1%2FUntitled1.jpg&hash=751da8a39fb47da3c929b4b093e9cb5aa21e8bad

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs14.postimg.cc%2F6u1lbfqwx%2FUntitled3.jpg&hash=b9f27e92f882416d8f21647a893e8697c42a05b3

не знам дали има полза не съм пробвал.

Весела коледа на всички.

Стоян Михов

Цитат на: ojo - 29.12.2014 08:12
При мене е 500мл.пелети няма и 3 седмици нитратите са 20 мг. в момента,мисля и аз да добавя поне още 200мл. консумация още нямам.Течението е около 2000 литра,има и реактор за активен въглен на тази помпа .
Здравей, не бързай с добавянето на нови пелети, дай им още 3 седмици (нека станат общо 5-6 седмици), необходимо е доста време да се заселят. След това премери каква е консумацията и чак след това добави нови пелети. От моя опит трябва да кажа, че 300 мл нови пелети наведнъж не е добра идея (зеленясват стъклата и тръгва циано). Може би формулата е добавяне на консумираното количество максимум х2. (т.е. ако хидролизираното количество е 100 мл да сложиш максимум 200 мл).
Цитат на: ojo - 29.12.2014 08:12
Питах за фосфатите защото ми е чудно дали играят голяма роля  в аквариума и дали има смисъл да се добавят. Видях формулата в един калкулатор ,ето и снимки
...
не знам дали има полза не съм пробвал.
Да, фосфатите имат важна роля в аквариума, но за съжаление като са над 0,03-0,05 мг/л благоприятстват развитието на алгите. Доколкото 0,05мг/л е много изключително ниска концентрация, то е много трудно да се измери в любителски условия. Теста на Салиферт например започва да дава смислени показания  над 0,1 мг/л, което вече е 2-3 пъти над границата, в която започват да се развиват алгите. Затова кавам, че ако не ползваш големи количества GFO, то вероятността фосфатите ти да не са нула е много висока.
Да, има такава опция в калкулатора, има и производители на пелети, които препоръчват добавянето на фосфати при определени ситуации. Просто още не си стигнал до тези ситуации :). Дай достатъчно време на пелетите, измери изразходеното количество, увеличи с малко след месец, наблюдавай как ще се държат нитратите, не променяй храненето, махни ако имаш фосфат ремувър, ако това не помогне за намалянето, чак тогава това ще мислим за добавяне на фосфати.

Цитат на: sano-pets - 27.12.2014 22:42
Ха наздраве на именниците  :-)
Малко личен офтопик *DRINK* Наздраве на всички, които празнуват,особено Стефановците, но аз съм малко националист и не го признавам Стефанов ден за мой имен ден. Името Стоян е българско и идва от глагола "стоя". Старите българите обикновено са давали името Стоян на децата с надеждата, че детето им ще стои с тях (ще остане живо, особено след едно мъртво дете). То е от категорията защитни имена, служещи за протекция на техните притежатели. Няма общо (освен първите две букви) с гръцкото Стефанос, което е пожелателно име и значи корона или венец и е изразявало гръцките виждания, че детето ще стане водач/герой/крал. Приравняването на Стефан и Стоян идва от Православната църква още от времената на гръцкато влияние. На мен по родните места ми казват Тяна - по Черноморието, в подбалкана на Стоян казват Чаньо, Чанко, Чонко, в северозападна България - Стохи.
Наздраве на Стефановците!
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

ojo

Късно видях , че си писал .Вчера добавих 200мл.пелети.Пък ще видим как се държат дали ще паднат ли нитратите след 1-2 седмици и ще пиша.
Пожелавам ви весело посрещане на новата година на всички.

Стоян Михов

Позачистих малко постовете и отделих като самостоятелна тема, че "Градината на Октопода" се превърна в класически тюрлю гювеч.  *JOKINGLY*.

Първо да ъпдейтна ситуацията с моите АО пелети три месеца след като ги сложих в реактора.
Ето я хронологията : 15 октомври 2014 сложих 500 мл в реактор, захранван с 1200 л/ч помпа, обем на системата 290 литра вода, хранене 10 грама замръзена храна дневно (3 кубчета). Стартова стойност на нитрати 0 мг/л, фосфати 0,01 мг/л. Добавях бактерии Special blend.
За два месеца нитратите се вдигнаха до около 5мг/л, фосфатите до около 0.1 мг/л. Тогава измерих консумацията, която се оказа 50 мл/ месец. Сложих още 300 мл пелети, за да компенсирам изразходеното и да докарм количеството до 700 мл. Спрях бактериите. Сложих и GFO  за да редуцирам фосфатите, защото започнаха да се вдигат заплашително. Рязкото увеличаване на пелетите се оказа грешка, водата и стъклата във аквариума зеленясаха на следващия ден още, скимера побесня и изхвърли 3 литра вода за няколко минути. В последствие и на добавянето на GFO и редуциране на фосфатите, нитратите се увеличиха до 10 мг/л в рамките на 10 дни. Махнах GFO незабавно и нитратите започнаха бавно да падат, за съжаление зеленясването не се махаше и коралите ставаха все по-кафяви.

Каква е ситуацията към днешна дата: За пръв път преди три дни нитратите паднаха до около 1 мг/л (за нещастие на бриауреума), зеленясването намаля малко, но още си личи, коралите спряха да покафевеняват, но не си възстановяват цвета още. Измерих консумацията от 19 декември до 10 януари и тя е 0 мл! ( Разбира се едва ли е нула, съда е доста широк и е възможна грешка, но едва ли е повече от 10-20 мл консумацията). От няколко дни реактора ми е рециркулиращ.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs13.postimg.cc%2Fn5mk23ik7%2FP1100137.jpg&hash=97297cb4be007a2944b63b596db220231e0ecc56

Какви са изводите ми до тук:
1. Трябват си поне три месеца докато АО пелетите започнат да действат видимо върху нитратите. Както всички биопелети те са изградени от биоразградими полимери, които първо трябва да бъдат хидролизирани до мономери, после до захари, после до алкохол, после до ацетат и тогава да бъдат усвоени от бактериите, които наричаме нитрат редуциращи и тогава да почнат да падат нитратите. Този процес си изисква време. Бих казал че скоростта на заселване на бактериите върху биопелетите е сходна с тази при сипоракса.

2. Действието им върху фосфатите е още по-бавно, дори и в началото е възможно малко да увеличат фосфатите в аквариума. Полифосфат акумулиращите бактерии също имат нужда от ацетат и се развиват още по-бавно от нитрат редуциращите.

3. Честно казано не съм много убеден, че добавянето на фосфатремувър към пелетите е било добро решение. Явно този фосфат ремувър е на желязна основа GFO, (съдейки по цвета на пелетите), Хидролизирайки се пелетите освобождават това желязо във водата и то после бива изхвърлено от скимера, обаче доста голямо количество си остава да си флуктуира в аквариума, в резултат на което в комбинация с излишъка от въглеродни източници се развиват едноклетъчни водорасли и водата и стъклата зеленясват, а коралите покафеняват поради свръхразвитието на зоокслантелите, единственото положително е че се стимулират зелените цветове на акропорите :).

4. Другото не много добро решение е било увеличаването на повърхността на пелетите, като са ги направили по-порьозни. Вижте на снимката, която направих преди малко на сух пелет и на такъв въртял се три месеца, за разлика от другите пелети тези пелети имат много кухини вътре в тях с цел да увеличат полената площ.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.cc%2Fimynt29gh%2FP1100134.jpg&hash=0ca6482dc0c9156026b7a3600f46e66c608a361a

това мисля, че е лош ход, защото по този начин пелетите са станали по-податливи на раздробяване, още повече че са по-едри и искат два пъти по-силно течение, за да се "джуркат" правилно. Това води до отделянето на дребни частици от тях, които влизат в съмпа и оттам в дисплея. Как мога да твърдя такова нещо? Ами откакто сложих пелетите и при сифониране на дъното на съмпа и дисплея детрита (органиката по дъното) е ръждиво кафяв (също като цвета на пелетите), досега винаги е бил сивкаво-зеленикав. Твърдия скимат, който се отлага по стените на скимеровата чаша е с цвят на  млечен шоколад (обикновено при мен е черно-зеленикав) и мирише на ръжда.
Всички тези негативни неща могат да се избегнат с до голяма степен с използването на рециркулационен реактор. Рециркулационният реактор представлява обикновен реактор, но основната му мощна помпата му е монтирана така, че да върти един и същи обем вода вътре в него и по този начин да осигурява размесването на пелетите, а друга помпа с по-малък обем да вкарва (съответно изкарва) по-малко количество свежа вода, което лесно може да се контролира, спрямо консумацията.

5. Другото което установих - тези пелети трябва да се накиснат поне за една нощ в аквариумна вода, която да се изхвърли после, иначе поради многото кухини в тях задържат въздух и става трудна циркулацията им в реактора, освен това скимера се побърква.

6. Добавянето на хетеротрофни бактерии при стартиране на АО пелетите си е почти задължително, иначе времето за дейстиве върху нитратите ще бъде още по-дълго, и са възможни проблеми с водорасли и циано по дъното, това се получи при мен като спрях бактериите.

Така че на базата на тримесечният ми опит ето следните съвети ако някой иска да ползва АО пелети:
1. Въоръжете се с търпение и тестове.
2. Задължително си купете/направете рециркулационен реактор с възможност а контролиране на изходящата вода 
3. Не променяйте храненето на рибите/коралите
4. Започнете с ниски дози пелети и не увеличавайте поне един месец. Следващия месец не увеличавайте с повече от 10-15%
5. Изкисвайте в аквариумна вода пелетите за 24 часа преди да ги сложите в реактора.
6. Сложете 200 микрона чорап на изхода от реактора
7. Добавяйте бактерии в описаните от производителя дози.

Като общ личен извод, (без още да мога да кажа как влияят на фосфатите) е, че като цяло успешно могат да контролират нитратите, но си имат доста особености и специфики, с които трябва да се съобразяваме и специфично оборудване (рециркулационен реактор с две помпи, филтърни чорапчета). Ако се касае само за премахване на нитрати и трябва да избирам между тези и обикновени пелети, бих избрал обикновените, защото не им трябва по-специален реактор и няма проблеми с вкарването на желязо в аквариума.

******
Позволявам си, с негово разрешение, да постна тук въпроса на ojo:

"...вчера премерих консумацията на AO пелетите за няма и месец е 250 мл, а нитратите не падат - 15-20 мг/л."

Според мен има някъде грешка или нещо ужасяващо се случва в аквариума (дано е първото). Преди десетина дни каза че,  си сложил пелетите преди няма и три седмици и нямаш консумация, тогава добави нови 200 мл, десет дни след това казваш че си измерил консумацията и тя е 250 мл. Това е доста невероятно. Нека резюмираме нещата.
Пелетите са ти в аквариума от около месец към днешна дата нали така?
Когато каза преди десет дни, че нямаш консумация, преди да добавиш новите 200 мл, измери ли обема на пелетите или просто така визуално го определи?
Сигурен  ли си че преди това в реактора е имало 500 мл и сигурен ли си добавил 200 мл
Сега как определи консумацията, измери ли обема на пелетите?

Има само две обяснния на това, което се случва в твоя аквариум, или някъде се е натрупала грешка в измерванията на обемите (трябва да ги измерваш винаги накиснати пелетите) или

втората по-неприятна, но надявам се малко вероятна версия е, че поради много силна циркулация в реактора, част от пелетите са се раздробили на дребни парченца, които са напуснали реактора и вероятно са изкарани като каша от скимера. Имаш ли зеленясване на аквариума и водата и имаш ли шоколадов скимат по гърлото на скимера?

вероятността бактериите да са изконсумирали 250 мл пелети за 10 дни е нулева, още повече при положение, че нитратите не се променят.

https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Идва ми първо на идея,че намаляването е резултат на ерозия.Защо,защото когато имаме бум на бактерии от органичната храна,скимата е воднист и светъл като бира,стъклата на аквариума много бързо опалесцират,а водата мътнее.Така се случва при метода захар,алкохол,оцет,който е много бърз и сваля нитрати за седмица.Пелетите са изградени от пластмаси и са доста по-бавни.И полимерите не се разграждат до захари,алкохол и ацетат,а други продукти,от които се правят пластмасите,та чак до метан накрая.Така си мисля,защото въглехидрати не са в никакъв случай.За желязото нещо не те разбрах кое има желязо.Ако фосфатремувъра е gfo,то името си показва какво е,гранулиран железен окис,ако си имал предвид пелетите,защо ще имат желязо?

aonsu209

Искам само да добавя едно видео за тези пелети, което съдържа повечето от написаното по горе:



ojo

Ето и отговора когато ги сложих си купих 500 мл.пелети 1 пакет първо ги пуснах със останалите някаде седмица имах от старите пелети тогава нямаше консумация и реших да ги преместя в по големия реактор като ги махнах напълно старите.Тогава визуално нямаше консумация не съм ги мерил.Когато ме пита дали да слагам и имам ли консумация от тогава си задавам въпроса колко и ги премерих.Сложих ги в мензура и ги премерих като добавих и останалото от пакета който беше 250 мл. Камен беше свършил големия пакет и си взех да имам 2 малки .Тогава премереното количество беше 500 мл. в мензурата.Скимата в чашата е много черен и миришеше ужасно не е мирисъл никога така.Не ми помътняват стъклата и нямам водорасли и нещо подобно в аквариума.Не знам на какво се дължи тази консумация.

Публикациите са слети: 11.01.2015 11:50

Както каза май решението при мене не е да ползвам пелетите АО а да си мина пак към старите при положение ,че нямам фосфати може би си е било и грешка да мина към тях, минах към тях единствено защото казват че консумират до 5 пъти повече нитрати от другите.
Лек ден на всички

Стоян Михов

Малко объркано го обясни :), аз не можах да разбера точно какво си измерил и какво си добавил, но това всъщност не е от голямо значение.
Според мен нямаш търпение и избързваш с действия и решения. Аз не бих отписвал АО пелетите толкова бързо, просто трябва да направиш няколко модификации и най-важното да им дадеш време. Без това си си ги купил вече. Но разбира се всичко е твое решение.
А по отношение на това, което ме беше питал преди - Не, по-добре не меси АО с обикновени пелети.

*****

При мен нитратите паднаха до 0,5 мг/л и сега няколко дни ще ги следя и ако продължат да падат ще мисля какво да правя - да намаля количеството пелети или съвсем да намаля притока от реактора, храненето ми продължава да е същото - 3 кубчета замръзена храна дневно - 10 гр.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

ojo

Много лошо съм го написал.
Ето го и обяснението взех 500 мл. пакет пелети и ги сложих в аквариума да се развиват бактерии в тях.
Заедно с тях и работеха старите пелети в друг реактор може би затова нямаше нитрати.
Грешката която допуснах ,е че реших да махна напълно старите пелети и да оставя новите тогава визуално мислех ,че нямам консумация.
Когато ти ме попита какво се случва и дали имам консумация реших да ги премеря.
На мензурата след като добавих и останалото количество от пакетче 250 мл. беше точно 500мл.,тоест 250 мл.вече ги нямаше.
Мисля че основният виновник е течението което беше доста силно за количеството пелети затова го намалих  и сега се разбиват да видим кога ще паднат нитратите.
Може би аз не съм за този вид пелети не съм имал фосфати и не знам защо ги сложих може би за това,че пишат да са 5 пъти по ефективни за нитрати.
Само времето ще покаже кога ще подействат.
Лек ден и всичко най.

Стоян Михов

Ясно, а фосфат ремувър имаш ли? Ползвал ли си скоро? Това с 4х повече редуциране на нитрати си мисля, че е рекламно бля-бля.

****
Ето какво се случва при мен. Сложих 50 микрона фитопланктонна мрежа на изхода на реактора да видя какво излиза от реактора, за 4 дни събрах около 1 кафена лъжичка кафява маса, която определено не е бактериална. Намалих доста течението вътре в реактора и сега за 4 дни количеството кафеникава маса е почти незабелижимо.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

ojo

Сега нямам фосфат ремувър изваден е от реактора но и той не е работил повече от месец при мене.Досега колкото и пъти да съм мерил фосфати не съм имал
Найстина е бля бля че гълта повече нитрати. Ще си мина към обикновенните пелети просто няма смисъл при мене основно ги ползвам за нитрати. А ето какво клипче намерих което означава че не се продават само от една марка.:""    '"това показва какво става с тях.
Лека вечер

Стоян Михов

Ха, това вече е интересно, благодаря за споделеното инфо. Това са абсолютно същите пелети - според мен Apex са купили патента от холандеца или просто препакетират за американския пазар. Не вярвам да са откраднали патента - няма как да ги направят абсолютно същите. Но определено обяснението им е много по-добро отколкото на холандеца.
Щом така официално си признават, че във водата се отделя фосфат ремувър, който абсорбира фосфатите, то аз отново се чудя какво става с това ГФО след това??? Обяснението, че уж се изхърля от скимера не ми стига някакси, особено казано така и неподкрепено с нещо съществено.
При мен нитатите са вече под 0,2 мг/л бриауреума е почти скрит и сега се чудякак да намаля още притока от реактора. Аз модифицирах съмпа за нуждите на пелетите и съм доволен от резултата, но ми е малко трудно да го опиша какво точно направих. За снимка не става, почти нищо не се вижда, освен да го нарисувам  схематично *mislia*
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

ojo

Сигурно са купили патента не знам ,за тях си трябва специален реактор който ти описа за да мога да ги въртя в моя ми трябва повече течение и това което се отчупва от тях отива в скимера или съмпа ,наложи се да сложа гъба преди последното отделение за да мога да махам част от тези който са се отчупили.Така и така са в аквариума ще ги ползвам докато свършат ,но би било чудесно някой да пише как се ползват и в какъв реактор.
Когато те питах дали да ги смеся старите с новите в един реактор го напраавих.Сега старите пелети понеже са доста по леки от новите си седят в горния край на реактора а новите отдолу.Слагах тази седмица от бактерийте на NYos не знам дали е от тях или от потока който нагласих в реактора,сега нитратите са ми 10 мг.
Мисля с изчерпването на новите пелети да си добавям от старите и просто при положение ,че нямам фосфати да си ползвам само тях.
Всичко най и лека вечер.

Стоян Михов

Цитат на: ojo - 18.01.2015 19:08
Слагах тази седмица от бактерийте на NYos не знам дали е от тях или от потока който нагласих в реактора,сега нитратите са ми 10 мг.
:) както казах и преди търпението е най-важното нещо-при мен им трябваше повече от два месеца да започнат да действат, при теб е станало даже по-бързо, пак си избързал и си сложил от старите пелети... остави нещата да си вървят и имай търпение. падането на нитратите не е нито от новите пелети, нито от "бактериите" на ниос, за една седмица нито новите пелети ще проработят, нито ниос-а.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

ojo

Разбирам хубавите неща стават бавно.
Само лошите идват бързо.

Знам че бързам ама все не се научих да действам по бавно ще си взема поука, няма да бързам толкова много.
Всичко с времето си.

Стоян Михов

Цитат на: ojo - 18.01.2015 22:21
Разбирам хубавите неща стават бавно.
Само лошите идват бързо.
Ами май ще се окаже че и това не е точно така, по изключение някои хубави неща в това хоби също стават доста бързо, но за това  ще разкажа малко по-нататък.

Хубавото е, че търпението е качество, което се учи (или идва с времето), не е талант :)
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

ojo

Цитат на: Стоян Михов - 18.01.2015 23:25
Ами май ще се окаже че и това не е точно така, по изключение някои хубави неща в това хоби също стават доста бързо, но за това  ще разкажа малко по-нататък.


Когато имаш време ни разкажи имаш много повече опит и много търпение ще се радваме да споделиш за хубавите неща,който стават бързо.
Всичко най  :-)

aonsu209

Ето още едно видео за тези био пелети надявам се да ви е интересно.


Аз съм с тях от началото на декември. Когато ги сложих нитратите ми бяха между 25-50ppm. Доста от СПС-те ми не издържаха. Предполагам може да не е само от нитратите,  но и от фосфатите. Никога не съм мерил фосфати в моя аквариум. Храня рибите и ЛПС-те с  по 5-7 кубчета, но мисля че кубчетата са ми по малки от тези за които вие говорите. Както и да е, от тази седмица нитратите са ми между 0-2ppm с тест на салиферт. Ползвам на БМ реактор който е с помпа 600л/ч усещам, че е слаб за тези пелети, но бих казал че за сега върши чудесна работа. Системата ми е 500л и сложих първите две седмици 1/4 от плик 500мл. И след това сложих останалото. Първата седмица добавих и  special blend където ми беше останало от преди това.


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs14.postimg.cc%2Frsqwwnypd%2F10934744_10206031901976022_259709408_n.jpg&hash=674199548e9c7d4880f6e5cba3fe33bff37d01ae


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs15.postimg.cc%2Fy86h0ytrf%2F10904799_10206031902296030_769848758_n.jpg&hash=edbe4caef19a6f30993c76718c45c654448902b5


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs30.postimg.cc%2Fuxa7qe901%2F10945495_10206031926976647_1464023984_n.jpg&hash=8fbe806ec7e0351d56d8a7da4df5da4971e79529

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs4.postimg.cc%2Fn047jcxhp%2F10941230_10206031929056699_861051319_n.jpg&hash=c3cdeabb957c752362e9203c34ac41ca1730761c

ojo

Здравейте четох в една електронна книга за не балансирана концентрация на нитрати и фосфати.Ето какво пише когато имаш фосфати и нямаш нитрати е да сложиш абсорбер.Когато имаш нитрати а нямаш фосфати което се случва рядко е да добавиш фосфати изкуствено .


Redfield-relation: N3 versus PO4-concentration should be ~10:1. For most tanks this is automatically taking place and thus OK.

Adjusting unabalanced levels of nitrates vs phosphates

Case-A: Nitrates OK/too many phosphates  Use phosphate absorber

Case-B: phosphates OK/too many nitrates (rare)  Adding of phosphates artificially

Дозата която препоръчват е не повече от 0,1 мг на литър за ден.


Raising phosphate concentration
Standard solution from sodiumphosphate (NaH2PO4) and RO water
12.6g NaH2PO4 to be soluted in RO water to a volume of 1L (Concentration: 10g phosphate per litre of the standard solution) 0.1 ml of this solution per 100L water → raise phosphates by 0.01mg

Не знам дали са прави.

Лек ден и всичко най.

magnit

Разбира се спор може да има винаги :-D.
Обяснението е ясно и логично и това е способ известен още преди навлизането на биопелетите в морските аквариуми. Дали са прави?! - Това ще разберем от нашата практика.
Човек, който често повишава тон си понижава авторитета!

ojo

Ще видим дали действа метода с фосфата.Пък както казваш ще разберем,от опита.

Стоян Михов

Цитат на: ojo - 18.01.2015 22:21
Знам че бързам ама все не се научих да действам по-бавно, ще си взема поука, няма да бързам толкова много.
Всичко с времето си.
М м да..., уви и този път май си загубих времето. Успех с начинанието. Само да те помоля, ако решиш да споделяш резултатите да го направиш в твоята тема, че много наспамихме тази.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

камен чочев

Извън темата. Стояне май има нужда от една тема " за Бога братя не правете това в аквариума си" :) и там да се вадят разни абсурдни идеи и опити. Аз не знам от къде това желание у доста хора да експериментират. ;) май и ти имаш заслуги :) Интернет е хубаво нещо, четенето на статии също, но подражаването на светила в хобито с опит от десетки години, с огромни аквариуми и стотици големи колонии от корали, е меко казано безрасъдно. Всеки един от нас много добре знае къде е направил компромис, но не - да търсим под вола теле ни е любимо занимание, вместо да решим реалния си проблем. 


Sent from my iPhone using Tapatalk

Стоян Михов

Съгласен, имам вина. Посипвам си главата с пепел с високо фосфатно съдържание  :) без това ми наближава теренния сезон тъй че няма да се появявам дълго из форума.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

камен чочев

Чак ти завиждам.  :) че ще си на терен де


Sent from my iPhone using Tapatalk

ojo

22.01.2015 02:21 #36 Last Edit: 22.01.2015 07:54 by ojo
Цитат на: Стоян Михов - 21.01.2015 22:03
М м да..., уви и този път май си загубих времето. Успех с начинанието. Само да те помоля, ако решиш да споделяш резултатите да го направиш в твоята тема, че много наспамихме тази.

Не си си загубил времето не съм казал ,че ще пробвам нитратите почнаха да падат  а ти каза,че на новите пелети им трябва повече време ще чакам както каза два месеца и нещо, в такъв период спомена че при тебе са започнали да действат.
Защо веднага се захващате с някоя написана дума просто споделих какво пише в една книга.
А пелетите си се въртят в реактора да видим като минат поне 2 месеца дали ще има вече нитрати.
Казах ,че ще съм търпелив за да видим какъв ще е ефекта от тях.
Лека

Публикациите са слети: 22.01.2015 07:54

Цитат на: Стоян Михов - 29.12.2014 16:24
Дай достатъчно време на пелетите, измери изразходеното количество, увеличи с малко след месец, наблюдавай как ще се държат нитратите, не променяй храненето, махни ако имаш фосфат ремувър, ако това не помогне за намалянето, чак тогава това ще мислим за добавяне на фосфати.

А и Стояне на мене ми харесва много твоя аквариум и коралите който имаш затова казах,че няма да избързвам а и ти беше писал че може да мислим заедно за добавянето на фосфати аз ще те питам ако съм решил да добавям, ти имаш много по голям опит от доста от нас.И то на практическа и научна основа.Затова няма да бързам да добавям какво и да е без да се консултирам със специалист .Лек ден

Dede

Мале мале, добавяне на нитрати фосфати, хората дават луди пари за препарати, реактори, пелети и какво ли още не за да ги нямат в аквариума.
Преди време бях написал едно мое заключение по въпроса относно премахването на нитрати и фосфати: Махаме ги за да може после на ново да замърсяваме водата с тях под формата на храна(защо да ги добавяме отделно тогава).
Интересно ми е обаче в какво отношение е способноста на пелетите "всичко в едно" на усвояване на нитрати/фосфати. Дали ако в аквариума отношението на нитрати/фосфати е различно от способноста на медията, няма ли да останат накрая "едно в едно" или просто веществото с по-висока концентрация ще остане не абсорбирано.
Изхождам от теорията за калциевиа реактор, който балансирано добавя Ca/Kh, и преди пускането му нивата трябва да са в правилно съотношение, при пелетите "all in one" така ли стои въпроса.

Ilianidis

То това е и идеята на тея пелети,които потвърждават,че има резон в теорията на Редфилд.Пелетите имат по-голям капацитет от наличните във водата нитрати или фосфати,дори да са небалансирани.Просто като се изконсумират веществата от водата бактериите ще продължат да изяждат пелетите,но с по-ниска скорост.Така си мисля теоритично,без да съм имал практичен опит с тях.

Стоян Михов

Вижте, няма смисъл да дъвчем повече съотношението на Редфийлд, благодаря на Станислав че се въздържа и не се намеси в дискусията. Съотношението на Редфилд си е, съотношение на Редфийлд - то показва какво е съотношението на въглерода, азота и фосфора във фитопланктона, т.е. алгите и често в морската вода. То не е синоним на баланс и не е чак такава константа, мога да ви цитирам десетки научни трудове, които доказват, че в голяма част от Световния океан в олиготрофни условия съотношението между N:P не е 16:1 , а често над 100:1 и това е просто вариация (и пак се казва съотношение на Редфийлд). И имайте предвид че съотношението 106:16:1, въглерод:азот:фосфор е характерно само за клетките само на растителните (водораслови) организми. Животинските клетки в това число на коралите и на бактериите са с друго съотношение, бактериите например са съотношение C:N:P - 32:6:1, подобно е и съотношението в човешкото тяло, тъй че зарежете ги тези съотношения, оставете ги на учените, затова им се плаща. Като се говори за съотношението на Редфийлд много често се забравя да се каже при какви концентрации на тези елементи е валидно то в океана - фосфатите често са под 0.005 мг/л и нитратите са често много под 0.2 мг/л. Направете тази естествена концентрация в аквариум и докарайте съотношението на Редфийлд и се наслаждавайте как живота в аквариума ви си отива бавно. Аквариума е изкуствена система и при него голяма част от природните равновесия са изместени в една или друга посока.  По-важното е да се следи какво практиката е показала, че е най-добре за аквариумните обитатели и кога се подтискат алгите - и то е при нитрати около 0.5 докъм 1 мг/л и фосфати под 0.03. В аквариумни условия обаче LPS коралите и горгониите не се чувстват добре при тези показатели и стоят свити като кокоше дупе, затова при тях е добре нитратите да са 3-4 мг/л. Нитрати дори и до 20 мг/л не са опасни за коралите, просто коралите губят пигментация и стават кафяви заради свръхразвитието на зооксантелите.  Никой не казва че баланс в аквариума не трянбва да има- задължителен е и го посочих по-горе - доказан от практиката. Правилото на Редфийлд не е синоним на баланс, то е частен случай на баланса и е валиден за фитопланктона, за бактериите и за зоопланктона не е валиден, там съотношението е друго.
Щом премахваме фасфатите и нитратите чрез премахване на бактерии, то тогава трябва да целим във водата на аквариума не съотношението, което е удобно за алгите (съотношение на Редфийлд) а съотношението между въглерода ,азота и фосфора, което е в бактериалната клетка, а то е както писах по-горе 32:6:1 - има логика нали :), но ние не го правим и въпреки това успяваме да се избавим от биогените, та още веднъж - зарежете съотношенията, оставете теориите на учените, спазвайте това, което практиката е установила от десетки години, наслаждавайте се на аквариума си и си свиркайте. Ако аквариума ви не става за наслаждаване, значи просто не спазвате някои от практическите правила, спестявате от нещо или просто експериментирате нечии теории, което само ви вкарва в омагьосан кръг, а нещата са толкова елементрани, че ако не си ги усложнявахме, всички щяхме да имаме аквариуми като за изложби.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

magnit

Всъщност колегата ojo не е оспамил темамата. Не мисля, че е направил нещо лошо, като е цитирал "нечие" мнение и е задал въпрос. Не мисля, че и мнението на Станислав, може да бъде безсмислено или пък не-дай Боже вредно. Не мисля, че и Стоян Михов си е изгубил времето да обяснява пространно физическите, химическите и биологическите закономерности, обуславящи функционирането на нашите аквариуми. Това е ценна информация, която за повечето рифъри е важна, за други не толкова(важното е рифа да е ок.), а трети имаме представа и свое мнение(стига да не е грях). Мисленето и теориите сме ги оставили на учените и през ум не ни минава да ги спираме *DRINK*, но личния опит е нещо, което човек сам натрупва и само по-умните не повтарят грешките.
Човек, който често повишава тон си понижава авторитета!

Стоян Михов

Цитат на: Dede - 22.01.2015 09:22
Интересно ми е обаче в какво отношение е способноста на пелетите "всичко в едно" на усвояване на нитрати/фосфати. Дали ако в аквариума отношението на нитрати/фосфати е различно от способноста на медията, няма ли да останат накрая "едно в едно" или просто веществото с по-висока концентрация ще остане не абсорбирано.
Изхождам от теорията за калциевиа реактор, който балансирано добавя Ca/Kh, и преди пускането му нивата трябва да са в правилно съотношение, при пелетите "all in one" така ли стои въпроса.
Медията или пелетите нямат само по себе си способност да правят нещо, те просто са си въглехидрат, източник на органичен въглерод. Съотношението в което ще се абсорбират нитрати и фосфати зависи от вида на бактериите, които се развиват, ползвайки пелетите като източник на въглерод, не зависи от пелетите. А бактериите има всякакви, има включително бактерии, за които много ще се говори за в бъдеще, които се наричат фосфат акумулиращи организми (ФАО) http://en.wikipedia.org/wiki/Polyphosphate-accumulating_organisms , те са способни в аеробни условия да натрупват фосфат в клетките си в огромни количества, голяма част от тях са ацетатно зависими, затова се предполага, че точно добавянето на оцет в аквариума стимулира тяхното развитие, всичко това тепърва ще се проучва и развива. Затова не може да се каже за пелетите (независимо АО или обикновени) какво съотношение между нитратите и фосфатите им е удобно - всякакво им е удобно - просто при различните съотношения нитрати и фосфати ще се развиват различни щамове бактерии. Точно затова нитратите при Евлоги  са започнали да падат въпреки, че нитратите са 20 мг/л, а фосфатите не може да ги хване теста, т.е. при него съотношението между нитрати и фосфати е било около 1500:1, т.е. сто пъти по-голямо отколкото съотношението на Редфийлд. но това не е попречило на бактериите при него да действат. Наистина има рифъри, които предпочитат да улеснят работата на бактериите и да докарат с химически или химико-биологически методи нивата на фосфати и нитрати до нормални нива и тогава да стартират въглеродния източник - пелети, водка, оцет, nopox.
Със замразената животинска храна вкарваме много повече фосфати, отколкото със сухи храни, които са на растителна основа. с артемията вкарваме азот и фосфор в съотношение около3:1, затова Евлоги няма нужда да вкарва фосфати по химичен начин, с голямото количество замръзена храна която дава дневно, той вкарва необходимите фосфати за редуциране на нитратите по биологиччен път, което аз мисля че е много по-приемливо, отколкото добавянето на химикали. 

Напоследък често има постове, дори в тази тема, които ме карат по-често да поглеждам към подписа си, ако и вие ги виждате, моля погледнете ми подписа. Благодаря :)
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Стоян Михов

Ъпдейт за пелетите 4 месеца след поставянето им в аквариума. Нитратите заковаха 0.5 мг/л, фосфати под 0.01мг/л. Храненето е непроменено 10 грама замръзена храна разделена на две порции дневно. Вече мога да кажа че определено успяват да се справят с фосфатите, дори прекалено добре. Измерих фосфатите по няколко начина и си поиграх доста часове. Използвах спектрофотометър и няколко вида стандартни разтвори на фосфор (включително един акваристичен - на Фауна Марин) за калибрация, общо взето скучна и като цяло доста безсмислена работа.
Сега се опитвам да контролирам нитратите с ограничаване притока на вода от реактора, и е интересно, но за това малко по-нататък.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

magnit

За мен, както предполагам и за другите потребители, тези резултати са доста окуражителни. Ако не се установят с времето някакви странични неблагоприятни ефекти, тези пелети или други на този принцип, могат да се наложат като трайно решение сред любителите  *THUMBS UP*.
Човек, който често повишава тон си понижава авторитета!

Стоян Михов

Ами те неблагоприятните странични ефекти са май по-скоро в началото, и са свързани основно със стартирането на пелетите и "изтичането" в началото на въглерод и желязо в системата, което предизвиква зеленясвания, циано и т.н. Но веднъж като тръгнат да действат (след 3 месеца) проблемите намаляват. Само тази много понижена концентрация на фосфат не знам дали няма да изиграе лоша шега с времето. През последните дни се появи малко циано по дъното, но не мога да съм сигурен, че е от пелетите- просто правих и други промени в аквариума изминалата седмица (борих се със 8 айптазии  :-D).
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

ojo

Във връзка с добавянето на различни въглеродни източници в аквариума попаднах на една статия свързана със захарта. Можете сами да прочетете
http://www.accessexcellence.org/WN/SU/coral_bact_oct06.php
много добре написано.
Имам едно питане понеже аз не съм имал фосфати в аквариума, какво не му харесвате на GFO не работи ли или бързо се запълва неговия капацитет.
Лек ден и всичко най.

Стоян Михов

Доста си поиграх да намеря какво всъщност казва горепосочената статия, в крайна сметка достигнах до оригинала и съвсем естествено, отново тук имаме пресилване на научните трудове и вкарването им в аквариумна логика без голямо основание.
Експеримента, който са правили учените е следния: слагали са корали в малки ПВЦ кутии от по 100 мл всяка и са сменяли 100% от водата на тази кутийка напълно автоматично на всеки 7 -8 минути. Водата е била естествена морска вода, в която са инжектирали лактоза в концентрация 25мг/л. Т.е. всеки 7-8 минути в кутийката е идвала свежа концентрация от 25 мг/л лактоза. В резултат на това е установено, че при 30 дни такъв режим коралите започват да се избелват и умират (направо се учудвам как са издържали толкова). Откъдето идва изводът на учените, че органичния въглерод подхранва бактериите в тялото на коралите и последните умират.
Мисля, че няма нужда да обяснявам каква е разликата между експеримента и условията в аквариума. Направих някои изчисления - 25 мг/л лактоза се равнява на малко над 1000мг въглерод на 100 литра аквариумна вода, количество което се постига при дозирането на около 6.6 мл водка на 100 литра аквариума вода.

Цитат на: ojo - 01.02.2015 09:29
Имам едно питане понеже аз не съм имал фосфати в аквариума, какво не му харесвате на GFO не работи ли или бързо се запълва неговия капацитет.

Със сигурност си имал и имаш и в момента фосфати в аквариума.

Кой е казал че не го харесваме GFO-то? АКо се замисля на мен това, което не ми харесва е цената му, качествените си струват пари и не са малко перо в бюджета, освен това има нужда от реактор.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

камен чочев

Аз също не съм казал, че не харесвам ГФО -то, но има някои недостатъци, които ме дразнят - основния е способността му да коагулира (да става на бучки), независимо от типа на реактора, в който е поставен и нуждата в следствие на това от време на време да се вади и да се третира. Второто е нужда от добро промиване преди поставянето му в аквариума - има доста прах. И може би най-важното - новите смоли са доста по-евтини, на база "производителността" им. А и все пак новостите развиват хобито, правят го по-лесно и по-достъпно :)

Стоян Михов

Ъпдейт на ситуацията с биопелетите, днес измерих консумацията, от 19 декември, до днес - 15 март (почти три месеца) е около 50-60 мл. Нитратите са около 0,2 мг/л, фосфатите са под 0,01 мг/л. Храня все така 3-4 кубчета замръзена храна (около 10 -12 грама) на два пъти. Пелетите са 650 мл, като днес добавих още 50 мл да компенсирам изразходеното и отнова станаха 700 мл, в интерес на истината, мисля че 700 мл са ми много и постепенно ще ги намалям. Ако консумацията се задържи така - около 20 мл на месец, мисля че това ще е един от най-евтините въглеродни източници и фосфатремуър в същото време.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

ojo

Здрасти стояне пусни някое фото на реактора за пелетите.И не е ли от значение колко животни имаш в аквариума,не само колко храна им се дава.Чакаме снимки.

Стоян Михов

рекаторът ми е FMR75, който съм пригодил за циркулационен. Снимка трудно ще направя, реакторът е в съмпа, а съмпа ми е обвит с изолоция, тъй като е в отделно помещение.
Разбира се, че е от значение и броя на животните в аквариума, но количеството на храната е по-важно, защото аквариума е затворена система и ние трябва да изхвърлим точно толкова количество органика от аквариума, колкото вкарваме с ежедневно с храната минус една малка част, която отива за изграждане на телата на аквариумните обитатели и за осигуряване на енергия, но тя е много малка част.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

ZIRO

Здравейте, да повдигна малко темата. Дали някой от вас продължава да ползва АО пелетите? И ако е така, кажете наблюденията ви година по-късно. Интересувам се, защото се чудя дали да мина на този тип премахване на нитрати и фосфати, вместо смолите които ползвам в момента.
Благодаря.

aonsu209

Аз продължавам да ползвам и за сега съм доволен. Храня обилно и нитрати са между 0-2ррм, фосфати не знам, защото не меря.


Sent from my iPad using Tapatalk

Стоян Михов

Аз моите ги спрях, защото ми се задръсти реактора с бактериален налеп и стана мазало докато ме нямаше. Освен това имах затруднения да го регулирам правилно и постоянно ми докарваше нитратите до нулата, въпреки че го направих рециркулационен. С нопокса (водка/оцет) ми се струва по-лесно, а резултатите са съпоставими - плюсовете и минусите са като при  всеки друг карбонов източник.
А със смолите как излиза като пари?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

ZIRO

В стария аквариум 55л чиста вода ползвах SeaChem Purigen 100мл около 9месеца, нитратите винаги бяха 0, в последствие го махнах но нитратите си останаха нулеви, рядко ги мерех вече даже. За фосфатите ползвах в началото SeaChem SeaGel 100мл, за около два месеца, после слагах в торбичка 50грама SeaChem PhosGuard, познавах кога е за смяна по зелените алги които излизаха, горе долу два месеца караше и фосфатите бяха 0.
Сега за старта, за около 130л чиста вода, пак съм си сложил Purigen 100мл, който ще махна в последствие и 60гр PhosGuard с торбичка.
За момента не хващам нитрати и фосфати.
Цена за 250мл PhosGuard - 17.70лв
Цена за 100мл Purigen - 25.70лв - като този съм го регенерирал вече три пъти.

Стоян Михов

Моето мнение е: щом нещо се е доказало да работи при теб, не го променяй :). И като цена излиза доволно евтино.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

ZIRO

Да ти кажа и аз това си мисля, в малкия аквариум смолите работеха отлично. Ще видим сега в по-големия.
Помислих за промяна, защото нали всички казвате, че не е хубаво да се поддържат нулеви стойности. За момента ще остане така, като по узрее малко аквариума ще го мисля!
*DRINK*

Стоян Михов

Че не е хубаво стойностите да са нула, не е. Но и пелетите и течния карбон могат да докарат нитратите до нула, също както смолите. Всичко е въпрос на правилно дозиране. Сигурен съм че ако си поиграеш дозата на пюригена ще можеш да поддържаш някакви нитрати. Пюригена всъщност не премахва нитратите директно, така че дори да започнеш да дозираш нитрати няма да имаш проблем


Sent from my iPhone using Tapatalk
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

ZIRO

Ок, благодаря *THUMBS UP*. Ще експериментирам с дозите няколко месеца и ще споделя резултатите.