• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 16:43

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

All in One биопелети

Започната от Стоян Михов, 08.12.2014 23:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

magnit

Разбира се спор може да има винаги :-D.
Обяснението е ясно и логично и това е способ известен още преди навлизането на биопелетите в морските аквариуми. Дали са прави?! - Това ще разберем от нашата практика.
Човек, който често повишава тон си понижава авторитета!

ojo

Ще видим дали действа метода с фосфата.Пък както казваш ще разберем,от опита.

Стоян Михов

Цитат на: ojo - 18.01.2015 22:21
Знам че бързам ама все не се научих да действам по-бавно, ще си взема поука, няма да бързам толкова много.
Всичко с времето си.
М м да..., уви и този път май си загубих времето. Успех с начинанието. Само да те помоля, ако решиш да споделяш резултатите да го направиш в твоята тема, че много наспамихме тази.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

камен чочев

Извън темата. Стояне май има нужда от една тема " за Бога братя не правете това в аквариума си" :) и там да се вадят разни абсурдни идеи и опити. Аз не знам от къде това желание у доста хора да експериментират. ;) май и ти имаш заслуги :) Интернет е хубаво нещо, четенето на статии също, но подражаването на светила в хобито с опит от десетки години, с огромни аквариуми и стотици големи колонии от корали, е меко казано безрасъдно. Всеки един от нас много добре знае къде е направил компромис, но не - да търсим под вола теле ни е любимо занимание, вместо да решим реалния си проблем. 


Sent from my iPhone using Tapatalk

Стоян Михов

Съгласен, имам вина. Посипвам си главата с пепел с високо фосфатно съдържание  :) без това ми наближава теренния сезон тъй че няма да се появявам дълго из форума.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

камен чочев

Чак ти завиждам.  :) че ще си на терен де


Sent from my iPhone using Tapatalk

ojo

22.01.2015 02:21 #36 Last Edit: 22.01.2015 07:54 by ojo
Цитат на: Стоян Михов - 21.01.2015 22:03
М м да..., уви и този път май си загубих времето. Успех с начинанието. Само да те помоля, ако решиш да споделяш резултатите да го направиш в твоята тема, че много наспамихме тази.

Не си си загубил времето не съм казал ,че ще пробвам нитратите почнаха да падат  а ти каза,че на новите пелети им трябва повече време ще чакам както каза два месеца и нещо, в такъв период спомена че при тебе са започнали да действат.
Защо веднага се захващате с някоя написана дума просто споделих какво пише в една книга.
А пелетите си се въртят в реактора да видим като минат поне 2 месеца дали ще има вече нитрати.
Казах ,че ще съм търпелив за да видим какъв ще е ефекта от тях.
Лека

Публикациите са слети: 22.01.2015 07:54

Цитат на: Стоян Михов - 29.12.2014 16:24
Дай достатъчно време на пелетите, измери изразходеното количество, увеличи с малко след месец, наблюдавай как ще се държат нитратите, не променяй храненето, махни ако имаш фосфат ремувър, ако това не помогне за намалянето, чак тогава това ще мислим за добавяне на фосфати.

А и Стояне на мене ми харесва много твоя аквариум и коралите който имаш затова казах,че няма да избързвам а и ти беше писал че може да мислим заедно за добавянето на фосфати аз ще те питам ако съм решил да добавям, ти имаш много по голям опит от доста от нас.И то на практическа и научна основа.Затова няма да бързам да добавям какво и да е без да се консултирам със специалист .Лек ден

Dede

Мале мале, добавяне на нитрати фосфати, хората дават луди пари за препарати, реактори, пелети и какво ли още не за да ги нямат в аквариума.
Преди време бях написал едно мое заключение по въпроса относно премахването на нитрати и фосфати: Махаме ги за да може после на ново да замърсяваме водата с тях под формата на храна(защо да ги добавяме отделно тогава).
Интересно ми е обаче в какво отношение е способноста на пелетите "всичко в едно" на усвояване на нитрати/фосфати. Дали ако в аквариума отношението на нитрати/фосфати е различно от способноста на медията, няма ли да останат накрая "едно в едно" или просто веществото с по-висока концентрация ще остане не абсорбирано.
Изхождам от теорията за калциевиа реактор, който балансирано добавя Ca/Kh, и преди пускането му нивата трябва да са в правилно съотношение, при пелетите "all in one" така ли стои въпроса.

Ilianidis

То това е и идеята на тея пелети,които потвърждават,че има резон в теорията на Редфилд.Пелетите имат по-голям капацитет от наличните във водата нитрати или фосфати,дори да са небалансирани.Просто като се изконсумират веществата от водата бактериите ще продължат да изяждат пелетите,но с по-ниска скорост.Така си мисля теоритично,без да съм имал практичен опит с тях.

Стоян Михов

Вижте, няма смисъл да дъвчем повече съотношението на Редфийлд, благодаря на Станислав че се въздържа и не се намеси в дискусията. Съотношението на Редфилд си е, съотношение на Редфийлд - то показва какво е съотношението на въглерода, азота и фосфора във фитопланктона, т.е. алгите и често в морската вода. То не е синоним на баланс и не е чак такава константа, мога да ви цитирам десетки научни трудове, които доказват, че в голяма част от Световния океан в олиготрофни условия съотношението между N:P не е 16:1 , а често над 100:1 и това е просто вариация (и пак се казва съотношение на Редфийлд). И имайте предвид че съотношението 106:16:1, въглерод:азот:фосфор е характерно само за клетките само на растителните (водораслови) организми. Животинските клетки в това число на коралите и на бактериите са с друго съотношение, бактериите например са съотношение C:N:P - 32:6:1, подобно е и съотношението в човешкото тяло, тъй че зарежете ги тези съотношения, оставете ги на учените, затова им се плаща. Като се говори за съотношението на Редфийлд много често се забравя да се каже при какви концентрации на тези елементи е валидно то в океана - фосфатите често са под 0.005 мг/л и нитратите са често много под 0.2 мг/л. Направете тази естествена концентрация в аквариум и докарайте съотношението на Редфийлд и се наслаждавайте как живота в аквариума ви си отива бавно. Аквариума е изкуствена система и при него голяма част от природните равновесия са изместени в една или друга посока.  По-важното е да се следи какво практиката е показала, че е най-добре за аквариумните обитатели и кога се подтискат алгите - и то е при нитрати около 0.5 докъм 1 мг/л и фосфати под 0.03. В аквариумни условия обаче LPS коралите и горгониите не се чувстват добре при тези показатели и стоят свити като кокоше дупе, затова при тях е добре нитратите да са 3-4 мг/л. Нитрати дори и до 20 мг/л не са опасни за коралите, просто коралите губят пигментация и стават кафяви заради свръхразвитието на зооксантелите.  Никой не казва че баланс в аквариума не трянбва да има- задължителен е и го посочих по-горе - доказан от практиката. Правилото на Редфийлд не е синоним на баланс, то е частен случай на баланса и е валиден за фитопланктона, за бактериите и за зоопланктона не е валиден, там съотношението е друго.
Щом премахваме фасфатите и нитратите чрез премахване на бактерии, то тогава трябва да целим във водата на аквариума не съотношението, което е удобно за алгите (съотношение на Редфийлд) а съотношението между въглерода ,азота и фосфора, което е в бактериалната клетка, а то е както писах по-горе 32:6:1 - има логика нали :), но ние не го правим и въпреки това успяваме да се избавим от биогените, та още веднъж - зарежете съотношенията, оставете теориите на учените, спазвайте това, което практиката е установила от десетки години, наслаждавайте се на аквариума си и си свиркайте. Ако аквариума ви не става за наслаждаване, значи просто не спазвате някои от практическите правила, спестявате от нещо или просто експериментирате нечии теории, което само ви вкарва в омагьосан кръг, а нещата са толкова елементрани, че ако не си ги усложнявахме, всички щяхме да имаме аквариуми като за изложби.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

magnit

Всъщност колегата ojo не е оспамил темамата. Не мисля, че е направил нещо лошо, като е цитирал "нечие" мнение и е задал въпрос. Не мисля, че и мнението на Станислав, може да бъде безсмислено или пък не-дай Боже вредно. Не мисля, че и Стоян Михов си е изгубил времето да обяснява пространно физическите, химическите и биологическите закономерности, обуславящи функционирането на нашите аквариуми. Това е ценна информация, която за повечето рифъри е важна, за други не толкова(важното е рифа да е ок.), а трети имаме представа и свое мнение(стига да не е грях). Мисленето и теориите сме ги оставили на учените и през ум не ни минава да ги спираме *DRINK*, но личния опит е нещо, което човек сам натрупва и само по-умните не повтарят грешките.
Човек, който често повишава тон си понижава авторитета!

Стоян Михов

Цитат на: Dede - 22.01.2015 09:22
Интересно ми е обаче в какво отношение е способноста на пелетите "всичко в едно" на усвояване на нитрати/фосфати. Дали ако в аквариума отношението на нитрати/фосфати е различно от способноста на медията, няма ли да останат накрая "едно в едно" или просто веществото с по-висока концентрация ще остане не абсорбирано.
Изхождам от теорията за калциевиа реактор, който балансирано добавя Ca/Kh, и преди пускането му нивата трябва да са в правилно съотношение, при пелетите "all in one" така ли стои въпроса.
Медията или пелетите нямат само по себе си способност да правят нещо, те просто са си въглехидрат, източник на органичен въглерод. Съотношението в което ще се абсорбират нитрати и фосфати зависи от вида на бактериите, които се развиват, ползвайки пелетите като източник на въглерод, не зависи от пелетите. А бактериите има всякакви, има включително бактерии, за които много ще се говори за в бъдеще, които се наричат фосфат акумулиращи организми (ФАО) http://en.wikipedia.org/wiki/Polyphosphate-accumulating_organisms , те са способни в аеробни условия да натрупват фосфат в клетките си в огромни количества, голяма част от тях са ацетатно зависими, затова се предполага, че точно добавянето на оцет в аквариума стимулира тяхното развитие, всичко това тепърва ще се проучва и развива. Затова не може да се каже за пелетите (независимо АО или обикновени) какво съотношение между нитратите и фосфатите им е удобно - всякакво им е удобно - просто при различните съотношения нитрати и фосфати ще се развиват различни щамове бактерии. Точно затова нитратите при Евлоги  са започнали да падат въпреки, че нитратите са 20 мг/л, а фосфатите не може да ги хване теста, т.е. при него съотношението между нитрати и фосфати е било около 1500:1, т.е. сто пъти по-голямо отколкото съотношението на Редфийлд. но това не е попречило на бактериите при него да действат. Наистина има рифъри, които предпочитат да улеснят работата на бактериите и да докарат с химически или химико-биологически методи нивата на фосфати и нитрати до нормални нива и тогава да стартират въглеродния източник - пелети, водка, оцет, nopox.
Със замразената животинска храна вкарваме много повече фосфати, отколкото със сухи храни, които са на растителна основа. с артемията вкарваме азот и фосфор в съотношение около3:1, затова Евлоги няма нужда да вкарва фосфати по химичен начин, с голямото количество замръзена храна която дава дневно, той вкарва необходимите фосфати за редуциране на нитратите по биологиччен път, което аз мисля че е много по-приемливо, отколкото добавянето на химикали. 

Напоследък често има постове, дори в тази тема, които ме карат по-често да поглеждам към подписа си, ако и вие ги виждате, моля погледнете ми подписа. Благодаря :)
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Стоян Михов

Ъпдейт за пелетите 4 месеца след поставянето им в аквариума. Нитратите заковаха 0.5 мг/л, фосфати под 0.01мг/л. Храненето е непроменено 10 грама замръзена храна разделена на две порции дневно. Вече мога да кажа че определено успяват да се справят с фосфатите, дори прекалено добре. Измерих фосфатите по няколко начина и си поиграх доста часове. Използвах спектрофотометър и няколко вида стандартни разтвори на фосфор (включително един акваристичен - на Фауна Марин) за калибрация, общо взето скучна и като цяло доста безсмислена работа.
Сега се опитвам да контролирам нитратите с ограничаване притока на вода от реактора, и е интересно, но за това малко по-нататък.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

magnit

За мен, както предполагам и за другите потребители, тези резултати са доста окуражителни. Ако не се установят с времето някакви странични неблагоприятни ефекти, тези пелети или други на този принцип, могат да се наложат като трайно решение сред любителите  *THUMBS UP*.
Човек, който често повишава тон си понижава авторитета!

Стоян Михов

Ами те неблагоприятните странични ефекти са май по-скоро в началото, и са свързани основно със стартирането на пелетите и "изтичането" в началото на въглерод и желязо в системата, което предизвиква зеленясвания, циано и т.н. Но веднъж като тръгнат да действат (след 3 месеца) проблемите намаляват. Само тази много понижена концентрация на фосфат не знам дали няма да изиграе лоша шега с времето. През последните дни се появи малко циано по дъното, но не мога да съм сигурен, че е от пелетите- просто правих и други промени в аквариума изминалата седмица (борих се със 8 айптазии  :-D).
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg