• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 14:57

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

150л златарник от Деян

Започната от Деян, 09.04.2021 22:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Деян

09.04.2021 22:50 Last Edit: 05.01.2024 13:42 by Деян
Здравейте на всички мохикани във форума! След дълго отсъствие и "суша" ми бръмна пак мухата и се завръщам с едни скромни 180л. Всичко е на етап планиране и поръчки. Филтърът пътува, стъклата са поръчани, шкаф ще правя тепърва по филтъра и свободното място. Всеки етап ще се документира подробно и качва. Всичко ще си го правя сам (с приятели де  :).

Поздрави на всички и до скоро!  *YAHOO*

niky

Добре дошъл отново. Чакаме с нетърпение развитието по твоя акварим.

Деян

И така, малко словоблудство: Идеята за този аквариум зрее отдавна. Още откакто се нанесохме в жилището преди почти пет години все го "поставям" на едно или друго място в семейното гнездо, но по една или друга причина локациите се заемаха от "по-необходими" неща от типа на библиотеки, секции, витрини и т.н.  :-D  Сега решението за реализация е взето, зарът е хвърлен, но място за съд кажи-речи няма...  *NO*  След обстоен анализ на ситуацията установих, че имам три потенциални ниши за аквариум (и трите със сходни размери), но две от тях отпаднаха поради директно слънцегреене. Последната беше централната част на антрето, един вид център на вниманието за всички приходящи, но пък скоро се очаква появата на още един член на семейството и така бих завзел мястото на количката му и всякакви подобни нужни неща.
И така стигаме до тази точка:
https://i.postimg.cc/xkj2ykwb/AQ01.jpg

https://i.postimg.cc/30G5J2vz/AQ02.jpg

https://i.postimg.cc/s1GRcCNK/AQ03.jpg

Признавам, мястото е неудобно. Тази ниша до холен диван е с размери 1000х450, като досега беше дом на всякакви дребни фитнес уреди, ластици, конвектор в неотоплителен сезон и един куп други боклуци. Притежава изключителната способност да събира боклук и да не може да се чисти, а като я затворя с шкаф боклуци няма да има (силен довод за пред прекрасната ми съпруга  :-D ) Най-вероятно ще разкарам и стъкления барплот, който ще дойде над аквариума. Така или иначе дистанционерите са пълен боклук и целта му е чисто декоративна.
А и още една причина да избера това местенце - някак силно ме привлича идеята да мога да седна буквално до аквариума и да го наблюдавам от тази позиция.  :)
П.С. Прощавайте за неразборията, в процес на пренареждане сме!

И така, мястото беше избрано, сега да помислим за самия аквариум. Изначално ме изкушаваха руски тип аквариуми с фитофилтър , но тази идея пропадна заради точка 1 - локация. Фитофилтърът изисква немалко място над самия аквариум, както и добавяне на още осветление и т.н. Поради тези причини се насочих към класическа концепция - канистър, осветление в капака и т.н. Размерите на планирания съд са 1000х400х450 (ДхШхВ), което е 180 литра по външен контур. Избрах канистър SunSun HW303B с вградена УВ лампа. Нямам реална нужда от лампата, но пък ако вземе че цъфне водата би била от полза. Даден е като 1400 l/h, което е едни 10на пъти обема, но все пак са китайски литри, ще видим тепърва колко са (смятам да проверя на практика). За осветлението съм решил твърдо да са LED тела, но ще ги избирам след като направя капака. За самия капак съм избрал 3мм разпенено ПВЦ. Почти направих непростимата грешка да подкарам шкафа преди да дойде филтъра и щях да си вкарам автогол още на старта. Шкафа ще е от 18мм ПДЧ с носещи три външни страни и една средна опора.
https://i.postimg.cc/LJVzbXXp/AQ04.jpg

Засега толкоз. Повече информация за концепцията и развитието веднага щом има такова.  :)

niky

Тая преграда малко странно стои, отляво ли ще се отваря. То ако го завреш до дивана незнам изобщо как ще го обслужваш. Ще видим накрая :)

Деян

Обслужването ще е зор наистина :) . Ще се отваря откъм късата страна. Планът е в двете ниши около преградата да събера някакви принадлежности, които се ползват рядко (или никога) а в широката част, тоест до вратичката, да е канистърът.

niky

Aз бих го направил на колелца. Моят шкаф го направих ма колелца и съм изключително щастлив от това решение. Моят шкаф не е сбутан чак така като твоя, но всички кабели и мъркучи са ми по гърба. Ако не беше на колелца щеше да е трагедия.
При мен обаче има междинна преграда, и под нея има 2 колелца, плюс 4 в ъглите.
Помисли го сега, че после ще е късно...А вратичката може да я направиш както я е направил колегата Карган - с магнити...Ако е на мебелни панти, тогава си вземи от тия на блум, които се откачат лесно. Моите са такива.
Изобщо...обмисли нещата, че после ще е трагедия. Предполагам дивана ще се мести по-трудно от аквариума :)

Деян

Страхотна идея е това за колелцата, само се чудя как ще го нивелирам. Благодаря за включването!  *thanks

niky

Може да се сложат подложки под колелцата, за да нивелираш аквариума, въпреки че за мен нивелиране се прави ако наистина имаш голям наклон, за 1-2 градуса няма никакъв смисъл.
Имал съм години 400 литров аквариум, леко наклонен, без никакви проблеми с него.

Колелцата ми са подобни - 6 броя.
[url="https://www.bauhaus.info/bockrollen/stabilit-moebel-bockrolle/p/10139861?gclid=Cj0KCQjwpdqDBhCSARIsAEUJ0hPuxsWGQoR_69tFe5z2MWwDDRgq-beQdYjU_OET3S9kVG_RyX7fPKgaAicoEALw_wcB&ef_id=Cj0KCQjwpdqDBhCSARIsAEUJ0hPuxsWGQoR_69tFe5z2MWwDDRgq-beQdYjU_OET3S9kVG_RyX7fPKgaAicoEALw_wcB:G:s&s_kwcid=AL!5677!3!402866511574!!!g!847028732125!&cid=PSEGoo8400533720_86123872495&pla_campid=8400533720&pla_adgrid=86123872495&pla_prpaid=847028732125&pla_prid=10139861&pla_adt=pla&pla_prch=online&pla_stco="]Колелца[/url]

Има за 50 кг на колело, ама вече са много големи, ще е грозно според мен. Тези са 30мм, перфектни...

Георги

Здравей Деяне,
Много си смел. Аз не бих се наел на такова място да слагам аквариум :)

Деян

Ами, завърнах се аз, макар и не точно с този аквариум и не точно в онзи момент, когато го планирах. Давам една (не особено)актуална снимка от  + габарити - 75*40*50 (по външен контур). Повечко и по-нови снимки, както и подробности за техника, обитатели, флора и цялостната система след няколко дни.  :)


NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Деян

Бърза снимка на кръщелника на детето. Не се получи особено, да не говорим за брадицата на заден фон и храната из водата, но пък на мен ми допада.  :)
Утре повече детайли за аквариума и системата + актуални снимки, но малък жокер - саксията с папратта и дифенбахията не е отгоре само за красота.  *DRINK*

https://i.postimg.cc/Gm8WPWwr/P11000312.jpg

Деян

Добър вечер, добър вечер. Малко обща информация + неделен обзор на събитията:

(Предупреждавам, некадърен фотограф съм, снимам със сапунерка и на приглушена светлина, снимките няма да са с топ качество  :(  )

https://i.postimg.cc/kgM36nJ0/P1100377.jpg

* Аквариумът е чудесно зациклен. В началото разчитах изцяло на канистър Сънсън 303, но 1. Не е правилната техника за моите цели; 2. Сънсън повече не поради куп причини.

С времето се посмениха обитателите, като сегашните жители (6 доста едри златни, един подрастващ телескоп, 3 Анциструса, известно количество Коридораси) са най-цапащи и постепенно узрях за идеята за "фитофилтър". Много разпространена конпепция, особено при руските любители на големи риби. Общо взето това в класическия си вид е съд (сандъче, саксия, самоделно нещо), който е запълнен с порьозен материал, засадени са подходящи надводни растения, а аквариумната вода бавно и методично преминава през него. Качва се от помпа, връща се по самотек. Целта е растенията да обират органиката и рибешките субпродукти.

Развитието във флората е от Април до днес, 8 месеца, разликата се вижда в поста от онзи ден и размерите на китките във фитофилтъра. В чист керамзит са засадени Спатифилум, Дифенбахия и папрат Нефролепис. Към момента съм сложил да се вкоренява и Епипренмнум, защо - по-долу.

Тестове по принцип не правя, не подавам CO2, вода не сменям. Доливам (около 5-8 литра на седмица през лятото, сега по около 2-3), действам на принципа "ако работи не се пипа". Добавям от дъжд на вятър по половин доза микроелементи.

07.01.2024

Днес, в чест на първия (надявам се регулярен) неделен обзор направих тест - мултилентичките на Денерле + TDS.

И какво се оказва:

Нитрити - 0
Нитрати - 250 - 500 (между двете е като цвят)
TDS - 401.

Такааам. Ако може да му вярваме (защото категорично не вярвам на останалите неща от теста - КХ, ГХ, ПХ и т.н.), то се оказва че имам едни предоволни нитрифициращи бактерии, които съвсем успешно унищожават всички нитрите, резултат от системното и съвсем не случайно прехранване на рибите. Тук обаче веригата леко се чупи, или по-скоро се натрупва излишък на нитрати и може би микроелементи. Имам доста сериозно количество зеления, което се храни от този съд, но факт е, че Дифенбахията показва признаци на недостиг (Снимка по-долу, ако някой има предположение какъв точно недостиг - ще съм благодарен за мнение), аквариумните се движат едва-едва, а имам и брадица. Стигам до извода, че вероятно недобавянето на някои критични макроелементи като Калий, примерно, води до едно пренатрупване на неусвоени микроелементи + нитрати. Взех решение да започна да добавям полека Калий и Магнезий (класиката Патенткалий) и да видим дали нещата ще се обърнат. По принцип съм склонен да вярвам, че имам повечко нитрати в момента, но категорично няма как стойността да е 500, тогава тия риби нямаше да живеят щастливо, а те всеки ден водят битки за хвърляне на хайвер, не им е зле. Чупнах едно парче Епипремнум, него го водят истинска гъба за нитрати, сложено е да се вкоренява и да влезе на въоръжение.

Малко снимки  :)

https://i.postimg.cc/ZRvhbVb0/P1100370.jpg

https://i.postimg.cc/d0Xzxr2F/P1100374.jpg

https://i.postimg.cc/y88t6vnB/P1100380.jpg

https://i.postimg.cc/7hrjx4tQ/P1100381.jpg

https://i.postimg.cc/mZ35Q05B/P1100382.jpg

Глад мори добитъка.

https://i.postimg.cc/tC2vcFbc/P1100396.jpg

https://i.postimg.cc/D0NpYTkz/P1100393.jpg

https://i.postimg.cc/QxRnQhJ4/P1100395.jpg

jabeto

Много хубаво кътче си си направил! *THUMBS UP* Аквариума и филтъра са супер!Рядко се качват аквариуми със златни рибки :)

Lightning_boy

Здравей, колега. Много интересна тема, радвам се че си я разбутал.
Дали имаш някоя снимка на сами начин на направата на този филтър. Звучи ми малко като на естествен филтър за басейн/езеро (доста известни в последно време).
И относно въпроса, според мен също имаш липса на Калий, но нека някой друг даде мнение също, че ако ти покажа и моя аквариум на какво е от налепи ... :whistle:  m/
Преди, като гледах златни риби имах точно същите проблеми като твоите. Брада, бавно развиване на растенията и ... доста ксенококус между другото. Но при теб сякаш не виждам толкова светлина за ксенококус.
Кавяви налепи да имаш случайно по листата също? Или стъклата?
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

Similar topics (1)

47686

Започната от Bozhkov


Публикации: 24
Прегледи: 8090