• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

09.05.2025 06:49

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Старите 180 литра

Започната от _Kirilov, 06.02.2025 09:28

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

_Kirilov

При мен се случваха някакви неща през последните дни/седмици...
Първо за да пренаредя отзат роталата счупих с ръка един от "клоните" на корена - както и да е там беше лесно , източване на 20-30-40литра лепене и пълнене на ново .. Всичко супер .

Обаче гледам левия коррен/ дърво онзи ден полегнал насред акваирума - явно някаква буря от скариди е имало  *NO*  не знам ... голямо природно бедстие . Вадя го от аквариума и що да видя - камъка се сцепил на две и реално по-малката му част стои залепена на корена , но нее достатъчна за да го държи изправен..

И се почна -първо опитах под вода да го залепя с някакво моментно лепило ....  *NO*
Много ясно ,че не се полчи и се наложи да изтова 90% от водата ... то бяха туби , кофи + един 40л аквариум...
Добре ,че имам още два филтъра , та единия го вързах в бързината за да го изполвам да напълни обратно от  съдовете в аквариума водата...
https://i.postimg.cc/zBqCdz39/IMG-20250316-184713.jpg

Е , в крайна сметка се справихме , за сега няма жертви от скаридите (май де) , който така или иначе от две седмици насам всеки ден , абсолютно всеки ден имам по 1 жертва.. Всяка неделя сменям по 50% от водата , поддържам по-висок нитрат заради Карлото да може да расте ,  но съм убеден ,че това не е проблема .
По време на пълненето директно от чемата слагам аквамейкър на ийзилаиф , подавам Цо2 по около 60 балона в минута , пада ми Ph-то със сигурност докато подавам, от тестовете не мога да съм на 100% сигурен какво става..
https://i.postimg.cc/fyJ0FJsg/IMG-20250314-180129-1.jpg

Lightning_boy

Бая екшън е паднал според мен, но харабия си се оправил  *THUMBS UP*  *privet*
С каква твърдост е водата в чешмата? Мерил ли си я?
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

mushroom

Респект... много джиджаво изглежда аквариумчето.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

_Kirilov

Мерил съм я не веднъж , но както казах нямам вяра нито на електронния ПХ метър, нито на двата китайски , за една лента , кяото ми я дадоха от лаборатория за тестове конкретно за вода пък цветовете стават такива ,че не може човек да определи с точност ..

Но да кажем ,че от чешмата водата е твърдо 7,5, а в акраиума пада до 6 да речем ....с тдс 120-140, като това по електронния даже съм виждал и 4,9 но  *NO*

По лакмусите се върти между 5,5 и 6,5 - пак примерно

Лек ъпдейт с осветлението :
https://i.postimg.cc/7ZZpK7j1/IMG-680fabf4ae245abba33585384a049cdd-V.jpg

И не на последно място - някой виждал ли е такива цветове на водорасли - мисля еленови рога ?  :-D  :-D  :-D
https://i.postimg.cc/kGhx90Xg/IMG_20250317_184527.jpg
някакъв специален вид си отглеждам . Ако знам как ссе завъждат бих гледал и още от тях с тези наситени цветове !

Lightning_boy

Доста приятен цвят е, няма спор.
Не е ли някакъв вид циано?

_Kirilov

Нямам ни най-малка представа. По-скоро умиращи еленови рога .
Колкото на по-горния въпрос за Px-то вчера го мерих преди да се изключи подаването на Цо и резултатите малко ме озадачиха ..  На два от тестовете излязах извън скалата ... най-качествения показа между 4 и 5 .. електронния показа 4,7  %)
Сядам да броя балончетата  ,че ми се видяха малко повече , бях ги направил 60б/м обаче явно сме бутнали по някакъв начин игления или просто в нас се е затоплило тези дни и сответно съм подавал 80-90б/м.

Намалих нещата до към 40-45б/м с цел да  не пада Пх-то под 6 надявам се .. като се замисля може би това ми уморява всеки ден скаридите , и тази нощ имам жертва . Явно за момента масата растения ми е прекалено малка за такова количество разтваряне на въглероден диоксид . На тоя етап  мисля ,че тези 40-45 при положение ,че ги разтварям на 100% ще е напълно достатъно зарастежа на китките ,

a__andreew

Здравейте, имаше таблица тук във форума за това колко спрямо твърдостта на водата е оптималното разтваряне на цо2 спрямо пх-то. Примерно за София водата беше под 2 немски градуса и оптималното беше от пх 6.00 до 6,50 при температура 25 градуса на водата. Може да предозирате цо2 и през нощта да пада пх повече от необходимото, като вариант може да направите тестови разтвори на 4 и 7 пх и да видите колко са ви параметрите на водата.

M14iro

Браво , хубаво аквариумче си направил. *privet*  Ако пх е вярно,нямаш алкалност, или кх е много ниско и голяма вероятност да нямаш нитрификация , под пх6 спира. Аквариума ти е все още в началото и едва ли има нитрифициращи археи,тъй като много бавно се размножават, но  могат да работят и при ниско пх .Може и за това да умират скаридки. Ако може да измериш нитрита... Амоняка при това хп е безобиден.

_Kirilov

Нитрити имах само през първата седмица и половина , в нива , които да отчита нещо теста .
Аквариума го стартирах с 50% вода от работещ аквариум и препарат на Sachem . Отделно след свяка смяна добавям по 30мл Aquamaker  на Easy live  за премахване на хлор и метали.

Вчера си бях цяла вечер вкъщи можех да измервам Ph-то преди Co2и час след това , както и на края на светлоденя. В момента на пускане ми беше точно 7,5, един час след пускане на газа падна на 6,5 и така при 40~45 балона в минута до преди спирането на газа стоя на 6,5. Увеличих малко балоните на около 50~55 и ще видя днес как ще .
При положение,че ни един от реагентите вкъщи не работи , ще се опитам чрез Ph-то да си оправя количеството газ,

M14iro

40-45 балон пх 6.5 е екстра. *privet*

_Kirilov

Аз си породължавам с фото репорта  *THUMBS UP*
https://i.postimg.cc/02vGsprM/IMG-20250324-194011.jpg
https://i.postimg.cc/7YN3YfTB/IMG-20250324-194153.jpg
Лощото е ,че все още го постигам само като сменям вода за съжаление  *NO* , но леко леко ще стигна до оптималната среда да го рпавят всеки ден със светкане на лампите .

https://i.postimg.cc/LsGf0Prs/IMG-20250325-081656.jpg

Отрязах няколко от падащите надолу и ги сложих отгоре обратно върху гъбите за да се сгъсти по-бързо. Доста рехаво расте за момента, ако не подържам висок нитрат буквално спира за часове да расте и покафенява .

Lightning_boy

С какво поддържаш високия нитрат?

_Kirilov

KNО3 всеки сен добавям , както и със сигурност подложката , която съм слжол отдава все още много, грунда със сигурност дърпа една част защото се зарежда , но дори и при смяна на почти 50% не успявам нитрата да го изчистя толкова ,че да Не ми покаже на теста .
Не ми пречи като гледам за момента , водораслите са сведени до минимум, Карлото расте като епифитно - така ,че ме устройва абсолютно всичко .
Вече 4-ти ден не съм намирал умряла скарида(от както намалих количестовто разтворен газ) - така ,че може наистина голямото колебание на ПХ-то да ми е играело лоша шега докато разбера къде е проблема ...

Lightning_boy

Цитат на: _Kirilov - 25.03.2025 13:15KNО3 всеки сен добавям , както и със сигурност подложката , която съм слжол отдава все още много, грунда със сигурност дърпа една част защото се зарежда , но дори и при смяна на почти 50% не успявам нитрата да го изчистя толкова ,че да Не ми покаже на теста .
Не ми пречи като гледам за момента , водораслите са сведени до минимум, Карлото расте като епифитно - така ,че ме устройва абсолютно всичко .
Вече 4-ти ден не съм намирал умряла скарида(от както намалих количестовто разтворен газ) - така ,че може наистина голямото колебание на ПХ-то да ми е играело лоша шега докато разбера къде е проблема ...

Аз спрях изцяло газа за няколко дни, че с тия водорасли пада борба яко. Сега сменям редовно повече вода и сякаш нещата започват лека полека да се нормализират. Като нищо да съм направил същата грешка и проблема да е от многот въглерод.

kinsman

Цитат на: _Kirilov - 25.03.2025 08:23Лощото е ,че все още го постигам само като сменям вода за съжаление  *NO* , но леко леко ще стигна до оптималната среда да го рпавят всеки ден със светкане на лампите .

Оставяш ли водата да престои в отворен съд преди да я смениш? Предполагам че това което виждаш е отделянето на разтворените във водата газове.

Similar topics (5)

23343

Публикации: 11
Прегледи: 5422

20362

Публикации: 125
Прегледи: 52676

60188

Започната от kinsman

Публикации: 74
Прегледи: 8236

16889